Energiahatékony épületgépész rendszerek, rendszerelemek és alkalmazásuk Az EU energiahatékonysági rendeletének hatása a hazai gázkészülékek installációs.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
EMCS RENDSZER JOGSZABÁLYI HÁTTERE
Advertisements

Tatabánya, EHÖSZ konferencia október 24.
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények
Az új épületenergetikai szabályozás
XVII. DUNAGÁZ Szakmai Napok, Konferencia és Kiállítás
A téglaépületek energiahatékonysága Előadó: Kató Aladár MATÉSZ elnök TONDACH Magyarország Zrt. - vezérigazgató március 04.
ROBUR Gázbázisú abszorpciós Hőszivattyúk
Megújuló energiaforrások Napenergia hasznosítása
Az EuP/ErP irányelv hatása az épületgépész rendszerek tervezésére
1 Radikális változások küszöbén- a szivattyúk alkalmazását érintő EU irányelvek és rendeletek Erdei István Grundfos Hungária Kft.
Raklap és Tüzép csoport Raklap és Tüzép csoport.
KÉMÉNY.
Egy új fogyasztó: Semmelweis Egyetem Nagyvárad téri elméleti tömbjének hőellátása.
PannonRIS – Folyami Információs Szolgáltatások Magyarországon
Régiók együttműködése a bioenergetikai tudástranszfer és az energiahatékonyság területén „REBE” Ausztria-Magyarország Határon átnyúló Együttműködési Program.
Az Európai Unió „EuP/ErP” irányelvének innovációs hatása a szivattyú- és motortechnológiára We want to make a difference in the world and we want to have.
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
1 Hűtőközeg, hűtőberendezés ártalmatlanítás A kötelezettek teljesítési fegyelme KvVM workshop Zoltán Attila.
Levegő-levegő hőszivattyú
A műszaki kommunikáció alapjai
Az alternatív energia felhasználása
Passzívházak épületgépészeti rendszerei
Levegőtisztaság-védelem 5. előadás
Levegőtisztaság-védelem 1. előadás
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
A vasúti ágazatot érintő aktuális szabályozási feladatok
Várható változások a légiközlekedést érintő európai uniós jogi szabályozásban október 7.
Levegőtisztaság-védelem 1. előadás
ÖNKORMÁNYZATI SZAKMAI NAP
Vince Péter MTA Közgazdaságtudományi Intézet
Az Európai Unió ökológiai hálózata
Biogáz berendezések fontossága az energiaellátásban
ENERGIAGAZDÁLKODÁS 6. Energia és költségmegtakarítás tárolással dr. Balikü Sándor:
1 Az EMC témaköre, EMC Irányelv Zavarok frekvencia tartomány szerinti elhelyezkedése Az EMC megvalósításának módszere.
2006 LAKOSZ Jáky Géza & Lanczki Miklós VOC előírások és költség hatékony technológiák a jármű javító fényezésben Május 19. Jáky Géza elnök Lakk Kereskedők.
Dr. Kozári József egyetemi docens, igazgató Szent István Egyetem Közép-Magyarországi Regionális Szaktanácsadási Központ V. Országos Tanácsadási Konferencia.
Megpályázható tevékenységek BM/ /2012. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap.
1 / 14 MAVESZ, június 7. Intermedier – nem izolált, izolált, szállított definíciója; Az intermedierekre vonatkozó speciális követelmények Sógor András.
Adatszolgáltatás a levegőtisztaság-védelem területén
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
Versenyképes képzés Versenyképes képzés Energetikusok és vállalati versenyképesség Előadó: Solti Károlyné tanácsadó Budapest, február 23.
Nemzetközi és hazai előírások az e-jármű tervezésekor és jármű átalakításkor Németh Erika
A jövő az energia hatékony lakásoké nyílászáró csere, külső hőszigetelés és megtakarítási lehetőségek :19.
AZ ECODESIGN DIREKTÍVA HATÁSA A VILLANYBOJLEREKRE
„Megújuló energiaforrások a térségfejlesztés szolgálatában” Gulyás Gréta 12.a Bartha Szabolcs 10.a Hegedűs Márton 10.a Gyöngyösi József Attila Szakközépiskola,
Energiahatékonysággal a vállalkozások költségcsökkentéséért Nagy Judit Külkapcsolati munkatárs Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
MTT Felsőoktatási Szekció Tisztelettel köszöntöm a Szekció előadóit, résztvevőit! szeptember 20.
Levegőminőség-védelem – hazai helyzet. Legfőbb szennyezőforrások Közlekedés (> 50%) Energia szektor ( 30%) Ipar (20%)
Az új nemzetközi megállapodás létrehozása EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Allergének jelölése a nem előre csomagolt élelmiszerek esetében
Levegőtisztaság-védelem 1. előadás
MEGÚJULÓ ENERGIÁK INTEGRÁLÁSA A HAZAI ENERGIARENDSZERBE,
Mitől innovatív egy vállalkozás?
HATÁRON ÁTNYÚLÓ ELLÁTÁSOK NÓGRÁD MEGYÉBEN A ÉVBEN Debrecen, április 23.
NÉHÁNY GONDOLAT A KISREPÜLŐTEREKRŐL …
Köz beszerez; ÉS? avagy informatikai biztonság a központosított közbeszerzésben.
MEEI Kft. member of TÜV Rheinland Group 1 Megújuló energiaforrással működő készülékek vizsgálata A hőszivattyútól a tüzelőanyag-celláig. A megbízható napkollektor.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET Az információ szükségessége Piaci verseny (piacra jutás, piacon maradás, piacbővítés) Alkalmazkodás, feltételek.
Frisomat tervezői támogatás Böőr László értékesítési vezető.
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
Nemzeti Energetikusi Hálózat
A pénzügyi szolgáltatások közvetítőit érintő jogszabályi változások
Általános forgalmi adó törvény 2017.
Megújuló energia alkalmazása
EU-ETS hitelesítő szervezetek akkreditálása
2016. december 2., EU ETS szakmai konzultációs nap
Nemzeti Élelmiszer Nyomon Követési Platform
Edelény, 2017 november 27 Kőváriné dr. Bartha Ágnes Kislépték , MAKE
Előadás másolata:

Energiahatékony épületgépész rendszerek, rendszerelemek és alkalmazásuk Az EU energiahatékonysági rendeletének hatása a hazai gázkészülékek installációs eljárására Szent István Egyetem Tudástranszfer Központ 2015. március 26. Gödöllő Előadó: Versits Tamás épületgépész szakmérnök 813 és 814/2013/EU Energiahatékonysági rendeletek/készülék és rendszer-energiacímke

BIZOTTSÁG 813/2013/EU RENDELETE (2013. augusztus 2.) a 2009/125/EK európai parlamenti és tanácsi irányelvnek a helyiségfűtő berendezések és a kombinált fűtőberendezések környezettudatos tervezésére vonatkozó követelmények tekintetében történő végrehajtásáról. A BIZOTTSÁG 814/2013/EU RENDELETE (2013. augusztus 2.) a 2009/125/EK európai parlamenti és tanácsi irányelvnek a vízmelegítők és a melegvíz-tároló tartályok környezettudatos tervezésére vonatkozó követelmények tekintetében történő végrehajtásáról. 813 és 814/2013/EU Energiahatékonysági rendeletek/készülék és rendszer-energiacímke

813/2013/EU Tárgya és hatálya: Ez a rendelet a legfeljebb 400 kW mért hőteljesítményű helyiségfűtő berendezések és kombinált fűtőberendezések környezettudatos tervezésére vonatkozó forgalombahozatali, illetve üzembehelyezési követelményeket állapítja meg, ideértve azokat az ilyen típusú berendezéseket is, amelyek a 811/2013/EU felhatalmazáson alapuló rendelet 2. cikke értelmében helyiségfűtő berendezésből, hőmérséklet-szabályozóból és napenergia-készülékből álló csomagba vagy kombinált fűtőberendezésből, hőmérséklet-szabályozóból és napenergia- készülékből álló csomagba vannak beépítve. (…for the placing on the market and/or putting into service of space heaters and combination heaters with a rated heat output ≤ 400 kW,…) 813 és 814/2013/EU Energiahatékonysági rendeletek/készülék és rendszer-energiacímke

A környezettudatos tervezés követelményei II. MELLÉKLET A környezettudatos tervezés követelményei 1. SZEZONÁLIS HELYISÉGFŰTÉSI HATÁSFOKRA VONATKOZÓ KÖVETELMÉNYEK a) 2015. szeptember 26-tól a fűtőberendezések hatásfoka és szezonális helyiségfűtési hatásfoka az alábbi értékeknél nem lehet alacsonyabb: A ≤ 70 kW mért hőteljesítményű helyiségfűtő tüzelőkazánok és a ≤ 70 kW mért hőteljesítményű kombinált tüzelőkazánok, kivéve a ≤ 10 kW mért hőteljesítményű B1 típusú kazánokat és a ≤ 30 kW mért hőteljesítményű B1 típusú kombinált kazánokat: A szezonális helyiségfűtési hatásfok nem csökkenhet 86 % alá. (Minden típusú készülékre) 813 és 814/2013/EU Energiahatékonysági rendeletek/készülék és rendszer-energiacímke

