. Álmok és realitások: településeink szerepe a gazdaság fejlődésében Dr. Szaló Péter területfejlesztési és építésügyi szakállamtitkár 2007. 06. 28.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
BUDAPEST Budapest Fejlesztési Pólus BUDAPEST INNOPOLISZ Program Benedek Zsolt november 15.
Advertisements

Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
• 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó cégcsoport. • Az RFH küldetése, hogy KKV-k és Önkormányzatok számára biztosított.
TERÜLETI SZEMPONTBÓL VERSENYKÉPES ÉS KIEGYENLÍTETT MAGYARORSZÁGÉRT Dr. Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős miniszter.
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
Ugrás az első oldalra Területi kohézió a fejlesztéspolitikában Dr. Szaló Péter szakállamtitkár Területi kohézió a fejlesztéspolitikában Dr. Szaló Péter.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
Tájékoztatás a Versenyképes tudás OP tervezetéről november 22. Közoktatás-politikai Tanács Dr. Sági Zsolt Főosztályvezető EU Koordinációs és Tervezési.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
Magyar sikerek Kínában
Megyék és megyeszékhelyek gyakorlójáték
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Nemzetgazdaságunk ágazati megoszlása a GDP%-ában
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Dr. Juhász László PhD Docens1 Szállodagazdálkodás és vezetés I (2007 tavasz) 9.40 – V. előadó.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Regionális innovációs fejlesztési lehetőségek az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kleinheincz Ferenc főosztályvezető, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
Ugrás az első oldalra ÚJ TERÜLETFEJLESZTÉSI STRATÉGIA október Dr. Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter.
Az Észak-alföldi régió mezőgazdaságának sajátosságai
A megyei jogú városok, mint innovációs potenciál hordozók
Pest Megye járó- és fekvőbeteg ellátásának komplex rendszere Sinkovicz László elnök, KM RET.
Kutatási összefoglaló. Regionális eltérések Magyarországon nemzetközi összehasonlításban.
Területi dimenzió a as program periódusban
A regionális fejlődés perspektívái a ROP-ok tükrében Dr. Kolber István államtitkárFIT „Régiók félúton” konferencia.
A Dél-dunántúli régió helyzete, fejlesztési lehetőségei és az RFT szerepe a DDOP végrehajtásban Dr. Wekler Ferenc elnök szeptember 14.
Nyugat-dunántúli Régió
as programozási időszak Balás Gábor Nemzeti Fejlesztési Hivatal.
Határon átnyúló együttműködések – a KKV-k hálózatépítésének egy lehetősége Előadó: Firtl Mátyás általános alelnök Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Vasúti Infrastruktúra Fejlesztési Főosztály február Előadó: Gaál Gyula, a MÁV ZRt. elnök-vezérigazgatója Közlekedés- és logisztikai fejlesztési konferencia.
A Phare továbbélése a regionális operatív programokban Wächter Balázs.
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
A magyar gazdaság növekedésének egyes területi vonatkozásai Dr. Tétényi Tamás, VÁTI kht. Növekedés Magyarországon: Helyzetkép és kilátások Budapest, 2005.
A Dél-alföldi Régió évi Területfejlesztési Operatív Programja Regionális Akcióterv Kecskeméti Klára tervezési projektmenedzser június.
A gyorsforgalmi úthálózat bővülése 2003-ról 2006-ra KASSA felé SK A SLO HR YU RO UA V Tornyosnémeti LVOV, KIJEV felé Tisza POZSONY, PRÁGA felé M30.
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
A Budapest Fejlesztési Pólus program illeszkedése a KMOP-ba Kovács István Vilmos elnökhelyettes, NFÜ Budapest,
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
Településszerkezet, Humán erőforrás Korompai Attila – TFTE 2012 május 31. Budapest.
május 13 Hazai kutatói hálózati eredmények és tervek Tétényi István NIIF MT MITE 2003.
Ötlettől a sikerig! A Regionális Fejlesztési Holding Zrt. cégcsoportjának fejlesztési és finanszírozási lehetőségei 1.
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Dunaújváros, mint interregionális térszervező központ
óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó cégcsoport. Az RFH küldetése, hogy KKV-k és Önkormányzatok számára biztosított.
Iparpolitikai és regionális szempontok a GKM Stratégiájában és az ÚMFT-ben Dr. Cservenyák Ildikó Főosztályvezető, GKM MRTT, V. vándorgyűlése október.
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
1 A városfejlesztési stratégia dilemmái A Magyar Regionális Tudományi Társaság IV. Vándorgyűlése Szeged, október Önkormányzati és Területfejlesztési.
11 Ötlettől a sikerig! A Regionális Fejlesztési Holding Zrt. cégcsoportjának fejlesztési és finanszírozási lehetőségei Ötlettől a sikerig! A Regionális.
„Gyorsabban az Európai Unióba” Sztráda Expressz program Közlekedési Múzeum, április 5.
Javaslat a közúthálózat- fejlesztési programra 2015-ig.
ÖTLETTŐL A SIKERIG! A REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI HOLDING ZRT. CÉGCSOPORTJÁNAK FEJLESZTÉSI ÉS FINANSZÍROZÁSI LEHETŐSÉGEI ILENCZFALVI SZÁSZ GÁBOR VEZÉRIGAZGATÓ.
A közúthálózat fejlesztési programja 2015-ig. Az Európa Terv 1. A közművelődésért 2. A nemzeti értékek megbecsüléséért 3. A kulturális értékekért 4. A.
Tegyük sikeressé Magyarországot! Célok és prioritások az Országos Fejlesztéspolitikai Koncepcióból Nemzeti Fejlesztési Hivatal.
A II. Nemzeti Fejlesztési Terv Szaló Péter elnök NEMZETI FEJLESZTÉSI HIVATAL Október 11.
Közép-Dunántúl és Innováció - fókuszban a versenyképesség KÍGYÓSSY GÁBOR KDRFÜ Kht., program menedzser Dunaújváros, június 17.
Pécs és térsége gazdasága Pólus és a K+F+I november 27. Dr. Síkfői Tamás.
A CeRamICA projekt hozzáadott értéke a magyarországi szakpolitikák és fejlesztéspolitika tükrében Sára János Főosztályvezető NFGM Területfejlesztési Főosztály.
Parlamenti választások 2014-ben a 10 ezer főnél népesebb települések eredményeinek néhány sajátossága, érdekessége A Politikatörténeti Intézet konferenciája,
XII. Küldöttgyűlés Budapest május 13..
A magyarországi K+F politika
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Készítette: Koleszár Gábor
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Előadás másolata:

. Álmok és realitások: településeink szerepe a gazdaság fejlődésében Dr. Szaló Péter területfejlesztési és építésügyi szakállamtitkár 2007. 06. 28.

I.2. Területi gazdasági teljesítmény Bruttó hazai termék (GDP) Bp-vidék különbség 2.8-szorosra nőtt Legfejlettebb megyék: Vas, Fejér, Győr-Moson-Sopron Legelmaradottabb: Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg Átlag GDP 1025-1430 ezer Ft/fő között

Az egy főre jutó GDP az EU átlagában

Beruházások Növekedés visszaesése tapasztalható. 2001-2002 4,5% 2003. alig 4% Ennek okai: Lakossági és állami beruházások gyorsuló dinamikája. Vállalati beruházások stagnálása, csökkenése.

I.3. Gazdasági szervezetrendszer Rendszerváltás utáni struktúraváltozás befejeződött. Dualitás jellemzi a magyar gazdaságot. Nagyvállalatok dominanciája növekszik, az export ¾-t ők adják. Kb. 1 millió KKV

Vállalkozások területi eloszlása

I.4. Külföldi működőtőke Elengedhetetlen a gazdaság fejlődéséhez. Egyre erőteljesebb verseny a térségben és globálisan is. Területi eloszlása: Közép-Mo. É-Ny-i határ közelében

A külföldi tőke változása

I.6. Ipar A rendszerváltás után, 1996-tól állt növekedési pályára. Az ipari export 1996-2000 között a háromszorosára nőtt. Az összes ipari export 2/3-t a gépjármű-gyártás és az elektronikai ágazat adja. Az ipari foglalkoztatottság jelentősen növekedett, 2002-re 750 ezer fő.

Ipari foglalkoztatottság

Közösségi elvárások ESDP Közösségi Stratégiai Irányelvek TSP – EU területi távlatai Lipcsei Karta Régiók a gazdasági növekedésért Agglomerációk, városok a térségi fejlődés motorjai Városhálózat fejlesztés Város és vidék partnerség

A CSG prioritásai CSG = Közösségi Stratégiai Iránymutatások 2017.04.09. A CSG prioritásai CSG = Közösségi Stratégiai Iránymutatások Infrastrukturális beruházásokkal javítani a tagállamok, régiók, nagyvárosok vonzerejét. A kutatások és az innovációs hálózatok megerősítésével ösztönözni az innovációt és a tudás-alapú gazdaság növekedését. A képzésbe befektetéssel és a munkaerő-piac kiterjesztésével több és jobb munkahelyet létrehozni.

Gazdaság vagy Iparpolitika Lemondás az iparpolitikáról – IKM… Ipari szempontok hiánya a privatizációban Egymást feltételező

Sikeres település = sikeres gazdaságfejlesztés Befektetők vonzása Feltételrendszer javítása – infra, képzés Tárgyalások meggyőzés Csesztreg Debrecen

Térségi feladatok a területfejlesztésben Passzív oldal Aktív oldal Közreműködői feladatok Gazda szerep a végrehajtásban Projekt oldal RFT-k Gazdaságfejlesztés Szabad tér

Diagnózis Bezárkózó egyetemek Kutatás a kutatásért Kamarák kritikai szerepben Fejlesztő önkormányzatok Atomizált vállalkozások Ki szervez? Ki menedzsel? Ki tűz ki célokat?

Átfogó célok 2020-ig 1. Térségi versenyképesség Növekedést ösztönző térszerkezet 2. Területi felzárkózás Túlzott egyközpontúság oldása 3. Fenntartható térségfejlődés, örökségvédelem Érték, erőforrás megőrzése és erősítése 4.Területi integrálódás Európába Közlekedési hálózatok, határon túli kapcs. bővítése 5.Decentralizáció és regionalizmus Regionális identitás erősítése, források decent.

Középtávú országos területi célok 2013-ig Versenyképes budapesti metropolisz megteremt. Nemzetközi gazdaságszervező szerep Nemzetközi turisztikai, kulturális központ Fejlesztési pólusok megerősítése Térségi funkciók fejlesztése Hálózatos együttműködés,együttműködő térségi városhálózatok Elmaradott térségek, perifériák felzárkóztatása Munkahelyteremtés Térségi központok elérhetőségének javítása Egészséges életmód terjesztése

A programozás logikája 2017.04.09. OP vs komplex program – OP struktúra: a lebonyolítás rendje – Komplex program: a TARTALOM A programozás logikája Operatív programok OP1 OP2 … OPn KP1 X KP2 KP3 KP4 A tervezés logikája Komplex programok

Pólusok az OFK-ban A pólusok térségi funkcióinak fejlesztése Innovációs Gazdasági Kulturális Irányítási Kereskedelmi Kisugárzó hatás érvényesülési feltételeinek megteremtése Elérhetőség Kooperációs kapcsolatok Alközpontok (városhálózat) OGy. Hat.

MAGYARORSZÁG TÉRSZERKEZET-FEJLESZTÉSI IRÁNYAINAK SÉMÁJA Szombathely SZEGED DEBRECEN MISKOLC PÉCS GYŐR Nyíregyháza Szolnok Tatabánya Székesfehérvár Dunaújváros Kecskemét BUDAPEST Veszprém Zalaegerszeg Nagykanizsa Kaposvár Békéscsaba Szekszárd Sopron Eger Gödöllő Salgótarján Szombathely LJUBJANA FELÉ ADRIA FELÉ SZEGED DEBRECEN MISKOLC PÉCS GYŐR BÉCS KIJEV FELÉ Nyíregyháza Szolnok Tatabánya Székesfehérvár Dunaújváros Kecskemét BUDAPEST Veszprém POZSONY KASSA FELÉ BEREGSZÁSZ FELÉ BUKAREST FELÉ BELGRÁD FELÉ ATHÉN FELÉ ZÁGRÁB FELÉ ADRIA FELÉ GRAZ FELÉ NAGYVÁRAD ARAD Zalaegerszeg Nagykanizsa Kaposvár Békéscsaba Szekszárd Sopron Eger Gödöllő Salgótarján ORSZÁGOS FUNKCIÓK (BUDAPEST) REGIONÁLIS FUNKCIÓK 1. (NAGY- VÁROSOK) REGIONÁLIS FUNKCIÓK 2. (MEGYEI SZÉKHELYEK, EGYÉB MEGYEI JOGÚ VÁROSOK) HELYI FUNKCIÓK (EGYÉB TELEPÜLÉSEK)

Magyarország távlati fejlesztési pólusai

MAGYARORSZÁG TÉRSZERKEZET-FEJLESZTÉSI IRÁNYAINAK SÉMÁJA Szombathely SZEGED DEBRECEN MISKOLC PÉCS GYŐR Nyíregyháza Szolnok Tatabánya Székesfehérvár Dunaújváros Kecskemét BUDAPEST Veszprém Zalaegerszeg Nagykanizsa Kaposvár Békéscsaba Szekszárd Sopron Eger Gödöllő Salgótarján Biotechnológia KÖZPONT Tudapest medipólus, info KÖZPONT nanotechnológiai KÖZPONT JÁRMŰIPARI KÖZPONT Kulturális, környezetipar KÖZPONT farmakológia KAPCSOLATOK ORSZÁGOS FUNKCIÓK REGIONÁLIS FUNKCIÓK 1. REGIONÁLIS FUNKCIÓK 2. HELYI FUNKCIÓK

Déja Vu? Budapest Nagyvárosi ipari koncentrációk Ami probléma volt – ma lehetőség Régió > ráfonódás a központokra

Köszönöm a figyelmüket!