PPKE-ITK I.Házi Feladat Megoldásai Matyi Gábor 2003. Október 9.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Energia, Munka, Teljesítmény Hatásfok
Advertisements

11. évfolyam Rezgések és hullámok
Elektromos mező jellemzése
VÁLTOZÓ MOZGÁS.
Mozgások I Newton - törvényei
A fényelektromos jelenség
Az anyagi pont dinamikája A merev testek mechanikája
EMLEKEZTETO ENERGIA , MUNKA.
A H-atom kvantummechanikai tárgyalása Tanulságok 1.
Elektron hullámtermészete
SO 2, NO x felbontási hatásfokának vizsgálata korona kisülésben Horváth Miklós – Kiss Endre.
KINEMATIKAI FELADATOK
Elektromos alapismeretek
E képlet akkor ad pontos eredményt, ha az exponenciális tényező kitevőjében álló >>1 feltétel teljesül. Ha a kitevőben a potenciálfal vastagságát nanométerben,
FÉLVEZETŐ-FIZIKAI ÖSSZEFOGLALÓ
1. A KVANTUMMECHANIKA AXIÓMÁI
MIKROELEKTRONIKA 3. 1.Felületek, felületi állapotok. 2.Térvezérlés. 3.Kontakt effektusok a félvezetőkben. 4.MES átmenet, eszközök.
Elektrotechnika 7. előadás Dr. Hodossy László 2006.
2. Előadás Az anyagi pont dinamikája
12. előadás Elektrosztatikus és mágneses mezők Elektronfizika
TÖMEGPONT DINAMIKÁJA KÖRMOZGÁS NEWTON TÖRVÉNYEK ENERGIAVISZONYOK
1.feladat. Egy nyugalomban lévő m=3 kg tömegű, r=20 cm sugarú gömböt a súlypontjában (középpontjában) I=0,1 kgm/s impulzus éri t=0,1 ms idő alatt. Az.
TÖMEGPONT DINAMIKÁJA KÖRMOZGÁS NEWTON TÖRVÉNYEK ENERGIAVISZONYOK
1. Feladat Két gyerek ül egy 4,5m hosszú súlytalan mérleghinta két végén. Határozzuk meg azt az alátámasztási pontot, mely a hinta egyensúlyát biztosítja,
Soros kapcsolás A soros kapcsolás aktív kétpólusok, pl. generátorok, vagy passzív kétpólusok, pl. ellenállások egymás utáni kapcsolása. Zárt áramkörben.
Sugárzás-anyag kölcsönhatások
Ma igazán feltöltőthet! (Elektrosztatika és elektromos áram)
Ma sok mindenre fény derül! (Optika)
KINEMATIKAI FELADATOK
TÖMEGPONT DINAMIKÁJA KÖRMOZGÁS NEWTON TÖRVÉNYEK ENERGIAVISZONYOK
Ezt a frekvenciát elektron plazmafrekvenciának nevezzük.
1 A napszélben áramló pozitív töltésű részecskék energia spektruma.
A H-atom kvantummechanikai tárgyalása Tanulságok
2. A KVANTUMMECHANIKA AXIÓMÁI 1. Erwin Schrödinger: Quantisierung als Eigenwertproblem (1926) 2.
Elektromos alapjelenségek, áramerősség, feszültség
A H-atom kvantummechanikai tárgyalása Tanulságok
A H-atom kvantummechanikai tárgyalása Tanulságok
Mit tudunk már az anyagok elektromos tulajdonságairól
Hőtan.
Hogyan mozognak a testek? X_vekt Y_vekt Z_vekt Origó: vonatkoztatási test Helyvektor: r_vekt: r_x, r_y, r_z Nagysága: A test távolsága az origótól, 1m,
11. évfolyam Rezgések és hullámok
Az elektronszerkezet 7.Osztály Tk oldal.
Mechanika KINEMATIKA: Mozgások leírása DINAMIKA: a mozgás oka erőhatás
Villamos tér jelenségei
A betatron Az időben változó mágneses tér zárt elektromos erővonalakat hoz létre. A térben indukált feszültség egy ott levő töltött részecskét (pl. elektront)
A dielektromos polarizáció
Az elektromos áram.
ELEKTROSZTATIKA 2. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
TÉMAZÁRÓ ÖSSZEFOGLALÁS
ELEKTROSZTATIKA 2. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT. ELEKTROSZTATIKA – POTENCIÁL FOGALMA MUNKA A potenciál fogalmának megértéséhez el ő ször ismételjük.
1.Határozza meg a kapacitást két párhuzamos A felületű, d távolságú fémlemez között. Hanyagolja el a szélhatásokat, feltételezve, hogy a e lemez pár egy.
ELEKTROSZTATIKA összefoglalás KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Munka.
2. előadás.
Készült a HEFOP P /1.0 projekt keretében
A mozgás egy E irányú egyenletesen gyorsuló mozgás és a B-re merőleges síkban lezajló ciklois mozgás szuperpoziciója. Ennek igazolására először a nagyobb.
Az elemi töltés meghatározása
A kvantum rendszer.
A „tér – idő – test – erő” modell a mechanikában A mechanika elvei Induktiv úton a Maxwell-egyenletekig Áram – mágneses tér Töltés – villamos tér A villamos.
Az atommag alapvető tulajdonságai
Készült a HEFOP P /1.0 projekt keretében
Mechanikai hullámok.
Függvénykapcsolatok szerepe a feladatmegoldások során Radnóti Katalin ELTE TTK.
Az atomok szerkezete.
I. Az anyag részecskéi Emlékeztető.
Optikai mérések műszeres analitikusok számára
11. évfolyam Rezgések és hullámok
Optikai mérések műszeres analitikusok számára
Hőtan.
Előadás másolata:

