O PTIKAI LEMEZEK ÉS OLVASÓ FEJEK. O PTIKAI L EMEZEK CDDVDBD Külső átmérő120 mm Belső átmérő46 mm Lemez vastagsága1.2 mm2 x 0.6 mm1.1 + 0.1 mm Lyukak hossza0.83µm0.4.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Külső memóriák.
Advertisements

OPTIKAI LEMEZEK JELLEMZŐI, TÍPUSAI
Háttértárak ismertetése
Hardver eszközök II. rész
Hardver ismeretek Háttértárolók
Adattárolási technológiák
Háttértárak. Háttértárak A háttértárak működési elve A háttértárak feladata: Az éppen nem használt adatokat és programokat háttértárolókon tároljuk.
Blu-ray Disc. Bóta Laca A Blu-ray-ről általában  A Blu-ray névben a „blue” a lézer színére utal, amit ezen technológia használ, a „ray” pedig az optikai.
Külső memóriák.. 1.Hard Disk  Egy számitástechnikai adattároló berendezés. Az adatokat kettes számrendszerben tárolja.  Az adatokat mágnesezhető réteggel.
Az optikai tárolók Az optikai tárolórendszerekre jellemző, hogy az írás és olvasás lézersugárral történik. Az optikai tárolókat több tulajdonságuk markánsan.
Készítette: Ferenczi Krisztián (FEKSAAI.ELTE). Optikai lemezek jellemzői Az írás és olvasás lézersugárral történik. Az optikai tároló felületén az adatok.
Tárgy: Számítógépes alapismeretek Készítette: Horti Tamás (HOTSAAI.ELTE)
Háttértárak. Háttértárak A háttértárak mûködési elve A háttértárak feladata: Az éppen nem használt adatokat és programokat háttértárolókon tároljuk.
DISZKréten az adathordozókról
Horváth Gábor: A geometriai optika biológiai alkalmazása - Biooptika
Optikai tárolók Segédanyag 9. osztályosok számára Készítette: Dobi Attila,
Optikai adattárolók Készítette: Schuck Krisztián
Készítette: Sebestyén Dávid SEDRAAI.ELTE. Az adathordozók Ha nincs hálózatban a két számítógép, amik között adatot szeretnénk átvinni Vagy a digitálisan.
Optikai lemezek Típusai, jellemzői Rajnai Andrea Rajnai Andrea.
Háttértárak.
Régen és most. Háttértárolók.
Optikai tárolók A digitális adatok optikai tárolására alkalmas egyik eszköz a kompakt lemez (CD = Compact Disk) amelynek legismertebb formája a csak olvasható.
A számítógép elvi felépítése és működése
Készítette: Simon Anett 9.c
Háttértárak Papír alapú Mágneses elvű Optikai Memóriák Lyukkártya ROM
OPTIKAI LEMEZEK JELLEMZŐI, TÍPUSAI Készítette: Czeglédy Kitti - CZKSAAI.
Háttértárak.
Minden, amit az adathordozókról tudni kell
Amit az adathordozókról tudni kell
Optikai adattárolás Varga Viktor - VAVSAAI.ELTE. Tartalom Az optikai adattárolás - Jellemzők - Kifejlesztése - Működés - Adatszerkezet - A jövő - Források.
Kalló Imre KAIUAAI.ELTE
Minden, amit az adathordozókról tudni kell Számítógépes alapismeretek, első beadandó feladat Készítette: Eichhardt Iván.
Háttértárak Informatika tananyag.
Optikai meghajtók. CD (Compact Disc) 1978 Philips – LaserVision –Filmek optikai tárolón –Kevés siker 1982 – Philips+Sony –audio tárolásra –Bakelit leváltása.
Napjaink háttértárolói
Napjaink háttértárolói Készítette: Asztalos Péter Felkészítő tanár: Ing. Mezei Adrianna Iskola: Stredná priemyselná škola - Ipari Szakközépiskola Komárno.
Napjaink háttértárolói
Napjaink háttértárolói Készítette: Székely Dávid 9. C Felkészítő tanár: Bálint Péter műszaki tanár Iskola: Szolnoki Műszaki Szakközép- és Szakiskola Jendrassik.
Optikai lemezek jellemzői, típusai
Minden, amit az adathordozókról tudni kell
Média tárolóeszközök. A CD  A CD(compact disk) ált. 700Mb kapacitású  Optikai tároló  Hang, kép, valamint adat digitális formátumú tárolására használatos.
Mágneses háttértárolók
Háttértárak.
Háttértárak csoportosítása
Háttértárak csoportosítása
Optikai tárolók CD, DVD.
Háttértárak és adathordozók
A számítógép tárolóeszközei
A háttértárak felépítése és működése
A merevlemez(winchester)
Háttértárak.
Számítógépes alapismeretek beadandó. A CD-kről 1979, Philips és Sony Első lemez: augusztus mm átmérőjű korong Infravörös lézer Spirál EFM.
Mai számítógép perifériák
Hang anyagok tárolása Magnószalag Magnókazetta Bakelitlemez CD
Minden, amit az adathordozókról tudni kell
Optikai lemezek Készítette: Tóth Gábor TOGSABI.ELTE.
Optikai lemezek jellemzői, típusai
Mai számítógépes perifériák
MINDEN, AMIT AZ ADATHORDOZÓKRÓL TUDNI KELL
A számítógép felépítése
Kialakulásuk  1960-as évek közepétől több cég egymástól függetlenül fejleszti  Katonai célokra készül  Létrehozás célja: A mágneses tárolóknál nagyobb.
Háttértárak. Csoportosítás zMágneses elvű yFloppy yWinchester yszalagos egységek zOptikai elvű yCD yDVD zEgyéb ylyukkártya.
Háttértárak By: TR .
Optikai háttértárolók. Háttértárolók Olyan adattároló eszközök, melyek a tápfeszültség kikapcsolása után is megőrzik a rá írt adatokat. Optikai háttértárolók:
Ismétlés Memória RAM  Véletlen elérésű memória ( Random Access Memory)  Tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat.
Adathordozók Pap Gergely (PAGNAAT) Felhasznált forrás: Wikipédia.
Háttértárak.
A számítógép tárolóeszközei
Tároló perifériák.
A számítógép felépítése
Előadás másolata:

O PTIKAI LEMEZEK ÉS OLVASÓ FEJEK

O PTIKAI L EMEZEK CDDVDBD Külső átmérő120 mm Belső átmérő46 mm Lemez vastagsága1.2 mm2 x 0.6 mm mm Lyukak hossza0.83µm0.4 – 0.44µm0.15 µm Tárólókapacitás740 MB4.7 – 17 GB25 – 50 GB o a lyukak (pits) mérete határozza meg elsősorban a kapacitást

P ITS - EK ÉS L AND - EK Digitális adatokat a pits-ek és a land-ek tárolják A kiolvasás fényinterferencia elvén működik Land-ről visszaverődik => digitális 1 Pitről fázistolással és kisebb fényitenzitással verődik vissza => digitális 0 A legkisebb pit méret a kiolvasó nyaláb keresztmetszetétől függ, amit a fókuszáló rendszer határoz meg A nyaláb keresztmetszete csökkenthető a hullámhossz csökkentésével

P ITS - EK ÉS L AND - EK

O PTIKAI O LVASÓFEJEK Fordulatszám szerint két típus: CAV (Constant Angular Velocity): állandó szögsebességű lejátszás. A lemez különböző területein az adatsebesség eltér, mert a lemez forgási sebessége állandó. - CLV (Constant Linear Velocity): állandó lineáris sebességű lejátszás. A lemez forgási sebessége a csigavonalban kifelé tekeredő barázdákhoz igazodva folyamatosan változik, állandó adatsebességet eredményezve.

CD- MEGHAJTÓ OPTIKÁJA

CD-DVD(BD) KOMPATIBILITÁS Két különböző lencserendszert használnak a két különböző optikai tároló olvasásához. A holografikus lencsefelület közepén található bevágások hosszabb, a lencse széle – ahol nincsenek bevágások – rövidebb fókuszt eredményeznek. Egyes meghajtók ikerlencsés megoldással olvassák a két különböző optikai tárolót.

CD-DVD(BD) KOMPATIBILITÁS

A VALÓSÁGBAN