A nikkel és ötvözeteinek hegesztése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Anyagvizsgálatok Mechanikai vizsgálatok.
Advertisements

2010. július 8. Sopron Hidrológiai Társaság
ötvözetek állapotábrája
Galvánelemek és akkumulátorok
Előgyártási technológiák
METALLOGRÁFIA (fémfizika) ÖTVÖZETEK TÍPUSAI.
OXIDOK TESZT.
Radó Krisztián1, Varga Kálmán1, Schunk János2
Sajtolóhegesztés.
LDX2404 duplex korrózióálló acél hegesztése
AGMI Anyagvizsgáló és Minőségellenőrző Rt. Anyagvizsgálati Üzletág
Villamos ívhegesztés.
Gáz-folyadék fázisszétválasztás
Védőgázas ívhegesztés
Bevezetés a vasgyártás technológiai folyamataiba
Név: Le-Dai Barbara Neptun-kód: IEDZ4U Tantárgy: Ásvány és kőzettan
Gyógyszeripari vízkezelő rendszerek
Szilárdságnövelés lehetőségei
1. Termodinamikai alapfogalmak Mire kell? A mindennapi gyakorlatban előforduló jelenségek (például fázisátalakulások, olvadás, dermedés, párolgás) értelmezéséhez,
Szilárdságnövelés lehetőségei
A nyersvasgyártás betétanyagai:
A H N J B D F C E G S P Q M O C% T K S’ E’ C’ K’ F’ D’ L P’ δ
Készítette: Móring Zsófia Vavra Szilvia
Elektrokémia kinetika Írta: Rauscher Ádám Bemutató: Kutsán György
Bevezetés Hegesztő eljárások Fémek hegeszthetősége
Védőgázas hegesztések
Különleges eljárások.
Vasgyártás Bui Tommy.
Redoxi-reakciók, elektrokémia Vizes elektrolitok
Mangáncsoport elemei.
Alumínium és ötvözetei.
Ólommentes forrasztás
Anyagismeret 3. A vas- karbon ötvözet.
Nanoszerkezetű acélok előállítása portechnológiával
A szappanok káros hatásai
A szappanok káros hatásai
Szappanok káros hatása
V. A vanádium-csoport Nb régen columbium Előfordulásuk, ásványaik
Az olvasztó felső részében megkezdődik a salakképző anyagok bomlása:
Ötvözetek ötvözetek.
Bevezetés Hegesztő eljárások Fémek hegeszthetősége
Hőkezelés órai munkát segítő HŐKEZELÉSEK.
METALLOGRÁFIA (fémfizika) A fémek szerkezete.
Szerszámanyagok A szerszámanyagokkal szemben támasztott követelmények
Hegeszthetőség és hegesztett kötések vizsgálata
Az anyagvizsgálatokat végzőkkel szemben támasztott követelmények nyomástartó berendezések gyártása és üzemeltetése során Dr. Somogyi Sándor Anyagvizsgálat.
Könnyűfémek Sűrűségük < 4,5 kg/dm3 Legfontosabb könnyűfémek:
Hegesztés Bevezetés.
Fedett ívű hegesztés Poralatti hegesztés
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Forrasztás.
Csapágyak-1 Csapágyakról általában Siklócsapágyak.
Fogyóelektródás Védőgázos Ívhegesztés
Duplex korrózióálló acélok anyagvizsgálatai
Bevonatolt lemezek ellenállás-ponthegeszthetősége
Ásványok bemutatása Ásvány- és kőzettan alapjai
A Föld vízkészlete.
Vas-kobalt-nikkel A periódusos rendszer VIII/B csoportja
Kémiai reakciók Kémiai reakció feltételei: Aktivált komplexum:
CLOOS-ÓE Bánki Szimpózium 2015
Hegesztő robotok.
A szerszámanyagok kiválasztása
Összeállította: Csizmazia Ferencné dr. főiskolai docens
A hegesztés előkészítése
GÁZKEVERÉKEK HATÁSAI DUPLEX KORRÓZIÓÁLLÓ ACÉLOK HEGESZTETT KÖTÉSEIRE VARBAI BALÁZS, MÁJLINGER KORNÉL VIII. ANYAGVIZSGÁLAT.
Energiatermelés és környezet
Készítette: Kothencz Edit
Anyagismeret 3. A vas- karbon ötvözet.
Szakítóvizsgálatok Speciális rész-szakképesítés HEMI Villamos - műszaki munkaközösség Dombóvár, 2016.
Miért fontos a plattírozott Al lemez előállítása?
Előadás másolata:

