A magyar-szerb Szomszédsági (interreg) program első kiírásának tapasztalatai egy megvalósult projekt tükrében Ricz András Regionális Tudományi Társaság,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Regionális politika
Advertisements

A határmenti együttműködés „iskolapéldája” Előadó: Kiss Gábor projektvezető.
Ricz András: Az Európai Unió határon átnyúló programjainak hatása Vajdaság regionális fejlődésére MRTT Vándorgyűlés Győr, 2012 november 23.
Ma –mintegy erdélyi magyar számára vált lehetségessé az internetes kommunikáció –160 hozzáférési pontból álló hálózat –közvetlen kapcsolat jöhet.
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
Pannon Helyi Termék Klaszter. A Pannon Helyi Termék Klasztert október 3-án hozta létre 13, a Nyugat-Dunántúli Régióban működő szervezet, közel egy.
A helyi termék szerepe és lehet ő sége Zala megyében Kovács Tünde, projektszakért ő Kerka völgy aranya, a méz - a helyi termékekért Zalamerenye, 2010.
Tájékoztató a települési túraútvonalak létrehozásával kapcsolatos tapasztalatokról Márta Attila.
ÉMOP 1.Prioritás Versenyképes helyi gazdaság megteremtése A turisztikai pályázatok gazdaságélénkítő hatása az Észak-Magyarországi régióban.
SZIE Enyedi György Regionális Tudományok Doktori Iskola
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
Európai Uniós pályázatok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok December 8. Barák Anita.
H-M Szakért ő i Akadémia Tematikus fejlesztésére Pécs – 9. szeminárium.
Ricz András: AZ UNIÓS HATÁRON ÁTÍVELŐ TÁMOGATÁSOK FELHASZNÁLÁSA A VAJDASÁGI MAGYARSÁG KÖRÉBEN MRTT Vándorgyűlés Kaposvár, 2013 november 22.
Bemutatkozik a Nagykapos és Vidéke Társulás
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Zalai Borút Egyesület N ő a Tudás N ő a Piac Borászok piaci esélynövelése a határmentén.
Területi együttműködések a határ mentén Baja.
Népfőiskola a helyi tudás megtöbbszörözésére, a településfejlesztés eszközeként Lakitelek, március 26. Lakitelek, március 26.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Az INTERREG közösségi kezdeményezés 2/C modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
Egy határon átívelő régió (EGTC) kialakításának lehetőségei a szerb-magyar határtérségben Ricz András PhD hallgató Szabadka.
A támogatásra jogosult terület
Vidékfejlesztés, turizmus és az alkotóházak lehetséges kapcsolata
A referenciaintézmények feladatai, hatáskörei
Határon átnyúló együttműködések – a KKV-k hálózatépítésének egy lehetősége Előadó: Firtl Mátyás általános alelnök Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.
Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács
LEADER Közösségek határon átnyuló együttműködésének lehetőségei. Mártha Tibor április 24.
„Szemléletváltás az oktatásban” Az Igazgyöngy Alapítvány pályázata.
OFA Hálózat évi tevékenységei
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
Alternatív finanszírozási lehetőség a határ menti térségek megsegítésére Békéscsaba, május 20.
„Határon innen, határon túl – integráció és migráció a Kárpát- medencében” – A projekt eredményeinek bemutatása Eger, február 25. Projekt záró konferencia.
Az ÉARFT és ÉARFÜ élő regionális kapcsolatai. 2 Nemzetközi projektek célja A régiós szervezetek gazdasági kapcsolatainak erősítése A régió lobbi-erejének.
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
INTERREG IIIC Szolnok, INTERREGIONÁLIS EGYÜTTMŰKÖDÉS ÉS INTERREG PROGRAMOK MAGYARORSZÁGON „Centurio Szeminárium” RÓZSA Diána Program menedzser,
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
Az agroturizmus és a vidékfejlesztés sokszínűsége Európában.
Együtt a vállalkozásokért Zala megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány Dömökné Srágli Lívia projektmenedzser.
INNOAXIS IPA HUSRB/0901/2.1.3 APPLICATION ID: HU-SRB/0901/213/028 PROJECT TITLE: The borderline as an axis of innovation LEAD BENEFICIARY: Centre for Regional.
Környezetgazdálkodási alternatívák és kooperációs lehetőségek a Vajdaság és a Dél- Alföld határmenti területein Kovács András Donát PhD Geográfus, szociológus.
INNOAXIS IPA HUSRB/0901/2.1.3 APPLICATION ID: HU-SRB/0901/213/028 PROJECT TITLE: The borderline as an axis of innovation LEAD BENEFICIARY: Centre for Regional.
INNOAXIS A HATÁR, MINT INNOVÁCIÓS MEGÚJULÁSI TENGELY Fejsztámer Róbert, ICR igazgató Szabadkán, november 16. konferencia.
Intézményesített határon átnyúló együttműködési lehetőségek az INNOAXIS régióban - CESCI - Intézményi háttér - Térszerkezeti háttér.
Prof. Dr. Hanusz Árpád Egyetemi tanár
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
CODEX – „Coordinated Development and Knowledge Exchange on Spatial Planning Methodology” A CODEX projekt fő célkitűzéseinek valamint kulcstevékenységeinek.
A BARANYA PAKTUM MARKETINGTERVE. Környezetelemzés – Baranya megye fős lélekszáma az ország lakosságának 4%-át teszi ki Népesség fogyó tendenciája.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
Projekt azonosító: HUSRB/1203/213/155 Projekt Acronym: Cooling Cubes Integrált fürdőfejlesztési stratégia a magyar-szerb határ menti régión átmenő fő közlekedési.
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
Nemzetközi civil pályázati lehetőségek
„K+F+I befektetési portfólió kialakítása Hajdú-Bihar megyében weboldal segítségével” című projekt bemutatása Kiss Gábor ügyvezető igazgató.
Az NCA Civil Önszerveződés Területi és Szakmai Együttműködés Kollégiumának támogatáspolitikája és hozzájárulása a civil szektor fenntartható fejlődéséhez.
A Tourism4C project bemutatása Nagy András Ügyvezető igazgató ZMVA Kick-off találkozó Zalaegerszeg, május
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
Az EU Duna Régió Stratégia elfogadása, hazai és európai uniós prioritásai Nádasi György Külügyminisztérium Győr, október 11.
Regionális Vállalkozásfejlesztés Dr. Billo Kármen osztályvezető Regionális és Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Főosztály.
Duna Stratégia – Duna menti Kamarák Szövetsége Budapest Kiss Ervin DCCA és BKIK főtitkár.
EGYÜTTMŰKÖDÉSBEN AZ ÜZLET Vállalkozói hálózat kialakítása Hajdú-Bihar és Bihor megyékben Két ország, egy cél, közös siker! Szőllősi Nóra Adrienn projektmenedzser.
A határmenti programok aktuális állása
Turizmusfejlesztési és együttműködési tapasztalatok a Debrecen és Hortobágy helyi TDM szervezet elmúlt 4 és fél éve kapcsán Halasi Csaba egyesületi elnök.
A határtérség.
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
Mezőkovácsházi Járásfejlesztési Stratégia
Európai Uniós ismeretek
Az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország
Urbánné Malomsoki Mónika
Előadás másolata:

A magyar-szerb Szomszédsági (interreg) program első kiírásának tapasztalatai egy megvalósult projekt tükrében Ricz András Regionális Tudományi Társaság, Szabadka Miskolc, október 26.

A magyar-szerb Szomszédsági (interreg) program első kiírásának tapasztalatai egy megvalósult projekt tükrében Az előadás tematikája: Az interreg program rövid bemutatása A projekt bemutatása A projekt által elért eredmények Az eredmények továbbvitele A megvalósítás buktatói

A magyar-szerb Szomszédsági (interreg) program első kiírásának tapasztalatai egy megvalósult projekt tükrében Az INTERREG Közösségi Kezdeményezés célja elsősorban a gazdasági és társadalmi kohézió erősítése a határ menti együttműködések támogatásával, valamint az Európai Unión belüli és kívüli tagállamok közötti együttműködés elősegítése első kiírás szerb-magyar viszonylatban (Bács Kiskun, Csongrád, Békés megye, Vajdaság és Belgrád) 2 millió Euró, 120 pályázó, 20 nyertes a Cards alapból.

A magyar-szerb Szomszédsági (interreg) program első kiírásának tapasztalatai egy megvalósult projekt tükrében Prioritások: 1. Prioritás: A határ menti terület térségi, fizikai és infrastrukturális integrációjának erosítése 2. Prioritás - A piacok integrációját elősegítő és a helyiközösségek közötti koherenciát erősítő együttműködési kezdeményezések támogatása

A magyar-szerb Szomszédsági (interreg) program első kiírásának tapasztalatai egy megvalósult projekt tükrében A falusi turizmus fejlesztési lehetőségei a határmenti régióban Partnerek: Csornai Richárd Ökológusok Egyesülete, Szabadka Homokháti mikrorégió fejlesztési egyesület és a Mórahalom Homokhát Eurointegráció Kht. Mórahalom

A magyar-szerb Szomszédsági (interreg) program első kiírásának tapasztalatai egy megvalósult projekt tükrében A projekt hosszú távú célja: a természet, és a régió adta lehetőségeket kihasználva a legnagyobb mértékben tudjuk a falusi és öko turizmust fejleszteni a határmenti térségben. Cél: a projektum végére a falusi turizmussal foglalkozók száma Vajdaságban a jelenlegi értéket 30%-kal meghaladja, és a foglalások száma legalább a duplájára növekedjen.

