Pásztor Virág Környezetmérnöki (Bsc) bemutatója. Perifériák   A periféria egy olyan számítógépes hardver, amivel egy gazda számítógép képességeit b.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógép felépítése
Advertisements

Háttértárak ismertetése
A számítógép műszaki, fizikai része
Hardver eszközök II. rész
Hardver ismeretek Háttértárolók
Személyi számítógépek
Hardver, szoftver A hardver
Háttértárak. Háttértárak A háttértárak működési elve A háttértárak feladata: Az éppen nem használt adatokat és programokat háttértárolókon tároljuk.
Külső memóriák.. 1.Hard Disk  Egy számitástechnikai adattároló berendezés. Az adatokat kettes számrendszerben tárolja.  Az adatokat mágnesezhető réteggel.
Tárgy: Számítógépes alapismeretek Készítette: Horti Tamás (HOTSAAI.ELTE)
DISZKréten az adathordozókról
Mai Számítógép perifériák
A számítógép alapegységei
A számítógép felépítése
Háttértárak.
Informatikai eszközök
Régen és most. Háttértárolók.
Készítette: Simon Anett 9.c
Barati Viktor Perifériák.
Minden, amit az adathordozókról tudni kell
Mai számítógép perifériák
Háttértárak Informatika tananyag.
Vincze Alexandra Napjaink háttértárolói Felkészítő tanár: Bartha Katalin Kossuth Zsuzsa Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium 3300 Eger, Bem tábornok.
Damjanich János Általános Iskola
Napjaink háttértárolói
Napjaink háttértárolói Király Erik Péter Felkészítő tanár:Sári Éva Türr István Gazdasági Szakközépiskola 6500 Baja, Bácska tér 1.
Optikai lemezek jellemzői, típusai
Média tárolóeszközök. A CD  A CD(compact disk) ált. 700Mb kapacitású  Optikai tároló  Hang, kép, valamint adat digitális formátumú tárolására használatos.
Készítette: Aranyos Edit & Fazekas Sarolta A CD-rom története.
A számítógép felépítése
A számítógép alapegységei. A számítógép a belsőleg tárolt program segítségével automatikusan hajtja végre a programokat. A memória utasítások és adatok.
Állománykezelők és optikai elven működő háttértárak.
Erőforrások: Hardver Manver Szoftver.
A személyi számítógép részei:
Háttértárak.
Háttértárak és adathordozók
A számítógép felépítése
A számítógép elvi felépítése
A háttértárak felépítése és működése
A merevlemez(winchester)
A számítógép részei Ismétlés-gyakorlás.
 Rajtuk keresztül kerülnek az információk a központi egységbe.  Néhány példa: Billentyûzet, egér scanner, trackball, fényceruza, digitalizáló tábla,
A számítógép felépítése
Háttértárak.
Mai számítógép perifériák
Minden, amit az adathordozókról tudni kell
Optikai lemezek jellemzői, típusai
Mai számítógépes perifériák
MINDEN, AMIT AZ ADATHORDOZÓKRÓL TUDNI KELL
Bevezetés az informatikába
Mai számítógép perifériák Készítette: Péteri Dénes (PEDSAAI.ELTE)
A számítógép felépítése
Perifériák: Monitor Nyomtató Billentyűzet Egér Hálózati kártya Háttértárak: FDD HDD CD/DVD.
A számítógép felépítése
Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 1 CD, DVD írás.
Minden amit az adathordozókról tudni kell. Történelmi áttekintés.
Kialakulásuk  1960-as évek közepétől több cég egymástól függetlenül fejleszti  Katonai célokra készül  Létrehozás célja: A mágneses tárolóknál nagyobb.
Háttértárak. Csoportosítás zMágneses elvű yFloppy yWinchester yszalagos egységek zOptikai elvű yCD yDVD zEgyéb ylyukkártya.
A számítógép feladatai és felépítése
Hardver eszközök.
Ma használatos háttértárakat és azok tárolási technológiái (Informatika érettségi 5.tétele) Készítette:Dobrovolni Edit 12.c.
Ismétlés Memória RAM  Véletlen elérésű memória ( Random Access Memory)  Tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat.
Adathordozók Pap Gergely (PAGNAAT) Felhasznált forrás: Wikipédia.
Háttértárak.
Háttértárak.
A számítógép felépítése
Tároló perifériák.
A számítógép feladatai és felépítése
A számítógép felépítése
Információtechnológiai alapismeretek
Előadás másolata:

Pásztor Virág Környezetmérnöki (Bsc) bemutatója

Perifériák   A periféria egy olyan számítógépes hardver, amivel egy gazda számítógép képességeit b ő víthetjük. A fogalom sz ű kebb értelemben használva azon eszközökre értend ő, amelyek opcionális természet ű ek, szemben azokkal, melyekre vagy minden esetben igény van, vagy elengedhetetlen fogalmi alapkövetelmény jelenlétük.   A fogalmat általában azokra az eszközökre alkalmazzák, melyek küls ő leg csatlakoznak a gazdagéphez, tipikusan egy számítógépes buszon keresztül, mint például az USB. Tipikus példa a joystick, nyomtató, és lapolvasó. Az olyan eszköz, mint például monitor és a lemezmeghajtó manapság azért nem számít perifériának, mert igazából nem opcionálisak, a videó digitalizáló kártya pedig azért nem, mert bels ő eszköz.

A perifériák listája  Háttértárak Cserélhető (Hordozható médiára ír/olvas) Cserélhető (Hordozható médiára ír/olvas) CDCD DVDDVD Szalagos meghajtóSzalagos meghajtó Floppy lemezFloppy lemez LyukkártyaLyukkártya Belső Belső MerevlemezMerevlemez RAMRAM Disk array controllerDisk array controller

CD - DVD  A CD (a Compact Disc rövidítése) egy nagy kapacitású optikai tároló, amely leginkább jó minőségű hang, valamint adat tárolására használatos. Méreteit tekintve általában akkora, mint a DVD, vagyis 120 mm átmérőjű, és 1,2 mm vastag. Ritka ugyan, de léteznek a Mini–CD lemezek, 80 mm- es átmérővel. Az írható CD-ken az információt egy nagyon vékony filmszerű hordozórétegbe égetik be. Jelenleg erre a célra rendszerint infravörös, vagy kék színű lézerdiódákat alkalmaznak. Ezek fényét fókuszálva a hordozórétegben maradandó, kis tűszerű kráterek, elváltozások keletkeznek. Az információ kiolvasása szintén lézerfény segítségével történik, csak csökkentett energiaszinttel. A lemez információhordozó- rétegéről visszaverődő fényt, az optoelektronikai fejegység érzékeli, és feldolgozza, megfelelő jeleket hozva létre az információ biztonságos kiolvashatóságához.  A DVD (a Digital Video vagy Versatile Disc rövidítése) egy nagy kapacitású optikai tároló, amely leginkább mozgókép és jó minőségű hang, valamint adat tárolására használatos. Méreteit tekintve általában akkora, mint a CD, vagyis 120 mm átmérőjű. Ritka ugyan, de léteznek a Mini–CD-hez hasonlóan Mini–DVD lemezek, 80 mm-es átmérővel.  A DVD-k különböző fajtái a következők:  DVD–Video (mozgóképek tárolására)  DVD–Audio (kizárólag hang tárolására)  DVD–ROM (adat, préselt)  DVD–RAM (adat, közvetlen(direkt) elérésű)  DVD-R és DVD-RW (adat; az R egyszer írható [recordable], az RW újraírható [rewritable])  DVD+R és DVD+RW (fenti kettőhöz hasonló, azokkal rivalizáló formátum)  A +R/+RW, illetve -R/-RW formátumok egymással nem teljesen kompatibilisek, támogatottságuk kb. fele-fele arányban oszlik meg a piacon. Előrejelzések szerint a közeljövőben a legtöbb DVD-meghajtó képes lesz olvasni mind a +, mind a - formátumot, az írók egy jelentős része már 2003 közepén is támogatja mindkettőt.  A CD-vel ellentétben, amin a hangot az adathoz képest teljesen eltérő módon tárolják, a DVD-k különböző fajtái egységes, közös állományrendszert, az úgynevezett UDF-et használják.

Floppy lemez AAAA hajlékony lemezes meghajtó, azaz a Floppy Disk Drive a PC-k egyik külső adattároló perifériája. Ez a technika mostanában kerül ki a napi használatból. AAAA hajlékony lemez egy mindkét oldalán mágnesezhető réteggel ellátott műanyagból készült korong. A külső fizikai behatásoktól egy tok védi meg, aminek a belső oldala filc borítású. A lemezt a használathoz nem kell (és nem is lehet) kivenni a tokjából. Az író- olvasó fejnek és a lemez forgató mechanikának a megfelelő rések ki vannak vágva a tokon. A hajlékony lemezt (floppy) az egység (drive) nagy sebeséggel megforgatja. A lemezre ható centrifugális erő hatására a lemez merevvé válik, ami biztosítja hogy az író-olvasó fej és a lemez köztött lévő távolság állandó legyen. Így már alkalmas a hajlékony lemez is adattárolásra.

