A tervezési munka előkészítése és folyamata

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
oldalon elérhető, letölthető. Jelen előadás feltételezi, hogy az oktatáson résztvevő elolvasta és elsajátította az ÉTDR ún. „bevezető előadás”anyagát.
Advertisements

Építési beruházás.
A projekt építési tevékenységének megvalósítása A megvalósítás menete: •Generál-kivitelező kiválasztása •Munkaterületek átadása • Heti koordinációs megbeszélések.
European Conformity Check Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézet
TARKA-BARKA Szászvár Főtér
Projektzárás „Komplex szervezetfejlesztési projekt megvalósítása Kaposvár Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalánál” ÁROP-1.A.2/B
Várpalota elkerülő építése
Szennyezett területek kármentesítési feladatainak elvégzése – KEOP Projektmenedzsment szempontok KvVM – január 9.
Tervfázisok és munkarészei és tartalmi követelményei
1 AZ „EGER, FELNÉMET VÁROSRÉSZ REHABILITÁCIÓJA” közbeszerzési eljárások ismertetése 2009.Szeptember 29.
KÖZBESZERZÉSEK ÁTLÁTHATÓSÁGA Transparency International Magyarország Eger, szeptember 29. the coalition against corruption.
Szeretettel köszöntünk minden Kedves Vendéget! Építési geodézia a gyakorlatban 2010.
Építési projektek megvalósítása a generálkivitelező szemszőgéből
Előregyártott vasbeton vázszerkezetű csarnok rendszer fővállalkozása, generál kivitelezése áttekintése Cserpes Imre.
KÖZOP eljárásrendek március 2. után
Az ötlettől a projekttervig
az elektronikus építési napló
CHSH Dezső Dr. Dezső A közbeszerzési törvény gyakorlati alkalmazásának tapasztalatai és a közbeszerzési törvény.
A FOLYAMATBA ÉPÍTETT ELLENŐRZÉS JELLEMZŐI
A 100%-os helyszíni ellenőrzés koncepciója
Az EU-pályázati rendszer gyakorlata Magyarországon
Jelentések Munkakezdő jelentések Időközi jelentések  Támogatási szerződés által meghatározott időpontokban és/vagy mérföldkövenként  Tartalma: az adott.
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Konzulens: Dr. Boda György Készítette: Kovács Katalin
DPR kiadványok tervezése, kivitelezése
tűzvédelmi tapasztalatai
GÖDÖLLŐI KIRÁLYI KASTÉLY A Gödöllői Királyi Kastély, komplex, környezetbarát üzemeltetést lehetővé tevő újjáépítése és családbarát szolgáltatásokkal történő.
Megvalósíthatósági tanulmányok BME: ELŐADÁSSOROZAT 04. Veszely Károly Mobil: ;
1.Szabályozási kérdésekSzabályozási kérdések 2.Az ügyvédi és tanácsadói tevékenységekAz ügyvédi és tanácsadói tevékenységek 3.Közbeszerzési szabályozásKözbeszerzési.
Tartalékkeret és Pótmunka engedélyezése, finanszírozása
A költségvetési tervezés megbízhatóságához és megalapozottságához szükséges belső kontrollok kialakítása és működtetése Összeállította: Kiss Péter pénzügyi.
A rendezvények előkészítése
BERUHÁZÁSOK A FŐMÉRNÖK SZEMÉVEL „Nyílt nap a beruházásokról” Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara november 27.
KÖZBESZERZÉSEK ELLENŐRZÉSE
Pannónia Kincse LEADER Egyesület EMVA VIDÉKFEJLESZTÉSI JOGCÍMEK HELYSZÍNI ELLENŐRZÉSSEL KAPCSOLATOS FONTOSABB TUDNIVALÓK.
HEFOP 2.1 Pályázati Kiírás Projektindító február 14. Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium.
MINŐSÉG A SZAKFELÜGYELETBEN
Építési projectek monitoringja a szakmai szakértő szemével
Nagy István Debreceni Egyetem Gazdálkodástudományi és Vidékfejlesztési Kar Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki Levelező FÉLÉVES GYAKORLAT.
MKIK MKIK mellett független szervezetként működő Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSZSZ) október 9.
KÖLTSÉGBECSLÉSI ELJÁRÁSOK alkalmazása
Zuglói társasház energiahatékonysági felújításának tapasztalatai Dzsiki Ferenc Lagross Kft. Budapest,
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
Projekt dokumentáció A dokumentumok között vannak a projekt irányításával összefüggő dokumentumok, és vannak műszaki dokumentumok.
Tervfázisok és munkarészei és tartalmi követelményei
A cél-meghatározási, projektdefiniálási fázis Készítette: Szentirmai Róbert (minden jog fenntartva)
SZOLGÁLTATÁS SZERVEZÉSI IRODA SZOLGÁLTATÁS TELJESÍTÉS FOLYAMATA KÉSZÍTETTE: IFKOVICS KÁLMÁN KUCZORA ATTILA.
1 Vasúti beruházások a vállalkozó szemszögéből Horváth Róbert Vezető technológus Swietelsky Vasúttechnika Kft. X. KÖZFORGALMÚ ÉS VÁROSI VASÚTI PÁLYÁK TERVEZÉSÉTŐL.
VASÚTI PÁLYÁK TERVEZÉSÉNEK TAPASZTALATAI Juhász Zsoltné tervező FŐMTERV ZRT november 2.
Mi az az épületdiagnosztika?  Tulajdonosoknak  Vevőjelölteknek  Bérlőknek  Ingatlanforgalmazóknak  Épületkezeléssel foglalkozó szakembereknek 
LAKÁSÉPÍTÉS-LAKÁSPIAC2016 Az egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenység bevezetésre vonatkozó jogszabályok kérdésköre e.a.: Révi Zsolt főépítész.
A külterületi kármentesítést meghatározó feltételrendszer és a kivitelezés összehangolása, együttműködés az irányító szervekkel.
KÖZBESZERZÉSI ALAPISMERETEK Közbeszerzés fogalma Közbeszerzési eljárást az ajánlatkérőként meghatározott szervezetek visszterhes szerződés megkötése.
A zöld közbeszerzés lépései Kovács László, beszerzési igazgató, az „Év Beszerzési Menedzsere” 2012-ben.
A Z ÖSSZEVONT TELEPÍTÉSI ELJÁRÁS. Sajátos jogintézmény alkalmas több önálló – építési engedélyezést megelőző – hatósági engedélyezés kiváltására és.
A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE május 26.. A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE A Magyar Mérnöki Kamara szerepe a közbeszerzési szabályozásban Dr. Virág Rudolf főtitkár.
Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget.
Frisomat tervezői támogatás Böőr László értékesítési vezető.
Infokommunikációs projektben a tervező feladata és hatásköre Rácz József A tervező feladata és hatásköre1.
Kötelező Tervezői - kivitelezői felelősségbiztosítás tájékoztató
Röviden a közbeszerzésről
MMK HiT III. Kiviteli tervek hibái, hiányosságai a Tervellenőrzések tapasztalatai alapján Szomolányi Tiborné
2017. július 5..
Az ötlettől a projekttervig
Előzetes piaci konzultáció
Az önkormányzati működtetés átvételének tapasztalatai
T Á J É K O Z T A T Ó a rekultivációs projekt előrehaladásáról KEOP-7
Az elektronikus közbeszerzés bevezetése és várható hatásai
Építés- szerelési biztosítások
az összeférhetetlenségre vonatkozó magyar szabályozás bemutatása
Előadás másolata:

A tervezési munka előkészítése és folyamata Előadás és gyakorlati kérdéseket tisztázó konzultáció Magyar Mérnöki Kamara Hírközlési és Informatikai Tagozat 2014. Török János (10-0179) 06/ 30 93 52 626 torokjanos49@t-email.hu

Megbízó, beruházó (beruházási, létesítési, felújítási, stb. döntés meghozatala) Megbízó szerepköre a beruházási folyamatban Beruházó szerepköre a beruházási folyamatban Beruházó szerepét esetenként elláthatja a projekt menedzser, vagy annak munkaszervezete

Források biztosítása Forrástérkép és finanszírozási terv készítés A beruházás végrehajtásához szükséges fedezet biztosítása a Megbízó feladata. A források kezelése jellemzően a beruházó, vagy fedezetkezelő hatáskörébe van utalva. Forrástérkép fogalma. Finanszírozási terv fogalma.

Szereplők kiválasztása I. szakasz Azon szereplők kiválasztása, akik már a létesítés előkészítésében is részt vesznek (tervező, műszaki ellenőr, projekt menedzser) A kiválasztás módja: egyszerű megbízás, versenytárgyalás, közbeszerzési eljárás. SZERZŐDÉKÖTÉS (a nyertes ajánlattevővel, vagy a következő legkedvezőbb ajánlatot tevővel).

Feladat meghatározás Fejlesztési koncepció alapján a feladat meghatározása (fejlesztési terv, tulajdonosi, vezetői döntés szerint). A projekt menedzsment kijelölése (projekt menedzser, műszaki ellenőr, tervező (előző oldalon már tárgyalt módon). Tervezési feladat megfogalmazása a beruházási döntés és rendelkezésre álló információk alapján. Adatszolgáltatás előkészítése.

Tervindító tárgyalás megtartása A tervezővel ismertetik a feladatot, megkapja a megbízást, a szükséges adatszolgáltatást és minden információt, ami a feladat elvégzésével összefüggésben a Megbízó rendelkezésére áll. A megbízónál nem elérhető, de szükséges információk hozzáférésének biztosítása, akár ellenszolgáltatásért. Tervezési feladattal összefüggő kérdések és válaszok. A tervindító tárgyalás jegyzőkönyvi dokumentálása és hitelesítése. (Megbízólevél átadás legkésőbb a tervindító tárgyalás során.)

Adatszolgáltatás a Megbízó részéről Tervezői előkészítő munka Kapott adatok ellenőrzése, további adatok beszerzése. Alaptérképek, alaprajzok átvétele, minőségi ellenőrzése. Megrendelői igények csoportosítása, rendezése. Összefüggések meghatározása, pl. kapcsolat más tervekkel, vagy meglévő rendszerrel. Tervezendő berendezések, eszközök, fő építési anyagok paraméterezése, jellemzőik meghatározása, a megrendelői elvárások figyelembe vétele. Az előzetes felmérés elvégzése. Geodéziai alapozás (térkép előkészítés, kitűzési munka, stb.). Mintapéldák.

Elvi tervezés Rendszertechnikai elvárások és topológiai lehetőségek összehangolása. Szakági munkarészek meghatározása. Érintett tulajdonosi kör, közművek üzemeltetői, érintett szakhatóságok elsődleges feltárása. Mintapéldák (külön-külön a tipikus esetekre bemutatva).

Az elvi elvárások és nyomvonalas lehetőségek szinkronozása Nyomvonal helyszíni felmérése az előzetesen meghatározott elveknek megfelelően. Közműves egyeztetések (föld feletti releváns műtárgyak szükségszerű felmérése). Rendszertechnikai terv készítése az előzetesen meghatározott elveknek és helyszíni felmérésnek megfelelően. Nyers terv elkészítése a rendelkezésre álló információk alapján (nyomvonal, rendszertechnika). Elsődleges méretezések és ellenőrző számítások elvégzése.

Tervközi tárgyalás megtartása Megrendelői igények teljesíthetőségének ellenőrzése, az esetleges igénymódosulások átvezetése, a feladat pontosítása. Az esetleges módosítási igények miatt a szerződés módosítás szükségességének vizsgálata és annak dokumentálása. A terv műszaki tartalmának módosításokkal, vagy módosítások nélkül történő jóváhagyása. Példák az esetleges szerződés módosítást is magával vonó módosítási esetekre, igényekre. Tervközi tárgyalás jegyzőkönyvezése és hitelesítése.

Egyeztetések Az érintettek körének pontos feltárása mellett az egyeztetések véglegesítése: közművek kezelőivel, érintett tulajdonosokkal, földhivatali adatokkal, Szakhatóságokkal Az egyeztetési dokumentumok, közmű adatok (egyeztetési jegyzőkönyvek) információinak figyelembe vétele, átvezetése a terven. Ellenőrző számítások pontosítása, véglegesítése.

Készre munkálás Rajzi dokumentumok véglegesítése. Szakági tervrészletek véglegesítése (szakági- és társ tervezői egyeztetések dokumentálása). Közműves és egyéb engedélyeztetés, egyeztetési jegyzőkönyvek katalogizálása, kiértékelése. Anyagkigyűjtés, költségvetés készítés a megrendelői nómenklatúra alapján (ha van ilyen elvárás). Műszaki leírás és mellékleteinek véglegesítése a kamarai ajánlás alapján. Tervezői nyilatkozat (tervezői nyilatkozatok, szakági esetekre) és jogosultság(ok) igazolása.  

Tervjóváhagyó tárgyalás megtartása Megrendelői igények teljesülésének ellenőrzése. A terv jóváhagyása. Kivitelezésre való alkalmasság kinyilvánítása. A sokszorosítás engedélyezése. A tárgyalás jegyzőkönyvezése és hitelesítése.  

Tervszállítás Építési engedélyezési eljárás lefolytatása Teljesítés igazoló bizonylat kiadása a tervező részére. Engedély jogerősítése. Tervezési folyamat első szakaszának vége!