A szőlő aranyszínű sárgaság betegség jelenlegi helyzete

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezés szabályai (Seveso II.) - polgármesterek felkészítése Lakossági tájékoztatás A lakosság.
Advertisements

Korrupció az igazságszolgáltatásban és a bűnmegelőzésben Állami szereplők és a korrupció „Kormányzati válaszok” Sántha György, dr. IRM Miniszteri Kabinet.
Kamarai prezentáció sablon
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények
Öko-ni és Trifender mikrobiológiai készítmények gyakorlati alkalmazása a Sclerotinia elleni védekezésben Dr. Bohár Gyula BIOVÉD 2005 Kft.
1 TÁMOP B-11/2/KMR Az oktatás és kutatás színvonalának emelése a Szent István Egyetemen AZ OKTATÁS ÉS KUTATÁS SZÍNVONALÁNAK EMELÉSE A SZENT.
A 17/2010. (III. 4.) FVM rendelet a családi gazdálkodók által igénybe vehető átmeneti állami támogatásról Szeged, március 31.
Békés Megyei Államigazgatási Kollégium ülése
Közérdekű munka büntetés Dr. Hatvani Erzsébet főigazgató Igazságügyi Hivatal december 12.
Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Kormányzati Eseménykezelő Központ
A védelmi bizottság elnökének katasztrófavédelmi feladatai Jogszabályi háttér: § §1999. évi LXXIV. törvény a katasztrófák elleni védekezés irányításáról,
„VIVANT PROFESSORES” 2010/2011 NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Közoktatásért Felelős Helyettes Államtitkár.
Nemzeti cselekvési terv
Salmonellosis elleni védekezés baromfiállományokban
„Közterületeink növény- és talajvédelme” konferencia
VI. Növényorvos Nap november 9.
NÖVÉNY- ÉS TALAJVÉDELMI AKTUALITÁSOK Jordán László elnökhelyettes január 31.
Helyi termék értékesítés adózási tanácsadása – műhelymunka őstermelők, kistermelők, kézművesek, agroturisztikai szolgáltatók, és civil szervezetek részére.
A közrend és közbiztonság helyzete, a Komárom - Esztergom Megyei Rendőr - főkapitányság évi tevékenysége.
Dr. Tóth Szabolcs Somogy Megyei MGSZH ÉLbÁ Igazgatóság
A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal szervezete és működése Dr. Berey Attila főigazgató megyei főállatorvos.
DG-AGRI, Közvetlen Kifizetések Igazgatóság
Termesztő berendezések alatti növényvédelmi munkák.
e-jövedék konferencia
VPOP Jövedéki Igazgatóság
Dél-alföldi régió Országos adatok Itt!!! Bezárás
„Geotermia a XXI. században” Kistelek február 26. Geotermia hasznosítás a bányatörvény módosításának tükrében Szabados Gábor elnök Magyar Bányászati.
Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) támogatott kérelmekhez kapcsolódó adatszolgáltatási kötelezettség oktatása február 2.-5.
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Borbély Tibor Bors szakmai tanácsadó Budapest, március HEF OP „Képződj, hogy segíthess” Foglalkoztatás és szociális.
A kormányhivatal képzési, továbbképzési, vizsgáztatási tevékenysége
Pest Megyei Közigazgatási Hivatal
A települési önkormányzatok állategészségüggyel és élelmiszerlánc-felügyelettel kapcsolatos feladatai Dr. Bakos Pál Igazgató-helyettes főállatorvos Békés.
ÖNKORMÁNYZATI SZAKMAI NAP
Gulyás László tű. hadnagy kiemelt főelőadó Tatabánya, november 6. Iparbiztonsági feladatok a nem rendszeres hulladékszállítással kapcsolatosan (az.
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
A területi szervek fő feladatai a nukleárisbaleset - elhárítás területén Jogszabályi háttér § §248/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási.
BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FOGYASZTÓVÉDELMI FELÜGYELŐSÉGE Közösen a fogyasztókért: a békéltető testületek és a fogyasztóvédelmi hatóság együttműködésének.
2010. március 03. Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program I. és II. intézkedéscsoportjához kapcsolódó.
Talajvédelem jogszabályi háttere Törvények, rendeletek, szabványok
Jordán László növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettes MgSzh
VPOP Jövedéki Igazgatóság
Munkahelyi egészség és biztonság
Jordán László növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettes
A veszélyes áruk vasúti szállításának szabályozása
ResPig módszer alkalmazása. A cég bemutatása -Teljes vertikumban m ű köd ő árutermel ő telep -Telepi rekonstrukció: ig -Fajta: TOPIGS, átkeresztezés.
„New Hungary” Rural Development Programme „A nemzetközi gazdasági válság hatásainak a vidéki térségekben történő kommunikációja” című Komárom-Esztergom.
A kártevők előrejelzését szolgáló új megfigyelési eszköz
2012. évi növényi károsítók idei teendők
tűzelhalás – Erwinia amylovora
Megállapításunk célja:  biztosítani a termelés megszervezését és hozzáigazítását a kereslethez, különösen a minőség és a mennyiség tekintetében;  Ösztönözni.
Ültetvények betegségei Növénykórtani ismeretek modul.
Szántóföldi növények betegségei Növénykórtani ismeretek modul.
Dr. Bárány Gábor erdőgazdálkodási osztályvezető
Bortermőhelyek az eredetvédelemben. A borrégiók kialakítása. Dr. Szilágyi János Ede ME-ÁJK március 30.
A tűz-, a polgári- és a katasztrófavédelem kérdései Hoffmann Imre tű. ddtbk. Hatósági Főigazgató-helyettes.
VPOP Jövedéki Igazgatóság
A Bit módosítása évi LXXXVI. tv június január január 1.
Az élelmiszerekkel kapcsolatos szabályok
Új egységes Zöld Hatóság Dél-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség Levelezési cím: Pécs Papnövelde u.13. Telefonszám: /mell.
 A növényvédelmi helyzetet befolyásoló tényezők:  2015 őszi időjárás, hatásai.  ös os téli időjárás  Áttelelő károsítók és várható veszélyek.
KÉSZÍTETTE: BENKE ALINA NÖVÉNYVÉDELMI FELÜGYELŐ Aktuális növény egészségügyi információk Tanakajd, február 12.
A részarány földkiadás során keletkezett osztatlan közös tulajdon megszüntetésének eredményei Dr. Szinay Attila Mezőkövesd, január 28.
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
Nemzeti Energetikusi Hálózat
A magyarországi K+F politika
Talajok konkrét természetvédelme
Az invazív meningococcus-betegség járványügyi helyzete Magyarországon,
Érd Elvira
Kárelhárítás Zöldi Irma OVF.
Előadás másolata:

A szőlő aranyszínű sárgaság betegség jelenlegi helyzete Szőnyegi Sándor, Dancsházy Zsuzsanna Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság Növényegészségügyi és Szaporítóanyag-ellenőrzési Osztály 2015. március 12.

A hatósági fellépés a terjedés megakadályozására 2017.04.09. Jogszabály (7/2001) módosítás : 9/2014 FM rendelet, tv. Mód – elhanyagolt területre Készenléti terv: NÉBIH – feladatok + felkészülés az intézkedésekre a fertőzött és még nem fertőzött területekre, öko-gazdálkodásban is (honlapon) Cselekvési terv – megyei NTI: intézkedések a konkrét fertőzési esethez Szakmai fórumok (11) a termelők, kutatók részére Tájékoztatók – termelők, lakosság honlap, plakát, szórólap 2014-01-keszthelyi_növforum_PGY_VEG.pptx

Magyarország borvidékeinek területe (63 Magyarország borvidékeinek területe (63.470 ha) FD-fertőzés előfordulása (2014) * *fertőzés észlelése: 2013-ban is

Az amerikai szőlőkabóca és az aranyszínű sárgaság fitoplazma elterjedtsége Magyarországon 2014-ben jelentősen fertőzött kimutathatósági szinten nem kimutatható Komárom- Esztergom 235 56 1* ! Fejér Veszprém Vas ? 29 8 2 50 36 3 Zala 87 30 13+2* ! 215 42 68 Csurgó 2006 Lenti 2013 Össz növ. minta sztolbur FD * iszalagban

FD felderítések 2007-2014. Év Mintaszám FD + Stolbur + 2007 30 10 2008 10 2008 28 18 2009 51 26 2010 49 17 2011 44 32 2012 69 2013 379 38 113 2014 771 89 283

Szakmai Munkacsoportok Tagjai: kutatók, egyetemi oktatók, NÉBIH NTAI, megyei NTI, hegyközségek, Syngenta Kft., termelők Szőlőkabóca Fitoplazma KUTATÁS Egyéb vektorok szerepe Vektorok biológiája, gazdanövényei Készítmények biológiai hatása növényvédelmi technológia kidolgozása Szőlő, gyümölcs és szántóföldi kultúrák fitoplazmás betegségei és azok átviteli módjai Egyéb gazdanövények jelentősége a növényanyag mentesítésének gyakorlati lehetőségei INFORMÁCIÓ Védekezéshez felhívások a termelőknek, érdekképviseleteknek lárvakelés kezdete lárvastádiumok jelzése rajzás kezdete technológiai javaslatok Felderítéshez a felügyeletnek termelőknek, érdekképviseleteknek Mentesítéshez az eljárás gyakorlati eredményei a termelőknek