Merevlemez  A merevlemez vagy winchester (angolul hard disk drive, röviden HDD) mágneses elven működő háttértár.  Az első típusok tárolási kapacitása még csak néhány megabájt volt (5), majd szinte törvényszerűen évente megduplázódott az újabb típusoké végén 40 GB GB kapacitású merevlemezek kaphatóak. (2006 elején piacra dobták az 500 GB kapacitású meghajtókat; 2006 karácsonyára pedig várhatóan megjelennek az 1 Tb kapacitású változatok is.)  Írási és olvasási sebessége, mint más háttértáraké is, több szempont szerint mérhető. Nagyban befolyásolja a lemez forgási sebessége, mely jellemzően 5400, 7200, vagy fordulat/perc (rpm). Ezenkívül befolyásolja még a beépített cache memória mérete is. A nagy kapacitás miatt a fő háttértár szokott lenni egy számítógépben. Az 5400 fordulatos merevlemezek jellemzően 2,5"-os méretben kerülnek piacra és általában notebook-okban alkalmazzák alacsony fogyasztása miatt, illetve külső rack-ekben csekély fizikai mérete és elhanyagolható tömege miatt. A 7200 rpm - es lemezek általában a 3.5"-os méretben képviseltetik magukat az asztali gépekben, illetve merevlemezes DVD-írókban. A 10k fordulatos HDD-k többége SCSI csatolóval jön világra és szintén 3,5"-os méretben. Gyorsasága, megbizhatósága és nem utolsó sorban ára miatt leginkább a szerverpiacon alkalmazzák, valamint nagy adatbiztonságot igénylő rendszerekben. (Leginkább RAID tömbként)  Véletlen elérésű tároló, azaz egy adathoz való hozzáférés ideje szinte elhanyagolható mértékben függ annak elhelyezkedésétől a tároló felületén.  Megbízhatóság tekintetében is jó tulajdonságokkal bír; sokszor hamarabb elavul egy merevlemez, mint tönkremenne. Nem tökéletesen megbízható, így a rajta tárolt fontos adatokról is ajánlatos biztonsági másolatot készíteni, vagy a különböző RAID-technikák segítségével védekezni az adatvesztés ellen.

Bemeneti perifériák  Bemenet Manuális Manuális BillentyűzetBillentyűzet Mutató eszközökMutató eszközök Egér Egér Trackball Trackball Fényceruza - Light Pen Fényceruza - Light Pen BotkormányBotkormány ÉrintőképernyőÉrintőképernyő JoypadJoypad MikrofonMikrofon Lapolvasó - scanner Lapolvasó - scanner Komputer terminál Komputer terminál Számítógépes beszédfelismerés Számítógépes beszédfelismerés Webkamera Webkamera Digitalizáló tábla Digitalizáló tábla Vonalkód olvasó Vonalkód olvasó

Kimeneti perifériák  Kimenet Nyomtató Nyomtató PlotterPlotter NyomtatóNyomtató Braille embosserBraille embosser Hang Hang Computer speech synthesisComputer speech synthesis HangkártyaHangkártya HangszóróHangszóró Vizuális Vizuális Grafikus kártyaGrafikus kártya MonitorMonitor

Hálózati eszközök  Hálózati eszközök Modem Modem Hálózati kártya Hálózati kártya

Modem  A modem (a modulátor és demodulátor szavakból összetett szó) egy olyan berendezés ami egy vivő modulálásával a bejövő digitális jelet analóg információvá, illetve ennek demodulálásával újra digitális információvá alakítja. Az eljárás célja, hogy a jelek átalakításával a digitális adatot analóg módon, hiba nélkül átvihetővé tegye.  A leghétköznapibb modem a számítógépben használt digitális 1 és 0 információkat úgy alakítja át - általában hanggá - hogy azt képes legyen még az egyszerű régi telefon rendszer a saját telefon vonalain is továbbítani, illetve az ellenoldalon a vett analóg jelből az eredeti digitális 1 és 0 információt visszaállítani.  Több különleges modemtípust használ az internet nap mint nap. A telekommunikációban, a "rádió modemek" a adatismétléses átvitel segítségével nagyon nagy sebességgel továbbítják az adatokat mikrohullámú rádiós vonalakon. Néhány mikrohullámú modem átviteli sebessége eléri a millió bit per szekundumos tartományt.