A nikkel és ötvözeteinek hegesztése CLOOS-ÓE szimpózium ÓE BGK, 2015. március 27 Érsek László EWE

Előfordulás, jelentőség viszonylag ritkán előforduló elem (a vas 600x koncentrációban) az egyik legfontosabb ipari fém nem csak ötvözőként (pl. CrNi-acélok) de önállóan is (Ni-bázisú ötvözetek, galva-nikus bevonatok, akkumulátorok) az ún. alakemlékező fémek egyik „alap-anyaga”

Alakemlékező ötvözetek Az alakemlékező ötvözetek a fémes anyagoknak az a csoportja, amelyek képesek egy előzetesen definiált alakot ismételten felvenni megfelelő hőfolyamatok hatására. Több fajta alakemlékező ötvözet létezik pl.: Ni-Ti, Cu-Zn-Al és Cu-Al-Ni.

A felhasználás arányai

Az ötvözetlen vas, ill. a nikkel főbb fizikai jellemzői Mérték- egység Vas Nikkel Atomszám - 26 28 Kristályrács típusa tkk ferrit (α) lkk ausztenit (γ) tkk köbös ferrit (δ) lkk Sűrűség ρ kg/m3 7870 8902 Olvadáspont Tolv oC 1538 1453 Hővezetési tényező λ W/m·K 76 82,9 Hőtágulási együttható α 10-6 1/K 11,7 13,3 Fajhő cp kJ/(Kg·K) 0,46 0,471 Fajlagos ellenállás mΩ·m 15 68 Mágneses permeabilitás H/m 0,32 0,124

Az ötvözetlen vas, ill. a nikkel főbb mechanikai jellemzői Mérték- egység Vas Nikkel Szakítószilárdság Rm MPa 350…500 350…520 Rugalmassági modulus E 20,8 20,7 Folyáshatár ReH 140 60 Szakadási nyúlás* A % 30 45 Keménység* HB - 160…200 70…120 *normalizált állapotban

Néhány megjegyzés Sok hasonlóság, de számos – esetenként jelentős – eltérés is. A hőtágulási együtthatók között csak kicsi a különbség  előnyös a plattírozásnál A nikkelnek nincs allotróp módosulata (lkk)  jó alakíthatóság, alkalmazhatóság (erősen) negatív hőmérsékleteken is Villamos ellenállása több mint 4-szerese a vasénak  villamos fűtőelemek anyaga

Élettani hatások A nikkel és vegyületei mérgezőek. A bőr és a légutak nyálkahártyájának gyulladását váltják ki, mivel erős izgató és szenzibilizáló hatásuk van. Humán rákkeltőkként tartják számon. A hegesztés szempontjából a füstképződés a legveszélyesebb a keletkező Ni-oxidok révén.

A Ni-oxidok keletkezése A NiO, NiO2, Ni2O3 összetételű oxidok CrNi-acélok, valamint Ni, ill. Ni-bázisú ötvözetek feldolgozásakor az alábbi technológiáknál keletkezhetnek: - hegesztés (különösen a MIG-eljárás) - fémszórás - plazmavágás A 67/548 EGK irányelv, valamint a TRGS 905 alapján valamennyi oxid a legmagasabb, az 1. kategóriába tartozik. A megengedett érték mindegyik oxidra, ill. eljárásra: 0,5 mg/m3.

