Az egészségügyi adatok kódolási hibáiról Gaudi István VI. Egészséginformációs Fórum.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Országos Egészségbiztosítási Pénztár
Advertisements

Központi Statisztikai Hivatal
Gayár Csilla, pénzügyi menedzser VÁTI Kht. Pécsi Területi Iroda DDOP Utólagos akadálymentesítés (Egyenlő esélyű hozzáférés a közszolgáltatásokhoz)
A tbc halandósági helyzete Magyarországon
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
10 ÉVES AZ OTTHONI SZAKÁPOLÁS
Korfa, egészségi mutatók,…
A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban
Dr. Kincses Gyula szept. 1/16 A Nemzeti Rákellenes Program összefoglalása Dr. Kincses Gyula.
Az egészségügy és az egészség „ügye” „Képes vagy-e EGÉSZ-séget ÉP-íteni?
ONKOLÓGIAI ÉBERSÉG Prof. Dr. Kásler Miklós Országos Onkológiai Intézet
Kitekintés a közösségi ellátás fejlődésére
Rogán Antal sajtótájékoztatója április 4.. Kórházprivatizációs tervek A Medgyessy-kormány, aminek Gyurcsány Ferenc a minisztere volt, kórházprivatizációs.
Felmérő dolgozat február. 1. feladat Két vérnyomás-csökkentő szert gyógyszert próbáltak ki más-más, de nemben, számban és klinikumban is megegyező.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
Dr. Hermann Csaba, Töreki Andrea, Dr. Dávid Gyula
Fekvőbeteg adatbázis szervezés GyógyinfokPirisa Levente.
XLVII. Rozsnyay Mátyás Emlékverseny
Foltkeresés tüdő röntgen képeken
Epi démosz: a nép körében.
Életbiztosítási Program
PTE ÁOK, Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, Pécs
Halandóság és betegségteher idős korban
Prevenció, kuráció, rehabilitáció
Prevenció, kuráció, rehabilitáció
1 Kétségek között Göd, November 6-7. dr. Kiss József magánszemély.
Egészségügy átalakítás előtt Nógrádi Tóth Erzsébet egészségügyi szerkesztő Világgazdaság Konszenzus az egészségügyért II. konferencia szeptember.
A BETEGEK BIZTONSÁGA ELKERÜLHETŐK-E A HIBÁK?
Az OEP lehetséges szerepe az ellátási hibák felismerésében és megelőzésében „(Elkerülhető) ellátási hibák az egészségügyben” országos konferencia, Budapest,
Az eFin szabvány dr. Belicza Éva Egészségügyi Menedzserképző Központ
A HBCS finanszírozás Egészségügyi finanszírozás Veszprémi Egyetem
Indikátorok a Magyar Egészségadattárban
Dr. Surján György és munkatársai IMEA TEA március 30. IMEA TEA Az Internetes Magyar Egészségügyi Adattár egyéves fejlődése.
Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet Forrás: ESKI V. Egészséginformációs Fórum Budapest, november 18. Internetes Magyar Egészségügyi Adattár Tételes.
(A biztosítási jogviszony nyilvántartás múltja, jelene, jövője. )
 A visszeresség, az alsó végtagok egyes szakaszainak a tágulata. Kialakulásában örökletes tényezők is szerepet játszanak (pl. az érfal gyengesége). Az.
Az érdi mammográfiás szakrendelés egy éve
PAJZSMIRIGYRÁK KEZELÉSÉVEL SZERZETT TAPASZTALATAINK
Fej vagy írás? a tüdőrák éve. Fej vagy írás? 2006 – a tüdőrák éve Mucsi János, Farkas Éva, Tormay Károly Egészségügyi Központ Tüdőbeteg-gondozó.
Emlődaganatok prognózisa a szűrési program tükrében
Dokumentációs kötelezettség
Juhász Attila, Nagy Csilla
1 Milyen a magyar egészségadatok minősége VI. Egészséginformációs Fórum május Király Gyula / 8.
A Magyar Köztársaság kormánya. Egyes egészségügyi tárgyú kormányrendeletek módosításról.
Phare ellenőr feladata, szerepe a Programban Karlik Csilla Közbenső Fórum 2002/2003 évi területfejlesztési Phare program Február 1. Debrecen.
XVIII. Magyarországi Egészségügyi Napok
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
Gyomor daganatos betegek onkológiai kezelése
Üdvözöljük konferenciánkon!
!!! Tegyünk együtt Értük.
Dr. Grónai Éva, Dr. Erdélyi Erzsébet, Blézer Zita
Országos Egészségbiztosítási Pénztár Addiktológiai ellátás az egészségügyi reformfolyamat tükrében Tájékoztató a Kábítószerügyi Eseti Bizottság számára.
STROKE BETEGEKET ELLÁTÓ AKTÍV FEKVŐBETEG OSZTÁLYOK ÁPOLÁS-SZAKFELÜGYELETI ELLENŐRZÉSE 5.
MIRE ELÉG AZ OEP KASSZA? ZELL AM SEE I. Nemzetközi megítélés.
MeFTIR alkalmazás kivitelezőket érintő aspektusai
Specifikus betegcsoportok
Perifériás érbetegség és krónikus vesebetegség: a fokozott
Alkalmazott egészségügyi gazdaságtan
Schmidtné Farkas Mária ZMK Egészségügyi Szakkönyvtár 1 Mit nyújt a Clinical Evidence?
Tudományos kommunikáció az interneten május 8. Simon Tamás [origo] Tudomány rovat.
Egészségügyi ellátás Kárpátalján Dr.Biró Erzsébet Megyei egészségügyi osztály helyettes igazgatoja.
Magyar Közgazdasági Társaság Vándorgyűlése, Pécs, 2011 szeptember 30.
Fővárosi Önkormányzat Bajcsy-Zsilinszky Kórház-Rendelőintézet Szervezeti Ábrája Főigazgató Finanszírozási és Controlling Igazgató.
Kárpátaljai megyei egészségügui főosztály helyettes igazgatója
5. Országos IC/BPS betegtalálkozó
Hazai kórházi-járványügyi helyzetkép: adatok és aktualitások
Centralizáció és specializáció a sebészeti onkológiában
VÁLTOZÁSOK A ÉVI VÉDŐOLTÁSI MÓDSZERTANI LEVÉLBEN
Szakmapolitikai fórum
Előadás másolata:

Az egészségügyi adatok kódolási hibáiról Gaudi István VI. Egészséginformációs Fórum

Lánc Szövetség Betegszervezetek ernyőszervezete 25 betegszervezet Civil vélemény a döntéselőkészítésben Pályázatokból élnek Hányan vannak az egyes betegszervezetek?

Szívbetegek kb. 8-9 ezer Asztmások és allergiások kb. 2.5 millió Cukorbetegek kb. 500 ezer Laktóz érzékenyek kb. 1.5 millió Crohn betegek kb ezer Stómások kb. 15 ezer Archeimer kórosok kb. 250 ezer Haemofiliások kb. Pszichiátriai betegek kb. Rosszindulatú daganatosok ?

Hangosrecept, Kossuth rádió, szept. 19. Szakadék szélén az onkológia? A szűrési rendszernek köszönhetően az elmúlt évben 108 ezer új rosszindulatú daganatos beteget regisztráltak a korábbi ezerrel szemben B Király Györgyi: „A nagy számot az MTI összeállításában találtam. Egyébként a stúdióban ülő onkológus nem tiltakozott ellene…”

Molnár Lajos sajtótájékoztatója októberben Kétperces részlet a tévében: minden beteg számlát kap az elvégzett kezelésekről, amit az aláírásával igazolnia kell, különben az OEP nem fizeti ki. Ezzel megakadályozzák a további visszaéléseket. Példákat sorolt, többek között nőgyógyászati műtéteket végeztek férfi betegnek

Donkáné Verebes Éva az OEP volt főigazgató helyettese mondta: Nem is várható, hogy a rákregiszter tartalmában jó legyen, mert finanszírozási adatbázisokból kapja az adatokat, és az orvosok a finanszírozás érdekében meghamisítják a diagnózisokat

Hogyan keletkezik ma az egészségügyi információ? Ma már nincs dosszié, nincs karton és nincs finanszírozási adatbázis sem On-line számítógépes kórházi információs rendszerbe ír be a labortól a patológiáig mindenki, aki valamit csinál a beteggel. Mért értékeket és szöveges információkat. Az utóbbiakat kódolni kell: BNO-kód, morfológiai kód és beavatkozás kód. Az OEP-ba és a rákregiszterbe is csak a kódokat küldik. Hamisítás és visszaélés = kódolási hiba

Miért vannak kódolási hibák? Ezek a kódolás természetes velejárói A leginkább cserélődő adminisztrátorok végzik: rendetlenség, hozzá nem értés, érdektelenség A rák lényegéből is következik: rákról csak a szövettan ismeretében beszélhetünk, ami általában csak a beteg távozása után készül el. BNO kódot már az első vizsgálat kéréséhez is kell írni. Melanománál 80-85%-os a találati arány.

Rákregiszter a kódolt diagnózisokból epidemiológiai rákregiszter = népesség hátterű augusztus 1-jétől kötelező minden ápolásról minimális adatigénnyel, fekvő és járóbeteg ellátásból is új esetek száma, incidencia, prevalencia és túlélés számítás személyazonosító és egészségügyi adatok ismeretét törvény engedi

Minden ápolást azonosítja a beteg neve, az anyja neve, a TAJ-a, a születési ideje, a neme és irányítószáma ezzel 5 kórházból küldött 80 ápolási jelentés is egy eset lesz évi 2 millió jelentés, kb. 110 ezer betegről közülük új beteg, aki még nincs a regiszterben előzetes, ellenőrizetlen esetszámok februárban

A GLOBOCAN 2002 halálozási arányai, férfiak

A GLOBOCAN 2002 halálozási arányai, nők

Hogyan lesznek az előzetes számokból végleges, ellenőrzött esetszámok? A kódolás ellenőrzése által A finn regiszter staff listája 33, mi 1+4 A beküldő osztályokat kérem a listáim tételes ellenőrzésére. Mindenkinek visszaküldöm azokat, akiket rákosként jelentettek: összhangban van-e a BNO kód a szöveges diagnózissal? Tényleg melanomás az, akihez a C43-as kódot rendelték? És fordítva: van-e olyan melanomás, aki hiányzik a listámról, mert nem C43-as kódot kapott? Csak a helyszínen, a szöveges diagnózis ismeretében!

Válaszolt az egész ország! Ennek eredményeképpen visszamenőleg: ellenőrzött incidenciák előrenézve: javuló kódolás melléktermékként: képet kapunk a kódolási hibákról