A magyar-szerb Szomszédsági (interreg) program első kiírásának tapasztalatai egy megvalósult projekt tükrében Tevékenységek:  feltérképezni mindazokat a vállalkozókat, akik jelenleg falusi turizmussal foglalkoznak, és azokat, akik szeretnének vele foglalkozni,.  a kutatási anyagból egy középtávú fejlesztési tervet készíteni.  magyar partnerek tapasztalatait, felhasználva képzési kurzust szervezni,  harmadik lépésben egy a határon átnyúló klaszter létrehozása közösen a magyar vállalkozókkal.

A magyar-szerb Szomszédsági (interreg) program első kiírásának tapasztalatai egy megvalósult projekt tükrében Az így létrehozott klaszter közös markentigtervét kidolgoztuk, valamint közös a határon átnyúló programcsomagokat készítettünk el, mellyel kiléptünk az Unió turisztikai piacára. Konkrét cél volt egy közös pr kiadvány elkészítése, valamint közös internetes oldal működtetése.

A magyar-szerb Szomszédsági (interreg) program első kiírásának tapasztalatai egy megvalósult projekt tükrében A projekt háttere: A falusi turizmusban Magyarországon már több mint tíz éve megalakultak alulról jövő kezdeményezésként a szakszövetségek. Vajdaságban ez még várat magára. A már működő, és a működését még csak indítani kívánó vállalkozók viszont, igénylik egy olyan ernyőszervezet létrehozását, amely segíti őket a mindennapi életben a falusi turizmushoz kapcsolódó minden kérdésben.

A magyar-szerb Szomszédsági (interreg) program első kiírásának tapasztalatai egy megvalósult projekt tükrében A Csornai Richárd Ökológusok Egyesülete és az Ostorka Egyesület ezt felvállalta és e projekt keretében lehetőséget biztosít a falusi turizmus fejlesztésére. A falun élő emberek számára alternatív jövedelemszerzési lehetőségeket kell biztosítani amire a falusi turizmus a meglévő infrastruktúrát kihasználva.

A magyar-szerb Szomszédsági (interreg) program első kiírásának tapasztalatai egy megvalósult projekt tükrében A projekt eredményeképp a régió újra felkerül a turisztikai térképekre. A falusi és öko turizmus mellett más turisztikai ágak számára is megnyílik a lehetőség, hogy növeljék a foglalási arányukat. Középtávú Fejlesztési Terv által megfogalmazott stratégia: A falusi lakosság jövedelemtermelő képességének növelése a kulturális és természeti értékek fenntartható fejlesztése révén különös tekintettel a falusi turizmusra

A magyar-szerb Szomszédsági (interreg) program első kiírásának tapasztalatai egy megvalósult projekt tükrében  Magyarországi partnerek feladatai: -Tapasztalat átadás, képzés során -Közös programok kialakítása -Közös marketingprogram kidolgozása

A magyar-szerb Szomszédsági (interreg) program első kiírásának tapasztalatai egy megvalósult projekt tükrében Projekt eredménye Magyarországon: Közös programcsomag Desztinációk kibővítése Közös piacra lépés Új (szerbiai) piac

A magyar-szerb Szomszédsági (interreg) program első kiírásának tapasztalatai egy megvalósult projekt tükrében A projekt további élete: Klaszteren belül: Új tagok belépése Együttműködések Egymás megismerése Közös piaci megjelenés A megkezdett munka folytatása más források segítségével.

A magyar-szerb Szomszédsági (interreg) program első kiírásának tapasztalatai egy megvalósult projekt tükrében A projektmegvalósítás során szerzett tapasztalatok: A projekt eredményeinek szempontjából A megvalósítás szempontjából

A magyar-szerb Szomszédsági (interreg) program első kiírásának tapasztalatai egy megvalósult projekt tükrében A projekt szempontjából: -Nagy de felületes érdeklődés -Hiányzik a megfelelő háttér(pénzügyi, infrastruktúrális) -Nagyon jó együttműködés a határon túli partnerekkel (magyar-magyar kapcsolat) - A célcsoport még nem érett meg az együttműködésre, csak formálisan ismerik fel az együtt dolgozás lehetőségeit.

A magyar-szerb Szomszédsági (interreg) program első kiírásának tapasztalatai egy megvalósult projekt tükrében A megvalósítás szempontjából: Nincsenek meg a feltételek Szerbiában az Uniós pénzek fogadására: -jogi -pénzügyi -személyi -szervezeti szempontból

A magyar-szerb Szomszédsági (interreg) program első kiírásának tapasztalatai egy megvalósult projekt tükrében Köszönöm Megtisztelő Figyelmüket! Ricz András:30/ ,