A Ni-ötvözetek felosztása vegyi összetétel alapján (ötvözetcsoportok, pl. Ni-Cu, Ni-Cr, Ni-Cr-Mo) a szilárdságnövelő mechanizmus szerint (szilárd oldatot alkotó, kiválással keményedő ötvözetek) gyártók, márkanevek alapján (Inconel, Hastelloy, Haynes, Nimonic stb.)

Ipari Ni-ötvözetek A Ni számos fémmel képez két- vagy többalkotós ötvözeteket. Közülük az alábbiaknak van ipari jelentősége: - Ni-Fe, - Ni-Cu, - Ni-Cr, - Ni-Mo - Ni-Cr-Mo A továbbiakban csak a témánk szempontjából legfontosabb ötvözetcsoporttal foglalkozunk.

NiCrMo-ötvözetek A Ni-bázisú, fő ötvözőkként Cr-ot és Mo-t tartalmazó korrózióálló anyagokat mind oxidá-ló, mind redukáló korróziós közegekkel szemben ott alkalmazzák, ahol a CrNi-acélok ellenállósága már nem elég. Ezen acélokhoz hasonlóan savas elektrolit-oldatokban stabil passziváló rétegek alakulnak ki, amelyek elsősorban Cr- és kisebb arányban Mo-oxidokból állnak.

NiCrMo-ötvözetek A három-, ill. többalkotós ötvözetek Cr-tartalma 15…24%, a Mo-tartalma 3…18%. Néhány ötvözet még további elemeket, úgymint Fe, Al, Ti és Nb is tartalmazhat. A szokásos Fe-tartalom 1,5…30%. Ezen ötvözetcsoport legismertebb tagjai: NiMo16Cr16Ti (Alloy C-4), NiMo16Cr15W (Alloy C-276) és NiCr23Mo16Al (Alloy 59).

Gyakorlati alkalmazások Füstgáz kéntelenítés → esettanulmány Hulladékégetés Ipari hőkezelő kemencék gyártása

Füstgáz kéntelenítés Definíció: Eljárás kénvegyületek (elsősorban SO2 és SO3) eltávolítására erőművek (esetleg hulladékégetők) kibocsátott füstgázaiból. A nemzetközi szakirodalomban elterjedt elnevezések, ill. rövidítések a folyamatra, ill. magára a berendezésre: - Flue Gas Desulfurization = FGD - Rauchgasentschwefelungsanlage = REA - füstgázkéntelenítő berendezés = ?

Füstgáz kéntelenítő berendezések Feladatuk a hagyományos – fosszilis tüzelő-anyaggal – dolgozó erőművekben az égés során keletkező kén-dioxidnak valamilyen vegyi folyamattal történő megkötése és lehetőség szerint valamilyen értékesíthető végtermékké való átalakítása.

Módszerek Több mint 100 módszer (eljárásváltozat) ismert: - additív - száraz/félszáraz - nedves Legegyszerűbbek az additív módszerek. Legelterjedtebbek a nedves eljárások.

Nedves eljárások A mész/mészkő reagenst alkalmazó KRC-(Knauf-Research-Cottrell)-, ill. a Bischoff-eljárás a legelterjedtebb, melyek során végtermékként gipsz képződik. A keletkező gipsz mennyisége olyan nagy, hogy pl. meghaladja a NSZK szükségletét, így egyre terjedtek a más végterméket nyújtó eljárások, mint pl. a Wellman-Lord eljárás (pl. kénsav) vagy a Walther-eljárás (ammóniák).

Gipszhegyek az eljárás melléktermékeként

Az alkalmazott módszer A Mátrai Erőműben, Visontán is a legelterjedtebb és bevált KRC-eljárás került alkalmazásra. Ennek lényege, hogy mésztejet fúvatnak be, melynek hatására a kb. 120 oC-os füstgázok lehűlnek. A kén-dioxid a füstgázból ennek során a mésztejjel kálcium-szulfáttá alakul, ami a mosó zsompjába süllyed. Ennek során egy gipsz-szuszpenzió keletkezik, ami folyamatosan eltávolítható, majd tiszta gipsszé alakítható és tárolható. A befúvatási folyamat során megtörténik a kloridok, ill. fluoridok megkötése is.