PPKE-ITK I.Házi Feladat Megoldásai Matyi Gábor Október 9.

1.1 Hány máodperc van egy nano-évszázadban? a) 1 év = 365 nap, 1 nap = 24 óra, 1 óra = 60 perc, 1 perc = 60 s d) 1 évszázad = 365x100x24x60x60 = 3,1536  10 9 s 1 nano évszázad = 10 –9 évszázad = 3,1536   s

d) x6  bit = 7,5  byte = 75 Pbyte (petabyte) 1.2 Ha az anyag minden atomja tárolna egy bitet, akkor mekkora lenne egy mikro-mol memóriakapacitása? = Tbyte

1.3 Egy rakétát függölegesen fellönek. 50 s-ig 2g gyorsulással halad felfelé, ekkor elfogy a hatóanyaga. Írjuk le a mozgást! (A rakéta tömege állandónak tekinthetö.) Atartományban a rakéta egyenletesen gyorsul, Aesetén pedig függőlegesen hajitva repül: gyorsulása 2g = 20 m/s 2 : Adatok:

1.4 Az m tömegü részecske mozog az ábrán látható egydimenziós potenciállépcsö felé. A részecske mozgási energiája kezdetben. Mi a feltétele annak, hogy a részecske eljusson az tatományba? Megmarad-e a mozgás során a részecske impulzusa? Írjuk le részletesen a mozgást! Az m tömegű részecske nem jut el az x > a tartományba. Energiaveszteség nélkül visszapattan, impulzusa előjelet vált. Az m tömegű részecske berepül az x > a tartományba. Kinetikus energiát veszit, impulzusa csökken:

1.5 Egy elektroncső katódjából az elektronok a felületre merőlegesen 10 6 m/s sebességgel lépnek ki. Mekkora negativ anódfeszültségnél szünik meg az anódáram?

1.6 A 2. ábrán látható ( l = 4 cm, d = 5 mm, U = 100 V) sikkondenzátorba egy v 0 kezdősebességű elektron lép. Mekkora legyen v 0, hogy az elektron még éppen kijusson a lemezek közül? A kilépés helyén

1.7 A 3. ábrán látható elrendezésbe egy proton lép be v 0 kezdősebességgel. A proton a fotolemezre a P pontban csapódik be. Mekkora volt a proton kezdősebessége és kinetikus energiája, ha a mágneses tér B = 0,6 Vs/m 2, és d = 20 cm?

1.8 A 3. ábrán látható elrendezésben protont és deuteront U = 1 kV feszültséggel gyorsitunk, majd mágneses térrel eltéritünk (B = 1 Vs/m 2 ). (A deuteron töltése azonos a protonéval, tömege a proton tömeg kétszerese.) Mekkora lesz a proton és a deuteron becsapódási pontjai közötti távolság? 2,7 ?

1.9 Vákuumban, az pontból m/s kezdősebességgel elektron indul az kV/m, erőtérben. Határozza meg és ábrázolja a pályát! Parabola

1.10 Vákuumban, az pontból m/s kezdősebességgel elektron indul a Vs/m 2, erőtérben. Határozza meg és ábrázolja a pályát!

1.11 Vákuumban, az pontból m/s kezdősebességgel elektron indul az Vs/m 2 erőtérben. Határozza meg és ábrázolja a pályát! Kör

1.12 Elektron mozog vákuumban, homogén elektromos térben, amelyben a térerősség másodpercenként lineárisan nő E = V/ms-el. Hány elektronvolt lesz az elektron energiája 0,1 m-es út befutása után, ha a mozgás kezdetekor az elektromos térerősség és az elektron sebessége zérus?

Az előadás elérhető