A tagállami árszabályozás keretei az Európai Unió jogában, különös tekintettel a liberalizált piacokra Dr. Nagy Csongor István, LL.M., Ph.D., S.J.D. „Lendület”

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1 XVIII. Országos Postás Konferencia A január 1-jén hatályba lépő postatörvény a nemzetközi összehasonlításban Dr. Sümegi Péter Hatósági Kapcsolatok.
Advertisements

Az Európai Unió támogatási alapjai, a as időszak újdonságai.
Hulladékgazdálkodás állami irányítása Dr. Dióssy László c. egyetemi docens.
MTA Regionális Kutatások Központja Együttműködési irányok és kapcsolathálózati struktúrák a hazai kis és közepes méretű vállalkozások körében GENERÁCIÓK.
Dr. Bayer Judit Zsigmond Király Főiskola Szabályozott szabadság – 303 paragrafus a médiáról. MUOSZ február 10.
A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban
Felsőfokú egészségügyi oklevelek elismerése
8. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia Szabadka, november A CARTESIO-ÜGY: ITT A SZÉKHELY, HOL A SZÉKHELY? KLENANC Miklós (Szegedi.
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Pénzintézetek társadalmi felelősségvállalása és a Green Banking koncepció KOVÁCS Sándor Zsolt tudományos segédmunkatárs.
A bizalmi vagyonkezelési szerződés az új Ptk.-ban
Biotechnológiai KKV-k a nemzetköziesedő tudásháromszögben VÁLLALKOZÁSI UTAK A BIOTECHNOLÓGIÁBAN Halász György Imre Szeged, december 11. NKTH Innotárs.
Elektronikus ügyintézés szervezési háttere… …avagy ModulOtTO alkalmazásának története.
1 Versenyképesség alakulása a határ mentén MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Grosz András tudományos munkatárs MTA RKK Nyugat-magyarországi.
A vállalkozások PhD szintű munkaerőigénye Magyarországon
1 Általános forgalmi adó január 01-től módosul a belföldön nem letelepedett adóalanyok adó-visszatéríttetésére vonatkozó eljárásának rendje (a.
Mennyiségi korlátozással azonos hatású intézkedések 2.
Motorteljesítmény mérés
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan
Nemzetközi Adózás a Gyakorlatban
Felsőfokú szakképzés Csorba László
1 A hazai energiapolitika teendői Kaderják Péter Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont.
1 A Ki biztosítja a torzításmentes versenyt? A tagállami intézmények és az Európai Bizottság közötti feladatmegosztás Inotai G. András Európai Bizottság,
SZTE-ÁJTK, Politológia BA, III. évfolyam Politikatudomány szekció Április 15.
A befektetői tőke szerepe a megújuló energiát
Vince Péter MTA Közgazdaságtudományi Intézet
VERSENY ÉS SZABÁLYOZÁS 2010 I.Áttekintés. MÚLT, JELEN, JÖVŐ AZ ÁGAZATI ÉS VERSENYSZABÁLYOZÁSBAN II.Betekintés. ELEMZÉSI MÓDSZEREK ÉS SZABÁLYOZÁSI ESZKÖZÖK.
Verseny és szabályozás 2011 MTA KRTK KTI Bemutató konferencia május 29.
A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot érintő vállalati önszabályozás perspektívái Verseny és Szabályozás MTA KRTK Közgazdaság-tudományi.
Árelőrejelzés a liberalizált magyar háztartási piacon
MTA Regionális Kutatások Központja A magyar Leader program végrehajtásának fontosabb tanulságai és a nemzetközi együttműködés lehetőségei Dr. Finta István.
12. témakör Gazdasági kérdések 2.: Tulajdon, árak, liberalizáció.
Energiatervezés Energiapolitikai szempontok Forgatókönyv elemzés.
A másodlagos élelmiszer-ellenőrzésekhez kapcsolódó szakmai kihívások a gyártók, feldolgozók szemszögéből. Az új szabályozás hatása a magyar termékek piaci.
ELKÉPZELÉSEK ÉS VALÓSÁG a évi forgalmi adatfelvételek tükrében Albert Gábor tagozatvezető-helyettes március 12. Közlekedésszervezési és Hálózatfejlesztési.
A gazdasági válság mint lehetőség Winkler Gyula Európai Parlamenti képviselő RMDSZ, ENP Nagyvárad, szeptember 24.
Az intervenciós rendszer Piacszabályozási mechanizmus.
A társadalmi integráció aktuális kérdései az INNOAXIS-projekt célterületét alkotó térségekben Jász Krisztina Ph.D MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet Szabadka,
Kellenek-e hulladéklerakók Magyarországon?
Egészségügyi panaszok az Európai Fogyasztói Központ gyakorlatában „Egészségügyi szolgáltatások – békéltető testületek szerepe és jövője a fogyasztóvédelemben”
Államadósság és állampapírpiac
Verseny és szabályozás 2013 MTA KRTK KTI Bemutató konferencia szeptember 30.
Felsmann Balázs Budapesti Corvinus Egyetem kutatóközpont-vezető
Magyar Hadtudományi Társaság Védelem Gazdasági Szakosztály
A víz hiánya és többlete, mint potenciális veszélyforrás Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia
Országos Egészségbiztosítási Pénztár – Egészség, biztonság!
A KIKÜLDETÉS SZABÁLYAI, GYAKORLATI KÉRDÉSEK
Az Európai Unió gazdasági joga Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
MAGYARORSZÁG - CHILE Új lehetőségek a kereskedelmi kapcsolatokban.
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió jogrendszere; Versenyjog.
Külkereskedelem és EU jog Dr. Marosi Zoltán Rein és Társai Freshfields Bruckhaus Deringer Iroda október 18.
A Polgári törvénykönyv vállalkozásokat érintő legfontosabb változásai Előadó: Dr. Halmos András ügyvéd 3300 Eger, Széchenyi u. 2.
Az Európai Unió gazdasági joga I. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
A "KÜLFÖLDIEK", MINT ELLENSÉGEK, ÉS AZ EGYSÉGES BELSŐ PIAC Ziegler Dezső Tamás április
Az Európai Unió gazdasági joga Nemzetközi magánjog Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
Az Európai Unió gazdasági joga III. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
TÍZMILLIÁRDOKKAL KÁROSÍTOTTA MEG A MAGYAR CSALÁDOKAT A FIDESZ!
Orosz geopolitikai és geoökonómiai érdekek a Duna mentén
A Versenyjogi szabályozás rendszere Dr. Pázmándi Kinga
Gyakorlati útmutató kis- és középvállalkozásoknak az EK versenyjogról
2016. február-március Dr. Máté Zsolt főosztályvezető
Kompetenciák 1. Joghatóság
Vitarendezés az EU belső piacán
A regionális gazdasági integrációk
Hatósági Ellenőrzések.
Jelen Power Point sablon elemeinek alkalmazására kizárólag az SZTE TTIK felhatalmazása alapján kerülhet sor. Ilyen felhatalmazásnak kell tekinteni valamennyi.
Jogharmonizáció az Európai Unióban Dr
ELMŰ Hálózati Kft. ÉMÁSZ Hálózati Kft.
Jogharmonizáció az Európai Unióban
Aktuális gazdasági irányvonalak Szlovákiában
ECRIS-TCN dr. Borza Gabriella Nemzetközi és Belső Koordinációs Osztály
Előadás másolata:

