Természetvédelmi célú fejlesztések az Aggteleki Nemzeti Parkban.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Értékőrző magtárak – Műemlékek a turizmus szolgálatában HUSK/0801/131/0046.
Advertisements

ÚMFT – a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó hazai és EU-s források elérése mikro-, kis-, és középvállalkozások részére.
Aktuális pályázati lehetőségek
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
1 TÁMOP B-11/2/KMR Az oktatás és kutatás színvonalának emelése a Szent István Egyetemen AZ OKTATÁS ÉS KUTATÁS SZÍNVONALÁNAK EMELÉSE A SZENT.
Területi együttműködések, társulások, hálózati tanulás TÁMOP-3.2.2/08/A/2 Megújuló pedagógia: hálózati együttműködés Észak-Magyarországon.
Katasztrófaelhárítási kommunikációs rendszer kialakítása árvízvédelmi helyzetek kezelésére Hajdú- Bihar – Bihor Eurorégió területén HURO/06/02/065 Tomor.
Sajtónyilvános projektnyitó rendezvény
Helyi Érték- Értékhely! KEOP CELODIN Zalai Alapítvány.
Idegenforgalmi fejlesztési lehetőségek Pozsony környékén
1. A Baradla-barlang aggteleki fogadótérségének fejlesztése Megvalósítás időtartama: Projekt összege: 108,3 MFt.
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
Környezetipari Export Klaszter pályázat 2011-ben Morvai Balázs - Pál Attila KSZGYSZ – dec. 14.
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
Huber Attila Zoológiai szakreferens A Sajó vizes élőhelyeinek és vízfolyásainak természetvédelmi célú felmérése HUSK/1101/2.2.1./0063 A projekt szakmai.
Élettelen természeti értékek megőrzése az Aggteleki Nemzeti Park területén KEOP projekt bemutatása Gruber Péter ANPI.
PÓTVIZSGAANYAG 10.A. Magyarország 1985-ben csatlakozott a Világörökség Egyezményhez és júniusa óta már nyolc világörökségi helyszínnel képviselteti.
Magyar Világörökség Kiemelkedő természeti és kulturális kincseink.
Bemutatkozik a Nagykapos és Vidéke Társulás
Kulturális értékek digitalizálása az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében Dippold Péter.
A HEFOP program bemutatása Nyíregyháza,
KEOP / A barlangokban egykor kialakított világítási rendszerek energiatakarékos, a lámpaflóra kialakulását és terjedését minimalizáló.
Útépítési munkálatok természetvédelmi kérdései Lovászi Péter.
A pályáztatási eljárás általános bemutatása, kiemelt projektek Czégér Zsuzsanna főosztályvezető KvVM FI KEOP KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZET Székesfehérvár 2007.április.
Barlangok - Aggteleki Cseppkőbarlang
„NYUGAT MAGYARORSZÁGI EGYETEM, ERDŐMÉRNÖKI KARÁHOZ TARTOZÓ ÉLŐ NÖVÉNYGYŰJTEMÉNY (BOTANIKUS KERT) TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLET REKONSTRUKCIÓJA ” „GYŰJTEMÉNYES.
Aggteleki Nemzeti Park
Az ÚMVP intézményrendszere
Közép-Európai Innovációs Központ – Forrás Informatika Kft. Ágazati Kutatás – Szoftverfejlesztés Május 17. Eger Tóth András Senior Projekt Menedzser.
Az Európai Unió ökológiai hálózata
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
A "Tanulás-fejlődés-életesély a Sajó-völgyében" (TÁMOP /2) projekt helye Sajószentpéter kulturális városfejlesztésének rendszerében Sajó.
Egyedül nem megy…! Érzékenyítő kampány a pszichiátriai betegek érdekében Nyírbátor, június 28. Lippainé Szabó Katalin,vezető ápoló Batonainé Ferkó.
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
A NATURA 2000 ÖKOLÓGIAI HÁLÓZAT
Koordináció az egyes környezetvédelmi projekteknél Kis András Térségfejlesztési és Külügyi Iroda irodavezető-helyettes Szolnok szeptember 26.
A pályáztatási eljárás általános bemutatása, kiemelt projektek Tóbiás Zoltán Osztályvezető KvVM FI 2007.április 26.
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
A végrehajtás operatív kérdései Előadó: Ferenczi Beáta, projektmenedzser Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, Nemzetközi Együttműködési Programok Irányító Hatósága.
Természetvédelmi célú fejlesztések az Aggteleki Nemzeti Parkban
A természeti környezet védelmének ösztönzése a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program támogatásával.
2. A mádi Bomboly-bánya denevérvédelmi célú kiépítése és a járatrendszer biztosítása A bányában megtelepedő denevéreket a projekt megvalósítása előtti.
A könyvtárak fejlesztési lehetőségei a TÁMOP-ban és a TIOP-ban Oktatási és Kulturális Minisztérium Könyvtári Osztály „A könyvtárak fejlesztési lehetőségei.
Fejlesztes.emagyar.net farkas andrás. fejlesztes.emagyar.net mi ez? A Magyar-magyar Platform – bár még maga is új kezdeményezés – állandó fejlesztést,
Mátrai Balázs vidékfejlesztési szakértő Magyarországi LEADER Központ
Védjük meg a környezetünket, hogy ilyen maradjon!
A természetvédelem lehetőségei a LIFE+ programban
VÁNDORLÁS VANDROVKY WUNDERLUST.
Magyarország természeti kincsei
Aggteleki Cseppkőbarlang
vidékfejlesztési szakmai igazgató Bükk-Térségi LEADER Egyesület
A pályázati kiírás: „Referencia-intézmények országos hálózatának kialakítása és felkészítése” A pályázat címe: „Az Asbóth Sándor Térségi Középiskola, Szakiskola.
A Gömör-Tornai-karszt flórája Nagytestű ragadozók és élőhelyük HUSK/1101/221/0036.
SAJTÓNYILVÁNOS PROJEKTZÁRÓ RENDEZVÉNY A nagytestű ragadozók (farkas, hiúz) élőhelyének felmérése és élettani vizsgálatuk alapján közös jegyzék megfogalmazása.
Fotó: Szabó Á. Sajtónyilvános projektzáró rendezvény A nagytestű ragadozók (farkas,hiúz) élőhelyének felmérése és élettani vizsgálatuk alapján közös jegyzék.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Aggteleki Nemzeti Park
TÁMOP /10/ Együtt-Működők Nevelési-oktatási intézmények tanórai, tanórán kívüli és szabadidős tevékenységének támogatása szeptember.
Kapacitásbővítő, jelenlegi pályázati lehetőségek
Innovációs célú nemzeti és regionális szintű pályázati források
A természetvédelem.
Aggteleki Nemzeti Park
A 2013-as országjelentés tapasztalatai, felkészülés a következőre
Természetvédelmi célú fejlesztések az Aggteleki Nemzeti Parkban
Magyar Világörökség Kiemelkedő természeti és kulturális kincseink.
Előadás másolata:

Természetvédelmi célú fejlesztések az Aggteleki Nemzeti Parkban

Forrásbevonás Az Aggteleki Nemzeti Park, hasonlóan a világ és hazánk többi nemzeti parkjához és egyéb örökségvédelemmel foglalkozó intézményéhez, a természeti és kulturális információk feltárásával, megőrzésével és hasznosításával, a társadalom felé való közvetítésével is foglalkozik. Ez a tevékenysége akkor sikeres, ha a három feladatot integráltan, a feltételrendszert (infrastruktúrát) maximálisan kihasználva képes elvégezni. Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság fennállása óta folyamatosan törekszik arra, hogy az alapító dokumentumában meghatározott céljai eléréséhez külső forrásokat vonjon be, mely a feladatellátás mennyiségi és minőségi javulását is eredményezi. A forrásbevonás hatékony eszköze a hazai- és/vagy EU által támogatott pályázati konstrukciók által kínált lehetőségek eredményes igénybevétele.

Az ANPI pályázati tevékenysége programok/alapok szerint Program/alapProjektek számaÖsszeg (Ft) LezártFutó KEOP Vidékfejlesztési Program ÉMOP ÁROP LIFE/LIFE HUSK/0801 és HUSK/ Svájci Alap Egyéb (Visegrádi, NKA)

Az ANPI pályázati tevékenysége témák szerint TémaÖsszegProjekt Oktatás, turisztika, kommunikáció ① Új rönkfaházak építése a Baradla Kemping területén – egy világörökséghez méltó szálláshelybázis kialakítása ② Közös és tradicionális fajta méneseinek lovas és ökoturisztikai együttműködése ③ Művészetek Magtára ④ 10. Gömör-Tornai Fesztivál ⑤ A Szlovák- és az Aggteleki karszt, mint idegenforgalmi desztináció népszerűsítése ⑥ A Szalamandra Erdei iskola fejlesztése Élő és élettelen természeti értékek megőrzése ① Élettelen természeti értékek megőrzése az Aggteleki Nemzeti Park területén (barlangrekonstrukció 1. és 2. forduló) ② A barlangokban egykor kialakított világítási rendszerek energiatakarékos, a lámpaflóra kialakítását és terjedését minimalizáló megvalósítása az Aggteleki Nemzeti Park területén (1. és 2. forduló) ③ Vizes élőhelyek vízpótlásának javítása a Bodrogzug területén területén (1. és 2. forduló) Kezelési infrastruktúra ① Kiemelt értékű védett gyepek fenntartható megőrzését biztosító technológia fejlesztése, tesztelése ② Mezőgazdasági gépek (4) és adaptereik (28) beszerzése a természetvédelmi célú területkezelés megvalósítása érdekében

Megvalósítás alatt… A nagytestű ragadozók és élőhelyük Euro A Sajó természetvédelmi célú felmérése Euro A Hernád és mellékvízfolyásainak természetvédelmi célú felmérése Euro Az Aggteleki- és a Szlovák-karszt védelme Euro Vizes élőhelyek vízpótlásának javítása a Bodrogzug területén (KEOP) Ft Pannon Magbank létrehozása a magyar vadonélő edényes növények ex-situ megőrzésére (LIFE) KIEMELT CÉL: a kutatás, mint alapfeladat megvalósítása!

Nagytestű ragadozók és élőhelyük Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság és a Kelet-Szlovákiai Múzeum együttműködésében megvalósuló program célja a természeti értékek védelme, a Szlovákia felől Magyarországra visszatelepült őshonos nagyragadozók hazai ökológiai sajátosságainak vizsgálata, a határrégióban élő farkas és hiúz szubpopuláció összehangolt monitorozási módszerének kialakítása és alkalmazása; geológiai, biogeográfiai és klimatológiai szempontból egységet képező régió országhatárral megosztott két oldalát érintő természetvédelmi tevékenységek összehangolása, a feladatok összehangolása. A program különlegessége a nagyragadozók monitoringja, melynek megvalósítását több módon tervezik a pályázó partnerek: rádiótelemetriás jelölés és nyomonkövetés, a téli nyomonkövetés során megtalált prédamaradékok becsapdázása, a terepi monitoringok során begyűjtött nagyragadozó ürülék- és vizeletmintából készült DNS vizsgálat, valamint a légi hőkamerás felvételek. HUSK/1101/221/0036

Eredmények Az ANPI-nál mindösszesen br Euro felhasználása kutatási célokra (csak ebben a projektben) 7 fő bérének és járulékainak finanszírozása a támogatásból Kutatási- és monitoring eszközök beszerzése (4 db notebook, 2 db nyomkövető, 4 db csapdajeladó, 5 db GPS, 4 db fényképezőgép, 2 db távcső, 1 db hőkamera, 1 db altatópuska, 4 db térinformatikai szoftver, 3 db cserjeirtó, 1 db multifunkcionális nyomtató, 25 db fogóháló) Elkészült 3 db szakmai kiadvány - a TMO munkatársainak és külső szakértők munkájának köszönhetően: Fészkelő és vonuló madárfajok állományainak vizsgálata a Bódva-völgyben Kutatások az Aggteleki Nemzeti Parkban II. A Gömör-Tornai-karszt flórája I. Általános rész Elkészült a kutatást bemutató, A farkasok földjén című, 26 perces ismeretterjesztő film és annak 5 perces werkfilm-je Kutatási szempontból: a DNS vizsgálat alapján a területen élő 5 különböző egyedet sikerült azonosítani

Köszönetnyilvánítás Szabó Ádám – a projekt szakmai vezetője Szitás Éva – a szlovák partner szakmai koordinátora PhDr. Róbert Pollák – a VMK igazgatója Virók Viktor, Farkas Roland, Huber Attila és Tóth Viktor – a kiadványok gondozói, szerzői, szerkesztői A kiadványok összeállításában közreműködő valamennyi kolléga Gadó György Pál és Kulcsár Arthur – a természetfilm készítői A projekt megvalósításában közreműködő kutatók, szakmai asszisztensek, ANPI munkatársak

A zárórendezvény kiegészítő programjai 1) Fotókiállítás az 1. emeleten – a megvalósítás során készült fényképekből 2) Így készült A farkasok földjén című film – vetítéssel egybekötött kötetlen beszélgetés a készítőkkel az appartmanban 3) A környék ízei – helyi termelők bemutatkozása kóstolással és vásárlási lehetőséggel 4) ANPI olvasósarok - kiadványok, szóróanyagok, hasznos információk 5) Terepi program 1. – Faluséta Bódvaszilason 6) Terepi program 2. – Szakvezetett gyalogtúra a Vecsem-bükkre

Köszönöm figyelmüket! VERESS BALÁZS Igazgató Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság H-3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.