Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 1 A szoftverek Csoportosításuk, verziók.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Kun Béla.  Operációs rendszernek nevezzük a számítástechnikában a számítógépeknek azt az alapprogramját, mely közvetlenül kezeli a hardvert,
Advertisements

Operációs rendszerek Bevezetés.
Szerzői jog A különböző műveket nagyon könnyű másolni.(Például könyv, kép, film, zene vagy valamilyen program). Ez rengeteg jogi problémát vet fel. Az.
Szoftver Fogalma, típusai.
Informatika és etika. Jogi ismeretek
A szoftverek.
I. Informatikai alapismeretek Dabas, november 18.
Szoftverek jogállása Alapfogalmak Szoftver.
Magunkról  Kurzusok  Tartalom  Tesztek  Feladatok  Nógrádi PC-Suli  96/ Nógrádi PC-Suli  96/ Magunkról  Kurzusok  Tartalom  Tesztek.
A szoftverhasználat jogi vonatkozásai
Operációs rendszerek. Szoftver: Számítógépeken futtatható programok és a hozzájuk tartozó leírások, dokumentumok. Program: A számítógép számára értelmezhető.
Az operációs rendszer.
Operációs rendszerek 1. Takács Béla
A szoftverek csoportosítása
SZOFTVER.
A szoftver.
Informatika és etika §.
BE KI Perifériák Számítógép.
Operációs rendszerek Microsoft Windows XP.
Az operációs rendszerek
A szoftver A szoftver fogalma Szoftvertipusok Operációs rendszerek
SOFTWARE.
Programrendszer 2. Erőforrás – erőforrás elosztás 3. Indítja és ütemezi a programokat 4. kommunikáció 2 Takács Béla.
SZOFTVEREK.
Számítógépes üzemmódok
SZOFTVER.
Az operációs rendszereK
Számítástechnikai szoftver üzemeltető
Operációs rendszerek. Az operációs rendszer a számítógépet működtető szoftver, amely a számítógép indulásakor azonnal betöltődik a számítógép memóriájába:
Szoftverek. szoftver (software): A számítógép hardver elemeinek mûködtetését végzõ programok, a gép használatához szükséges szellemi termékek összessége.
Az operációs rendszer Az operációs rendszer a számítógépet működtető szoftver, amely a számítógép indulásakor azonnal betöltődik a számítógép memóriájába:
Operációs rendszerek Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT Operációs rendszerek feladatai és csoportosításuk.
Operációs rendszerek Oberhuber Balázs.
INFORMATIKA ALAPFOGALMAK
Az operációs rendszerek feladata, fajtái, felépítése
15. óra A Windows XP alapjai
Szoftver Program – utasítás sorozat, amelyet a számítógép végre tud hajtani. Operációs rendszer – programcsomag, amely kapcsolatot teremt a felhasználó.
Bevezetés az operációs rendszerek világába TMG SZK.
Az operációs rendszer.
Szoftverek.
Alapfogalmak, módszerek, szoftverek
Szoftverjog és etika, adatvédelem
Fekete Vivien Galambos Edit
A Szoftverekkel kapcsolatos jogok
Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 1 AlapfogalmakAlapfogalmak Hardver, szoftver Bit, bájt.
Információtechnológiai alapok 9. osztály
A számítógép (computer)
Jogi tudnivalók Adatbiztonság. Adatbiztonsági osztályok Alapbiztonsági osztály Személyes adat, üzleti titok, pénzügyi adatok. Fokozott biztonsági osztály.
2. Operációs rendszerek.
Szoftverhez kapcsolódó jogok, felhasználási formák
Olyan, rendszerint kisméretű programok vagy programrészek, amelyek észrevétlenül terjedjenek és kárt okoznak. A felhasználó tudta nélkül működnek. Képesek.
SZOFTVEREK (programok)
TÁMOP /1-2F Modern informatikai eszközök Alkalmazások a számítógépen Papp Szabolcs 2009.
Szoftverek csoportosítása
SZOFTVEREK (programok)
Szoftver Program – a számítógép számára érthető utasítássor Operációs rendszer – Programcsomag. Kapcsolatot teremt a felhasználó és a számítógép között.
Szoftver Program Operációs rendszer – Programcsomag, kapcsolatot teremt a felhasználó és a számítógép között. Pl: Windows és DOS, Linux (ingyenes), Unix.
Szoftverek fajtái, rendszer- és felhasználói szoftverek
Jogi kérdések Jogi kérdések. Szerzői jog Törvény – LXXVI./1999. Irodalmi, művészeti, tudományos alkotások Számítógépes programalkotás Dokumentáció Forráskód,
SZOFTVEREK (programok). Szoftver fogalma A szoftver (software) valamely számítógép rendszerhez tartozó programok, program- rendszerek, és azok dokumentációinak.
Kommunikáció Boda Klaudia 12.c. Mi a kommunikáció? A kommunikáció tájékoztatás, információk cseréje közlése valamilyen erre szolgáló eszköz, jelrendszer.
Az operációs rendszer.
Számítógépes alapismeretek
Készítette: Pető László
IT ALAPFOGALMAK OPERÁCIÓS RENDSZEREK.
SZOFTVEREK (programok)
Az operációs rendszerek
SZOFTVEREK (programok)
Az operációs rendszer  Minden jog fenntartva.
A szoftverhasználat jogi vonatkozásai
Előadás másolata:

Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 1 A szoftverek Csoportosításuk, verziók

Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 2 A szoftverek csoportosítása  Alapszoftverek Olyan programok, melyek a rendszer felhasználásában, illetve a felhasználói programfejlesztésben segédeszközként használhatók  Operációs rendszerek  Segédprogramok  Programozási nyelvek  Felhasználói programok Konkrét feladat számítógépes megoldására előállított programtermékek  Általános célú  Egyedi célú

Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 3 Felhasználói programok  Általános célú  Az általános célú szoftverek csoportjába sorolhatjuk a játékprogramokat, a szövegszerkesztőket, a nyilvántartó- és grafikai programokat. Összességében a szoftveripar legnagyobb üzletága a felhasználói szoftverek fejlesztése.  Egyedi célú  a speciális igényeket kielégítő, konkrét cél érdekében készülő, általános célra nem alkalmazható programok tartoznak.

Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 4 Operációs rendszerek  Felelős a számítógép alapvető működtetéséért.  Az operációs rendszer feladatai közé tartozik a hardver és a felhasználó közötti kapcsolat megteremtése, a háttértárakhoz kapcsolódó adatkezelő műveletek biztosítása és a perifériák kezelése.  Az operációs rendszerek csoportosítása  felhasználó száma szerint : egy illetve több felhasználó.  elérés módja szerint : kötegelt, interaktív és valós idejű.  multiprogramozás foka szerint : egy- vagy többáramú.  hardver mérete alapján : nagy-, kis- és mikrogépes.  rendszer struktúrája szerint : centralizált, elosztott vagy hálózati.

Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 5 Operációs rendszerek  Felhasználói felület szerint lehet  Karakteres DOS, Linux  Grafikus Windows verziói, Linux, Mac-OS  Kiterjedtség szerint lehet  Helyi  Hálózati Novell, WindowsNT

Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 6 SegédprogramokSegédprogramok  Az operációs rendszer működéséhez nem elengedhetetlenül szükségesek, de  annak használatát megkönnyítik, Norton Commander, Windows Intéző  a rendszer biztonságát jelentős mértékben megnövelik, Vírus kereső és irtó programok  adatainkat könnyebben szállíthatóvá teszik Tömörítő programok

Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 7 Programozási nyelvek  Az a jelölési rendszer, melynek felhasználásával a feladat végrehajtásához szükséges lépéseket, azaz magát a programot leírjuk.  Gépi közeli nyelvek Gépi kód  Alacsony szintű nyelvek Assembly  Magas szintű nyelvek Pascal, C, Cobol, LOGO, C++, C#

Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 8 Felhasználói programok

Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 9 Szoftverek verziói  A szoftverek fejlesztése nagyon gyors ütemben zajlik.  Általában a programok első publikus változata az 1.0 verziószámot kapja, majd a különféle továbbfejlesztésektől függően kaphat új verziószámot, például 1.1, 1.5, 2.0 stb.  Ezeket a verziószámokat azonban a programozók teljesen szubjektív módon adják termékeiknek, a sorszámozásra nincsen általánosan elfogadott szabály.  Ha a szoftveren nagyobb fejlesztéseket hajtanak végre, akkor azt általában a verziószám egész számjeggyel történő változtatásával jelzik.  Amennyiben kisebb fejlesztéseket vagy javításokat végeznek egy szoftveren, a verziószámok nem egész számjeggyel változnak. Egyes esetekben a nem egész számjegyű tagokból több is szerepel a verziószámban.

Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 10 Felhasználhatóság szerinti csoportosítás  Szerzői jog (Copyright)  Magyarországon a számítógépprogramok és a dokumentációk védelme a szerzői jogi törvény hatálya alá tartozik. A szerzői jog a szoftver alkotóját illeti meg Jogot sért a program megváltoztatása vagy jogosulatlan használata A jogsértés következményét tekintve bűntettnek minősül  BSA  A Businesse Software Alliance a világ szofver- és Internet- iparágát képviselő szervezet, amely a kormányzatok és fogyasztók érdekeit is szem előtt tartja szerte a világon.

Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 11 Felhasználhatóság szerinti csoportosítás  Szabad szoftverek  General Public Licence fejlesztések  Szabadon másolhatók, letölthetők, módosíthatók  Terjesztéskor kötelező odaadni vele a forrásprogramot is Linux operációs rendszer Star Office programcsomag

Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 12 Felhasználhatóság szerinti csoportosítás  Freeware  Ingyenesen másolhatók, szabadon terjeszthetők  Sokszor kereskedelmi programok lebutított változatai  Shareware  Szabadon hozzáférhető, letölthető, másolható  Használatuk azonban nem teljesen szabad Időkorláttal vannak ellátva (30 napos tryout verzió) Legálissá tehetők vásárlással és regisztrációval

Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 13 Felhasználhatóság szerinti csoportosítás  Kereskedelmi szoftverek  Vásárláskor a vevő megkapja a telepítőkészletet és ezzel együtt a használati jogot is (licence)  Ha több gépre is telepíteni akarja, akkor egy telepítőkészlet és a megfelelő számú licence  A szoftverekről csak egy biztonsági másolat készíthető  Eladni általában szabadon lehet, ilyenkor az eladó nem használhatja már jogosultan a terméket, a licence a vevőt illeti meg.