SZTE KLEBELSBERG KÖNYVTÁR Különgyűjtemények

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Üdvözöljük a Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtárban! Vegyen részt nálunk egy képzeletbeli sétán, hogy otthon érezze magát akkor is, ha először érkezik hozzánk!
Advertisements

SZTE Klebelsberg Könyvtár
A MATARKA használata a Nyíregyházi Főiskolán Pillanatképek egy tájékoztató könyvtáros életéből. Nyíregyházi Főiskola Központi KönyvtárHatvani István.
A Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók.
2006. szeptember 20. Vámospércs "Új szolgáltatások a könyvtárban az Internetre építve" Moldován István OSZK MEK osztály
E URÓPAI D OKUMENTÁCIÓS K ÖZPONTOK. Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) hálózatát az Európai Bizottság hozta.
A Krúdy Gyula Városi Könyvtár katalógusának használatáról…
SZTE KLEBELSBERG KÖNYVTÁR Különgyűjtemények Zenei és Audio-vizuális Dokumentumok Gyűjteménye Nagy Anita SZTE Klebelsberg Könyvtár november 20.
Az olvasástól az információig Az OSZK szolgáltatásai a könyvtári rendszer számára Tóth Ferenc Tibor OSZK Köszöntöm a megjelenteket!
MÉDIATÉKA Az Egyetemi Könyvtár multimédiás szolgáltatása
Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók.
Könyvtár- és informatikai alapismeretek Tematikus információforrások
Egy-egy ország leggazdagabb könyvtári gyűjteményei a nemzeti könyvtárak.nemzeti könyvtárak A világon kb. 160 nemzeti könyvtár van. Az adott ország publikációinak.
Online Katalógus aleph.nyf.hu.
WELCOME! Bevezető könyvtárbemutató
INFORMATIKA KÖNYVTÁRHASZNÁLATI TÉMAKÖR II.
Történelem az Interneten
Könyvtár- és informatikai alapismeretek Tematikus információforrások
Történelem az Interneten Aranyi Zoltán SZTE Egyetemi Könyvtár
Minkó-Csontos Anna SZTE EK Könyvtárhasználati tájékoztató.
Történelem az Interneten Aranyi Zoltán SZTE Klebelsberg Könyvtár
Az Országos Széchényi Könyvtár szolgáltatásai
Vida Andrea SZTE Egyetemi Könyvtár.
Készítette: Gyugel Dina Dalma.  Manapság a könyvtárakban, számítógép nélkül nem tudnának a könyvtárosok semmit sem használni, mivel a legtöbb könyvtárban.
Könyvtárhasználat.
Berzsenyi Dániel F ő iskola Regionális Fels ő oktatási Forrásközpont Épült: november november 06.
A médiatár jövője a digitalizálás tükrében
Az elektronikus információszolgáltatás gyakorlata és tapasztalatai a Berzsenyi Dániel Főiskola könyvtárában Szombathely, október 18. Barki Katalin.
Műszaki tudományok az interneten
Raktári jelzet a könyvtárakban
Közös katalógusok melléklet a Bevezetés a pedagógiai tájékozódásba című ELTE jegyzethez.
Az Óbudai Egyetem Könyvtárának bemutatója lib.uni-obuda.hu 2011.szeptember.
„A finnugor örökség digitalizálása és automatizált feltárása” szeptember 14. Hungarológia és a Magyar Elektronikus Könyvtár Moldován István Országos.
A könyvtárak szerepe az információs társadalomban
Kedves Elsőéves Hallgató!
Ezúton is szeretnénk felhívni a figyelmeteket a legújabb, a pedagógiai munkátok során is felhasználható Internetes oldalakra és szolgáltatásokra! Ezúton.
Könyvtári informatika II.
A DEENK szervezete, munkafolyamatai
Folyóiratok feldolgozása Keveházi Katalin november 27.
és segíteni az embereket, akik hozzá akarnak férni ezekhez.
A könyvtárak rendje Hozzáférhetőség szempontjából a könyvtárakban megkülönböztethetünk zárt raktárat és szabadpolcos tárolást. A zárt raktárhoz csak a.
KÖNYVTÁRISMERET.
Szakirodalomkeresési lehetőségek Sporttudomány és határterületei.
Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár
A Társadalomtudományi Kar Kari Könyvtára. Magunkról Jóllehet a Társadalomtudományi Kar egyike a Egyetem legfiatalabb karainak, könyvtárának története.
Könyvtárak.
A Nemzeti Könyvtár internetes szolgáltatásai benne a Magyar Elektronikus Könyvtárról bővebben Góczán Andrea augusztus 2.
Történelem az Interneten
A Magyar Elektronikus Könyvtár, színházi és múzeumi együttműködései Adatbázis-építés, digitalizálás könyvtári és múzeumi környezetben Konferencia Országos.
Óbudai Egyetem Könyvtár Olvasószolgálat. Helyben olvasás Kölcsönözhető és nem kölcsönözhető dokumentumok, folyóiratok, hetilapok, jegyzetek, CD-ROM-ok.
Az Óbudai Egyetem előfizetett adatbázisai szeptember.
SZTE OPAC, adatbázisok A szakirodalmi keresés kezdő lépései Aranyi Zoltán SZTE Klebelsberg Könyvtár
Az Óbudai Egyetem Könyvtárának bemutatója lib.uni-obuda.hu szeptember.
Bemutatkozik a Magyar Elektronikus Könyvtár osztály november 26.
Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum
Dr. Hegyi Ádám adjunktus SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék Könyvtár- és informatikai alapismeretek.
A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjteményének megújult Budapest-képarchívuma Előadók: Dávid Adrienne (FSZEK BGY) és Fülöp Endre (Monguz Kft.)
Könyvtár: Nagyobb mennyiségű könyvnek rendszerezett (közhasználatra szánt) gyűjteménye. Szerepe: beszerezni, őrizni, hozzáférhetővé tenni a tudást és az.
Az ítélkező munka szolgálatában a Bírósági Könyvtári Rendszer bemutatása.
Történelem az Interneten Aranyi Zoltán SZTE Klebelsberg Könyvtár
Könyvtártípusok és funkcióik. Könyvtár dokumentumtár információtár.
A Z Ó BUDAI E GYETEM K ÖNYVTÁRÁNAK BEMUTATÓJA lib.uni-obuda.hu 2016.
Keresési módszerek könyvtári katalógusokban. A könyvtári katalógus funkciója A könyvtár állományában meglévő dokumentumok feltárása Az egyes példány adatainak.
A könyvtárak állományának tagolódása
A SEAS Library bemutatása
Bartók Györgyi Mire jó az ODR lelőhely adatbázis?
Használd jól a könyvtári katalógust!
ELTE Egyetemi Könyvtári Szolgálat Egyetemi Könyvtár
Készítette: Juhász Judit
A SEAS Library bemutatása
Előadás másolata:

SZTE KLEBELSBERG KÖNYVTÁR Különgyűjtemények Zenei és Audio-vizuális Dokumentumok Gyűjteménye Médiatéka Nagy Anita SZTE Klebelsberg Könyvtár 2014. november 12.

Különgyűjtemények az Egyetemi Könyvtárban Egyetemi Gyűjtemény Társadalomelméleti Különgyűjtemény Keleti Gyűjtemény Régi Könyvek Tára Zenei és Audio-vizuális Dokumentumok Gyűjteménye http://ww2.bibl.u-szeged.hu/index.php/kulongyujtemenyek/zenei-gyujtemeny

Zenei és Audio-vizuális Dokumentumok Gyűjtemény Hol találjuk a Gyűjteményt? Létrejötte, kik használják/használhatják? Milyen dokumentumtípusokkal találkozhatunk a Gyűjteményben? (gyűjtőkör) Hogyan találhatunk meg egy keresett dokumentumot, művet? (katalógushasználat) Zenei adatbázisok az Egyetemi Könyvtárban

A Gyűjtemény helye: Nyitva: Hétfő - péntek: 8:00 – 18:00 Szombat, vasárnap: zárva

A Gyűjtemény létrejötte, használók köre Alap: ZMK állomány + JGYPK Ének-zene Tanszék + EK állomány, új beszerzés ↓ ZMK, JGYPK Ének-zene Tanszék oktatói, hallgatói Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakközépiskola oktatói, hallgatói A könyvtár olvasói

Milyen dokumentumokkal találkozhatok a Gyűjteményben? Komolyzenei dokumentumok Más szakterületek helyben használható audiovizuális dokumentumai

Milyen dokumentumokkal találkozhatok a Gyűjteményben Milyen dokumentumokkal találkozhatok a Gyűjteményben?  Komolyzenei dokumentumok Kották: olyan kiadványok, amelyek valamely zenemű hangjegyes lejegyzését tartalmazzák (partitúra, szólam, szóló, zongorakivonat…)  kölcsönözhető, helyben használható, védett

Zenetörténeti, zeneelméleti könyvek Milyen dokumentumokkal találkozhatok a Gyűjteményben?  Komolyzenei dokumentumok Kották Zenetörténeti, zeneelméleti könyvek kölcsönözhető, helyben használható, védett

Milyen dokumentumokkal találkozhatok a Gyűjteményben Milyen dokumentumokkal találkozhatok a Gyűjteményben?  Komolyzenei dokumentumok Kotta Zenetörténeti, zeneelméleti könyv Komolyzenei CD-k, LP-k védett, copyright  nem másolható

Milyen dokumentumokkal találkozhatok a Gyűjteményben Milyen dokumentumokkal találkozhatok a Gyűjteményben?  más szakterületek audiovizuális dokumentumai Videokazetták, DVD-k védett, copyright  nem másolható

Audiovizuális dokumentumok használata Eszközök: - TV, - DVD/CD-lejátszó, - minidisc-deck, - kétkazettás magnó, - videomagnó, - hagyományos lemezlejátszó

Hogyan találok meg egy művet? Használom az EK online katalógusát!

