PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 1. esettanulmány

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
CASH-FLOW kimutatások
Advertisements

Cash flow A vállalat működése, befektetései és pénzügyi tevékenysége által genarált pénzáramlásokat tartalmazó kimutatás. Az eredménykimutatásban és a.
A cégértékelési módszerek elméleti háttere és gyakorlati alkalmazása
7.Szeminárium – Pénzügyi elemzés Szemináriumvezető: Czakó Ágnes
Cash flow-kimutatás esettanulmány
4.1. A cash flow – kimutatás összeállítása, információtartalma
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
BEVEZETÉS A VÁLLALATGAZDASÁGTANBA 9.
Cash flow felépítése I. Operatív CF 1. AEE – kapott osztalék ±
EREDMÉNYKIMUTATÁS ADATOK
Váll. ir. ktg-e: I. Értékesítés nettó árbevétele II.
- 4. AZ ÚJRATERMELÉSI FOLYAMAT A SZÁMVITEL NYELVÉN –
Vállalatfinanszírozás
Becker Pál - Turner Anna – Varsányi Judit - Virág Miklós
A JELENLEGI BESZÁMOLÓ TARTALMA
Vállalkozások pénzügyi-számviteli mutatói
A cash flow kimutatás összeállítása és elemzése
MUNKA-TERMELÉKENYSÉG
TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYEK Vizsga Gyakorlati részjegy: –2 ZH –ZH pótlás: utolsó gyakorlat –Gyak UV: vizsgaidőszak első két hetében 2 időpont –Értékelés: az.
Vállalkozások pénzügyi-számviteli mutatói
Pénzügyi-számviteli mutatók
Pénz 1. szakasz 2. szakasz 3. szakasz 4. szakasz 5. szakasz
Éves beszámoló 4„4„Tartalmaznia kell minden eszközt, a saját tőkét, a céltartalékot és minden kötelezettséget (figyelembe véve az időbeli elhatárolások.
Mérleg, eredménykimutatás, cash flow
Vállalatok pénzügyi folyamatai
Eredménykimutatás 8. feladat (479. o.)
Cégalapítás/3. feladat ©Lukács Könyvelés az előtársaságban
Rövid távú pénzügyi tervezés Richard A. Brealey Stewart C. Myers MODERN VÁLLALATI PÉNZÜGYEK Panem, 2005 A diákat készítette: Matthew Will 30. fejezet McGraw.
A diákat készítette: Matthew Will
Pénzügyi mutatószámok!
A controlling és vezetői számviteli rendszer architektúrája
Számvitel vizsgafeladat 2001 június 8/A MBA -Az elmúlt (2000.) év elején (január 22.-én) céltartalékot képeztem eFt értékben garanciális kötelezettségekre.
IV. Terjeszkedés.
IV. Terjeszkedés 2..
A hitelintézeti beszámoló
Pénzügyi mutatószámok, ROI, EVA
PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 9. Dr. Tarnóczi Tibor PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEM
PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 8. Dr. Tarnóczi Tibor PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEM
PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 10. Dr. Tarnóczi Tibor
PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 4. Dr. Tarnóczi Tibor PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEM
PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 4. ESETTANULMÁNY Dr. Tarnóczi Tibor PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEM KÖZGAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR NAGYVÁRAD.
A hitelintézet prudens működésének szabályozása
Gazdasági és PÉNZÜGYI Elemzés 12.
Pénzügyi ismeretek Bankműveletek- bankszámvital Katona Klára.
Vállalati pénzügyek alapjai
Vállalkozások pénzügyi-számviteli mutatói. 1. Likviditási mutatók Arányszámok, amelyek a rövid lejáratú kötelezettségek likvid eszközökkel való fedezettségét.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Hol tartunk… Beszámoló –Mérleg –Eredménykimutatás Értékelés – – – –2004- –Immateriális javak,
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Kiegészítő melléklet Mérleg Eredménykimutatás Kiegészítő.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Holtartunk… Mérleg Eredménykimutatás Kiegészítő melléklet.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Holtartunk… Mérleg Eredménykimutatás Kiegészítő melléklet.
Feladatok. Sorold be a megfelelő mérlegcsoportba! MegnevezésABDF 1. Szállító 2. Vevő 3. Termelőgép 4. Eredménytartalék 5. Anyagok 6. Pénztár 7. Jegyzet.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Tőkeszerkezeti és eladósodottsági mutatók A következőkben.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk… Elemzés –Dedukció-indukció –Számviteli.
Nominál-reál konzisztencia
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Hol tartunk… Értékelés Kiegészítő melléklet Cash-flow
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Vállalati Pénzügyek 1. előadás
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Előadás másolata:

PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 1. esettanulmány PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEM KÖZGAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR NAGYVÁRAD PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 1. esettanulmány Dr. Tarnóczi Tibor

Eredménykimutatás Utolsó év előtti év (1000 £) Utolsó év (1000 £) Értékesítési bevétel 14 006 22 140 Az értékesített termékek költsége 7 496 11 618 Bruttó eredmény 6 510 10 792 Működési költségek 4 410 6 174 Működési eredmény 2 100 4 618 Fizetendő kamatok 432 912 Adózás előtti eredmény 1 668 3 706 Adó fizetési kötelezettség 420 780 Adózott eredmény 1 248 2 296 Osztalékfizetés 600 800

Mérleg Utolsó év előtti év (1000 £) Utolsó év (1000 £) ESZKÖZÖK 12 956 24 444 Befektetett eszközök 8 600 14 470 Forgóeszközök 4 356 9 974 Készletek 2 418 5 820 Vevői követelések 1 614 3 744 Egyéb követelések 268 402 Pénzeszközök 56 8 FORRÁSOK Saját tőke 6 874 9 000 Jegyzett tőke (1 £/részvény) 3 600 Eredménytartalék 3 274 5 400 Kötelezettségek 6 082 15 444 Hosszú lejáratú köztelezettségek 6 600 Banki hitel Rövid lejáratú kötelezettségek 2 482 8 844 Szállítói kötelezettségek 1 214 2 612 Egyéb kötelezettségek 248 Adó 420 780 Folyószámlahitel 600 5 050

JAVASOLT AKCIÓTERV Pénzügyi szakértő hiánya az igazgatóságban és a pénzügyi kontroll szemmel látható hiánya a vállalkozás tevékenységében (pl.: a vállalkozás több alkalommal is túllépte a folyószámla limitjét). A megfelelő üzleti tervezés hiánya. A vállalati növekedés nem kontrolláltnak és nem előrejelzettnek tűnik. Nem nyilvánvaló, hogy a PL megpróbálta biztosítani a vállalkozás növekedésének finanszírozásához szükséges tőkét. Úgy tűnik, hogy a PL csak akkor reagál a fejleményekre, amikor azok felmerülnek, ahelyett, hogy már megjelenésük előtt feltárná a problémákat. Annak ellenére relatíve magas osztalékot fizettek ki, hogy a vállalkozásnak likviditási problémái vannak.

ROCE – a működő tőke (nettó eszközök) hozama

Közönséges részvények könyv szerinti hozama

Értékesítési árbevétel arányos bruttó eredmény

Értékesítési árbevétel arányos működési eredmény

Készletezési időszak

Beszedési időszak

Befektetett eszközök forgási sebessége

Általános likviditási mutató

Likviditási gyorsráta

Tőkeáttételi arány

Megjegyzések a mutatókhoz A PL a tevékenységeinek nagyobb méretű bővülését tapasztalta. Az elmúlt év értékesítési bevételei az előző évhez képest 60%-kal emelkedtek. A profit, ugyanazon időszakra vonatkozóan, 135%-kal nőtt. Növekedett a ROCE mutató is, de a kamatráta növekedése miatt a ROCE még nagyobb növekedést okozott a ROE mutatóban, hatékonyan használva a tőkeáttételt. Ugyanakkor a tőkeáttétel szintje most elég magasnak tűnik. Az értékesítési árbevétel arányos bruttó eredmény mutató növekedett, ami hozzájárult az árbevétel arányos adózás utáni eredmény növekedéséhez.

Megjegyzések a mutatókhoz A likviditási helyzet számottevően gyengült, ami feltehetően egy kedvező pozíció volt, de most kifejezetten kedvezőtlennek látszik. Eléggé egyértelmű, hogy a bank folyamatos segítsége fontos. A készletek az elmúlt évhez képest lassabban forognak. Mindamellett a mutatóra a jövőbeni magasabb értékesítési szint várakozás miatt a készletnövekedési igény lehet hatással. A vevői követelések beszedési időszaka jelentős mértékben növekedett az időszak során. A mutatóra az értékesítés bárminemű növekedése hatással lehet az évvége felé.