A környezettudatos tervezés követelményei (folytatás) II. MELLÉKLET A környezettudatos tervezés követelményei (folytatás) A ≤ 10 kW mért hőteljesítményű B1 típusú kazánok és a ≤ 30 kW mért hőteljesítményű B1 típusú kombinált kazánok: A szezonális helyiségfűtési hatásfok nem csökkenhet 75 % alá. (Ez a megfogalmazás maga a kéménybe kötött, hagyományos készülék) A > 70 kW és ≤ 400 kW mért hőteljesítményű helyiségfűtő tüzelőkazánok és a > 70 kW és ≤ 400 kW mért hőteljesítményű kombinált tüzelőkazánok: A 100 %-os mért hőteljesítményen mért hatásfok nem csökkenhet 86 % alá, a 30 %-os mért hőteljesítményen mért hatásfok pedig nem csökkenhet 94 % alá. 813 és 814/2013/EU Energiahatékonysági rendeletek/készülék és rendszer-energiacímke

A NITROGÉN-OXID-KIBOCSÁTÁSRA VONATKOZÓ KÖVETELMÉNYEK 2018. szeptember 26-tól a fűtőberendezések nitrogén-oxid mennyiségben kifejezett nitrogén-oxid-kibocsátása nem haladhatja meg az alábbi értékeket: — gáznemű tüzelőanyaggal működő helyiségfűtő tüzelőkazánok és kombinált tüzelőkazánok: 56 mg/kWh tüzelőanyag-felhasználás GCV-ben kifejezve, — folyékony tüzelőanyaggal működő helyiségfűtő tüzelőkazánok és kombinált tüzelőkazánok: 120 mg/kWh tüzelőanyag-felhasználás GCV-ben kifejezve 813 és 814/2013/EU Energiahatékonysági rendeletek/készülék és rendszer-energiacímke

BIZOTTSÁG 2009/125/EG IRÁNYELV Az energia-felhasználó termékek környezeti hatásának javításáról, az energiafogyasztás és az emisszió csökkentéséről harmonizált törvényalkotással és műszaki, kereskedelmi akadályok megszűntetését követően kötelező végrehajtási utasításokkal ecoDesing 813 és 814/2013/EU Energiahatékonysági rendeletek/készülék és rendszer-energiacímke

813 és 814/2013/EU Energiahatékonysági rendeletek/készülék és rendszer-energiacímke

Gáz- és olajkazánok Ecodesign követelmények Hatékonyság és emisszió 813 és 814/2013/EU Energiahatékonysági rendeletek/készülék és rendszer-energiacímke

Hőszivattyúk Ecodesign követelmények Hatékonyság és emisszió 813 és 814/2013/EU Energiahatékonysági rendeletek/készülék és rendszer-energiacímke

813 és 814/2013/EU Energiahatékonysági rendeletek/készülék és rendszer-energiacímke

813 és 814/2013/EU Energiahatékonysági rendeletek/készülék és rendszer-energiacímke

813 és 814/2013/EU Energiahatékonysági rendeletek/készülék és rendszer-energiacímke

813 és 814/2013/EU Energiahatékonysági rendeletek/készülék és rendszer-energiacímke

813 és 814/2013/EU Energiahatékonysági rendeletek/készülék és rendszer-energiacímke

813 és 814/2013/EU Energiahatékonysági rendeletek/készülék és rendszer-energiacímke

813 és 814/2013/EU Energiahatékonysági rendeletek/készülék és rendszer-energiacímke

Emlék vagy valóság?

Emlék vagy valóság?

Mire számíthatunk…. Volt….. Van….. 813 és 814/2013/EU Energiahatékonysági rendeletek/készülék és rendszer-energiacímke

Mire számíthatunk…. Van….. Volt….. 813 és 814/2013/EU Energiahatékonysági rendeletek/készülék és rendszer-energiacímke

Mire számíthatunk…. Van….. Van….. 813 és 814/2013/EU Energiahatékonysági rendeletek/készülék és rendszer-energiacímke

Mire számíthatunk….

Köszönöm kitüntető figyelmüket! Hatékony földgáztüzelés = megoldás az élhetőbb környezetért! Köszönöm kitüntető figyelmüket!