A lejátszódó kémiai reakciók SO2 + ½ O2 + H2O + CaCO3 → CaSO4 ×H2O + CO2 2HCl + CaCO3 → CaCl2 + H2O + CO2 2HF + CaCO3 → CaF2 + H2O + CO2 Az egyes komponensek gáz, folyékony, ill. szilárd állapotban lehetnek; a reakciók azonban csak a nedves (folyékony) fázisban történnek.

… és a valóságban (szerelés közben)

Napjainkban üzem közben

Korróziófajták Vegyi folyamatoknál különböző korróziófajták léphetnek fel:  - általános, azaz egyenletes koptató korrózió - kristályközi korrózió - lyukkorrózió - réskorrózió - feszültségkorrózió - eróziós korrózió

Anyagválasztás A mosótornyokban eltérő korróziós igénybevételű területek vannak, így azokat ennek megfelelően különböző korrózióállóságú anyagokból lehet készíteni, ill. ezen anyagokkal bélelni. Az igénybevételek – melyek közül a korrózió a meghatározó – három csoportba oszthatók: erős, kö-zepes és gyenge. Ennek megfelelően ún. anyag-választási koncepciók alakultak ki mind az USA-ban, mind Németországban a mosótornyok egyes szerkezeti elemeihez ajánlott anyagokra.

Lehetséges anyagok A technológiai folyamat szerkezeti, ill. bélelő anyagai lehetnek: - erősen ötvözött acélok - Ni-bázisú ötvözetek - gumik - kerámiák - polimerek (műanyagok) Alkalmazásuk elsősorban a kémiai reakciók intenzitásától függ.

Igénybevételek - anyagok A legnagyobb korróziós igénybevétel a füstgáz belépő csonkoknál, ill. a szóró szinteknél van. Így ezen szerkezeti elemeknél a más anyagokkal szerzett kedvezőtlen tapasztalatok alapján csak a Ni-bázisú ötvözetek alkalmazhatók. A közepes és kis korróziós igénybevételű elemeknél erősen ötvözött korrózióálló acélok, ill. organikus és/vagy szintetikus anyagok is szóba jöhetnek (pl. kerámiák a zsomp falazatánál, gumi a fenéknél).

A választott anyag A laboratóriumi, félüzemi kísérletek, valamint a több évtizedes tényleges üzemeltetési tapasz-talatok alapján a legnagyobb korróziós igény-bevételre csak a Ni-bázisú ötvözetek jöhetnek szóba, azok közül is kiemelkedően az Alloy 59 (W-Nr.: 2.4605) Nicrofer 5923 hMo ötvözet (gyártó: KRUPP VDM; később Thyssen- krupp VDM, jelenleg Outokumpu VDM)

A fejlesztés állomásai A Ni-ötvözetek C-sorozatába tartozik. Az első C-típusú ötvözetet – savas (pH < 7) és oxidáló közegekben való alkalmazásra – az 1930-as években fejlesztették ki. A fejlesztő munka jelentősebb állomásai: Alloy C-276 (60-as évek); Alloy C4 (70-es évek); Alloy C22 (90-es évek). E tevékenység azóta sem állt meg (Alloy C-2000).

Újabb fejlesztések Az ötvözetet a gyártó szabadalmaztatta, így a konkurencia kénytelen volt ettől kissé eltérő ötvözetekkel megjelenni (Haynes: Alloy C-2000, Special Metals: Alloy 686). (A szabadalmi oltalom a közelmúltban lejárt.) Az Alloy 59 az olaj- és gáziparban kiadható legmagasabb besorolással – ISO 15156 / NACE MR 0175 7. osztály – rendelkezik.