Hatósági intézkedések 2017.04.09. a teljes körülhatárolt terület kötelező védekezés a szőlőkabóca ellen (állami védekezés is) Intenzív felderítés (mintavétellel) Intézkedési terület: 1 km (314 ha) 3 km (4710 ha) X Fertőzött terület Fertőzött növény(ek) Puffer zóna Az intézkedés alapegysége nem a fertőzött tábla vagy akár az ahhoz tartozó termőhely, hanem a szükséghelyzeti határozatokhoz hasonlóan a körülhatárolt terület, melynek részei a fertőzött tábla körüli meghatározott - 1 km – sugarú, fertőzöttnek nyilvánított terület, valamint az azt körülvevő biztonsági övezet, a 3 km szélességű pufferzóna. Megsemmisítés: a laborvizsgálattal fertőzötteket + a szőlő sárgaság tüneteit mutatókat Az összes szőlőterület zárlat alatt a felszámolást követő 2 évig! Pufferzóna: feltételezetten mentes! 2014-01-keszthelyi_növforum_PGY_VEG.pptx

ha az a fertőzött területen van, Hatósági intézkedések szaporítóanyag- termő területekre (szőlőiskola, törzsültetvény, stb.) ha az a fertőzött területen van, de maga nem fertőzött : 1 km (314 ha) 3 km (4710 ha) X X Fertőzött növény(ek) Fertőzött terület Szaporítóanyag termő terület Puffer zóna Forgalmazás megtiltása de kérelemre engedélyezhető, ha nem áll fenn a befertőződés és a terjesztés veszélye, mert a laborvizsgálat nem mutatott ki fertőzöttséget, a tünetes növényeket megsemmisítették a szap. anyag előállító terület 100 m-es körzete mentes FD-vektor elleni kötelező védekezéseket elvégezték 1.4.1.2.4. A fertőzött területen az összes szőlő- és szőlő szaporítóanyag-termelőre vonatkoznak az alábbi kötelezettségek: tilos elszállítani a szaporító- és ültetési anyagot a fertőzöttnek minősítet területen található minden szőlőterületről rendszeresen kell ellenőrizni az ültetvényt a szőlő sárgaság tünetek jelenlétének megállapítására, észlelés esetén értesíteni kell a megyei igazgatóságot védekezni kell az FD-vektorok ellen a megyei igazgatóság előírása szerint; a kezelések adatainak nyilvántartását legalább 3 évig meg kell őrizni. a megyei igazgatóság rendelkezése alapján a kijelölt szőlőnövényeket meg kell semmisíteni. nem létesíthető szőlőiskola és szőlő-anyatelep a kórokozóval fertőzöttnek minősített területen belül   1.4.1.2.5. Az 1.4.1.2.4. a) pontban előírt szállítási korlátozás a termelő kérelmére feloldható, ha az alábbi feltételek mindegyike teljesült: nem áll fenn a kórokozóval történő fertőzés veszélye nem áll fenn a kórokozóval történő fertőzés gyanúja, mert bár a szaporítóanyagot a fertőzöttnek minősített területen állították elő, az adott ültetvény vagy egyéb szőlőtermő terület nem tekintendő fertőzöttnek, mert: ba) a szaporítóanyag termő területen vett minták laboratóriumi vizsgálata nem mutatott ki fertőzöttséget, valamint a szőlő sárgaság jellegzetes tüneteivel rendelkező növényeket megsemmisítették, bb) a szaporítóanyag-termő terület 100 méter széles körzete mentesnek bizonyult a fertőzéstől, bc) a termelő nyilvántartása alapján egyértelmű, hogy az FD-vektorok elleni kötelező védekezéseket a megyei igazgatóság előírásai szerint elvégezték. Nem létesíthető új szaporítóanyag-termő terület a fertőzött területen belül

Melegvizes kezelés alkalmazása üzemi szinten (egyelőre) Nem! kutatási anyagok, törzsanyagok, génbankok megmentésére Lehetséges!

Károsító monitoring rendszer https://karositomonitoring.nebih.gov.hu/Terkepek/AmerikaiSzolokabocaMap.aspx

Nyitott szemmel szőlőink védelmében! FIGYELJEN – LÁSSON- ÉRTESÍTSEN! felügyelet terjedésüket megállíthassuk! érdekképviselet többet tudjon értük tenni! kutatás többet tudjunk róluk! termelés forgalmazás termékével ne terjessze! lakosság megvédje, amit nevel! megőrizzük, ami díszít!

Köszönjük a megtisztelő figyelmet!