Róbert Péter Egyetemi tanár Széchenyi Egyetem, Győr

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2011 PÜSPÖKSZILÁGYI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
Advertisements

© GfK 2013 | Fogyasztói Bizalom Index | III. negyedév1 Fogyasztói Bizalom Index III. negyedév szeptember.
Az éghajlatváltozás problémája egy fizikus szemszögéből Geresdi István egyetemi tanár Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar.
Internetes attitűdváltozások a felsőoktatási hallgatók körében 2002–2007 Dr. Vig Zoltán augusztus 26.
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
A SHARE kutatás kínálta elemzési lehetőségek Gál Róbert & Vargha Lili Szirák, 2011.
Az életminőség mérése Kelemen Rita
Népmozgalmi adatbázisok
A felsőoktatás (hozzáadott) értéke
Az EUROSTUDENT V felmérés Projekt megnevezése: Felsőoktatási szolgáltatások rendszerszintű fejlesztése 2. ütem (TÁMOP / ) Főkedvezményezett:
DPR és egyetemi stratégia Diplomás Páyakövetés
PROJEKTMÓDSZER „Copernicus az égitestek középpontjává
A nemzetközi hallgatói mobilitást befolyásoló társadalmi és felsőoktatási tényezők Kiss László.
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS FOLYAMATA
A POLITIKAI MARKETING HATÁSA A DEMOKRÁCIA MINŐSÉGÉRE
A projekttervezés első lépései
Összehasonlító politikatudomány. 3 egymással összefüggő elem Más országok berendezkedésének izolált tanulmányozása – angolszász kultúra – így csak implicit.
Egyéni döntések a szervezetben
SZAKDOLGOZAT CÍME szakdolgozat
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS Dr. Molnár Béla Ph.D.. 1. PEDAGÓGIAI KUTATÁS CÉLJA, TÁRGYA Célja, hogy az új ismeretek feltárásával, pontosabbá tételével, elmélyítésével.
Javaslatok a magyar közoktatás megújítására Eltérő álláspont a Zöld könyvről.
Képesítési Keretrendszerek Európában
Kutatás-történet : Magyar Háztartás Panel vizsgálat (TÁRKI, Budapesti Corvinus Egyetem elődje, KSH) 2007, NKTH Jedlik-pályázat: Háztartások Életút.
A MAGDOLNA-NEGYED SAJTÓELEMZÉSE A LBERT D ÓRA – Z ÁVECZ G ERGŐ Műhelyszeminárium,
IDŐMÉRLEG Grábics Ágnes
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
Munkaügyi kapcsolatok rendszere Debreceni Egyetem Közgazdaság- és Gazdaságtudományi Kar Munkaszociológia április 7.
Tóth István György – KellerTamás A redisztribúciós kereslet az európai országokban [Income distributions, inequality perceptions and redistributive claims.
IV. A munkaerő keresleti előrejelzés becslési módszere Kutatásvezető: Dávid János 3K Consens Iroda 2007.
SZOCIÁLPSZICHOLÓGIA: Történeti vázlat
Az erdélyi magyar fiatalok értékrendjének sajátosságai. Összehasonlító vizsgálat a román és a magyar fiatalok körében Veress Ilka Nemzeti Kisebbségkutató.
Éntudat – identitástudat - énkép
Társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek Régiók, megyék, kistérségek.
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2011 BÁTAAPÁTI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC. TETT.
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
Egyetemes értékek az egyetemen Lovasné Avató Judit A kutatás módszertana.
ÁVF Társadalmi részvétel 1.
Tényekre alapozott oktatáspolitika és gyakorlat ONK 2011, Szimpózium a tények, bizonyítékok természetéről, szerepéről az oktatásban Evidence Based Education.
