A bolygómozgás Kepler- Törvényei

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Radnóti Katalin Eötvös Loránd Tudományegyetem
Advertisements

A Föld helye a Világegyetemben. A Naprendszer
HELYÜNK A VILÁGEGYETEMBEN
A FÖLD, ÉLETÜNK SZÍNTERE
A) A bolygók pályájának megfigyelése után azonosítsa a bolygók neveivel a betűjelüket! Írja utánuk a betűjelüket! a)  Szaturnusz b)  Jupiter
A NAPPALOK ÉS ÉJSZAKÁK váltakozása
7. Az idő mérésére használt csillagászati jelenségek
Gravitáció, csillagászat
A Föld helye és mozgása a Naprendszerben
Manapság a Földről így vizsgáljuk a csillagokat…
fizika a csillagászatban
Az általános tömegvonzás törvénye és Kepler törvényei
Matematika a csillagászatban
Készítette: Tóth Enikő 11.A
Kepler-törvények, az égitestek mozgása
Mozgások Emlékeztető Ha a mozgás egyenes vonalú egyenletes, akkor a  F = 0 v = állandó a = 0 A mozgó test megtartja mozgásállapotát,
Az olasz természettudós és a dán csillagász
Nikolausz Kopernikusz
NEWTON IDEI TUDOMÁNYOS FELFEDEZÉSEK
Fizika tanár szakos hallgatóknak
Internetes keresés április.
Newton mechanikája gravitációs elmélete
A bolygómozgás törvényei
A Föld helye a világegyetemben
Göröngyös út vezet a csillagokig
2. Előadás Az anyagi pont dinamikája
Művelődés és életmód a kora újkorban
Besenyei Éva Csillagászat földrajz tantárgy
Csillagászati földrajz – TOTÓ I.
A Föld, mint űrhajó felfedezése
„Ezt a munkát bizony nem olvashatja olyan kevés tudású műveletlen ember, aki még földgömböt sem látott, s nem látta sem a rajta található párhuzamos, sem.
I. Törvények.
Kepler-féle távcső.
Fm, vekt, int, der Kr, mozg, seb, gyors Ütközések vizsgálata, tömeg, imp. imp. megm vált ok másik test, kh Erő F=ma erő, ellenerő erőtörvények több kh:
Avagy a világ ismerete az ókorban
A csillagászat keletkezése
 Eleinte a csillagászat csak a szemmel látható égitestek megfigyelésére, és mozgásuk el ő rejelzésére korlátozódott. Az ókori görögök számos újítást.
A Galilei-transzformáció és a Galileiféle relativitási elv
5. előadás A merev testek mechanikája – III.
Csillagászat szakkör Csillagászat történet Őskor:  Megalit kultúra  Maja kultúra Ókor:  Babilon  Egyiptom  Kína  A Görög világ Középkor:  Arab csillagászat.
Foucault ingakísérlete
VI.1. A Principia jelentősége: a szintetikus elmélet A forradalmiság tartalma A forradalmiság tartalma a szintézis a szintézis a halmozódó tudás szükségszerűen.
UTAZÁS A NAPRENDSZERBEN
Kör és forgó mozgás.
Csillagászati és térképészeti ismeretek
Föld körüli keringés fizikája
Készítette: Juhász Lajos 9.c
Gravitáció és csillagászat
A FÖLD ÉS KOZMIKUS KÖRNYEZETE
Hogyan mozognak a bolygók és más égi objektumok?
Nikolausz Kopernikusz
Johannes Kepler.
Johannes Kepler Őze Norbert 9.c.
Fizika összefoglaló Egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás
Albert Einstein   Horsik Gabriella 9.a.
Tycho Brahe Povisel Petra 9.b.
Űrkutatás hét.
Newton : Principia Katona Bence 9.c..
Készítette: Kotyinszki Bernadett 9.b
A NEHÉZSÉGI ÉS A NEWTON-FÉLE GRAVITÁCIÓS ERŐTÖRVÉNY
A fizika tantárgy gondolkodásfejlesztési lehetőségei a feladatok tükrében Radnóti Katalin- Adorjánné Farkas Magdolna.
Az elhajított testek, a bolygók szabad mozgást végeznek. Pályájukat nem befolyásolja semmilyen kényszerítő hatás. A lejtőn leguruló golyó mozgása kényszermozgás,
FIZIKA Égi mechanika: Kepler törvényei Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola.
A BOLYGÓMOZGÁS LEÍRÁSA KINEMATIKAI LEÍRÁS: KEPLER TÖRVÉNYEK Csillagászati megfigyelések ( Kopernikusz, Tycho-Brahe) Kepler I. Minden bolygó olyan ellipszispályán.
Együtt a Naprendszerben
Johannes Kepler Történelmi előzmények Ptolemaiosz (Kr. u ) Ptolemaiosz (Kr. u ) geocentrikus-földközéppontú világkép geocentrikus-földközéppontú.
Szegedi Tudományegyetem
A felvilágosodás előfutárai
Egyetemes tömegvonzás, körmozgás, feladatok 9. osztály
Naprendszerünk adatainak megismerése
Előadás másolata:

A bolygómozgás Kepler- Törvényei Készítette:Kármán Viktória 9.b

Johannes Kepler (1571-1630) Prágában Tycho Brache asszisztense volt . A Mars térbeli helyzetét vizsgálva rájött, hogy ellipszispályán mozog. Később ezt más bolygókra is kimutatta. Munkássága a koperniku-szi heliocentrikus világ-rendszer győzelmének beteljesülését jelentette.

Ptolemaiosz Klaudiosz (Kr. u. 70-147) Alexandria, görög természettudós Geocentrikus-földközéppontú világkép. A bolygók, a Nap és a Hold a Föld körül mozognak, úgynevezett szférákon. A bolygók csak tökéletes mozgást végezhetnek, vagyis mozgásukat csak körmozgással lehet leírni.

Nikolaus Kopernikusz (1473-1543) Az égitestek mozgásáról (1543). Heliocentrikus-napközéppontú világkép. A bolygók a Nap körül körpályákon mozognak a Földdel együtt.

Tycho de Brache (1546-Prága,1601) dán csillagász 1577. kiszámította egy üstökös pályáját, és rájött, hogy az a Föld felé közeledik. Világképe – bizonyos kompromisszumokkal – geocentrikus volt. Adatai alapján alkotta meg Kepler a bolygómozgás három alaptörvényét.

Kepler- Törvényei Bolygómozgások három törvényét, melyeket Johannes. Kepler német csillagász állapított meg. A Föld Nap körüli mozgása igen jó közelítéssel körmozgásnak tekinthető. 

Kepler I. törvénye Más néven a bolygók pályája. Naprendszerünkben minden bolygó egy-egy ellipszispályán mozog a Nap körül. Fókuszpontjukban a Nap található.

Kepler II. törvénye Más néven felületi törvény. A Naptól egy bolygóhoz húzott vezérsugár egyenlő idők alatt egyenlő területeket súrol. Következménye:hogy az ellipszispályán keringő bolygó gyorsabban halad a Naphoz közelebb, mint a pályájának Naptól távolabbi részén.

Kepler III. törvénye A bolygók keringési idejének négyzetei úgy aranylanak egymáshoz mint az ellipszispályák fél nagy tengelyeinek köbe. Következménye: Azaz a a3/T2 hányados minden naprendszerbeli bolygó esetén ugyanakkora. a - a pályák fél nagytengelyei T- keringési idők

Következmény 1627. Tabulae Rudolfinae (Rudolf-féle táblázatok). Ebben kiértékelte Tycho Brache megfigyeléseit és addigi legpontosabb bolygópálya-leírásokat adta meg. Isaac Newton gravitációs és mozgástörvényei.

Források http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/termeszettudomanyok/fizika/fizika-9-evfolyam/a-bolygok-mozgasa-kepler-torvenyei/a-bolygok-mozgasa-kepler-torvenyei