Regionális gazdaságtan 7.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
TELEPÜLÉS ÉS LAKOSSÁG RENDSZEREZÉSE
Advertisements

A TÁRSADALMI ALAPFUNKCIÓK TÉRBELI RENDSZERE Wood, G.: Stone City, Iowa, 1930, Joslyn Art Museum, Art Institute of Omaha Collect.
A program továbbfejlesztésének lehetőségei HEFOP Daróczi Lajos.
A városok fejlődése és szerkezete
Az urbanizáció és városaink
A modern nagyvárosok kifejlődése, az agglomerálódási szakasz
A TÁRSADALMI ALAPFUNKCIÓK TÉRBELI RENDSZERE Wood, G.: Stone City, Iowa, 1930, Joslyn Art Museum, Art Institute of Omaha Collect.
Települések A városok.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
Prof. Dr. Süli-Zakar István (DSc.)
Urbanizáció a fejlődő országokban
A magyar városok szerkezetének átalakulása a rendszerváltozás után
NÉPESEDÉSI ÉS URBANIZÁCIÓS VÁLSÁG
A város és világa.
Az urbanizáció és városaink. Mitől város egy település?  magasabb a lélekszáma és a népsűrűsége  szerepköre összetettebb  infrastruktúrája fejlettebb.
Az Urbanizáció És Városaink Tankönyv:
Az ipari forradalom.
Az urbanizáció és városaink
KEZDÉS!!!!!!.
Az urbanizáció és városaink
Településhálózatunk a falvak és a tanyák.
MARTON MELINDA – PAKU ÁRON TÉRSÉGTIPOLÓGIA KOMPLEX TÁRSADALMI MUTATÓK ALAPJÁN.
Kulturális tőke (Capital cultural). A kulturális tőke halmozódása, a kultúra (magas kultúra) kialakulása már az ókorban elsősorban városi jellegű, erősen.
Az ipari forradalom következményei és hatása
Az ipari forradalom Anglia a XVIII.sz. végén.
Az urbanizáció és a térbeli társadalomszerkezet statisztikai vizsgálati lehetőségei Németh Zsolt KSH Pécsi Igazgatósága.
A city átalakulásának társadalmi problémái Budapesten
A gazdasági szuburbanizáció mérése,
A Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió helye a Kárpát-medencében és gazdasági jellemzői Dr. (habil) Pál Ágnes főiskolai tanár HUNGARY, SZTE JGYTFK Sopron,
Regionális gazdaságfejlesztés gyakorlati óra Esettanulmány II.
Európai térszerkezet változásai 2. rész
Város és Falu Tantárgyfelelős: Dr
Debrecen és vonzáskörzete
Az Észak-Alföldi régió bemutatása
TELEPÜLÉSTAN 5. Településrendszer, régió. MI A RÉGIÓ? Vonzáskörzet (régió)
Észak-magyarországi Operatív Program ( ) Foglalkoztatás Oktatás - nevelés.
A magyar gazdaság növekedésének egyes területi vonatkozásai Dr. Tétényi Tamás, VÁTI kht. Növekedés Magyarországon: Helyzetkép és kilátások Budapest, 2005.
Dr. Hardi Tamás, MTA RKK NYUTI,
Európa városhálózata. A., A városok számokban I. A városodottság mértéke – Európa: 71,9% 1. magasabb értékek – Észak- és Északnyugat-Európa (Belgium –
Európa városi történelme
Urbanizáció Kelet-Közép-Európában. A., Az I. világháború előtti időszak I. Általános jellemzők II. Belső különbségek 1. legfejlettebb térség 2. „közepesen”
Az európai városrendszer
Környezetvédelmi normáknak megfelelő urbanizáció Készítették: Cseh Edina Deé Kinga Nagy Csilla Kiss Edith Felkészítő tanár: Mihályfalvi Katalin.
Településszerkezet, Humán erőforrás Korompai Attila – TFTE 2012 május 31. Budapest.
A világnépesség növekedése
Magyarország gazdaság- és társadalomtörténete
A Föld lakosságszámát meghatározó tényezők II. A migráció
Európa és Magyarország helyzete az ipari forradalom évszázadában I.
1 A városfejlesztési stratégia dilemmái A Magyar Regionális Tudományi Társaság IV. Vándorgyűlése Szeged, október Önkormányzati és Területfejlesztési.
Urbanizáció és környezet Tantárgyfelelős: Dr
1 Globalizáció és lokalizáció a tér és a hely átértékelődő szerepe Gazdaságföldrajz I. Dr. Bernek Ágnes 2008.
A vidéki térségek helyzete Romániában Készítette: Stéger Anett Földrajz BSc III
A Pécsi kistérség A térség lehetőségei az új fejlesztési időszakban február 5. Baranya Megyei Önkormányzat.
1 HEVES MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA 3300 Eger, Faiskola u. 15. Tel: +36/36/ , , Fax:+36/36/ Web:
Gazdasági ismeretek A gazdasági fejlettség mérőszámai.
Az ipari forradalom Anglia a XVIII. sz. végén. A demográfiai előfeltétel és következménye.
Theologia pastoralis Assisi Szent Ferenc mondása:
A legősibb települések
A második ipari forradalom és hatásai
A faluföldrajz Dr. Kozma Gábor.
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Globális problémák Globális problémák.
A Föld lakosságszámát meghatározó tényezők II. A migráció
Az urbanizáció (urbs, urbis)
Készítette: Branikovits Kitti
Az ipar szerepe a vidék átalakulásában a Visegrádi országokban
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
1. A TÁRSADALMI FÖLDRAJZ TÁRGYA ÉS FELOSZTÁSA.
A szolgáltatási szféra és az infrastruktúra
Urbánné Malomsoki Mónika
Előadás másolata:

Regionális gazdaságtan 7. Urbanizáció

A városnövekedés szakaszai (1) A társadalomtörténeti fejlődés eddigi fokozatai: preindusztriális (mezőgazdaság), indusztriális (ipari forradalom), posztindusztriális társadalom (tercierizálódás). Az urbanizáció ciklusai: az ipari forradalom által generált modern urbanizáció szakaszos jellegű; koncentrációs és dekoncentrációs szakaszok váltják egymást; a szakaszok globálisan érvényesülnek, megjelenésüket a helyi történelmi és földrajzi sajátosságok, a gazdasági fejlettség foka befolyásolja.

A városnövekedés szakaszai (2) Urbanizációs szakaszok: Városrobbanás Szuburbanizáció Dezurbanizáció Reurbanizáció

I. Első szakasz: Városrobbanás Ipari forradalom, a modern gazdaság kialakulása. A népesség települési koncentrálódása: a városba áramlanak a falusi tömegek, gyorsan növekszenek a nagyvárosok. A városok térségi formája: mekkora és milyen irányúak a szállítási lehetőségek, milyen a közlekedési ellátás nyújtotta elérhetőség kiterjedése. A lakóhelyválasztás lehetősége a közlekedési ellátás függvényében korlátozott. A városnövekedés egy széles, a középkorban kialakult városhálózaton keresztül megy végbe. Egyes korábbi központok kiemelkednek, mások elmaradnak, illetve újak keletkeznek. A legerőteljesebb városfejlődési folyamatok a már meglévő városi státusú központokhoz kapcsolódnak, amelyek addig is mint közigazgatási, kulturális, vallási, kereskedelmi vagy katonai központként működtek.

II. Második szakasz: Szuburbanizáció Az ipar szerkezeti átalakulása A foglalkoztatásban a szolgáltató ágazatok szerepének növekedése Az infrastruktúra fejlesztése A városi agglomerációk kifejlődése, a kisvárosi hálózat megerősödése A falusi településállomány modernizálódása (városiasodása), a falusi elvándorlás mérséklődése A falusi és a városi életkörülmények közeledése Az egyszerű falu-város ellentét helyett az agglomerációk (urbanizált terek, városrendszerek) és a falusi térségek polarizációja A népesség területi dekoncentrációja: - a nagyvárosi terület-együtteseken belül (a népesség a központi területekről áthelyeződik az elővárosokba); - a városhálózaton belül (a népesség-növekedés a kis- és középvárosokra tevődik át, a kisváros-hálózat pedig bővül).

III. Harmadik szakasz: dezurbanizáció A legfejlettebb ipari országokban a gazdaság a posztindusztriális időszakába lép. A termelő szektorok foglalkoztatottsága csökken; a foglalkoztatottak zöme a tercier szektorban dolgozik, s növekvő gazdasági húzóereje van a quaterner szektornak. A népesség területi dekoncentrációja erősödik, a népességnövekedés súlypontja áthelyeződik az agglomerációkon kívüli rurális terekbe. Az úthálózat infrastruktúrája nem képes megbirkózni az ingázók ezreivel, egyre kevésbé elérhetők a munkahelyek, a városi szolgáltatások.

IV. Negyedik szakasz: Reurbanizáció A meglévő lakásállomány rehabilitálásával, városmegújító programok indításával, a közlekedési helyzet javításával, gyalogos zónák kialakításával, a társadalmi infrastruktúra felértékelésével megfordítható a nagyvárosokban tapasztalható irányzat és helyreállítható azok image-a. Az urbanizációs szakaszok követik és kifejezik a termelőerők fejlődésének különböző érettségi fokát. A csúcstechnológia megjelenése, elterjedése hatására tovább egységesül a településrendszer civilizációs színvonala, lehetővé válik a munkahelyek nagy részének erős (a lakóhelyig eljutó) decentralizációja, sőt egyes irányító tevékenységek centralizációja, új központok kiemelkedése is.

Az urbanizáció trendjei Az ipari forradalom által generált modern urbanizáció szakaszos jellegű. A folyamatban koncentrációs és dekoncentrációs szakaszok váltják egymást. Az urbanizáció szakaszai globálisan érvényesülnek, megjelenésüket a helyi történelmi és földrajzi sajátosságok, a gazdasági fejlettség foka befolyásolják.