A csillagok élete 1907-ben Ejnar Hertzsprung dán csillagász vizsgálatai megmutatták, hogy az azonos spektrálosztályba tartozó (lásd Állapothatározók -

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hogyan tájékozódjunk a terepen?
Advertisements

Készítette: Szabó Nikolett 11.a
Készítette: Szabó Nikolett 11.a
A hengerformájú Hubble 11,1 tonna tömegű,
Bemutató Csillagvizsgáló
A NAPRENDSZER Naprendszerünk a Tejút galaxis peremén helyezkedik el. Középpontjában a Nap áll, mely körül a bolygók keringenek. A bolygók között számos.
A Föld helye a Világegyetemben. A Naprendszer
A négy kölcsönhatás és a csillagok
Energia a középpontban
A természet ékszerei.
K ÉPERNYŐ MINT KIMENETI ESZKÖZ. adatok, szövegek, képek, filmek vizuális megjelenítését szolgáló készülék, a számítógépek legfontosabb kimenete. Míg.
A NÉGY FŐELEM Tűz,víz,levegő és föld.
A csillagok életciklusa
A közeljövő néhány tervezett űrtávcsöve Dr. Csizmadia Szilárd VCSE-VCSK május 5.
A Naprendszer.
A NAPRENDSZER ÁTTEKINTÉSE.
Csillagunk, a Nap.
A szivárvány.
E képlet akkor ad pontos eredményt, ha az exponenciális tényező kitevőjében álló >>1 feltétel teljesül. Ha a kitevőben a potenciálfal vastagságát nanométerben,
Hogyan születnek a lepkék?
Fizika tanár szakos hallgatóknak
levelező hallgatóknak
Szakál Dorottya Mars március 2..
A csillagok fejlődése.
A Nap.
Naprendszer.
A Föld helye a világegyetemben
Szélességi bejárás A szélességi bejárással egy irányított vagy irányítás nélküli véges gráfot járhatunk be a kezdőcsúcstól való távolságuk növekvő sorrendjében.
Születés másodperc hidrogén és hélium
Magfúzió.
CSILLAGÁSZATI ÉRDEKESSÉGEK
A locke-i azonosságkoncepció értelmezésének problémái Szívós Eszter.
Kölcsönhatások.
levelező hallgatóknak
SZÍNHARMÓNIA.
Title Zoltán Fodor KFKI – Research Institute for Particle and Nuclear Physics CERN.
A NAP SZERKEZETE.
Keszitette: Boda Eniko es Molnar Eniko
Csillagok Keszitette: Nagy Beata es Szoke Dora.
Merkúr.
A csillagászat keletkezése
Dolgozat tudomanybol Tolnai Rebeka es Csoka Kinga NEPTUNUSZ
Keszítette: Kovács Kinga és Meszáros Endre
Keszitette:Pusok Szabolcs-Pal es Kiss Miklos
Galaxisok és csillaghalmazok
A vérkeringés szerepe.
Nagytömegű fekete lyukak (Supermassive Black Holes)
Mi csak vándorok vagyunk itt a földön, vándorként éljük életünk,
Csillagászati földrajz
AZ NGC 6871 NYÍLTHALMAZ FOTOMETRIAI VIZSGÁLATA
Csillagászati és térképészeti ismeretek
Newton és gravitációs törvénye
Földünk, a kiváltságos bolygó Válaszkeresés a Világegyetem miértjeire...
Johannes Kepler Őze Norbert 9.c.
Tycho Brahe Povisel Petra 9.b.
Horváth Bettina VZSRA6.  Célja: Az eljárás célja egy véges gráf összes csúcsának bejárása a kezdőcsúcstól való távolságuk szerinti növekvő sorrendben.
Korreláció-számítás.
Gráf szélességi bejárása. A szélességi bejárás elmélete Célja egy véges gráf összes csúcsának bejárása a kezdőcsúcstól való távolságuk szerinti növekvő.
Szélességi bejárás. Véges gráf összes csúcsának bejárása a kezdőcsúcstól való távolságuk szerinti növekvő sorrendben Egy csúcsot egyszer járunk be Egyenlő.
Részecske vagyok vagy hullám? Miért kék az ég és miért zöld a fű?
Gráf Szélességi bejárás Készítette: Giligor Dávid Neptun : HSYGGS.
Szélességi bejárás Pátyerkó Dorina (VTYX9O). Szélességi bejárás algoritmusa Kijelölünk egy kezdőcsúcsot. A csúcs szomszédjait megkeressük, majd betesszük.
A csillagok világa – Ahogy a Hubble űrteleszkóp látja
A halott csillagok élete avagy van-e élet a fekete lyuk előtt? Barnaföldi Gergely Gábor, Wigner Intézet, Papp Gábor, ELTE TTK, Fizikai Intézet ELTE Budapest.
Részecske vagyok vagy hullám? Miért kék az ég és miért zöld a f ű ?
A felvilágosodás előfutárai
Hubble.
Új típusú szupernóva robbanások
Csillagok születése és pusztulása
Naprendszer-hasonlósági index
Előadás másolata:

A csillagok élete 1907-ben Ejnar Hertzsprung dán csillagász vizsgálatai megmutatták, hogy az azonos spektrálosztályba tartozó (lásd Állapothatározók - A csillagok színe című fejezet) csillagok fényessége eltérő is lehet. A fényesebb csillagokat óriáscsillagoknak, míg a halványabbakat törpecsillagoknak nevezte el. Később, 1913-ban Henry Norris Russel amerikai csillagász is vizsgálta a csillagok színének és fényességének kapcsolatát. Eredményei alapján ma tudjuk, hogy a csillagok abszolút fényessége összefüggésben van színükkel. A szín-fényesség diagramon a csillagok lényegében három ág mentén helyezkednek el (lásd A Hertzsprung--Russel diagram című fejezetet). A főághoz tartoznak a törpe csillagok, míg a fényes vörös csillagok az óriáságba. Mára világos lett, hogy ezen ágak a csillagok fejlődésében azon állapotokat jelentik, amelyekben életük során hosszabb ideig tartózkodnak.

A csillagok élete A XX. századi csillagászat csodálatos felfedezése volt, hogy megértvén a csillagokban zajló energiatermelő folyamatok lényegét, felismerték, hogy csakúgy, mint bármely élőlény, a csillagok is születnek, fejlődnek és olykor-olykor látványos égi "tűzijátékban" meghalnak. Az, hogy a csillag milyen életutat fut be csupán tömegétől függ. Lényegében a kistömegű csillagok hosszabb életet élnek, míg a nagytömegűek gyorsan leélik életüket. A csillagok végső állapota is eltérő lehet kis és nagytömegűek esetén. Ha a csillagunk kicsi és magányos fehér törpe lesz belőle, míg ha van társa szupernóva-robbanást produkálhat. A nagytömegű csillagok is szupernóva-robbanásban fejezik be életüket, de ekkor neutroncsillag vagy fekete lyuk keletkezhet. A fúziós folyamatok révén a csillagok belsejében keletkezett új elemek a "nagy kozmikus körforgásban" újabb csillagok születését táplálhatják, köztük olyanokét, melyek körül a Naprendszerhez hasonló bolygórendszer is kialakulhat. A csillagászok kiderítették, hogy a földi élethez elengedhetetlenül szükséges nehezebb elemek a már egyszer élt és elmúlt csillagok kohóiban keletkeztek, felvillantván azt a gyönyörű kozmikus összefüggést, mely szerint mi emberek is csillagporból születtünk.

A csillagok tömegüktöl függően kétféle fejlődési utat járhatnak be életük során.

A mi napunk A Nap egy G2V színképtípusú csillag, a mintegy 10 milliárd évig tartó fősorozatbeli fejlődésének a felénél jár. A fűtőanyagát jelentő hidrogén elhasználása után, 5 milliárd év múlva vörös óriássá duzzad, majd a külső rétegeiből planetáris köd képződik, magja pedig magába roskadva fehér törpévé alakul. Mivel anyagát képlékeny plazma alkotja, a különböző szélességi körön levő területei eltérő sebességgel forognak; az egyenlítői területek 25, míg a sarkvidékek csak 35 naponként fordulnak körbe. Az eltérés miatt erős mágneses zavarok lépnek fel, amelyek napkitörések és – különösen a mágneses pólusok 11 évente bekövetkező felcserélődésének idején megszaporodó – napfoltok kialakulásához vezetnek.

A napok színének meghatározása

A legtöbb csillag így épül fel A nap felépítése A legtöbb csillag így épül fel

Készítette: Petró Tamás 12.c