Vizsgálati módszerek A beépíthető anyagok alkalmasságának vizsgálatára többféle vizsgálati módszer is létezik. Közös jellemzőjük, hogy bár eredményeik közvetlenül nem vihetők át a gyakorlatba, azonban lehetővé tesznek egy egyértelmű differenciálást – rangsorolást – a vizsgált anyagok között.

Az anyagokkal szembeni követelmények Első helyen az extrém korróziós viszonyoknak való megfelelés (kiemelkedő korrózióállóság), másodikként a jó termikus stabilitás említendő. A mechanikai tulajdonságok nem játszanak meghatározó szerepet.

A leginkább alkalmazott módszerek A lyuk-, ill. réskorróziós hajlam vizsgálatára: az ASTM G48, különböző összetételű és koncent-rációjú vizsgálóközegekkel, köztük a „green death”, „grüner Tod” („zöld halál”) elnevezésűvel A kristályközi- vagy szemcsehatár menti korróziós hajlam vizsgálatára: az ASTM G28, a Strauss-teszt a DIN 50914, ill. a SEP 1877 alapján (újabban az EN ISO 3651, ill. 9400)

ASTM G48 módszer Mivel a szokásos 10%-os FeCl3 oldat Ni-bázisú ötvözeteknél nem elég hatékony, ezért „erősebb” vizsgálati módszert kellett keresni. A vizsgáló közeg összetétele a „zöld halál” esetén: 7% H2SO4 + 3% HCl + 1% CuCl2 + 1% FeCl3 + 6H2O. Ez vegyi összetétele, kémhatása stb. alapján megfelelően modellezi a füstgáz-kéntelenítés során fellépő viszonyokat.

Facit A független laboratóriumok által elvégzett vizsgálatok eredményei egyértelműen alátámasztják, hogy korrózióállóság szem-pontjából a Nicrofer 3923 hMo - Alloy 59 (2.4605) a legalkalmasabb a füstgáz kéntelenítő berendezésekben való alkalmazásra.

A termikus stabilitás vizsgálata A kiemelkedő korrózióállóság mellett a magasfokú termikus stabilitás is követelmény. Erről a hőkezelések során alkalmazott idő-hőmérséklet-átalakulás diagramokhoz hasonló idő-hőmérséklet-szenzibilitás diagramok nyújtanak információt.

Idő-hőmérséklet-szenzibilitás görbék

Idő-hőmérséklet-szenzibilitás görbék A diagramok lényegében az adott anyag kristályközi korrózióra való hajlamát mutatják. A görbék orrpontjáig terjedő távolságok azt az időintervallumot adják meg, amikor a kiválási folyamat (az „érzékenyedés”, a korróziós tulajdonságok romlása) megkezdődik. Mértéke az 50 μm bemélyedéshez tartozó időtartam.

Idő-hőmérséklet-szenzibilitás görbék Míg az Alloy 59-nél csak kb. 1,5 óra elteltével, a másik két (később kifejlesztett) ötvözetnél 10-12 perc után megkezdődik a szenzibilizáció. A diagram továbbá azt is mutatja, hogy a korrózió-állóság fokozására irányuló törekvések a C-2000 és 686 típusoknál a szenzibilitási hajlam növekedését eredményezték.

Mechanikai tulajdonságok Bár az erősen ötvözött acéloknál, valamint a Ni-bázisú ötvözeteknél általában nem a szilárdság az elsődleges szempont, az Alloy 59 főbb mechanikai jellemzői elérik, ill. meghaladják a szerkezetépítésben még ma is domináns S355 kategóriájú acélok hasonló jellemzőit (melegen hengerelt állapot, t  30 mm; zárójelben az S355 megfelelő értékei): Rp0,2 = 340 MPa; Rm = 690 MPa; A5 = 40% (ReH = 345 MPa; Rm = 470-630 MPa; A5 = 22%)

Mechanikai tulajdonságok Ütőmunka értékek (ISO V-bemetszésű próbatesteken): KV > 225 J + 20 oC-on; > 225 J - 196 oC-on (KV > 27 J + 20 oC-on; > 27 J - 20 oC-on) A zárójelben levő értékek egy S355JR, ill. egy S355J2 minőségű ötvözetlen szerkezeti acélra vonatkoznak.

A hegesztés során figyelembe veendő szempontok Élkialakítás Varratelőkészítés Tisztítás Szerszámok, gépek Segédeszközök Öltözet Munkahely Hegesztőeljárások Hegesztőanyagok Hegesztési paraméterek Ívgyújtás Utókezelés

Néhány kiemelt szempont A Krupp VDM Werkstoffblatt Nr. 4130 szerinti számos figyelembe veendő szempont közül csak néhányat kiemelve 

Felülettisztítás Az alapanyag tisztításának a varratterületen (kétoldalról) és a hegesztési hozaganyagénak (pl. hegesztőpálca) acetonnal kell történnie. A széles körben elterjedt klórtartalmú tisztító-szerek - mint pl. a triklór-etilén ("tri"), perklór-etilén ("per") és széntetra-klorid ("tetra") használatát kerülni kell.

Hegesztőeljárások A hegesztéshez gyakorlatilag az összes ömlesztő hegesztőeljárás alkalmazható: így a bevont elektródás kézi ívhegesztés, a TIG (AWI), a MIG, a plazmahegesztés, ill. ezek speciális változatai, pl. a meleghuzalos TIG-hegesztés, sőt a fedett ívű eljárás is.

A kevésbé ismert, ill. alkalmazott eljárásokról A TIG-hegesztésnek számtalan előnye mellett van néhány hátránya is: ezek közül különösen a kis leolvadási teljesítmény és a kis hegesztési sebesség említhető. Ezek kiküszöbölésére fejlesztették ki a hideg-, ill. a meleghuzalos változatokat. (Utóbbira a hevített huzalos jelző is használatos.)

A meleghuzalos TIG-hegesztés elve

… és gyakorlata

A hegesztési technológia vizsgálata során

Az eljárásváltozat előnyei nagy leolvadási teljesítmény nagy hegesztési sebesség kisebb kötéshiba-kialakulási veszély kiváló minőségű finoman pikkelyezett varrat alkalmasság erősen ötvözött acélok és különleges anyagok hegesztésére nincs fröcskölés keskenyebb hőhatásövezet, kisebb elhúzódás

Wallpapering Különleges technikának számít a szakiroda-lomban wallpaperingnek nevezett (német nyelvterületen Hemdauskleidung) és magyarra "tapétázás"-nak fordítható eljárás, amelyet az ötvözetlen acélból készült köpenyek bélelésére használnak (elsősorban a szanálások során). Több változata is ismert: mind ömlesztő-hegesztéssel, mind ponthegesztéssel felvihető a bélelés.

Alkalmazási lehetőségek

Újabb fejlesztések A legújabb fejlesztési irányt a hibrid-technológiák jelentik. Az egyik ilyen lehetőség a YAG-lézer és a meleg-huzalos TIG-eljárás együttes alkalmazása (TU Magdeburg). A két eljárás interakciója következtében nagy be-olvadási mélység, keskeny hőhatásövezet érhető el nagy leolvadási teljesítmény és hegesztési sebesség mellett. Kis hőbevitele miatt a CMT-eljárás is ígéretesnek mutatkozik.

Lézer-HD-WIG hibrid hegesztés

Hegesztőanyagok Hegesztési hozaganyagként az alábbiak ajánlottak: Védőgázas hegesztőhuzal, ill. pálca: ER NiCrMo-13 (AWS A 5.14) SG-NiCr23Mo16 (EN ISO 18274:2011); W-Nr.: 2.4607 Bevont ívhegesztő elektróda: E NiCrMo-13 (AWS A 5.11); EL-NiCr22Mo16 (EN ISO 14172:2013); W-Nr.: 2.4609

Védőgázok A Ni-bázisú anyagok hegesztéséhez „első közelítésben” az erősen ötvözött korrózióálló acélokhoz szokásos védőgázok (Ar, He, ill. azok keverékei) jöhetnek szóba. A metallurgiai hatások figyelembevétele, az újabb hegesztési technikák következtében a gázforgalmazók speciális két, három – eseten-ként négy – komponensű gázokat fejlesztettek ki.

