Az információ, mint erőforrás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Munkáltató és a részvételi intézmények Kisgyörgy Sándor ÉTOSZ.
Advertisements

4. Marketing előadás 2009.Március 4. A szervezetek beszerzése- a vállalatok „fogyasztói magatartása”
SZÁMVITEL.
Humán rendszerek, közszféra
I. AZ EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT SZEREPE A SZERVEZETEKBEN
Készítette: Pápai Zsolt Lex Ákos Kiss Gábor Borbély Csaba
A tervezés mint menedzsment funkció
Optimális szervezet Kiegyensúlyozott stratégiai mutatószám rendszerrel
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
Tanuló (projekt)szervezet a Magyar Nemzeti Bankban
SZÁMVITEL.
Vállalatok pénzügyi folyamatai
Ambrovics Andrea KEOP IH vezető Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
Korszerű vezetői információs rendszerek
Vállalati EEM. Vezetési orientációk változása Termelés Értékesítés Marketing Stratégia Minőség Emberi tőke Tudástőke idő.
Vállalkozásgazdaságtan 1. előadás
DÖNTÉSELMÉLET A DÖNTÉS = VÁLASZTÁS A döntéshozatal feltételei:
Szervezet Szervezet: személyek és csoportok valamilyen célra történő egyesítése, ahol mindenkinek meghatározott feladata és felelőssége van, mellyel hozzájárul.
Településmarketing Értékaudit.
1950-es évek 1960-as évek 1970-es évek 1980-as évek 1990-es évek
Készítette: Magyar Orsolya
Információ, mint erőforrás
Válságkezelés. Mi a célja? A válság negatív hatásainak csökkentése vagy kiküszöbölése A szervezet (imázsa) és az érintettek védelme.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Az átláthatóság, mint elengedhetetlen feltétel Mádi-Szabó Zoltán A kis- és középvállalkozási részleg vezetője április 18.
Public Relations eszközök az egészségügyi intézmények szolgálatában
A stratégiai tervezés eszközei: STAKEHOLDER-elemzés
Konzulens: Dr. Boda György Készítette: Kovács Katalin
Vezetői Információs Rendszer felépítése
A vezetői információs rendszer
A belső kontroll rendszer hatékony működtetése
Stratégiai kontrolling az egészségügyben
DÖNTÉSELŐKÉSZÍTÉS, DÖNTÉS
Operációkutatás eredete
2009. december 8. Pomázi Gyula SZTE felsőoktatási stratégiai szakértő
Ellenőrzés, visszacsatolás
Vállalatok pénzügyi folyamatai
Kérdések a második zh-hoz
Controlling a gyakorlatban
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Vállalatgazdaságtan VIII
Vállalati emberi erőforrás menedzsment
Az EEM helye a menedzsmentben
Munkavédelem és controlling
Controlling feladata A controlling időbeli dimenziói: 1. Stratégiai
A stratégiai kulcsmentorok bemutatkozása IFKT mentor képzés Budapest, december 13.
Kulturális Projekt Ciklus Menedzsment A kultúra gazdaságtana
2. Döntéselméleti irányzatok
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Pénzügyi-számviteli mutatók
i.e. SMART üzleti ötletek versenye SWOT analízis workshop
Vállalati stratégia március március március 28.
SZÁMVITEL B.Sc. képzés. Cél: információigény kielégítése  külső és belső érintettek Tulajdonosok, befektetők Hitelezők KözvéleményHatóságok Kormányzati.
Vállalkozásmenedzsment I.
Számvitel S ZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Előszó Tizenkét előadás (92)
Gazdasági informatika - bevezető …avagy miért emlegetünk szakdolgozat írást informatika címén???
Kockázati értékelés kis szervezetekben Tar György Szeged, 2013.október
Szent István Egyetem Közgazdaságtudományi Jogi és Módszertani Intézet
INFORMÁCIÓ MENEDZSMENT
A pénzügyi kimutatások könyvvizsgálatának tervezése 300
Kérdések a második zh-hoz
Vállalati Pénzügyek 1. előadás
Vállalkozások pénz és költséggazdálkodása
SZÁMVITEL.
VEZETŐI DÖNTÉSEK „Navigare necesse est” dönteni mindenkinek kell.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
A VEZETÉS FOGALMA, FUNKCIÓI
Az SZMBK Intézményi Modell
Előadás másolata:

Az információ, mint erőforrás 2017. április 9.

Az információ hatalma Jonathan Lebed kis cégek részvényeit vásárolta meg, gazdasági rovatokba leveleket küldése, 800 000 dollár nyereség, 285 000 dollár büntetés.

Az információ, mint erőforrás Információ: bizonytalanságot csökkentő ismeret, a vállalatok működését integráló folyamatok egyik összetevője. tőke munkaerő információ Befektetett eszköz

Az információ felhasználása döntéshozatal, kommunikáció, folyamatok lebonyolítása.