A működési tevékenységből származó cash flow

A befektetési tevékenységből származó cash flow A finanszírozási tevékenységből származó cash flow

Számítások a befektetési cash flow-hoz Be - nyitó nettó könyv szerinti érték -8 600 Az év során elszámolt értékcsökkenés 2 800 Be - záró nettó könyv szerinti érték 14 470 Be – növekedés az év során 8 670 Be – befektetett eszközök

A pénzeszközök változása

Számítások a pénzeszközök változásához

Akcióterv 1. A PL-nek gondoskodnia kellene egy pénzügyi szakértőről az igazgatótanácsba, hogy megfelelő kontroll alatt legyenek a vállalkozás pénzügyi és befektetési tevékenységei. A cash flow kimutatás bemutatja, hogy a vállalkozás az elmúlt év során közel 8.7 millió fontot fektetett befektetett eszközökbe, de csak 3 millió fonttal nőttek a vállalkozás finanszírozásához felhasznált hitelei. Az eredmény egy szükségszerű romlás volt a vállalkozás pénzügyi pozíciójában.

Akcióterv 2. A PL nehéznek találhatja potenciális befektetőket találni. Noha a vállalkozás nagyon jövedelmező, a tőkeáttétel szintje meglehetősen magasnak tűnik és az likviditási válsággal szembesül. Mindamellett lehetnek olyan befektetők (pl. kockázati tőkések), akik még vonzónak találhatják a PL-t. Azok fel vannak készülve, hogy felvállaljanak egy ilyen kockázatot a tőzsdén a feltételezhető magas hozam reményében. Ugyanakkor a Keeble fivérek nem szeretnék, ha másik nagy részvényese lenne a cégnek, szeretnék kivédeni ennek az lehetőségnek a megvalósulását. Meg megszólítani a vevőket és a szállítókat, hogy esetleg ők készek-e kis befektetéseket eszközölni a vállalkozásba. Ugyanakkor ennek a megközelítésnek is lehetnek hátrányai. A vevők és a szállítók esetleg olyan módon kívánják felhasználni részvényeiket a vállalkozás jövőbeli politikájának a befolyásolására, ami alááshatja a cég autonómiáját.

Akcióterv 3. A Pl-n kívülről jövő nagyobb tőkebefektetés hiányában szükséges arról gondoskodni a tevékenységek szintje még jobban összehangolásra kerüljön a pénzügyi lehetőségekkel. Ez azt jelenti, hogy a PL-nek sokkal erősebb kontroll alatt kell tartania a vállalkozás bővítését. Rövid távon, szükséges lehet a tevékenységi szint csökkentése vagy legalább a rendelések növekedési rátájának a csökkentése annak érdekében, hogy rendelések teljes mértékben teljesítésre kerüljenek. Bár ez a politika az értékesítések csökkenését okozhatja, de ennek alternatívája az lehet, hogy a cég a likviditáshiány miatt összeomlik.

Akcióterv 4. PL-nek meg kell próbálni megtalálni belső pénzügyi forrásokat előállításának az útját, annak érdekében, hogy megkísérelhesse a bank kérésének a kielégítését, és a vállalkozás likviditása javuljon. Ha a vevőket és a szállítókat is érinteni fogja a PL likviditási gondja, akkor az meggyorsíthatják a vállalkozás összeomlását. A következő lépéseket kellene megfontolni: Csökkenteni vagy megszüntetni az osztalék kifizetését. Értékesíteni a kihasználatlan eszközöket. Csökkenteni a készletszintet. Csökkenteni a követelések beszedési idejét. A jövőben vásárlás helyett lízingelni a befektetett eszközöket.

Belső források előállítása Az elmúlt évi értékesítési szint megtartásával, a készletszintnek és a követelés beszedési időszaknak az előző évi szintre csökkentésével történő belső forrás előállítás.

Megjegyzés a belső forrás előállításhoz A táblázat számai azt érzékeltetik, hogy a folyószámlahitel bank által igényelt csökkentése lehetséges, ha a vállalkozás rövid távon visszafogja a növekedését. Lehetségesnek látszik további belső források előállítása is, mert a múlt évet megelőző évben mind a készletezési mind a beszedési idő elég hosszúnak tűnik, különösen a készletezési idő. Ha a készletezési és a beszedési időt is le tudnánk csökkenteni 30 napra, akkor 2 886 font, ha csak a készletezési időt tudnánk csökkenteni, akkor is 2 149 font többletforrás keletkezne. (Általában a beszedési idő csökkentése nehezebb.) Ez jóval több, mint a közvetlen problémamegoldás igényelne.