Gazdaság a két világháború között

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Globalizáció Globalizáció:
Advertisements

„A jegybank kamatcsökkentési hajlandósága” Hamecz István ügyvezető igazgató „Új kormányos – régi gondok” GKI konferencia november 25.
A győri hadsereg-fejlesztési program
Jelentés a fizetési mérleg alakulásáról
GKI Zrt., Gazdasági folyamatok, 2008 Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt április 2.
Nemzetgazdaságunk aktuális kérdései – európai összefüggésben 2012 Harkány 2012 március 2 Bod Péter Ákos Egyetemi tanár
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
A befektetési bank helye a bankrendszerben
A válság és ami utána következik….
Gazdasági várakozások, a kis- és közepes vállalkozások helyzete Makó Ágnes – Tóth István János MKIK GVI Korrekt Partner Védjegy második ünnepélyes díjátadása.
Az indiai gazdaság kilátásai a 21. század elején
A három pólusú világgazdaság kialakulása és a világkereskedelem
V. Magyarország és az első világháború
A MAGYAR AGRÁRGAZDASÁG HELYZETE
Gazdaság a második világháború után A koalíciós szakasz A koalíciós szakasz A háborúban elpusztult a nemzeti vagyon mintegy 40 %-a. A Szovjetunió által.
A gazdaságpolitika elméleti alapjai és gyakorlata
Összehasonlító gazdaságtan
A család a globalizált világban
A BRIC-országok jövője
JAPÁN.
AZ EMBERISÉG ÉLELMEZÉSI HELYZETE
AZ ÚJONNAN IPAROSODÓ FEJLŐDŐ ORSZÁGOK
Makroökonómia Mundell-Fleming.
HAZÁNK A KÉT VILÁGHÁBORÚ KÖZÖTT
TÖRTÉNELEM TANTÁRGYBÓL
Latin-Amerika. Alapadatok 21 millió km² 560 millió lakos 20 ország.
NOVÁK TAMÁS Nemzetközi Gazdaságtan X.
Szeged, Magán „vétkek” – köz terhek HUF kamat > devizakamat Euro kamat Kamat tőkeáramlás – fizetési mérleg Növekedés ( adósságszolgálat ) Foglalkoztatás.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
Magyarország a II. világháborúban.
Mi a liberalizmus? "manchesteri" változat Alaptípus ("classic") "adóztató és költekező" (tax and spend) Liberalizmust inkább termékcsalád, semmint konkrét.
Összehasonlító gazdaságtan
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
2008. Június 3. F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n „Családi Kasszasikerek” Öngondoskodás Program 2009.
Globális problémák.
Magyarország modernkori gazdaság- és társadalomtörténete Készítette: Szávai Ferenc egyetemi tanár BCE.
VI. Magyarország gazdasága a két világháború között
A magyar valutacsoda.
Külső eladósodás és adósságkezelés Magyarországon
V. Hadigazdaság az első világháborúban
A XX. század magyar gazdaságpolitikája. Tanulságok az ezredforduló küszöbén.
Ungarns wirtschaftliche Entwicklung ; Kriegswirtschaft.
Magyarország gazdaság- és társadalomtörténete
Európa és Magyarország helyzete az ipari forradalom évszázadában I.
Vegyipari trendek az EU-ban és Magyarországon
Ferenc Sámuel Adler Erzsébet Bertold Leó.
2008 válság. USA USA jegybank (FED) alacsonyan tartja az alapkamatot. Ez több hitel és jelzáloghitelhez vezet. A bankok nem teszik a pénzt a FED-be, inkább.
A világválság jelenségei, gazdasági és társadalmi következményei
Románia és az EU-s csatlakozás. Problémafelvetés Visszatekintés Rendszerváltás utáni gazdaságpolitika A csatlakozás folyamata A csatlakozás után.
Oroszország.
A román mezőgazdaság az átalakulás éveiben Hajas Marína földrajz BSc III. évfolyam.
A világgazdaság a 20-as, 30-as években. A háború után  Háború vége  válság a világgazdaságban  gazdasági kimerülés, anyagi és emberi erőforrások pusztulása.
A monarchia társadalma. Az angol társadalom jellemzői Középosztályi társadalom » a társadalom széles rétegét jelentette, életmódja, értékrendje mintát.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
Trendek és folyamatok az indiai gazdaságban a statisztikák tükrében Székely-Doby András, PhD. tudományos főmunkatárs, MTA Világgazdasági Kutatóintézet.
Római császárkor válsága. Gazdasági válság Hódítások elmaradása Kevesebb rabszolga Kevesebb adóbevétel Elszegényedés Áremelkedés Csökkenő termelés Megszűnő.
A hódító háborúk következménye: a köztársaság válsága A köztársaság válsága.
A magyar gazdaság helyzete 2009 őszén MKIK, 2009 október 14
A NAGY GAZDASÁGI VÁLSÁG
A VILÁGGAZDASÁG KIALAKULÁSA
ÚJRAKEZDÉS A HÁBORÚ UTÁN
A békeszerződés aláírása
KIS TIGRISEK.
A világválság jelenségei, gazdasági és társadalmi következményei
A GAZDÁLKODÁS Készíítette: Czeglédi László. A GAZDÁLKODÁS KÖRNYEZETE Fogalma: céltudatos tevékenység, melynek keretében a rendelkezésre álló erőforrásokat.
Gazdaságunk jellemzői, fejlődése Trianon után
Gazdaságpolitika 4. ea..
Készítette: Koleszár Gábor
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
A globalizáció - a globális világgazdaság
Előadás másolata:

