A magyarországi várostervezés szociológiai nézőpontból Kőszeghy Lea MTA ENKI Habitat for Humanity Magyarország.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Területi koordinációs kapacitások vizsgálata Szepesi Balázs A területfejlesztési értékelések bemutatása – workshop április 2 5.
Advertisements

RÉV Projektiroda Hálózat Munkacsoport. Mi az a Hálózat munkacsoport? Hol helyezkedik el, melyik szervezethez köthető? Kik a tagjai? Mi a célja, feladata,
Goronné Ondré Katalin Bihari Mentor Hálózat kiépítése a résztvevő szemével.
A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK STRATÉGIAI VEZETÉSE. Milyen az igazán jó önkormányzat? POLGÁRKÖZELI  AUTONÓM ÉS VÁLLALKOZÓ SZELLEMŰ  AKCIÓ-ORIENTÁLT  KÜLDETÉS-CÉLOK-KOMPETENCIA.
SZOMSZÉDVÁRAK A határ menti településközi együttműködéshez szükséges kompetenciák fejlesztése a Nyugat-Pannon Eurégióban.
Tudás, közösség, hatalom
DPR kommunikáció alapelvei
Nizák Péter Az intézményi fejlesztés kérdése a civil szektorban Budapest, november 29. Táncsics Alapítvány, Friedrich Ebert Stiftung.
Közösségek és célcsoportok konstruálása dr. Szöllősi Gábor, szociálpolitikus, PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék.
Negyedik előadás Március 11
SZÉLSŐSÉGES POLITIKAI IFJÚSÁGI CSOPORTOK SZERVEZŐDÉSE ÉS ÉRTÉKVILÁGA. A szélsőjobboldali ideológia reprezentációja a debreceni egyetemisták körében Campus-lét.
Campus lét konferencia 2012 A KÖZ ÉS A MAGÁN KÖZÖTTI HATÁR ÉS AZ ÁLLAMPOLGÁRI ELKÖTELEZETTSÉG.
MTA Regionális Kutatások Központja Urban-regime Pécsett Pálné Kovács Ilona PTE BTK, MTA RKK.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
Könyvtárvezetési stratégiák, vezetési típusok
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
Irányváltások a területfejlesztés intézményrendszerében 1Területfejlesztők Napja Balatonkenese.
A szakértők lehetséges szerepe a helyi fejlesztésben A részvételi akciókutatásban rejlő lehetőségek Bajmócy Zoltán – Málovics György Szegedi Tudományegyetem.
A középvárosi dzsentrifikáció várospolitikai dilemmái
Fejlesztési, stratégiai útmutató
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
MTA Regionális Kutatások Központja Tájékoztatás a Vidékfejlesztési Albizottság november 28-i üléséről Dr. Finta István Ph.D.
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Tájékoztató a Vidékfejlesztési Albizottság i üléséről Finta István Ph.D.
A stratégiai tervezés eszközei: STAKEHOLDER-elemzés
Szervezeti kultúra / vállalati kultúra
Operációkutatás eredete
Mit gyógyít az információ? – Digitális esélyegyenlőség és egészség Surján György – Kincses Gyula ESKI eVITA Platform.
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.
. Egy nemzeti képesítési keretrendszer lehetséges előnyei Vitaindító [ Derényi András ]
MTA Regionális Kutatások Központja A decentralizált hatalomgyakorlás és a regionális fejlődés Pálné Kovács Ilona.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
1 A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK ÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEI A TERVEZÉSI GYAKORLATBAN A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
A felnőttoktatás gazdasági, társadalmi és oktatási kapcsolatrendszere két alföldi nagyvárosban Petrás Ede MTA RKK Miklósi Márta DE BTK Változás.Válság.Váltás.Hu.
Nemzetközi projekt az egészség társadalmi és gazdasági meghatározóiról Taller Ágnes december 4. DETERMINE.
Szervezeti kultúra Definíció: a szervezet tagjai által elfogadott közösen értelmezett előfeltevések, értékek, meggyőződések, hiedelmek rendszere Hofstede:
Tanuló szervezet.
MCE Konferencia MMM – Hatékony kommunikáció MCE Konferencia Pécs MMM – A controller hatékony kommunikációja Megérteni Meggyőzni.
