Bardóczi Sándor: Kálmánnak is csak Kalef! Építészfórum Az építészeti írás, építészeti kritika válfajai: példák elemzése Tószegi Károly.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A határ menti együttműködés fontossága Tóth Károly a Fórum Kisebbségkutató Intézet igazgatója Somorja,
Advertisements

A személyhez fűződő jogok és a helyismereti kutatás egyes kérdései
MULTIMÉDIA és ELEKTRONIKUS TANULÁS I. (Oktatástechnológia) 2. konferencia.
Készítette: Reményi László1 Pátyi Szent Imre Templom, Plébánia és Közösségi Ház Építési engedélyezési terve.
A publicisztikai és tájékoztató műfajok
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat Észak-magyarországi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda ● 3527 Miskolc, Selyemrét.
Szektorok közötti együttműködés tapasztalatai a kerékpáros érdekképviseletben Csikai Mária Nyíregyháza, május 27. A program.
A térkép és a propaganda kapcsolata Bobák Szilvia.
Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium
„Lépj feljebb! Tanulj tovább! Segítünk! A sarkadi Ady Endre - Bay Zoltán Középiskola és Kollégiumban”
EU-információs és pályázati szolgáltatások civil szervezeteknek (Soros Alapítvány) Dr. Benedek László CELODIN Kht.
Az összevont intézmények helyzetéről, működéséről Egy év végi vizsgálat alapján Fehér Miklós Gödöllő,
Anyanyelvi mérések Magyarországon Oktatás és foglalkoztatás – Versenyképes gazdaság Magyarországon a XXI. században Szeged, Molnár Edit Katalin.
Közösségfejlesztés és közösségi munka
É P Í T É S B E R U H Á Z Á S I II III IV Rostás Zoltán ÉPÍTÉSZETI PROGRAM GYAKORLAT.
Honlapelemzés. miért?  tanulmányok  tapasztalatszerzés  előkészítő munkálatok: honlaptervezés  fejlődés.
Az esszé Segédlet tanulóknak és tanároknak
A munka világával kapcsolatos tudás
Mérnöki objektumok leírása és elemzése virtuális terekben c. tantárgy Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Kar Intelligens Mérnöki Rendszerek.
9. szekció: Társadalmi válaszok, civil szektor Kalincsák István, Városfejlesztési és Fenntartási osztályvezető.
Alkalmazkodás: megfelelő személyi és tárgyi környezet autizmussal élő gyermekek, felnőttek számára Őszi Tamásné gyógypedagógus Autizmus Alapítvány.
orszagtanulmanyok/spanyolorsz ag-leader-megvalositasa/
Csoportosan elkészített önálló feladat
Infrastruktúra fejlesztés az egészségügyben pályázatíró szemével
A PLAKÁT Készítette: Wiedermann Katalin.
AVIR – intézményi adatmodell K+F+I szekció február 2.
MÁSODIK MILLENNIUM VISSZANÉZVE (MMV) Fleischer Tamás MTA Világgazdasági Kutatóintézet Második Millennium - másodszor Magyar Urbanisztikai Társaság Budapest,
Építészet és kritika – az írott sajtó (OCTOGON) Márffy Benjámin.
OKTOGON Architecture & Design építészeti magazin
A Dél-dunántúli régió helyzete, fejlesztési lehetőségei és az RFT szerepe a DDOP végrehajtásban Dr. Wekler Ferenc elnök szeptember 14.
MTA Regionális Kutatások Központja A magyar Leader program végrehajtásának fontosabb tanulságai és a nemzetközi együttműködés lehetőségei Dr. Finta István.
A MAGDOLNA-NEGYED SAJTÓELEMZÉSE A LBERT D ÓRA – Z ÁVECZ G ERGŐ Műhelyszeminárium,
Pályáztatás, projektmenedzselés az EU operatív programjaiban, gyakorlati tapasztalatok, problémák és megoldások -HEFOP ESZA Kht -
Nemzeti Területfejlesztési Hivatal A RÉGIÓÉPÍTÉS ÉVE ,3 MILLIÁRD FORINT ÁTADOTT FORRÁS A RÉGIÓKNAK március 17. Kormányszóvivői sajtótájékoztató.
A kompetencia alapú oktatás bevezetésének tapasztalatai.
Önálló labor munka Csillag Kristóf 2004/2005. tavaszi félév Téma: „Argument Mapping (és hasonló) technológiákon alapuló döntéstámogató rendszerek vizsgálata”
Humán közszolgáltatások fejlesztése prioritás Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
Regionális projekt-előkészítési támogatás 2007-ben (PEA4) Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
BERUHÁZÁSOK A FŐMÉRNÖK SZEMÉVEL „Nyílt nap a beruházásokról” Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara november 27.
„Határon innen, határon túl – integráció és migráció a Kárpát- medencében” – A projekt eredményeinek bemutatása Eger, február 25. Projekt záró konferencia.
Intézmény Férőhely Kiváltást Támogató Program. Mentori szerep december dia A szervezeti-működési szakmentorok a tevékenységük során fogadják.
Összeállította: Dóber Valéria
Az információs társadalom oktatása az iskolákban Pintér Róbert Információs Társadalom és Trendkutató Központ (ITTK)
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
A DEENK könyvtári önértékelésének tapasztalatai Budapest,
Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Kar
Európai vállalkozók, Európai vállalkozások Dr. Szente Kálmán.
A VÁROSREHABILITÁCIÓS KERET FELHASZNÁLÁSA ÉPÜLET KÖZTÉR 2013 előtt 2013 évben kifizetés: 12 milliárd Ft 8 támogatott kerület; 3 nyereséges. keret: 5 milliárd.
2012.FEBRUÁR FEBRUÁR 20-IG!!!. Árajánlat kérése, nemzetközi közösségi weboldal kivitelezésére: Funkciók: - Tag/1-1 kép feltöltése - Min. adatok.
A Roma-Net Helyi Támogató Csoport lehetőségei a szociális városrehabilitáció tervezésében és végrehajtásában Mini-konferencia ,
Az Élet Igéje szeptember.
Tematikus kutatás, 2. félév Témák és feladatok. Kutatás – írás Témák (szűkítés, konkretizálás) Módszerek (külön is: PhD-sok rövid bemutatója: történeti.
Gergely László Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet
Itbusiness konferencia, CONFESSION ON A DANCEFLOOR Cégek az üzleti modellváltásról Gulyás János / Ipsos Zrt. Nobody’s Unpredictable.
LEADER pályázatok rendelettervezetével kapcsolatos véleményezés legfontosabb pontjai.
Aldo Rossi ( ) The Architecture of the City.
„Walls talk” projekt „Walls talk” projekt Katedra Gimnázium,
Á B R Á Z O L Á S T E C H N I K A ábrázolási módszerek és vizuális alátámasztási technikák az építési projekt menedzsmentben Összeállította: Vidovszky.
KLOBUSOVSZKI PÉTER ÍRÁSA A GYŐRI MOBILIS INTERAKTÍV KIÁLLÍTÁSI KