Intézményfejlesztés = vezetésfejlesztés?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Horizontális tanulás intézményi hálózati együttműködés
Advertisements

Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Tehetségsegítő Tanács június 04.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
A TISZK-ek fenntarthatósága 1 Budapest, január 14.
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ Az átalakuló tanárképzés és a pedagógiai szolgáltató rendszer kapcsolódási pontjai.
A szaktanácsadás támogató szerepe
Pénziskola Az Unghváry László Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskolában.
„SZAKMÁVAL AZ ÉLHATŐBB JÖVŐÉRT”
Új utakon a szaktanácsadás, tantárgygondozás A TÁMOP 3. 1
2014. július 6. A hálózati együttműködés az innovációs tevékenység során Bedő Ferenc közoktatási szakértő
A HEFOP program bemutatása Nyíregyháza,
Az EFOP köznevelést érintő beavatkozásai
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Az ökoiskola kritériumrendszer megújítása Magyarországi Ökoiskolák VII. Országos Találkozója Budapest 2009 OKM OFI Szontagh Pál.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
A projekt bemutatása Feladatok és eredmények Mentor(h)áló Azonosítószáma: TÁMOP /1/B Homor Géza szakmai koordinátor.
Kutatási terv Az inklúzió fenntarthatóságának vizsgálata az oktatási intézményekben, fókuszba helyezve a hálózati együttműködést, a kreatív alkotó műhelyek.
Iskolahálózatok itthon és külföldön Pénziránytű műhelymunka MNB, november 10.
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Szaktanácsadói támogatás az életpályamodellben
HÁLÓZATI TANULÁS Megújuló pedagógia: hálózati együttműködés Észak-Magyarországon TÁMOP nyitókonferencia EGER, szeptember 3.
A Dobbantó program Az előrelépés lehetősége diákoknak, szakiskoláknak Regionális tájékoztató napok szeptember 3-12.
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
A vidéki tér sikertényezői
A tanárképzésben megszerezhető kompetenciák a 8/2013 (I. 30
Az intézményvezetők szerepe az oktatási intézmények fejlesztésében
Személyközpontú diáktámogatás a Dobbantó programban Győrik Edit Kongresszus után – a változások folyamatában Budapest, május
XXX, Uddannelsesafdelingen, Århus Universitetshospital, Risskov Egy képzés a tanulásért Conference
Pénzügyi-gazdasági ismereteket oktató iskolák hálózatának kialakítása.
A kompetencia alapú oktatás implementációja
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Oktatási reformok tapasztalatai Pest megyei Tanévnyitó Tanácskozás Augusztus 31. Halász Gábor Országos Közoktatási Intézet.
ELEMÉR
Együttműködési lehetőségek a kompetencia alapú oktatás elterjesztése érdekében Tuza Tibor Balogh Tibor.
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.

TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
A határ menti együttműködések lehetőségei és korlátai Rechnitzer János, egyetemi tanár MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézete, Széchenyi Egyetem.
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ A szaktanácsadás támogató szerepe Dr. Szabó Mária Budapest február 27.
IKT ÉS ISKOLAFEJLESZTÉS eLEMÉR Projektkonferencia –2010. okt. 21. Leövey Gimnázium, Budapest.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Kinek áll érdekében? - KERETRENDSZER az egész napos iskola nevelési-oktatási.
ONK 2011 Békési Kálmán Budapest november 3-5. A prezentált eredmények alapja a TÁMOP kutatási projekt. A projekt az Oktatáskutató és.
A szaktanácsadó segítő szerepe
Szabályozás és megvalósítások Beiskolázással és továbbhaladással összefüggő szabályozás megvalósítási útjai a gyakorlatban Imre Anna Országos Neveléstudományi.
Dr. Schiffer Csilla A család és az iskola kapcsolatának fejlesztése
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
Dr. Polgár Marianna Tanárképzés – továbbképzés. Történeti előzmények A tanárképzés (tágabban pedagógusképzés) a felvilágosodás korától intézményesült,
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Szakértelmek és tudások integrációja Horváth Zsuzsanna Budapest 2013.
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
Mikroszintű versenyk é pess é g. Az üzleti szervezetek versenyképességének elemzése, a versenyképesség növelése Egy, a magyar közgazdászok által 1995-ben.
Innováció az oktatásban – szakmai konferencia Szabó Mária szeptember 22. Az oktatási és a szakpolitikai gyakorlat - műhely.
Dr. Schiffer Csilla. Továbbképzés előnyös:  ha általános válaszok adhatók egy problémára,  ha lehetséges a gyakorlaton túli elméletalkotás, amely továbbképzéssel.
Szaktanácsadói tevékenységek, kompetenciák
Dr. Schiffer Csilla: Kooperáció és koordináció
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u. 8. Nemzetközi ökoiskolai helyzetkép Varga Attila
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Az ökoiskolák előtt álló jelenlegi kihívások és a lehetséges válaszlehetőségek.
Az IKT fejlesztési folyamat- szaktanácsadó felkészítése a digitális kompetencia-fejlesztés támogatására Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet AZ ÖKOISKOLA HÁLÓZAT HELYZETE ÉS TERVEI Varga Attila
Az esélyegyenlőség elvének érvényesülése az oktatáspolitikában EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA KÖZNEVELÉSÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG Pölöskei Gáborné helyettes.
Innovációt támogató megoldások: „Halad, aki megindult” ZALAEGERSZEG, 2015.SZEPT.30. JÓ GYAKORLATOT MEGOSZTÓ KONFERENCIA.
Önértékelési kézikönyv október 5-i módosítása alapján
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
Osztatlan tanárképzés kompetenciái
Tájékoztató a Református Tananyagfejlesztő Csoport munkájáról
„Aperitif” Innovációs potenciál az Arany János Kollégiumi és Kollégiumi Szakiskolai Programba programban AJKP-AJKSZP ORSZÁGOS TANÉVNYITÓ Kiskunfélegyháza.
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
Az intézményi pedagógiai innováció A református köznevelési intézmények vezetői és fenntartók képviselői számára szervezett intézményvezetői konferencia.
Előadás másolata:

Intézményfejlesztés = vezetésfejlesztés? Válaszok a TÁMOP 3.1.1 kutatási eredményeire alapozva Varga Attila OFI konferencia , 2011. 12. 06.

Miről szól az előadás? A sikeres intézményvezetés elemei Az intézményvezetés fontossága A pedagógiai munka mint vezetés

A jövő iskolája OECD, Lukács Judit (szerk.), OFI in press (6.8.2) A status quo fenntartására irányuló kísérletek -„A bürokratikus iskolarendszerek folytatódásának” forgatókönyve Teljes struktúrareform nyomán sokszínű, dinamikus iskolák jönnek létre „reskolarizáció” „Az iskolák mint fókuszált tanuló szervezetek” forgatókönyve „Az iskolák mint alapvető közösségi központok” forgatókönyve Kialakulnak az iskolák alternatívái „deskolarizáció ” „A tanuló hálózatok és a hálózati társadalom” forgatókönyve „A piaci modell kiterjesztésének” forgatókönyve Az oktatási rendszerek egy krízis során szétesnek „A tanárok pályaelhagyása és a rendszer olvadása ” forgatókönyv. 6.4.2 projekt (Jakab demokrácia, vállalkoziói és szociális kompetenciák fejlesztése terén az iskola szerepét az Internet veszi át)

Autentikus intézményfejlesztés (Bognár Mária-MAG), Qualitas Kft (kézirat), Szabó Mária, (6.5.1) „Az intézményfejlesztés olyan, tényekre alapozott, tervszerű változtatási folyamat, amely a minden egyes tanuló tanulás eredményességének növelésére és a tanulást támogató feltételekre irányul, továbbá az adott intézményre adaptált. A fejlesztés az intézmény vezetésének támogatásával, irányításával és részvételével zajlik, a megvalósításáért és eredményességéért a vezetés felelős.” Intézményfejlesztési Szaktanácsadó Képzők Képzése

Minden iskola kiváló iskola Hopkins (szerk.) in press Lukács Judit (6.8.2) A rendszer azonos szintjén tevékenykedők teljesítőképességének oldalirányú fejlesztése bizonyos mértékben az iskolán vagy az iskolakörzeten belül történik. Ez az intézményvezetők és a helyi oktatásirányítók felelőssége.

Innováció a tudásalapú gazdaságban OECD, Lukács (szerk Innováció a tudásalapú gazdaságban OECD, Lukács (szerk.), OFI in press (6.8.2.) Ahelyett, hogy a „változáskezelésre” összpontosítana – amely általában a kívülről jövő változásokkal foglalkozik –, az iskolaigazgató feladata az iskola szellemi és társadalmi tőkéjének mozgósítása, különösen a tanítás és a tanulás vonatkozásában ….. Az iskola vezetése továbbra is fontos marad, de az .. irányításáról a hangsúly átkerül a tudás bemeneteinek és kimeneteinek kezelésére. …..fantáziadús és bátor vezetésre is szükség lesz ahhoz, hogy az oktatási rendszerekben …átalakító erejű változtatások valósuljanak meg.

Miről szól az előadás? A sikeres intézményvezetés elemei Az intézményvezetés fontossága A pedagógiai munka mint vezetés

Nemzeti Oktatási Innovációs Rendszer – NOIR JAVASLAT a nemzeti oktatási innovációs rendszer fejlesztésének stratégiájára , Halász, Balázs, Fischer, Kovács (szerk.), OFI 2011 (8.1) A STRATÉGIA JAVASOLT BEAVATKOZÁSI TERÜLETEI „A vezetés egyik legfontosabb céljaként kell megfogalmazni a szervezeti tanulás számára kedvező légkör kialakítását és a tanulószervezetté válás humán feltételeinek a kialakítását.” 104.o

Tanulás hálózatban Szabó, Singer, Varga (szerk.), OFI in press (6.5.2) „A szakmai szemléletmód megváltoztatása …. elmélyült tanulást kíván. A mély és elmélyült tanuláshoz a tanuló szándéka, belső motivációja mellett elengedhetetlen a megbeszélést, közös elemzést és a gyakorlatra történő reflektálást lehetővé tevő csoportos, szervezeti tanulás. Az ehhez szükséges feltételek megteremtése és fenntartása, valamint a szervezet szintjén való megvalósulás irányítása az intézményvezetés feladata és felelőssége.” MAG hálózat http://mag.ofi.hu/ Ökoiskolák hálózata: http://www.ofi.hu/okoiskola Fiatalok Hálózat http://www.youthopportunity.eu/

Az iskolák lehetséges szerepe az oktatáspolitikai döntéselőkészítésben Török kézirat (7.4.1) Intézményvezetők a véleménynyilvánítás hatásáról (N=304)  Ha oktatásügyi témában kifejezem a véleményemet, azzal javíthatok a dolgok menetén. 61 % Ha oktatásügyi témában kifejezem a véleményemet, azzal csak feszültséget keltenék. 23 % Nincs véleményem ebben a témában. 16%

Tanító tér Lippai, Réti, Varga (6.7.2) Az intézményvezető szerepe az eredményes infrastruktúra fejlesztésben: Stratégiaalkotás Kommunikáció segítése A célokhoz igazodó forrásteremtés http://tanitoter.ofi.hu/ http://www.facebook.com/tanitoter

eLEMÉR Az intézményvezetés szerepe az eredményes IKT fejlesztésben: Hunya, Tartsay (6.7.1) Az intézményvezetés szerepe az eredményes IKT fejlesztésben: http://ikt.ofi.hu/ http://www.facebook.com/ikt.ofi.hu

Helyi szintű oktatásirányítás elemzése Imre Anna kézirat (7.3.5) A központi kezdeményezések (jogszabályok, intézkedések implementációjának hatása: „a fenntartható változás … elsősorban a sikeres vezetésen múlik, de a tanárokra és az aktív együttműködésre képes szakmai közösségekre is komoly súlyt és felelősséget helyez.”

Miről szól az előadás? A sikeres intézményvezetés elemei Az intézményvezetés fontossága A pedagógiai munka mint vezetés

Az iskolarendszer és az iskolamenedzsment új modelljei OECD, Hunya Márta, szerk., OFI in press Lukács Judit (6.8.2) „A tanároknak felelősséget kell vállalniuk munkájukért, és részt kell venniük a tanítás alakításában, ahelyett, hogy pusztán a rendszer végrehajtóiként működnének. Az iskolamenedzsereknek pedig képesnek kell lenniük együtt dolgozni egy olyan tantestülettel, amelynek tagjait a legkülönbözőbb jártasságok és attitűdök jellemzik, és közben saját teljesítményüket is állandó kritikus figyelemmel kell kísérniük.”

SNI tanulók integrációja (Locsmándi 2011 in Szavak és tettek Kőpataki, Mayer (szerk.), OFI 2011 (6.2.2) : „Bátorságunk és kitartásunk eredménye lehet egy olyan új elméleti és gyakorlati tudás, amely a korábbinál reálisabb és eredményesebb is lehet. Ennek megvalósítása feltételezi az intézmények rugalmasságát, tanulószervezetként való gondolkodását és működését az iskolavezetéstől a különböző munkaközösségeken keresztül, minden egyes résztvevőig.” 170.o

A pedagógus szerep Végrehajtó szerep Vezető szerep Tudásátadás Tanítás Osztályozás Fejlesztés Információközlés Szaktudás Tanulásmenedzsment Tanulásfejlesztés Visszajelzés Támogatás Kommunikáció Vezetői felkészültség

Varga Attila varga.attila@ofi.hu Köszönöm a figyelmet! Varga Attila varga.attila@ofi.hu