A Strukturális Alapok tervezési folyamata és a partnerség Részvételi demokrácia, társadalmi párbeszéd: avagy hogyan tudnak a civil szervezetek élni részvételi.
MTA Regionális Kutatások Központja Regionális fejlesztéspolitika régiók nélkül? Pálné Kovács Ilona MTA RKK MTA Regionális Kutatások Központja.
1 Megváltozott szerepben a megyei önkormányzatok! Tájékoztatás a megyei önkormányzatok feladatairól és azok szociálpolitikát érintő kapcsolódási pontjairól.
A lánc menti együttműködés és az innováció: a képességek és a meghatározó szakértelem kombinálása dr. Sebők András Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft.
Változások menedzselése felsőfokon Készítette: Schalli Adrienn Dinya László.
Az EU új Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogramja és a magyar álláspont kialakítása A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kapcsolódó feladatai Előadó: Schváb.
Társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek Régiók, megyék, kistérségek.
A stratégiai kulcsmentorok bemutatkozása IFKT mentor képzés Budapest, december 13.
Régió, megye, járás (kistérség): múlt- jelen- jövő Pálné Kovács Ilona MTA KRTK, Regionális Kutatások Intézete Pécs,
Környezetgazdálkodási alternatívák és kooperációs lehetőségek a Vajdaság és a Dél- Alföld határmenti területein Kovács András Donát PhD Geográfus, szociológus.
AGRÁRMÉRNÖKI SZAK (MSc.) NYME Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar
A Körös-menti TDM Egyesület a „Szarvasért” Alapítvány, és a Szarvasi Város-, és Környezetvédő Egyesület megállapodása.
Primer tapasztalatok, Cardiff országos, állami ösztönzések (The Learning Country, Flying Start, stb.) önkormányzati feladat és erőforrás – többszektorú.
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
SZTE JGYPK Gyógypedagógus-képző Intézet
TERÜLETI SZEMPONTOK MEGJELENÉSE A AS TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAMBAN Tóth Róbert, fejlesztési szakértő CODEX workshop Novi.
Thomas Piketty Paris School of Economics
A határ menti együttműködések lehetőségei és korlátai Rechnitzer János, egyetemi tanár MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézete, Széchenyi Egyetem.
Civil szervezetek kapcsolatai Egészségügyi Szakdolgozók Együttműködési Fórum Alapítás 2001.
A Roma-Net Helyi Támogató Csoport lehetőségei a szociális városrehabilitáció tervezésében és végrehajtásában Mini-konferencia ,
KONSZENZUS BUDAPEST KONSZENZUS BUDAPEST „ BÉKE AZ AKÁCFÁK ALATT” Mediáció a közösségi és távoltartási konfliktusok kezelésében EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNER: NÓGRÁD.
A közösség ereje. Mi az e-demokrácia gép? Hogyan működik a gép? Mire szeretnénk használni ezt a gépet? Mi a 42? Kikből áll a 42? Mit szeretne a 42? Miről.
Aldo Rossi ( ) The Architecture of the City.
A gazdaság szerepvállalása a képzési és beiskolázási szerkezet alakításában Budapest április 29. Dr. Szilágyi János.
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 13. előadás december Az európai közigazgatás fogalma Kiindulópont: annak ellenére, hogy az EU esetében.
Dr. Iván Gábor, Külügyminisztérium, szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza – szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza.
A közösségi részvétel lehetőségei Elméleti modellek, gyakorlati példák Csíkszereda, november 28. Kósa András László Közéletre Nevelésért Alapítvány.
SZTE Gazdaságtudományi Kar Differenciált integráció – kiútkeresés az Európai Unió válságából Budapesti Corvinus Egyetem április 29. Farkas Beáta.
A szakiskola jelene és jövője
A közigazgatás alapelvei
Előadás másolata:

A magyarországi várostervezés szociológiai nézőpontból Kőszeghy Lea MTA ENKI Habitat for Humanity Magyarország

Az előadás szerkezete Nemzetközi tervezéselméleti elgondolások két kulcs-téma kapcsán: –rendszerszintű/rendszerben rejlő immanens erők (systemic power) problematikája –a tervezés mint szakma, a tervező szerepe A fenti témák megjelenése a hazai tervezéselméleti gondolkodásban Hazai kontextus rövid áttekintése A hazai várostervezés, tervezői gondolkodás empirikus elemzése a fenti témák mentén (az ELTE VRKK keretében és más kutatócsoportokkal készült empirikus kutatások alapján, )

Nemzetközi tervezéselmélet: rendszerszintű/rendszerben rejlő immanens erők ’50-’60-as éveket megelőzően „mindenható” tervező, társadalmi-gazdasági kontextus mint téma nincs előtérben (egy-két kivétellel pl. Geddes) ’60-as évektől jelenik meg mint fontos téma, neomarxista megközelítések, tiltakozómozgalmak hatása ebben Ezzel együtt: tervezés autonómiájának kérdése

Nemzetközi tervezéselmélet: rendszerszintű/rendszerben rejlő immanens erők 1. politikai keretfeltételek Davidoff érdekképviseleti tervezés-modellje: tervezés hatalmi- politikai közegben zajlik, sokféle érintett érdekcsoport, eltérő esélyek, „advocacy planner”: hatalommal nem rendelkező csoportok érdekképviselete Equity planning: hatalmi-politikai viszonyok hozzájárulnak egyenlőtlenségek növekedéséhez, tervezőnek ezzel számolva kell fellépnie Radikális tervezés: akár a rendszer kereteinek alakítása (decentralizáció, közösségi szerveződések és részvétel erősítése ) 70-es évek változásai: posztind. gazdaság, posztmodern Forester: tervezés kiindulópontja kell legyen hogy hatalmi közegben működik (ennek megértése, erre al. modellek kialakítása) Healey, kommunikatív tervezéselmélet: politikai szereplők a kommunikatív racionalitást létrehozó kommunikációs folyamat szereplői Foucault-ra hivatkozó megközelítések: a politika nem pusztán egy a játéktér szereplői közül!

Nemzetközi tervezéselmélet: rendszerszintű/rendszerben rejlő immanens erők 2. gazdaság Nemzetközi tervezéselmélet: tőkés gazdaság, kap. ingatlanpiac Alapkérdés: –tervezés és piac elkülönült, szembenálló erők, vagy: tervezés: adott társadalmi-gazdasági rendszer része, nem léphet ki ennek kereteiből –Tervezés mennyire „mehet szembe” a piaci szereplők aspirációival? ’70-es évek neoliberális rezsimjei: a társadalmi-gazdasági folyamatok mozgatórugója alapvetően a piac, a tervezés szerepe a piac minél hatékonyabb és szabadabb működését biztosítani Klosterman: a gazdasági szereplők nem pusztán egy a lehetséges szereplők közül, rendszerszintű erő, cél: motiválni őket a kormányzat által célzott hatás elérése érdekében „Just city” megközelítéseknél szintén: a gazdaság rendszerszintű erő, a közpolitikák által elérhető hatást alapvetően meghatározza-korlátozza a gazdaság Campbell-Fainstein: tervezőknek nincs hatalom és szakértelem- monopóliumuk munkájuk tárgya illetve a tervek megvalósulása felett, a kapitalista piacgazdaság korlátai között működnek, elképzeléseik versenyeznek egyebek mellett a fejlesztők és más hatalommal bíró csoportok elképzeléseivel

