Rolul cunoştinţelor fonetice în interpretarea textelor lirice

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A menstruációs higiéné ismeretének hiányosságából adódó leggyakoribb nőgyógyászati fertőzések a fiatalkorú lányok körében Készítette: Ossik Anett IV. éves.
Advertisements

AZ EPICT TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS HATÁSVIZSGÁLATA IKT-METRIA FELVÉTELEK ALAPJÁN Az IKT-metria mérőeszköz.
A pedagógiai kutatás módszertana
Tájékoztató a licenszdolgozattal kapcsolatban
Beszédhangok kapcsolódása
Egy ötlet megvalósítása
Egy összetett érzelem empirikus vizsgálata avagy a féltékenység, mint a mindenkit megigéző „zöldszemű szörny” Magyar Edit, Lévai Edit Pécsi Tudományegyetem.
Összeállította: Dóber Valéria
Angol nyelvi kompetencia
Könyvtárhasználati verseny
Képességszintek.
Kétszintű érettségi vizsga Magyar nyelv és irodalom Miről? Hogyan? §?! Tájékoztassuk diákjainkat!
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS FOLYAMATA
A beszéd.
A projektpedagógia elmélete és gyakorlata
Környezettudományi MSc A Szegedi Tudományegyetemen.
MTA - SZTE Képességfejlődés Kutatócsoport XIII. Országos Neveléstudományi Konferencia Eger, november 7-9. A természettudományos tudás és alkalmazásának.
Az esszé Segédlet tanulóknak és tanároknak
Szakmai irányelvek, protokollok készítésének, megjelentetésének eljárásrendje Szy Ildikó osztályvezető Egészségügyi Minisztérium III. Egészségpolitikai.
Dr. Balogh Péter egyetemi adjunktus Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék STATISZTIKA I. 11. Előadás.
A mássalhangzótörvények
Jung Károly: Dal a hazáról
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
A tankönyv az új Tanügyi törvény előírásai szerint a márc
1906 Párizs Akkor nyáron korán beköszöntött az ősz, és a sarkon  besodorta a szél a hulló faleveleket. És itt, a kávéház teraszán megszületett a Párisban.
Gazdasági informatikából megkaptuk a félévi feladatot!!! Mindenki nagy örömére… 0. hét.
A közösségiség megjelenése a magyar, a székely és a cigány népmesékben
JOGI ALAPTAN ESA november 7..
SZAKDOLGOZAT CÍME szakdolgozat
Dr. habil. Benczik Vilmos főiskolai tanár, ELTE TÓK
TÁMOP szakmai támogatás Educatio Nonprofit Kft
Azonosalakúság és többértelműség a nyelvben (hangalak és jelentés kapcsolata) 2.
A MAGDOLNA-NEGYED SAJTÓELEMZÉSE A LBERT D ÓRA – Z ÁVECZ G ERGŐ Műhelyszeminárium,
I. Előadás Az anyanyelvi nevelés alapjai, célja, területei és elvei
Szinger Veronika HANGTAN Szinger Veronika
Zöngétlenedés: beszélőfüggő paraméter? Gráczi Tekla Etelka, MTA Nyelvtudományi Intézet II. Alkalmazott Nyelvészeti Doktorandusz Konferencia, Budapest,
A hazai és a nemzetközi hadtudományi kutatások műhelyei, főbb képviselői, a legfontosabb hadtudományi kutatási témák GŐCZE ISTVÁN ZMNE, Gőcze.
Hasznos információk a kétszintű kémia érettségiről
A kerettantervek fejlesztése
PEDAGÓGIAI KÍSÉRLET KOOPERATÍV MÓDSZEREK ALAKAMAZÁSA II. OSZTÁLYBAN A MATEMATIKA TANÍTÁSÁBAN ARI LÁSZLÓ II. év- távoktatás.
PEDAGÓGIAI KUTATÁS BARTHA ( ZSEBENYI) KLEMENTINA TEMPFLI (MARTIN) GABRIELLA II. éves hallgatók- távoktatás.
A szövegértési feladatok összeállítása
Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar
A gender-kutatások kritikai jellege Dr. Molnár László PhD egyetemi docens NYME FMK Tanárképző Intézet.
A DIFER használata.
Adalékok a magyar tizenévesek vallásosságáról a rendszerváltás után Csákó Mihály CSc egyetemi docens WJLF Pedagógiai Tanszék.
Érettségi esszék középszinten
Az óvodai tevékenységterv
Alma a fán – az iskola nyitott világa Dr. Laczkó Mária
Határmenti tanulók képe a régióról (2010) kutatási eredmények bemutatása A kutatás támogatója a Szórvány Alapítvány.
1. Rész: óvodai matematikai nevelés
Útmutató a szakdolgozat elkészítéséhez
LEGO Dacta program.
Bölcsész Hefop tananyag- fejlesztési zárókonferencia szept ELTE BTK.
„Kincsem a szókincsem” játékos szókincsfejlesztés
Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Kar Műszaki Informatika Szak Data Mining 11. Gyakorlat Dr. Pauler Gábor, Egyetemi Docens PTE-PMMK Számítástechnika.
Hangtan 2. rész. A képzés módja szerint zár-, rés-, zár-rés,orrhangok és pergő hangok lehetnek.
A P.T.T.T.-ban között végzett tanulók pályakövetése 1 A Puskás Tivadar Távközlési Technikumban között végzett tanulók pályakövetése.
Bölcsészettudományi Kar Dr. Zimányi Árpád dékán. Bölcsészettudományi Kar Bölcsész szakok Művészetközvetítő szakok Dr. Zimányi Árpád : A Bölcsészettudományi.
A fizika tanítása 10. lecke Az óraelemzés szempontjai.
Pályaválasztási napok Pszichológia képzés Pálinkás Brigitta Károli Gáspár Református Egyetem.
A településhierarchia és a településhálózat
Bevezetés a nyelvtudományba 3. Nyelvi szintek
Osztály neve, száma Oktató Csapattagok
NGB_AJ040_1 Forgácsolás és szerszámai
Báthory Zoltán: Pedagógiai értékelés (A mérés, értékelés szerepe a pedagógiai folyamatban és az intézmény-rendszerben). MÉCS konferencia, Kecskemét,
A pedagógiai kutatás általános kérdései. A téma váza A pedagógiai kutatás tárgya, célja, helye a tudományos kutatások rendszerében A pedagógiai kutatás.
A kerettanterv (5–6. osztály) Magyar nyelv és irodalom
Alkotó jellegű és játékos gyakorlatok
Útravaló verseimmel Versterv.
Előadás másolata:

Rolul cunoştinţelor fonetice în interpretarea textelor lirice UNIVERSITATEA „BABEŞ-BOLYAI” CLUJ-NAPOCA DEPARTAMENTUL PENTRU PREGĂTIREA PERSONALULUI DIDACTIC FACULTATEA DE LITERE SPECIALIZAREA LIMBA ŞI LITERATURA MAGHIARĂ LUCRARE METODICO-ŞTIINŢIFICĂ PENTRU OBŢINEREA GRADULUI DIDACTIC I Rolul cunoştinţelor fonetice în interpretarea textelor lirice în clasele V-VIII Coordonator ştiinţific, Lect.dr. Csomortáni Magdolna Candidat, Hankó Cs. Júlia (căs. Fülöp)   Cluj-Napoca Seria 2013-2015

A hangtani ismeretek szerepe a lírai szövegek értelmezésében BABES-BOLYAI TUDOMÁNYEGYETEM KOLOZSVÁR TANÁRKÉPZŐ INTÉZET BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KAR MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM SZAK TUDOMÁNYOS- TANÍTÁSMÓDSZERTANI DOLGOZAT AZ I-ES DIDAKTIKAI FOKOZAT ELÉRÉSÉÉRT A hangtani ismeretek szerepe a lírai szövegek értelmezésében V-VIII. osztályban   Tudományos irányító: Dr. CSOMORTÁNI MAGDOLNA egyetemi adjunktus Jelölt: FÜLÖP CS. JÚLIA (szül. HANKÓ)     Kolozsvár 2013-2015

Miért választottam ezt a témát? „...A versíró úgy csörgeti markában a szavakat, mint a gyerek szokta a kavicsot, és teljesen tőle függ, hogy briliánsok csörgését hallja-e, vagy folyami sóderdarabokét. A szavak hangzása szép. A szavak hangzása csúnya (Ami bizonyos szempontból egyre megy)...” (Nemes Nagy Ágnes)

A dolgozat szerkezete: I. rész: Egy kis hangtan II. rész: Módszertani rész III.rész: Gyakorlati rész

