Készítette: Borzási Stefánia.  1821. augusztus 31-én született a németországi Potsdamban.  Német orvos és fizikus volt.  Édesapja, Ferdinand Helmholtz.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Georg Simon Ohm ( ).
Advertisements

Neumann János Készítette: Bánfa Ticián.
Matematika kompetencia
Fizika Bevezető 6. osztály.
Radioaktivitás, izotópok
A FOLYAMATOK AUTOMATIKUS ELLENŐRZÉSE Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
DR. Lovász László Matematikus. Dr. Lovász László, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Matematikai Intézetének igazgatója 1948-ban született Budapesten. Fő.
Élete és munkássága Készítette: Illés Szabolcs
Alapkompetenciák a munkadarabok tükrében
DON BOSCO.
Georg Simon Ohm Életrajza..
Készítette :Varga Sára
CSAPODY VERA március 29. – Budapest, november 6. "Az én hivatásom, hogy másoljam le a természet szépségeit. Mindegyiket, amennyire csak lehetséges."
Charles Augustin de Coulomb
Energia megmaradás Kalacsi Péter.
Készítette:Kökényesi Márk.   Életének kezdete  Filozófiája  A tudományok felosztása  Etika és utópia  Képek Tartalomjegyzék.
Julius Robert Mayer élete
Gabai Patrik 11.c James Prescott Joule.
Alessandro Volta Gerencsér Bianka.
Evangelista Torricelli
Ludwig Boltzmann Czinege Márk Ádám 11.c.
Newton és gravitációs törvénye
Ludwig Boltzmann Perlaki Anna 10.D.
Hermann von Helmholtz Kerekes Evelin 11.c. Hermann Ludwig von Helmholtz  augusztus 31.-én Potsdamban született  szeptember 8.-án Charlottenburgban.
Szerző: Kostyalik Marcell 9.c
Készítette: Győrik Viktor
Készítette:Povázsony István!
Heike Kamerlingh Onnes
Ludwig Boltzmann.
Készítette: Bakos Vanessza, 9.a
James Watt Verebes Erika 10. a.
Készítette: Rédei Anita 10.b
Alexander Stepanovich Popov
Galileo Galilei élete Kelemen Dávid 9/c.
Készítette: Ivic Zsófia 10.d
Eötvös Lóránd élete Készítette:Bráder Amanda 9.b.
Nyeste Maja 9/b. Tartalomjegyzék: Tér (3.-5.) Tér (3.-5.) Tudósok (6.-7.) Tudósok (6.-7.) Anyag (8.) Anyag (8.) Érdekességek (9.) Érdekességek (9.) Forrás.
A NDRÉ M ARIE A MPÉRE Balogh Beatrix 10.b. É LETE : 1775-ben született Lyontól alig 10 km-re fekvő kis faluban Apja: -jómódú kereskedő volt -jártas volt.
Newton : Principia Katona Bence 9.c..
Készítette: Szabó Adrienn 10.D
Csereklei Levente. Tartalomjegyzék Élete és tanulmányai Későbbi évei Tudományos eredményei Forrás.
A.Sz.Popov fizikus Püspöki Petra 10.b.
Heike Kamerlingh Onnes
Michael Faraday.
William Thomson (Lord Kelvin)
Galilei és az Inkvizíció
Heinrich Rudolf Hertz.
William Thomson Lord Kelvin
Készítette: Nagy Attila
Lénárd Fülöp ( ).
Készítette : Kovács Máté 10.d
Készítette: Prumek Zsanett
Luigi Galvani Oroszi Eszter 10.b.
Jurij Vega Készítette : Zsemlye Márk március szeptember 26.
Vidó Angelika 9.c. Tartalomjegyzék: Életútja Filozófiája A tudományok felosztása A filozófia három ága Ködképek (idolumok) A helyes módszer kiválasztása.
Fótos Bálint.  Született Június 13.  Edinburgh, Skócia  3 évesen a katolikus anyja kezdte tanítani  8 évesen elvesztette az anyját  Ezek.
Antal Tamás 11.c.  Definíció  Történelme  Érdekességek  Első főtétel.
Készítette: Bezzeg Tibor 10. c
William Thomson /Lord Kelvin/
Heike Kamerlingh Onnes
Dinyák Adrienn 10.a.  Születése Születése  Tanulmányai Tanulmányai  Munkái Munkái  Magánélete Magánélete  Fizikai elért eredményei Fizikai elért.
Isaac Newton élete.
Eötvös Loránd élete és munkássága ( Pest, július 27. – Budapest, április 8.)
Készítette: Bakó Mónika 11.a. Életrajz január 27-én született a szibériai Tobolszk-ban Tizenhetedik gyermek volt Helyi gimnáziumba járt, és édesapja.
Curie házaspár Készítette: Kőszegi Zoltán. Curie házaspár.
  Würzburg, december 5. – München, február 1.  Nobel-díjas német fizikus, a kvantummechanika egyik megalapítója. Munkássága a modern fizikában,
Pitagorasz (Püthagorasz) (Kr. e. 570-kr.e 495 körül.)
A fizika mint természettudomány
Bevezető Mivel foglalkozik a fizika? Az anyag megjelenési formái a természetben 6. osztály Fizika.
Galileo Galilei Készítette: Bezalló Adorján Nagy Árpád.
Előadás másolata:

Készítette: Borzási Stefánia

 augusztus 31-én született a németországi Potsdamban.  Német orvos és fizikus volt.  Édesapja, Ferdinand Helmholtz a potsdami Gimnáziumban filológiát és filozófiát oktatott.  Eleinte édesapja oktatta otthon.  Apja orvosi pályára szánta, viszont Helmoltzot inkább a természettudományok érdekelték.

 1842-ben orvosként kezdett dolgozni a katonaságnál, emellett folytatta matematikai és fizikai tanulmányait is.  1849-től hét éven át a königsbergi egyetem fiziológia-professzora volt.  Utolsó munkahelye a berlini egyetemen volt fizika-professzorként.  1894-ben, 73 évesen meghalt.

 Az energiamegmaradás azt állítja, hogy az energia átalakítható egyik formájából a másikba, de nem lehet létrehozni, vagy lerombolni.  1847-ben a Fizikai Társaság előtt olvasta fel az energiamegmaradásról szóló művét.  Helmholtz az izmok anyagcseréjének tanulmányozása közben fedezte fel az energiamegmaradásának alapját.

 Helmholtz a motoros idegeknél kimográf segítségével, a szenzoros idegeknél elektromos ingerléssel mérte a terjedési sebességet.  Ezek az eredmények nagy hatással voltak a tudomány haladására, a reakcióidő-mérés hátterét jelentették.

 Alapgondolata a közvetlen észlelés elmélete, miszerint az érzékletek értelmezése nemtudatos következtetések útján, tapasztalatok segítségével történik.  Átfogó észleléselmélete szerint a percepció kétszintű folyamat. Az alacsony szint az automatikus reakció szintje, a magas pedig a reprezentációkért felelős.

 A szemfenéktükörrel közvetlenül, beavatkozás nélkül vizsgálhatták a retinát, mely a központi idegrendszer része.  A találmány Helmholtzot világhírűvé tette.

 Helmholtz elméletének az alapja, hogy a szemben háromféle szövet található, melyek külön-külön ingerelve különböző színérzetet váltanak ki (vörös, zöld és ibolya).

 A hangmagasság-érzékelés kezdeti helyének a belső fül baziláris membránját tartotta, mely alapállapotban összetekert, ám széthajtogatva egyik vége keskeny, a másik széles.  Itt lokalizálta a különböző magasságú hangok észlelését: a magas hangokét a keskeny oldali rostokon, a mély hangokét pedig a széles oldali rostokon.

 Helmholtz empirikus nézete szerint a téri észlelés alapja a tapasztalat, a helyjelzőket tanulással sajátíthatjuk el.

 Forrás: