A „tér – idő – test – erő” modell a mechanikában A mechanika elvei Induktiv úton a Maxwell-egyenletekig Áram – mágneses tér Töltés – villamos tér A villamos.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Energia, Munka, Teljesítmény Hatásfok
Advertisements

11. évfolyam Rezgések és hullámok
Az anyagi pont dinamikája A merev testek mechanikája
Mechanikai munka munka erő elmozdulás (út) a munka mértékegysége m m
PPKE Információs Technológia Kar
E képlet akkor ad pontos eredményt, ha az exponenciális tényező kitevőjében álló >>1 feltétel teljesül. Ha a kitevőben a potenciálfal vastagságát nanométerben,
3. A HIDROGÉNATOM SZERKEZETE
1. A KVANTUMMECHANIKA AXIÓMÁI
Speciális relativitáselmélet keletkezése és alapja
A folyamatok térben és időben zajlanak: a fizika törvényei
A variációszámítás alapjai
A „tér – idő – test – erő” modell a mechanikában
2. Előadás Az anyagi pont dinamikája
TÖMEGPONT DINAMIKÁJA KÖRMOZGÁS NEWTON TÖRVÉNYEK ENERGIAVISZONYOK
TÖMEGPONT DINAMIKÁJA KÖRMOZGÁS NEWTON TÖRVÉNYEK ENERGIAVISZONYOK
Fizika 2. Mozgások Mozgások.
Fizika 3. Rezgések Rezgések.
FIZIKA 9-12 TANKÖNYVSOROZAT Apáczai Kiadó A KERETTANTERV javasolt éves óraszámai változat 55,57492,5- szabad --55,564 2.változat 55,57474-
TÖMEGPONT DINAMIKÁJA KÖRMOZGÁS NEWTON TÖRVÉNYEK ENERGIAVISZONYOK
Ezt a frekvenciát elektron plazmafrekvenciának nevezzük.
A H-atom kvantummechanikai tárgyalása Tanulságok
Szimmetriaelemek és szimmetriaműveletek (ismétlés)
2. A KVANTUMMECHANIKA AXIÓMÁI
2. A HIDROGÉNATOM SZERKEZETE
3. A HIDROGÉNATOM SZERKEZETE A hidrogénatom Schrödinger-egyenlete.
2. A KVANTUMMECHANIKA AXIÓMÁI 1. Erwin Schrödinger: Quantisierung als Eigenwertproblem (1926) 2.
6. A MOLEKULÁK FORGÓMOZGÁSA
3. A HIDROGÉNATOM SZERKEZETE
Fm, vekt, int, der Kr, mozg, seb, gyors Ütközések vizsgálata, tömeg, imp. imp. megm vált ok másik test, kh Erő F=ma erő, ellenerő erőtörvények több kh:
Hogyan mozognak a testek? X_vekt Y_vekt Z_vekt Origó: vonatkoztatási test Helyvektor: r_vekt: r_x, r_y, r_z Nagysága: A test távolsága az origótól, 1m,
11. évfolyam Rezgések és hullámok
A dinamika alapjai III. fejezet
Mechanika KINEMATIKA: Mozgások leírása DINAMIKA: a mozgás oka erőhatás
Mechanika KINEMATIKA: Mozgások leírása DINAMIKA: a mozgás oka erőhatás
A betatron Az időben változó mágneses tér zárt elektromos erővonalakat hoz létre. A térben indukált feszültség egy ott levő töltött részecskét (pl. elektront)
Az elektromágneses tér
ELEKTROSZTATIKA összefoglalás KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Munka.
Egyenes vonalú mozgások
Készült a HEFOP P /1.0 projekt keretében
A mozgás egy E irányú egyenletesen gyorsuló mozgás és a B-re merőleges síkban lezajló ciklois mozgás szuperpoziciója. Ennek igazolására először a nagyobb.
Húros hangszerek működése
A fény kettős természete. Az elektron hullámtermészete.
Variációs elvek (extremális = min-max elvek) a fizikában
Ütközések Ugyanazt a két testet többször ütköztetve megfigyelhető, hogy a következő összefüggés mindig teljesül: Például a 2-szer akkora tömegű test sebessége.
Villamosságtan 1. rész Induktiv úton a Maxwell egyenletekig
PPKE-ITK I.Házi Feladat Megoldásai Matyi Gábor Október 9.
Energia, munka, teljesítmény
Mechanika Általános helykoordináták Általános sebességkoordináták Potenciális energia Kinetikus energia Lagrange fügvény Lagrange-féle mozgásegyenletek.
Az atommag alapvető tulajdonságai
Készült a HEFOP P /1.0 projekt keretében
Úton az elemi részecskék felé
Áramkörök : Hálózatanalizis
Villamos töltés – villamos tér
Készült a HEFOP P /1.0 projekt keretében Az információtechnika fizikája III. Előadás Stacionárius és kvázistatcionárius áramkörök Törzsanyag.
Munka, energia teljesítmény.
Mechanikai hullámok.
A villamos és a mágneses tér kapcsolata
Az elektromágneses tér
Ütközések Ugyanazt a két testet többször ütköztetve megfigyelhető, hogy a következő összefüggés mindig teljesül: Például a 2-szer akkora tömegű test sebességváltozásának.
Függvénykapcsolatok szerepe a feladatmegoldások során Radnóti Katalin ELTE TTK.
Mechanikai rezgések és hullámok
Rezgések Műszaki fizika alapjai Dr. Giczi Ferenc
Gyorsítók Veszprémi Viktor ATOMKI, Debrecen
Készítette: -Pribék Barnabás -Gombi-Nagy Máté
Komplex természettudomány 9.évfolyam
11. évfolyam Rezgések és hullámok
DEe >> DEvib >> DErot
Az erő fajtái Aszerint, hogy mi fejti ki az erőhatást, beszélhetünk:
Előadás másolata:

A „tér – idő – test – erő” modell a mechanikában A mechanika elvei Induktiv úton a Maxwell-egyenletekig Áram – mágneses tér Töltés – villamos tér A villamos és mágneses tér közvetlen kapcsolata A Maxwell-egyenletek teljes rendszere Elektrosztatika és magnetosztatika Stacionárius áramok tana (Egyenáram, DC) Kvázistacionárius áramok tana (Koncentrált paraméterű áramköri modellek) Hullámtan Optika A statisztikus fizika elemei

Egy m tömegű és q töltésű részecske az x–y–z koordinátarendszer origójából a t = 0 időpillanatban +x irányban v0 nagyságú kezdősebességgel indul homogén erőtérben. A részecske sebessége sohasem közelíti meg a fénysebességet, így a relativisztikus hatásoktól eltekinthetünk. a)Ha a részecskét csak +y irányú és E0 értékű villamos térerősség gyorsítja, akkor a részecske pályája az x–z síkba eső parabola; b)Ha a részecskére a +y irányú és E0 nagyságú villamos térerősségen kívül +z irányú és B0 nagyságú mágneses indukció is hat, akkor a pálya az x–y síkbeli nyújtott ciklois; c)Ha a részecskére csak a +z irányú és B0 nagyságú mágneses indukció hat, akkor a pálya az x–y síkbeli körpálya; d)Ha a részecskére a +z irányú és E0 nagyságú villamos térerősség és a +z irányú B0 nagyságú mágneses indukció hat, akkor a pálya a +z irányban az idővel négyzetesen növekvő menetemelkedésű spirális. e)Ha a részecskére a +y irányú és E0 nagyságú villamos térerősség és –y irányú B0 nagyságú mágneses indukció hat, akkor a pálya a +y irányban az idővel négyzetesen növekvő menetemelkedésű spirális.

Az 1 millió voltos részecskegyorsítóban gyorsított elektron végsebessége a következőképpen számítható ki: a)alkalmazzuk az energia megmaradásának tételét, amiből a végsebesség kiszámítható: b) tudjuk, hogy az elektron tömege a gyorsítás során megnő, így az energia megmaradásának fenti tételéből indulunk ki, csak nem az elektron nyugalmi tömegét, hanem annak háromszorosát helyettesítjük az m helyére, hiszen kb. 0,5 MeV az elektron nyugalmi tömege, így 1 MV gyorsítás két nyugalmi tömeggel növeli meg az elektron tömegét; c) az energia megmaradásának egyenletéből számítjuk ki v-t; d) az impulzus megmaradásának törvényéből egyszerűbb úton juthatunk el a végsebesség értékéhez; e)a mozgásegyenlet ()közvetlen integrálásával határozhatjuk meg a sebességet.

1.Egy m tömegű pontszerű testet rugalmas gumiszálra akasztunk. A gumiszál tömege elhanyagolható, a hossza pedig feszültségmentes állapotban l0, a rugóállandó k. Általános koordinátáknak a rugó l hosszát és az inga  kitérési szögét választjuk. a) A kinetikus energia b) A rendszer Lagrange-függvénye c) A rendszer Lagrange-függvénye d) A rendszer potenciális energiája e) A rendszer potenciális energiája

Két végén befogott feszített húr hosszegységre eső tömegét  -val, a húr feszültségét pedig  -val, a húr hosszát l-el jelöljük. a) Adott hosszúságú húr feszültségének megduplázása vagy tömegének felezése egy oktávval feljebb viszi a húr rezgési frekvenciáját; b) A húr hossza egyértelműen meghatározza a húr rezgéseinek megengedett hullámhosszát; c) A húr megfeszítése egyértelműen meghatározza a húr rezgési frekvenciáit, és a felharmonikus tartalom sem függ a megpendítés módjától; d) Ha a húrt pontosan középen pendítjük meg, akkor a húr rezgése nem tartalmazza az alap-harmonikus frekvencia kétszeresét; e) A húr feszültségét pontosan 44%-kal kell megnövelni ahhoz, hogy e rezgés frekvenciája 20%-kal nőjön meg.