Önkéntesség a közművelődésben

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Csuhaj Andrea Programvezető
Advertisements

Közösségi szolgálat megszervezésével kapcsolatos feladatok
Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
- tájékoztató.  Szociális, környezetvédelmi, a tanuló helyi közösségének javát szolgáló, szervezett keretek között folytatott, anyagi érdektől független,
K özösségi szolgálat „Aranyszabály: mindaz, amit szeretnétek, hogy megtegyenek nektek az emberek, tegyétek meg ti is nekik.” Mt. 7, 12.
 2011 első félévében Magyarország látja el az Európai Unió Tanácsának soros elnöki feladatait  az önkéntesség európai éve  június 4-12.
„Csellengő fiatalok” komplex bűnmegelőzési projekt
Egyéb prevenció, civilek, iskolán kívüli szervezetek.
Az iskolai szociálismunka
 Európai Parlament és Tanács (2006) – szociális és állampolgári kulcskompetencia fejlesztése  Nemzeti Önkéntes Stratégia (2011), Magyarországi önkéntesség.
Egy lépés a munkahely megszerzéséig képzési projekt az aktív munkakeresés témakörében fiatalok számára IFJÚSÁG, IFJÚSÁGPOLITIKA - ÚJ KIHÍVÁSOK előadó:
Támop / Vas Megyei Önkéntes Centrum Központban az önkéntesség március1.
1 KÖZÖSSÉGFEJELSZTŐK BÉKÉS MEGYEI EGYESÜLETE. 2 KÖZÖSSÉGI SZÍNTÉR - IBSEN HÁZ.
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
Emberi Erőforrások Minisztere alapította,
„VIVANT PROFESSORES” 2010/2011 NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Közoktatásért Felelős Helyettes Államtitkár.
Zalai Falvakért Egyesület Zala megyei Önkéntes Centrum.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
A Megyei Pedagógiai Intézet szolgáltatásai a 2013/2014-es tanévben
Összeállította: Sütő Szilvia iskolapszichológus
Mobil: (30) Cím: 4100 Berettyóújfalu, Széchenyi u. 13.
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Iskolai Közösségi Szolgálat Definíció Cél Folyamat Példák Demokratikus Ifjúságért Alapítvány.
Készítette: Soós Kitti. A téma bemutatása Önkéntesség A téma aktualitását az adja, hogy az Európai Unió a 2011-es évet, az aktív polgárságot előmozdító.
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
CIVILEK és ÖNKORMÁNYZATOK
NEA szakmai támogatások (2014) Budapest, november
A távmunka nem cél, hanem eszköz december 11.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) szerepe a távmunka fejlesztésében Pirisi Károly főigazgató VI. Országos Távmunka Konferencia december.
Értéktárak Pest megyében
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
2011. évi CLXXXVII. törvény a szakképzésről Hatályos: január 1-től.
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
A muzeális intézményrendszer átalakítása
Az Iskolai Közösségi Szolgálat jogszabályi háttere
Az iskolai közösségi szolgálat bevezetése
Közösségi szolgálat 2014.
Tájékoztató gimnazista gyerekek szüleinek az 50 órás közösségi szolgálatról Károlyi István Gimnázium január Hirmann László.
Önkéntesség, mint társadalmi szerepvállalás
KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT (intézmény neve) Készítette igazgató.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Iskolai közösségi szolgálat
AZ ISKOLAI KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT.  NAT 2012, EMMI-rendelet 2012  2016-tól az érettségi vizsga megkezdéséhez 50 óra közösségi szolgálat teljesítése szükséges.
EGER TÉRSÉGE FEJLESZTÉSI EGYESÜLET „Területfejlesztés civil szemmel” Előadó: Pozsikné Hidvégi Éva, elnök.
K özösségi szolgálat „Aranyszabály: mindaz, amit szeretnétek, hogy megtegyenek nektek az emberek, tegyétek meg ti is nekik.” Mt. 7, 12.
Az Emelt szintű eTanácsadó akkreditált felnőttképzés tapasztalatai Dr. Tóth András - Herpainé Lakó Judit AGRIA MEDIA 2011 KONFERENCIA OKTÓBER ,
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Gersekaráti IKSZT – esély és lehetőség a közösség szolgálatára IKSZT Szakmai nap, Bak,
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
A kiemelt projekt eredményei: a módszertani feladatok és a hálózatépítés tükrében Avagy az „emberorientált” hálózat működése a hajléktalan-ellátáson belül.
TÁMOP A-14/ „Komplex intézményi mozgásprogramok és kapcsolódó egészségfejlesztési alprogramok megvalósítása az általános iskolákban, többcélú.
Bács-Kiskun megye. A Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Irodájának címe: 6000 Kecskemét, Katona József tér 8.
Kistérségi gyerekesély programok támogatása MTA Gyerekprogram.
Fejér megye 2015 Szakmai kapcsolatrendszere Feladatfinanszírozási program keretében 29 település.
Iskolai közösségi szolgálat
Idősek az idősekért Győrben
Budapest I Kerületi Kosztolányi Dezső Gimnázium
Közösség-ifjúság-esélyteremtés Jászberény, szeptember 14.
Iskolai közösségi szolgálat a Borosban
Intézményi önkéntes programok támogatása a szabályozás eszközével
Közösségi szolgálat megszervezésével kapcsolatos feladatok
Lorem ipsum.
Ifjúsági feladatok az IKSZT-ben
Közösségi szolgálat a közgázban
Töréspont Stratégiai Alapítvány
Előadás másolata:

Önkéntesség a közművelődésben Varga-Sipos Andrea módszertani referens Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Iroda

Ki is az önkéntes? Aki észreveszi, hogy másoknak segíthet és meg is teszi? Aki kisebb-nagyobb közösségért cselekedni képes? Vagy aki szerződéssel egy civil szervezet vagy intézmény javát szolgálja?

Mi az önkéntesség? Olyan egyénileg vagy csoportosan végezhető alkalmi vagy rendszeres tevékenység, amelyet „jó” akaratból végeznek anyagi ellenszolgáltatás nélkül. Lehet: régi típusú (hagyományos polgári értékekhez, családi indíttatáshoz, vallási hovatartozáshoz köthető) új típusú (tudás megszerzésére, szabadidő hasznos eltöltésére, önismeret fejlesztésére irányul)

Önkéntest fogadók lehetnek: Nonprofit, civil szervezetek Állami intézmények For profit szervezetek (cégek, vállalkozások)

Az Intézet partnerei az önkéntes feladatellátásban I. Emberi Erőforrások Minisztériuma, Esélyegyenlőségi Főosztály Megyei Önkormányzatok Települési Önkormányzatok Civil szervezetek

Az Intézet az önkéntes feladatellátásban II. Középiskolák Felsőoktatási intézmények Megyei Önkéntes Centrumok Települési művelődési házak IKSZT-k, Agórák Településen dolgozó lelkészek

Az önkéntesség előnyei: Segíti a társadalmi beilleszkedést Csökkentheti a kirekesztődést és a szegénységet Előmozdíthatja a foglalkoztatást Jobbá teszi a környezetet és a közösséget

Mire jó az önkéntesség? Segíti a gyermekek szocializációját, oktatását és nevelését. Elősegíti, hogy idővel a társadalom hasznos tagjaivá váljanak A pályakezdőknek lehetővé teszi, hogy szakmai tapasztalatot szerezzenek különböző területeken Segíti a nők munkaerőpiacra való visszatérését A nyugdíjasok számára a magány, a passzivitás és az elszegényedés ellenszere lehet

Mire jó az önkéntesség? A társadalmi beilleszkedés és integráció fontos eszköze Lehetőség arra, hogy bármilyen nemzetiségű, vallású, társadalmi-gazdasági hátterű és korú ember hozzájárulhasson a változásokhoz Az önkéntes munka informális és non-formális tanulási lehetőséget nyújt Az emberek gyakorlatot szereznek a szervezés, a kommunikáció területén, szélesedik a kapcsolati hálójuk A fenti előnyöknek köszönhetően fizetett munkahelyhez juthatnak

Az önkéntesnek fizethető juttatások: Közérdekű önkéntes tevékenységnek az anyagi ellenszolgáltatás nélkül végzett munka minősül Nem minősül ellenszolgáltatásnak a törvényben meghatározott költségtérítés (az önkéntesnek fizethető jutalom, ruhapénz, utazási költség)

Iskolai közösségi szolgálat A nemzeti köznevelésről szóló törvény (2011. évi CXC tv.) szerint az érettségi bizonyítvány kiadásához ötven óra közösségi szolgálat teljesítése szükséges, amelyet első alkalommal a 2016. január 1-je után érettségi vizsgára jelentkező tanulóknak kell igazolniuk. A tanulók számára a középiskolák a 9–11. évfolyamon lehetőség szerint három tanévre, arányosan elosztva szervezik meg a közösségi szolgálat teljesítésére alkalmas tevékenységeket. A kozossegi.ofi.hu honlap lehetővé teszi, hogy az iskolák, valamint a diákok segítségnyújtását befogadni képes intézmények egy adatbázison keresztül egymásra találjanak.

Tevékenységi területek egészségügyi szociális és jótékonysági oktatási kulturális és közösségi környezet- és természetvédelemi  polgári- és katasztrófavédelmi közös sport és szabadidős tevékenység óvodáskorú, sajátos nevelési igényű gyermekekkel, idős emberekkel

Az önkéntes tevékenység lehetséges formái közművelődési szervezeteknél Kapcsolattartás a partnerekkel, intézményekkel Amatőr művészeti előadók és csoportok felkeresése Felmenő rendszerű amatőr művészeti rendezvények lebonyolítása (regisztráció, vendégfogadás) Új, innovatív programokban való aktív részvétel Közreműködés a programok lebonyolításában és az utómunkálatokban Információtovábbítás Asszisztensi munka a főállású munkatársak mellett

Az Intézet stratégiai szintű lépései az önkéntesség területén A Nemzeti Művelődési Intézet Stratégiai Főosztálya 2013 októberében kezdeményezte: hogy az iskolai közösségi szolgálat rendszerében partnerszervezetté váljon hogy néhány felsőoktatási intézménnyel partnerségi megállapodást kössön önkéntes fogadás tekintetében

Az Intézet stratégiai szintű lépései az önkéntesség területén Országos Szakmai Központok létrehozása Az OSZK-k kiemelt közművelődési szakmai feladatokat látnak el, külön szervezeti egységben Békés megyében működik majd (2014. január 1-től) az önkéntes feladatellátásért felelős központ

A Nemzeti Művelődési Intézet operatív szintű lépései A feladatfinanszírozás keretein belül önkéntes szakmai programok megvalósítása: VOLUME – Országos szeminárium az önkéntességről Olaszországi tanulmányút az intézet olasz partnerszervezetével közösen Konferenciasorozat az önkéntesség jegyében minden megyében Workshopok megvalósítása

Közfoglalkoztatás és az önkéntesség A munkaügyi központok által kiközvetített lehetséges munkavállalók bevonhatók az önkéntes feladatellátásba (ha valaki, valamely szempontnak, elvárásnak nem felel meg), vagy ha a közfoglalkoztatott nyitott a közösségi művelődésre, akkor önkéntes szerződés kötési lehetőség felajánlása. Közösségi munkások, területi koordinátorok, módszertani referensek katalizátor szerepben!

Önkéntesek bevonása a település- és közösségfejlesztésbe Cél: a helyi lakosság aktivizálása, megnyerése a közös munkára Közös cselekvésre buzdítás, együttgondolkodás Életminőség javítása, közösségek generálása Fontos: településvezetők megnyerése, civil szervezetekkel való kapcsolatfelvétel és a „helyi hangadók” megtalálása

Differenciált feladatellátás Figyelembe kell venni a település adottságait (földrajz és gazdasági helyzet, népességi adatok, stb.) Békés megyei példa: Újszalonta (125 fő lakosságszámú település) Békéscsaba (58000 fő lakosságszámú település)

Az önkéntesek lehetséges feladatai a településfejlesztésben Részvétel a helyi igények felmérésében Közös gondolkodás során a fejlesztési irányok meghatározása Kutatás, adatgyűjtés Az összegyűjtött adatok feldolgozása Rendezvények, műhelyfoglalkozások szervezésében való részvétel

Az önkéntes feladatellátás eredményei Az önkéntesek bevonása szerves részét képezi a helyi társadalom fejlesztésének A település- és közösségfejlesztés pozitív hatást gyakorol a gazdasági folyamatokra Az önkéntesek tevékenysége segítően hat a meglévő közösségek működésére, elősegíti újak megalakulását

Jó gyakorlatok Békés megyéből Hunya – aktív nyugdíjasok Csanádapáca – kultúra iránt fogékony civilek Végegyháza – kistelepülési fejlesztések Geszt – elhivatott pedagógusok

Elvárások az önkéntessel szemben Nyitottság, rugalmasság Alkalmazkodjon a munkahelyi közösségekhez, körülményekhez Használja ki képességeit, készségeit Pontosság, feladatainak precíz ellátása

Köszönöm szépen a figyelmet! Varga-Sipos Andrea +36 30 867 9827 sipos.andrea@nmi.hu