Herbert Simon (1982): skála, amelyben a problémák strukturálva vannak. Döntés, információ, szervezet Problémamegoldás: egy nem megfelelő helyzet feloldására irányuló folyamat. Döntés: cselekvési változatok közötti választás. Herbert Simon (1982): skála, amelyben a problémák strukturálva vannak. Nobel-díj (1978)

jól strukturált probléma rosszul strukturált probléma Herbert Simon-féle skála jól strukturált probléma rosszul strukturált probléma Jól strukturált probléma: a célok és a cselekvési változatok ismertek és megfelelő algoritmus áll rendelkezésre a kedvező változat kiválasztására.

Herbert Simon-féle skála Rosszul strukturált probléma: csak tünetek, jelzések észlelhetők és hiányoznak vagy éppen pontatlanok az adatok. Újabb probléma Egy probléma Újabb probléma Újabb probléma Újabb probléma Újabb probléma Újabb probléma A vezetői döntések szinte kivétel nélkül rosszul strukturált problémákra vonatkoznak.

Döntéshozatal és érintettek A döntéshozatal csökkenti a bizonytalanságot. szubjektív fogalom A személy szervezeten belüli helye és személyes tulajdonságai is befolyásolják az információ tartalmát és értelmezését.

A vállalati működés érintettjei Belső érintettek Nyereség (pénzügyi helyzet). TULAJDONOSOK Folyamatok lebonyolítása, jövedelem. MUNKAVÁLLALÓK Működési folyamatokkal kapcsolatos információk. MENEDZSEREK

A vállalati működés érintettjei A vállalat tényleges piaci helyzetéről és változtatási szándékairól akarnak információt. Külső érintettek FOGYASZTÓK SZÁLLÍTÓK VERSENYTÁRSAK STRATÉGIAI PARTNEREK ÁLLAMI INTÉZMÉNYEK ÁLLAMPOLGÁRI KÖZÖSSÉGEK Jogszerű működés. TERMÉSZETI KÖRNYEZET

Megbízó-ügynök viszony (speciális eset) Probléma lehet…… A döntés előkészítés és a az alternatívák közötti választás elkülönül. Döntéshozói attitűd: a döntéshozó viszonya a döntéshez a döntési folyamat során. Megbízó-ügynök viszony (speciális eset)

Döntéshozói attitűd Egyik lényeges eleme a kockázathoz való viszonyulás. Kockázat: egy cselekvési változat lehetséges negatívan értékelt következményeinek teljes leírása, beleértve a következmények súlyának és bekövetkezésük valószínűségének megmutatását is.

Kockázat……

Döntéshozói attitűd A kockázat a bizonytalanság következménye. Bizonytalanság: az emberek és a környezet viszonyának azon tulajdonsága, hogy e viszony alakulása nem látható előre.

Információs rendszer A megfelelő információ a megfelelő emberhez jusson el. Információs rendszer: adatok transzformálása a vállalati működésben felhasználható információkká, ezek rendszerezése, tárolása és továbbítása a vezetés által meghatározott módon.

Információs rendszer részei Emberek: akik funkciókat töltenek be és létrehozzák, valamint felhasználják az információkat. Szervezeti struktúra: kapcsolat az emberek és az információs rendszer egyéb elemei között. Működtető rendszer: hardver és szoftver elemek összessége. Vállalati folyamatok: amelyeket az információs rendszer segítségével lebonyolítani, irányítani lehet.

Információs és szervezeti szerep Döntéshozók Döntés típusok Stratégiai ás irányítási döntések Tulajdonosok és vezetők Stratégiai döntések: a vállalat működésének főbb irányait megszabó, célokat és eszközöket egymáshoz rendelő, hosszabb távú döntések.

Információs és szervezeti szerep Döntéshozók Döntés típusok Stratégiai ás irányítási döntések Tulajdonosok és vezetők Irányítási döntések: a vállalat működését a stratégiai keretek között konkrétan szabályozó döntések

Információs és szervezeti szerep Döntéshozók Döntés típusok Stratégiai döntések Taktikai és szabályozási döntések Operatív döntések Tulajdonosok és vezetők Középszintű vezetés Operatív irányítás Operatív döntések: a tevékenységek konkrét végrehajtására irányuló döntések.

Információs és szervezeti szerep Döntéshozók Döntés típusok Stratégiai döntések Taktikai és szabályozási döntések Operatív döntések Végrehajtás Tulajdonosok és vezetők Középszintű vezetés Operatív irányítás Munkavállalók

Összekapcsolódó informális információs rendszerek Vezetői információs rendszer Számviteli információs rendszer Informális információs rendszer Számviteli információk nem vezetői célra (pl. tulajdonosoknak) Számviteli információk vezetői célra Nem számviteli információk vezetői célra Informális információk vezetőknek és nem vezetőknek

Számviteli információs rendszer Számviteli információs rendszer: pénzügyi információkat biztosít a vállalati működés megítéléséhez, a pénzügyi kimutatások elvégzéséhez. Funkciói: Követi a vállalatnál folyó eseményeket, azokat rögzíti. Pénzügyi kimutatásokhoz, jelentésekhez adatokat biztosít (kontrolling). Adatokat szolgál a vezetői döntésekhez.