Katalógushasználat Mit tudunk meg a katalógusból? Megtalálható-e a keresett dokumentum, mű a könyvtár állományában? Hol van a keresett dokumentum? (lelőhely, olvasótermi jelzet) Ki tudjuk-e kölcsönözni?

Katalógushasználat OPAC  lelőhely: SZ1/ZENE

Címhez beírható még: hangnem (C-dúr, a-moll, stb.) op., nr., K.V., Hob., stb. egységesített cím / megállapodásos cím

Audiovizuális dokumentumok a katalógusban Szerzőhöz beírható még: közreműködők (= együttesek, hangszeres előadók, karmester, stb.)

Audiovizuális dokumentumok a katalógusban

A dokumentum helye a polcon A Gyűjtemény táblázata: http://ww2.bibl.u-szeged.hu/index.php/kulongyujtemenyek/zenei-gyujtemeny/44-magyar-nyelvu-tartalom/kulongyujtemenyek/313-a-zenei-gyujtemeny-tagolodasa-es-jelzetei Kölcsönzés  EK Kölcsönző pultjánál  önkiszolgáló kölcsönzés

Önkiszolgáló kölcsönzés CSAK a Zenei Gyűjtemény kölcsönözhető dokumentumai vihetőek el ezzel a módszerrel a munkaállomás csak kölcsönzésre használható az itt kikölcsönzött dokumentumokat a kölcsönzés lejártakor az EK Kölcsönző pultjánál lehet visszaadni

Önkiszolgáló kölcsönzés Önkiszolgáló kölcsönzésről bővebben: http://ww2.bibl.u-szeged.hu/index.php/szolgaltatasok-hirek-3429/33-koelcsoenzes/454-onkiszolgalo-kolcsonzes-a-zenei-gyujtemenyben

Zenei adatbázisok az Egyetemi Könyvtárban Elérés: http://ww2.bibl.u-szeged.hu E-források  A to Z Ebsco  Témakörök  „Fine Arts & Music” GROVE MUSIC ONLINE  ~ 50,000 szócikk  életrajz, bibliográfia, műjegyzék

Zene és az internet Musipedia  http://www.musipedia.org/ FSZEK Népzenetár  http://nepzenetar.fszek.hu Gramofon Online  http://gramofononline.hu/ ViFaMusic, Early Music Online, Strauss Online, Bach Digital, dme.mozarteum.at, Gallica, IMSLP…

Médiatéka Mi a Médiatéka? A Klebelsberg Könyvtár multimédiás szolgáltatása Helye? Zenei Gyűjtemény, csak helyben Kinek? SZTE polgárai Mit? Audiovizuális dokumentumok, SZTE mind a 11 karán folyó oktatáshoz igazodva Célja? Tanulás, oktatás, kutatás segítése Weboldal: http://www.bibl.u-szeged.hu/mediateka/

Médiatéka - gyűjtőkör Dokumentumfilmek Tudományos ismeretterjesztő Riport- és portréfilmek Dokumentumesszék

Médiatéka - gyűjtőkör Játékfilmek Irodalmi adaptációk Művészfilmek, kultuszfilmek Magyar vonatkozású filmek

Médiatéka - gyűjtőkör Koncertfilmek Színházi felvételek Operafilmek

Jogi helyzet Nem ütközik-e jogi akadályba? Nem! 1999. évi LXXVI. A szerzői jogról szóló törvény  Belső intézményi célra Jövedelemszerzés célját közvetve sem szolgálja Tudományos kutatáshoz szükséges Oktatást / kutatást / egyéni tanulást szolgálja Bővebben: http://www.bibl.u-szeged.hu/mediateka/kv.htm

Szolgáltatás menete Keresés: Tárgyszavak: Médiatéka weboldala – „Keresés” menüpont Online katalógus (http://opac2.bibl.u-szeged.hu/szteek/mediateka) Raktári kikérő Tárgyszavak: Dokumentumfilm Játékfilm Koncertfilm

Szolgáltatás menete – 1. A film helyrajzi számának (pl. MT00238_2) kiválasztása majd e szám alapján a film kérése a Zenei Gyűjtemény könyvtárosától aki kikeresi és beállítja a kiválasztott DVD-t a megfelelő helyre melyet a Zenei Gyűjtemény 6 televíziójának bármelyikén megtekinthetünk A kiválasztott film rekordjánál megtekinthető egy 30mp-es előzetes

Szolgáltatás menete – 2. A Médiatéka online katalógusát használva a kiválasztott film rekordjánál a „Megnézem” linkre kattintva elindul a film Csak a Zenei Gyűjteményben található 4 számítógépen

Köszönöm a figyelmet!