Védőgáz-választék Air Liquide: Arcal 10, 15 és 11 Linde: Cronigon He50S, ill. He30S Messer: Inoxmix H15 H2 N A gyártó KRUPP VDM egy négykomponenses (Ar + He + H2 + CO2) védőgáz-keveréket ajánl. Gyökvédelemre az Ar 4.6 ajánlott.

Hegesztési paraméterek / hegesztési technika Kis hőbevitellel történjen a munkavégzés. A közbenső hőmérséklet a 150 oC-ot ne lépje túl. A húzott soros technikát kell alkalmazni. Ügyelni a huzal-, ill. pálcaátmérők helyes megválasztására.

Ajánlott hőbevitelek WIG (TIG) kézi 8* WIG-HD 6 kézi ívhegesztés 7 MIG/MAG 8 plazmaív hegesztés 10 * max. értékek [kJ/cm]

Utókezelés (pácolás és kefélés) Rendszerint a pácolás – ha szükséges vagy elő van írva – az utolsó munkafolyamat a kivitelezés során. A munkák optimális végzése esetén a kefélés sok esetben közvetlenül a hegesztés után – tehát még meleg állapotban – a kívánt felületi állapothoz vezet, azaz a futtatási színek maradéktalanul eltávolíthatók (vagyis nem szükséges speciális kikészítési folyamat.)

Plattírozás Tulajdonképpen lemezelés (de szokásos a borítás elnevezés is); valamely fémlemez felületén korrózió- vagy kopásálló fém-bevonat(réteg) létrehozása különböző technológiai eljárásokkal (hengerlés, robbantás, hegesztés stb.). Alkalmazásával csökkenthető a drága anyagok (pl. Ni, Ti) és ötvözeteik felhasználása.

A plattírozás két lehetősége

Plattírozott lemezek hegesztése Cél: minél kisebbre csökkenteni az ötvözetlen és a többnyire erősen ötvözött borítóréteg keveredését. Megvalósítás: A "klasszikusnak" számító kialakításoknál három hozaganyagtípust is alkalmazni kell: - egy az ötvözetlen acélnak megfelelőt, - egy a borítóréteggel egyezőt és - egy átmeneti – általában túlötvözött – minőségűt.

Plattírozott lemezek hegesztése A plattírozott acélok hegesztésére vonatkozó DIN 8553 szabványban (1991) sikerült találni egy olyan megoldást, ami szeparálja a két anyag összekötését a szerelés során: ez alapján előbb elkészíthető az ötvözetlen acélból készült hordozó (teherviselő) részek között a kötés a szokásos C-acél hozag-anyagokkal (jelen esetben elektródákkal), majd ezt követően az illesztési helyeket a plattírozásnak megfelelő anyagú – esetünkben Alloy 59 – lemez-csíkokkal letakarjuk, mivel ennek a hegesztett kötésnek csak tömítő funkciója van.

A probléma „megkerülése”

Vizsgálati/értékelési előírás MSZ EN ISO 5817:2014 - Hegesztés. Acél, nikkel, titán és ötvözeteik ömlesztő-hegesztéssel készített kötései (a sugaras hegesztések kivételével). Az eltérések minőségi szintjei

A hegesztéstechnológia minősítése Az acélanyagokhoz is használt nemzetközi szabvány alapján történik: MSZ EN ISO 15614-1:2004 A1 mód:2008 Fémek hegesztési utasítása és hegesztés-technológiájának minősítése. A hegesztés-technológia vizsgálata 1. rész: Acélok ív- és gázhegesztése, valamint nikkel és ötvözetei ívhegesztése