Vezetői információs rendszer Vezetői információs rendszer: a vezetői döntések támogatására hivatott, számszerű és nem számszerű információkat is kezelő számítógépes rendszer.

Vezetői információs rendszerek EAF: elektronikus adatfeldolgozó rendszer. Gazdálkodási adatokat fogadnak, tárolnak és egyszerű művelteket végeznek vele. Döntés típusok Stratégiai Szabályozási Operatív Végrehajtás EAF

Vezetői információs rendszerek VIR: vállalatirányítási információs rendszer. A vállalati tevékenységet és vezetést szolgálja adatokkal, beszámolókkal, elemzési, döntési modellekkel (rutin döntéseknél). Döntés típusok Stratégiai Szabályozási Operatív Végrehajtás VIR EAF

Vezetői információs rendszerek Döntés típusok Stratégiai Szabályozási Operatív Végrehajtás SZR DTR VIR EAF DTR (döntéstámogatói rendszer): Nem rutinszerű döntéseknél segít. Rákényszeríti a döntéshozókat, hogy fogalmazzák meg világosan a gondolataikat, szempontjaikat.

Vezetői információs rendszerek Döntés típusok Stratégiai Szabályozási Operatív Végrehajtás SZR DTR VIR EAF SZR: Szakértői rendszerek. Olyan számítógépes rendszerek, amelyek tanulni képesek a döntéshozó tapasztalatainak felhasználásával.

Vezetői információs rendszer Döntés típusok Stratégiai Szabályozási Operatív Végrehajtás FVTR SZR DTR VIR EAF FVTR: Felső vezetői támogató rendszerek. A felső vezetők sajátos igényeit elégíti ki. Pl. piaci pozíciók kimutatása, a vállalat legaktuálisabb problémái, pénzügyi helyzet.

Pénzügyi számvitel Vezetői számvitel Célközönség Külső: tulajdonosok, hitelezők, hatóságok Belső: alkalmazottak, vezetők, igazgatóság

Pénzügyi számvitel Vezetői számvitel Célközönség Külső: tulajdonosok, hitelezők, hatóságok Belső: alkalmazottak, vezetők, igazgatóság Cél A múltbeli teljesítmény bemutatása a külső érintetteknek. A belső döntések támogatása, elkészítése, visszacsatolás.

Pénzügyi számvitel Vezetői számvitel Célközönség Külső: tulajdonosok, hitelezők, hatóságok Belső: alkalmazottak, vezetők, igazgatóság Cél A múltbeli teljesítmény bemutatása a külső érintetteknek. A belső döntések támogatása, elkészítése, visszacsatolás. Időbeliség Késleltetett, múltbeli. Aktuális, jövőorientált.

Pénzügyi számvitel Vezetői számvitel Célközönség Külső: tulajdonosok, hitelezők, hatóságok Belső: alkalmazottak, vezetők, igazgatóság Cél A múltbeli teljesítmény bemutatása a külső érintetteknek. A belső döntések támogatása, elkészítése, visszacsatolás. Időbeliség Késleltetett, múltbeli. Aktuális, jövőorientált. Szabályozás Szabályozott. Számviteli Törvény. Kötetlen.

Pénzügyi számvitel Vezetői számvitel Célközönség Külső: tulajdonosok, hitelezők, hatóságok Belső: alkalmazottak, vezetők, igazgatóság Cél A múltbeli teljesítmény bemutatása a külső érintetteknek. A belső döntések támogatása, elkészítése, visszacsatolás. Időbeliség Késleltetett, múltbeli. Aktuális, jövőorientált. Szabályozás Szabályozott. Számviteli Törvény. Kötetlen. Információ típusa Csak pénzügyi. Pénzügyi és működési.

Pénzügyi számvitel Vezetői számvitel Célközönség Külső: tulajdonosok, hitelezők, hatóságok Belső: alkalmazottak, vezetők, igazgatóság Cél A múltbeli teljesítmény bemutatása a külső érintetteknek. A belső döntések támogatása, elkészítése, visszacsatolás. Időbeliség Késleltetett, múltbeli. Aktuális, jövőorientált. Szabályozás Szabályozott. Számviteli Törvény. Kötetlen. Információ típusa Csak pénzügyi. Pénzügyi és működési. Információ természete Objektív: megbízható, konzisztens, precíz. Szubjektív: aktuális, releváns, pontos.

Pénzügyi számvitel Vezetői számvitel Célközönség Külső: tulajdonosok, hitelezők, hatóságok Belső: alkalmazottak, vezetők, igazgatóság Cél A múltbeli teljesítmény bemutatása a külső érintetteknek. A belső döntések támogatása, elkészítése, visszacsatolás. Időbeliség Késleltetett, múltbeli. Aktuális, jövőorientált. Szabályozás Szabályozott. Számviteli Törvény. Kötetlen. Információ típusa Csak pénzügyi. Pénzügyi és működési. Információ természete Objektív: megbízható, konzisztens, precíz. Szubjektív: aktuális, releváns, pontos. Mértéke A vállalat egészére vonatkozik. Részletezett, az egyedi döntések előkészítéséhez igazított.

Köszönöm a figyelmet!