Nemzetközi tervezéselmélet: A tervezés mint szakma, a tervező szerepe Első megközelítések: város és társadalom problémái nem elválasztva jel. meg, ált. nem építészek 19. sz. második fele város-átépítések: apolitikus mérnök, műszaki szakember, hivatalnok Modern: építészek vezető szerepe, erős fizikalista orientáció, apolitikus, technikai szakember, „a” közérdek szolgálatában álló, „a” jó megoldások birtokában levő tervező Racionális modell, rendszertervezés: szintén apolitikus, technikai-szakmai tudásra épülő modell ’60-as évektől: tervezés értékterhelt, politikai folyamat, nincs egy egyértelműen, egységesen definiálható közérdek, tervező sokszereplős játéktér egy szereplője  mi ebben a tervező szerepe? –Bürokrata? –„advocate”? –a gyenge, hatalomnélküli csoportok érdekében fellépő aktivista? 70-es évek változásai: nagy város(át)építő akciók leállása, egyéb gazdasági, társadalmi változások – szerepválság? Forester: hatalmi színtér egyik szereplője, mediátor +szaktudásból eredő sajátos hatalmi eszközök Healey: kommunikáció a középpontban, fő feladat: kül. érdekhordozók közti mediáció DE ha a kommunikáció a középpontban, milyen szerepe van, van-e szerepe a tervező speciális szaktudásának?

Hazai tervezéselmélet Rendszerváltás előtt: –Hatalom mint rendszerszintű erő értelemszerűen nem témája a gondolkodásnak –Tervezői szerepfelfogás: erős társadalmi küldetéstudat, erős fizikai, esztétikai orientáció Rendszerváltás után: –Kiemelt téma a rendszerszintű erők, ezen belül különösen a gazdaság szerepe –Keretfeltételek változása  tervezői szerep újradefiniálásnak szükségessége

Keretfeltételek Rendszerváltás előtt: –Párt- és állami szervek szoros összefonódására épülő pártállami struktúra –Tanácsok: államigazgatás helyi szervei –Tervezőirodák államosítása, átszervezése, „pártállami szövevénybe” integrált működése –Tervgazdasági logika meghatározó Rendszerváltás után: –Plurális demokrácia –Önkormányzati rendszer –Piacgazdaság, gazdasági szereplők mint „új hatalom” a tervezésben –EU-források, szintén mint „új hatalom” –„Térbe visszakerült” települések –Tervezőszervezetek átalakulása (szétesése, privatizációja, megszűnése) –Változó életmód-minták, értékrend – új (tér)fogyasztói igények

Rendszerszintű/rendszerben rejlő immanens erők 1. - politikai keretfeltételek Helyi politika szerepének erősödése, Politikának való nagyobb „kitettség” – a foresteri értelemben „hatalomnak kitett” tervezés DE igaz ez abban az értelemben is, hogy szaktudásuk alapján orientálhatják is a többi szereplő gondolkodását, probléma- és megoldás-definícióit

Rendszerszintű/rendszerben rejlő immanens erők 1. - politikai keretfeltételek (folyt.) f

Rendszerszintű/rendszerben rejlő immanens erők 2. - gazdaság Konkrét befektetői igények illetve befektetői források területre vonzásának szándéka a tervezés egyik legfontosabb mozgatórugója Rendszerváltás utáni tapasztalatokról beszámoló szakemberek 82%-a számolt be olyan esetről hogy a megrendelő finanszírozta a tervet és ezzel öf-ben befolyásolni kívánta a tartalmát A beruházói befolyás az önkormányzatok beruházókkal kapcsolatos stratégiájától is függ, részben öf. a terület attraktivitásával (részben!) Kétezres évtized végére: differenciáltabb stratégiák, több, a befektetők orientálását célzó stratégia Eközben a rendszer többek szerint továbbra is elkül. szféraként kezeli a tervezést és gazdaságot, előbbi célja: befektetők „megregulázása” – megkérdezett szakemberek közül sokak szerint fontos feladata a tervezésnek a befektetők „kordában tartása”

Rendszerszintű/rendszerben rejlő immanens erők 2. – gazdaság (folyt.)