A határ menti együttműködések lehetőségei és korlátai Rechnitzer János, egyetemi tanár MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézete, Széchenyi Egyetem.
Marginalitás és jól-lét – kibékíthető koncepciók? Inkluzív társadalom – jól-lét – társadalmi részvétel A Kodolányi János Főiskola szakmai konferenciája.
Iszony vagy viszony - Magyarország megítélése az Európai Unió tagállamaként - Pavlics Tamás -
Dunaújváros2014. szeptember 15. Projekt eredményeinek disszeminációja – 9. fejlesztési elem ÁROP- 1.A „Szervezetfejlesztés a konvergencia régióban.
A „soft law” hatása az oktatás és képzés szabályozására az európai integráció tükrében dr. Várnagy Péter egyetemi docens PTE FEEK.
Miért nem internetezik mindenki? Pintér Róbert Információs Társadalom és Trendkutató Központ Internethajó Be kell hozni a hátrányt,
KAM - Regionális és Antropológiai Kutatások Központja Sapientia - Erdély Magyar Tudományegyetem, Csíkszereda.
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
Személyiségünk szerepe - a lelki-, és energiaegyensúly megtartásában
A MEDICSPHERE PROJEKT KÖVETKEZTETÉSEI DR. SOLT KATALIN TÁMOP A-11/1/KONV
TÁRSADALMI VERSENYKÉPESSÉG ÉS SIKER A MAGYARORSZÁGI NAGYVÁROSI TÉRSÉGEKBEN BARÁTH GABRIELLA PHD TUDOMÁNYOS MUNKATÁRS KODOLÁNYI JÁNOS FŐISKOLA A MAGYAR.
1 Identitás elemek vizsgálata: a kötődés, bizalom és konfliktus vizsgálatának keretei a magyar társadalom kvantitatív felmérései alapján Dr. Bugovics Zoltán.
A TÁRSADALMI JÓL-LÉT TÉRBELI KÜLÖNBSÉGEI A MAGYAR NAGYVÁROS- TÉRSÉGEKBEN Berki Márton – Halász Levente MRTT Vándorgyűlés Veszprém, november
Dr. Tóth Péter (PhD), egyetemi adjunktus Széchenyi István Egyetem Regionális-tudományi és Közpolitikai Tanszék A magyar társadalom kiemelt csoportjai között.
Jogi alapfogalmak. Társadalmi normák A társadalmi normáknak nevezzük az emberek életét, tevékenységét meghatározó magatartási szabályok összességét, amelyeknek.
TÁMOP /1-2F Méréstechnika gyakorlat II/14. évfolyam A környezetterhelés következményei.
1 A jövő kérdései: Mi lesz az NFT II.-ben? Összegek, prioritások, programok,
Boldog Európa, boldogtalan magyarok? Dr. Lelkes Orsolya, European Centre, Bécs II. Magyar Pozitív Pszichológia Konferencia – április 29.
TÁMOP projektek megvalósításának „nyeresége” Kemecsei Judit – Hajléktalanokért Közalapítvány TÁMOP / december 13. Miskolc.
A Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kara által szervezett „Magyarország társadalmi-gazdasági helyzete a 21. század első évtizedeiben”
A SELMECBÁNYAI HAGYOMÁNYŐRZÉS, MINT SZEMÉLYISÉGFEJLESZTÉS Kovács Nikolett Andragógia III. Nemzeti Tehetség Program Tehetségútlevél Program „NTP-TÚP ”
And what else?... Leszakadó gyerekek.
Országos kutatás a részmunkaidős foglalkoztatásról
(Pannon.Elemző Iroda, Hétfa Kutatóintézet)
Miért fontosak a határok?
Regionális identitás és öntudat: létező jelenség Magyarországon?
A jövő kérdései: Mi lesz az NFT II.-ben?
A magyar és az osztrák szaktanácsadási rendszer összehasonlító vizsgálata a gazdálkodók körében végzett kérdőíves felmérés által VÉR ANDRÁS - CSER.
Szociálpszichológia-2 Attitűd
Langerné dr. Buchwald Judit Pannon Egyetem Neveléstudományi Intézet
A évi kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
A VEZETÉS FOGALMA, FUNKCIÓI
Előadás másolata:

Róbert Péter Egyetemi tanár Széchenyi Egyetem, Győr A gazdasági és társadalmi alrendszerek konfliktusai alprojekt - A kérdőív módszertani kérdései, megoldási javaslatok Róbert Péter Egyetemi tanár Széchenyi Egyetem, Győr

Konfliktusok a kutatási tervben (dimenziók) Demográfiai (generációs-nemi-etnikai) Magánéleti-társas Területi-lakóhelyi Munkapiaci-jövedelmi Hatalmi-intézményi + Közbiztonságérzet (mint konfliktus)

Konfliktusok és nézőpontok 1 A konfliktus: tényleges vagy potenciális - már létező konfliktus vagy konfliktusveszély - potenciális konfliktusok (félelmek) hatása A konfliktus tárgya: - hatalmi, alá- és fölérendeltség miatt (munkahelyi) - anyagi okra visszavezethető (munkahelyi, lakóhelyi) - szűkös forrásokra visszavezethető (bármelyik) - értékekre, hitekre, identitásra vonatkozó (bármelyik) A konfliktus szereplői, szintjei - egyéni, családi szint (mikro) - társadalmi csoport szint (mezo) - intézményi, szervezeti szint (mezo / makro) A konfliktus dinamikája: csökken, állandó, fokozódik - csökkenő konfliktusok megoldódnak - permanens konfliktusok a legfontosabbak - fokozódó (sokszor potenciális) konfliktusok esetében: megelőzés

Konfliktusok és nézőpontok 2 A konfliktus és percepciója - egy konfliktus szerepe / hatása akkor meghatározó, ha a felek tudatában vannak az adott konfliktusnak - ha egy potenciális konfliktust a szereplők nem élnek meg konfliktusnak, nem válik azzá - a potenciális konfliktus a percepció fokozódásával válik valósággá A konfliktusok, a szereplők és az eszközök: stratégiák, taktikák a konfliktus kezelésre, csökkentésére, kiterjesztésére A konfliktus és az ahhoz kapcsolódó érdek - meghatározzák, hogy a szereplők milyen stratégiát, taktikát alkalmaznak a konfliktus fokozására / csökkentésére A konfliktus pozitív és negatív következménye - a konfliktus a fejlődést szolgálja (hagyományos megközelítés) - a konfliktus gátolja a megfelelő teljesítményt (új megközelítés)

Elvi módszertani megfontolások 1 Azonos adatfelvevő mindegyik alprojekt esetében, hogy ne legyen survey-hatás az eltérő mintavételi, kérdezési módszerek következtében, az alprojektek eredményeinek összehasonlítása ne torzuljon emiatt Azonos kérdések szerepeltetése az egyes adatfelvételekben, hogy az egyes alprojektek keretében, eltérő mintákon készülő elemzések reflektálhassanak egymásra, illetve, hogy az oksági relációk (pl. konfliktusok hatása a jól-létre, ezek hatása versenyképességre) mindegyik alprojektben és kutatási mintán vizsgálható legyen

Elvi módszertani megfontolások 2 A kérdések (egy része) ismétlés jellegű legyen, hogy az alapvetően keresztmetszetű kutatás egy időbeli összehasonlító kontextusba kerüljön. Tehessünk olyan kijelentéseket, hogy adott jelenség Magyarországon változott, javult vagy romlott, a konfliktus növekedett vagy csökkent A kérdések (egy része) összehasonlítható legyen nemzetközileg, hogy tehessünk megállapításokat, hogy adott jelenség Magyarországon más országokban tapasztaltakhoz képest eltérő, jobb vagy rosszabb, a konfliktusok erősebben, gyengébben jelentkeznek

Elvi módszertani megfontolások 3 Az új, máshol, korábban nem alkalmazott, saját fejlesztésű kérdéseket, item-sorokat ki kell próbálni előzetesen (próbakérdezés). Erre azért van szükség, hogy meggyőződjünk róla, hogy a kutatás során kapott válaszokkal valóban azt mérjük, ami a szándékunk (érvényesség) és hogy a kérdés működik, érthető a válaszadó számára, aki valóban azt a véleményt fogalmazza meg, amit a kérdésről gondol (megbízhatóság).

Konfliktus - tár

Potenciális konfliktus

Jól-lét, elégedettség Mindent összevetve mennyire elégedett a mostani életével? Magyarország jelenlegi gazdasági állapotával? a jelenlegi magyar kormány munkájával? Magyarországon a demokrácia működésével? az oktatás általános állapotával? az egészségügy általános állapotával? 0 - teljesen 10 - teljesen elégedetlen elégedett

Elemezési szintek 1 A kérdőív adatainak leíró elemzése A konfliktusok (percepciójának) mértéke a társadalomban, országos szinten A konfliktusok mértéke, érzékelése a társadalmi-demográfiai háttér mentén A konfliktusok egyes dimenzióinak viszonya egymáshoz, kapcsolódásaik A konfliktusok és a társadalmi jóllét, illetve versenyképesség kapcsolódása – országos szint

Elemezési szintek 2 A kérdőív adatainak oksági elemzése