A tagállami árszabályozás keretei az Európai Unió jogában, különös tekintettel a liberalizált piacokra Dr. Nagy Csongor István, LL.M., Ph.D., S.J.D. „Lendület” tudományos főmunkatárs, MTA TK JTI Tanszékvezető egyetemi docens, SZTE-ÁJTK

Versenyszabályok Az EU-s versenyszabályok (a liberalizációs versenyjog kivételével) nem rejtenek magukban érdemi korlátozást az állami árszabályozással szemben. Az árszabályozás nem minősül állami támogatásnak, mivel nem érinti a közpénzeket. Az elvi lehetősége ugyan fennállhat annak, hogy a hatósági ár meghatározásával a tagállam egy vállalkozást a versenyszabályok megsértésére sarkalljon (kibocsátás korlátozása, önköltség alatti értékesítés), ez gyakorlatilag csak kirívó esetekben állhat fenn.

Belső piac (szabad mozgás) A tagállami árszabályozás akkor sérti a belső piac szabályait (a szabad mozgást), ha külföldi és a belföldi termékeket nem egyformán érintő módon akadályozza a külföldi áruk belépését egy másik tagállam területére. Ennek megfelelően, a maximális ár meghatározása összeegyeztethetetlen lehet a belső piaccal, amennyiben megakadályozza vagy akadályozza a drágább (adott esetben az import költségek miatt drágább) külföldi termékek behozatalát. A minimális ár meghozatala összeegyeztethetetlen lehet a belső piaccal, ha akadályozza a külföldi termékek behozatalát azáltal, hogy megfosztja őket az alacsonyabb árban rejlő versenyelőnyüktől.

Liberalizált szektorok Federutility (földgáz): kifejezett felhatalmazás hiányában, főszabály szerint, minden árszabályozás tiltott; Árszabályozásra csak indokolt esetben kerülhet sor (általános gazdasági érdekből); Arányos, tárgyilag és időben (!) limitált kell legyen. Villamos energia: egyetemes szolgáltatás. Megnyitott piacok – eleve nyitott piacok.

Epilógus: Dinnyekartell A csatát lehetőleg a csata előtt kell megnyerni. Sun Tzu Ez több mint bűn, ez hiba. Antoine de Boulay

Köszönöm a megtisztelő figyelmet! Dr. Nagy Csongor István „Lendület” tudományos főmunkatárs MTA TK JTI Tanszékvezető egyetemi docens SZTE-ÁJTK