Gazdaság: legfontosabb hatalmak egyike a tervezési térben, de: szerepe függ a helyi önkormányzat stratégiájától is Utóbbiban változások kétezres évek végére (ld. fent), ez logikájában hasonló a gazdaság rendszerszintű erejét hangsúlyozó nemzetközi forrásokhoz (nem pusztán szereplők egyike, orientáció fontossága) Tervezésben dolgozók közt erős kép: a gazdaság jelenleg „túlhatalom” a tervezésben  tervezés feladata: „kordában tartás”? Kiszolgálás? Együttgondolkodás? „Egyensúlyozás” a gazdasági szempontok és a (valahogy definiált) „köz”érdek között?

Tervezés mint szakma, tervező szerepe A megrendelői igényeknek megfelelő legjobb szakmai terv elkészítése. A helyi érdekcsoportok között a kommunikáció elősegítése, hogy mindenki számára elfogadható tervjavaslat alakuljon ki A gyenge, hatalomnélküli csoportok szempontjainak beemelése a tervezésbe Egy-egy sajátos érdekcsoport képviselete, akik szaktudás híján amúgy nem tudnának megjelenni a tervezésben Az adott társadalom problémáinak megoldása a tervezés eszközeivel A törvényi keretek betartása mellett a szakmailag legjobb munka elvégzése Az alternatívák feltárása, és az adott célnak leginkább megfelelő megoldás kiválasztása A fizikai környezet társadalmi és gazdasági igényeknek megfelelő megszervezése, elrendezése Esztétikus településkörnyezet megteremtése

Tervezés mint szakma, tervező szerepe (folyt.) Racionális tervezés-modell Társadalmi problémák vs. térbeli tervezés V.tervezés vs. építészet: „planner” V.tervezés vs. építészet: „dizájner” Érdekképviseleti (advocacy) modell Equity planning Kommunikatív tervezés „Technokrata” „Szolgáltató”

Tervezés mint szakma, tervező szerepe (folyt.)

Szakmai-technokrata, racionális, „planner” elemek erősek Kommunikáció: nem merül fel elsődleges szempontok között, ill. mint kiegészítés, feltétel jelenik meg Equity planning: nem jel. meg erősen, 2 olvasat: beleértették korábbiakba/nem specifikusan a gyenge csop.-k hanem általánosabb-szélesebb - interjúk tapasztalatai utalnak erre Felvetésekkel szemben: kis különbségek inkább rdszv. előtt ill. (inkább) utána dolgozottak közt –Előtte: szakmai-technokrata mellett: társ.-i problémamegoldás tér tervezésével-megközelítés erősebb –Utána: szakmai-technokrata mellett: kommunikáció, equity valamivel erősebb

Tervezés mint szakma, tervező szerepe (folyt.) A sikeres tervező tulajdonságai Szakmai kompetencia (41%) Jó kommunikációs készség (30%) Egyéb, tervezés szemp. fontos procedurális (tárgyaló- együttműk. készség, szervezőkészség stb.) Egyéb tervezéssel öf. tudás-készség (jogi, műszaki, esztétikai) Egyéb személyes (empátia, magabiztosság, kitartás, rugalmasság stb.) 61% legalább egy ilyen tulajdonságot felsorolt! Egyéb (máshova nem sorolható – kor, anyagiak tekintetében szerénység stb.)

„Zen-buddhista nyugalom” „Néptanító bölcsességével, melegszívű de kérlelhetetlen dzsungelharcos bátorságával, lehető legnagyobb szakmai tudással rendelkezzen”

Köszönöm a figyelmet! Kőszeghy Lea MTA ENKI Habitat Magyarország