Egy kis hangtan: (elméleti rész) A hangtani ismeretek az irodalomórákon A hangok stílushatását vizsgáló elméletek A hangszimbolika értelmezése A hanggal való hangutánzás és hangulatfestés A hangalak és a jelentés közötti kapcsolat a magas és mély hangrendű szópárok esetében A hangalakzatok – fonetikai alakzatok szerepe a versekben A hangtani környezet A vers – és stíluselemzés nyelvi- stilisztikai háttere A beszédkészség fejlesztése

Módszertani rész: Kulcsfogalmak a Magyar nyelv és irodalom tantervben Az esztelneki VIII. osztályos tanulók hangszimbolikai ismereteinek vizsgálata A VIII. osztályos tanulók hangszimbolikai ismeretei-nek mutatói és fejlesztése

Az esztelneki VIII. osztályos tanulók hangszimbolikai ismereteinek vizsgálata A kutatás célkitűzései és hipotézise A kutatás szakaszai A kutatásban alkalmazott módszerek A kísérleti csoport bemutatása A kontroll csoport bemutatása

Összehasonlítás Kísérleti csoport Kontroll csoport Kitűnő tanuló 20% 15,38% Jó tanuló 30% 33,33% Közepes tanuló 30% 46,15% Elégséges tan. 20% 0%

A VIII. osztályos tanulók hangszimbolikai ismeretei-nek mutatói és fejlesztése Kezdeti felmérés: 1. Osztályozni tudja a magánhangzókat időtartamuk szerint 2. Képes a beszédművelés és helyesírás szempontjából megközelíteni a hangtani ismereteket 3. Képes összefüggést teremteni a hangtani ismeretek és a vers hangulata között, amelyre a magánhangzók előfordulási aránya utal. 4. Képes a hangtani ismereteket szókészlettani ismereteivel összefüggésbe hozni a játékos gyakorlat megoldása során.

A VIII. osztályos tanulók hangszimbolikai ismeretei-nek mutatói és fejlesztése 5. Képes Rimbaudnak a hangszimbolikával kapcsolatos szemléletét gyakorlatba ültetni 6. Képes feismerni a megadott versrészletek hangjainak szimbolikáját. 7. Egyszerű statisztikai felmérést tud készíteni a magánhangzók előfordulási arányáról egy versrészletből 8. Csoportosítani tudja az idézetek szavait hangrendjük szerint 9. a) Csoportosítani tudja a versrészlet szavait a mássalhangzók zöngéssége szerint; b) Meg tudja állapítani a zöngés-zöngétlen mássalhangzók által keltett stilisztikai többlettartalmakat

Kezdeti felmérés értékelése

Utómérés 1. Felismeri az alliterációt, mint jellegzetes rímfajtát és összefüggésbe tudja hozni a betűrímet meghatározó magánhangzó szerepét a vers hangzásvilágának megteremtésével. 2. Meg tudja nevezni az s és sz hangoknak a hangszimbolikában létező jelzőjét (sziszegők) és szerepét. 3. Meg tudja állapítani az egyes szövegrészekben fellelhető mássalhangzó-arányt. 4. Felismeri a kijelölt sorokban szereplő lágy mássalhangzók stílushatását. 5. Felismeri a kijelölt sorokban szereplő pergő hang stílushatását. 6. Képes elkészíteni egy egyszerűbb hangstatisztikai kimutatást, amelyben egy kijelölt szövegrész zöngés-zöngétlen mássalhangzó-készletét tünteti fel. 7. Felismeri, hogy az egyes hangok (l és ny) gyakorisága nem föltétlenül határozza meg az adott sorok hangulatát, mert egy harmadik hang (h) válik dominánssá.

Utómérés 8. Meg tudja állapítani a kijelölt verssorokban a magánhangzók előfordulási arányát. 9. Képes elvonatkoztatni az egyszerű hang-hangulatkeltés viszonytól, és a hangok tágabb szövegkörnyezetét vizsgálva, felfedezi, hogy az adott versszakban a földi-égi valóságszférát szimbolizálják az előforduló hangok. 10. Felismeri a magánhangzós betűrímet. 11. Meg tudja állapítani, hogy a költemény időmértékes jambikus verselésű. 12. Ki tudja keresni a versből a soráthajlásokat és ismeri szerepüket. 13. Megtalálja a versben a hangulatfestő szavakat. 14. Ki tudja keresni a vers szövegéből az archaikus hatást keltő szavakat.

Utómérés kiértékelése

A két felmérés összehasonlítása a kísérleti csoportban

A két felmérés összehasonlítása a kontroll csoportban

Gyakorlati rész Feladatsor a beszédhangok stílushatásának vizsgálatára Felmérőlapok Munkalapok

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!