Nikkel hegesztők minősítése MSZ EN ISO 9606-4:2001 Hegesztők minősítése. Ömlesztőhegesztés. 4. rész: Nikkel és nikkelötvözetek A jelölések alapvetően az acélhegesztők minősítésére vonatkozó szabványban alkalmazottakra hasonlítanak. Minősítési példák MSZ EN ISO 9606-4 141 T BW W41 nm t02 D20 PA ss nb 111 P FW W43 wm t09

A plattírozás szabványai MSZ EN 1011-5:2003: Hegesztés. Ajánlások fémek hegesztéséhez. 5. rész: Plattírozott acélok hegesztése (E) MSZ EN ISO 9692-4:2004 Hegesztés és rokon eljárásai. Élkiképzés és illesztés 4. rész: Plattírozott acélok (E) MSZ EN 1708-3:2012 Hegesztés. Acélok alapvető hegesztett kötései. 3. rész: Nyomástartó berendezések plattírozott, felrakóhegesztéssel elkészített és bélelt elemei (E)

Irodalom Komócsin Mihály: Nikkel és ötvözeteinek hegesztése Hegesztéstechnika 2007/2 – 25-30. old. Érsek László: Füstgáz kéntelenítő tornyok szerelése Hegesztéstechnika 1999/3 – 24-32. old. Érsek László: Füstgáz kéntelenítő tornyok szerelésénél felmerülő hegesztési és korróziós problémák Korróziós Figyelő 2000/4 – 128-135.old.

Irodalom Érsek László: Füstgáz kéntelenítő tornyok szerelése – néhány kivitelezői észrevétel Gép 2000/7 – 43-45. old. Érsek László:  Montage von REA - Einige Bemerkungen von der Herstellerseite 3rd GTE / MHtE / DVS International Conference on Welding Budapest, 6-9. 06. 2000 – p. 274-278

Irodalom HEUBNER, U. et al.: Nickellegierungen und hochlegierte Edelstähle – Expert Verlag; Sindelfingen 1985 HEUBNER, U.: Nickel und seine Legierungen / S. 409 – in Handbuch Konstruktionswerkstoffe - Auswahl, Eigenschaften, Anwendung Hrsg.: Elvira MOELLER Carl HANSER Verlag – München, 2008

Irodalom VDM Report Nr. 26: Hochlegierte Werkstoffe für besondere Beanspruchung – Januar 2002 VDM Case History Nr. 5: Nicrofer 5923 hMo – alloy 59: Ein Hochleistungswerkstoff für die chemische Verfahrenstechnik und andere Prozess-industrien – April 1999 Nicrofer 5923 hMo – alloy 59 - Werkstoffdatenblatt Nr. 4130; Ausgabe Februar 2006

Irodalom VdTÜV-Werkstoffblatt 505: Hochkorrosionsbeständige Nickel-Basis-Legierung Ni Cr23 Mo16 Al W.-Nr. 2.4605 VDM Schweisszusatzwerkstoffe Ausgabe 2013 Outokumpu VDM GmbH - Werdohl

Irodalom OBERMAYR, J.: WIG-Heissdrahtschweissen – Schweiss- und Prüftechnik (Wien) – 6/1992 S. 93-97 GEIPL, H.: Neue Entwicklungen beim MSG (Metallschutzgas)-Schweissen von Ni-Werkstoffen – LINDE Sonderdruck 34/97

Irodalom AGARWAL, D. C.: Nickel and Nickel Alloys p. 217-270 – in The Handbook of Advanced Materials – Enabling New Designs; Editor-in-chief: J. K. WESSEL – John Wiley & Sons Inc., 2004 HOFFMANN, T. – AGARWAL, D. C.: „Wallpaper” installation guidelines and other fabrication procedures for FGD maintenance, repair and new construction with VDM-high performance nickel alloys – Krupp VDM Report Nr. 17 – 6/91