Gazdaság a két világháború között Az első világháború hatása a gazdaságra: - az ipar bizonyos területei jelentősen fejlődnek (haditechnikai gépgyártás, repülőgép-gyártás, műszeripar, vegyipar stb.), - a gazdaság más ágai jelentősen visszaesnek, a háború végére súlyos erőforrás- és ellátási hiányok, gazdasági visszaesés mutatkozik. A háborús vereség, a román hadsereg foszto-gató hadjárata és a békediktátum katasztrofális helyzetbe hozta a magyar gazdaságot.

A gazdasági újjáépítés - Nagyatádi-féle földreform: a nagy- és középbirtok egy részéből (a termőterület 8,5 %-a) földalapot hoztak létre, melyekből mintegy 425 ezer család jutott földhöz. A reform összességében mintegy 2 millió főt érintett. - a harmadára visszaesett mezőgazdasági és ipari termelésben a munkaerő kivételével a termelés szinte minden más feltétele hiányzott, megbomlott a gazdasági szerkezet, a nyersanyag- és erőforráskészleteket az utódállamok kapták, a feldolgozóipar nyers-anyag és piac nélkül maradt.

- megindult az infláció, amely a bérből élők rovására segítette a termelés újjáépülését és békegazdasági alapokra helyezését: 1924-re az ipari termelés megduplázódott, a mezőgazdasági termelés 20 %-kal bővült. - ezzel megteremtődtek a feltételek, hogy külső erőforrások bevonásával visszaálljon az államháztartás egyensúlya, visszaszoruljon az infláció. Így a kormány 1923-ban kölcsönért folyamodott a Népszövetséghez. A kölcsönből helyreállt az államháztartás egyensúlya, a tartozásokat törleszthették, megszűnhetett a bankóprés.

- Megalakult a Magyar Nemzeti Bank, mely 1927-ben új pénzt (pengő) vezetett be. - Önálló vámrendszert vezettek be, amely a hazai fejlesztés szempontjait helyezte előtérbe. Az ipartámogató politika hatására jelentősen bővült az ipari termelés (24 és 29 között 70 %-kal), különösen a textilipari termelés, de fejlő-dött az elektrotechnikai (Izzó) és járműipar (Ganz, Csepel) is. A mezőgazdaság fejlődésfeltételei nem voltak kedvezőek, ennek ellenére növekedett a munkaintenzív kultúrák (zöldség- és gyümölcs-félék) vetésterülete és termelése.

Az 1929-1933. évi gazdasági válság hatása A válság elsősorban a mezőgazdaságot sújtotta, az agrárexport jelentősen visszaesett (a világpiaci árak 50-70 %-kal estek vissza), kinyílt az agrárolló, az exportbevételek elmaradása az ipar nyersa-nyag- és félkésztermék szükségletét nem tudta megteremteni, így az ipari termelés is visszaesett. A nemzetközi pénzügyi válság hatására a külföldi bankok minden felmondható hitelt visszavontak, így az MNB arany- és devizakészlete gyakorlatilag kimerült, amelyet súlyosbított a nagy külföldi adósságállomány (a nemzeti jövedelem 6-7 %-a).

A fizetésképtelenség elkerülésére bankzárlatot rendeltek el és kötött devizagazdálkodást ve-zettek be, zárolták az arany- és devizakészlete-ket és a pengő átváltását, megszüntették a külföldi tartozások ki- és visszafizetését. Ezzel számos nagyvállalatot és üzemet mentettek meg a gazdasági csődtől. A válság (elszegényedés) miatt megnőttek a szociális és politikai feszültségek, a parasztság és a bérmunkások széles rétegei kerültek kriti-kus helyzetbe. A válság következtében 1929 és 1933 között a nemzeti jövedelem 47 %-kal esett vissza.

A válságból való kilábalás eszközeként a valuta-leértékelés helyett (hogy az ország nagy adós-ságállományát devizálisan ne növeljék tovább) ún. felárrendszert vezettek be az export-import üzleteknél a kötött devizagazdálkodás kereté-ben (a kereskedőnek a hivatalos árfolyamnál kevesebbet vagy többet kellett fizetnie attól függően, hogy mit importált vagy exportált). Így valutaleértékelés nélkül érvényesült annak kedvező exportösztönző és importkorlátozó hatása. A 30-as évek második felében fellendülés indult meg, ami a felerősödő fegyverkezés miatt ismét nagy konjunktúrába ment át.

A második világháború hadigazdasága A háború alatt gyors fejlődés bontakozott ki, az ipari termelés 37,5 %-kal bővült, a mezőgazda-ság is megőrizte jövedelemtermelő képességét. Az állami gazdaságpolitikának, készletgazdálko-dásnak, elosztási és termelési politikának kö-szönhetően 1944-ig a hiánygazdasági jelleg nem uralkodott el a gazdaságban. A gondok 1944-től fokozódtak (elsősorban a növekvő német igények miatt).