Étkezési szokások az ókori Rómában Az ókori Róma Étkezési szokások az ókori Rómában
A Római Birodalom elhelyezkedése, kiterjedése
A nap első étkezése, az ientaculum reggel 6 és 7 óra között fogyasztották jellemzően egyszerű, könnyen emészthető ételeket ettek felszolgált ételek: kenyér, olajbogyó és sajt mézes bort ittak hozzá
A második étkezés, a prandium 11 és 12 óra között fogyasztották, második reggeliként is emlegetik szintén könnyű ételeket ettek már több fogás is megjelent jellemzően ettek: kását vagy főzeléket, az előző napi cena maradékát
A legfontosabb étkezés, a cena délután 3 óra körül kezdődött a férfiak kereveteken fekve, a nők és a gyerekek ülve étkeztek 3 részből állt (előétel, főétel, és desszertt)
A cena első része, az előétel latinul gustum, gustatio vagy promulsis tojásételekből, nyers és főtt zöldségekből, gombákból, halféleségekből, kagylóból és csigából állt mellé mézes bort (mulsum) ittak
A cena második része, a főétel latinul mensae primae főtt és sült húsokból, szárnyasokból és különféle ínyenc ételekből állt gyakran ettek az ételekhez különféle mártásokat elfogyasztása közben kevés bort ittak
A cena harmadik része, a desszert latinul cenae secundae különböző gyümölcsöket, édességeket és egyéb nyalánkságokat tálaltak fel a római szakácsok híresen jó tortákat készítettek
Általános római ételek
Gyümölcsök sok gyümölcsöt ettek honosították: cseresznye, barack és szelídgesztenye sokféle gyümölcsöt termesztettek még (pl. szőlő, füge, datolya, alma, barack) emellett csonthéjasok: dió, mogyoró, mandula és gesztenye
Zöldségek legelterjedtebb a hagyma volt hüvelyesek: fava bab, csicseriborsó (ami pörkölve is nagyon szerettek), borsó továbbá: olajbogyó, brokkoli, spárga, articsóka, póréhagyma, sárgarépa, fehérrépa, paszternák, cékla,, retek, karfiol, fejes saláta, tök, uborka a zöldségekből salátákat is készítettek
Húsételek ezek voltak a főfogások ettek: sertést, borjút, juhot, szamarat, különféle vadakat, szárnyasokat (fácán, fogoly, pulyka, kacsa, liba, gólya, flamingó, apró énekesmadarak) kedvelték az ínyencségeket pl. roston sült egér
Halételek sütve és főzve egyaránt kedvelték tengeri és édesvízi halakat is ettek legkedveltebb mártásuk, a garum készült különféle tengeri halakból (főleg makrélából) garumot ettek szinte mindenhez, ez volt a „generálszósz”
Italok legkedveltebb italuk a higított és fűszerezett bor volt a bort „krátérben” keverték össze, majd leszűrték ismerték a sört is, de előkelők nem fogyasztották ritkán fogyasztottak kecsketejet is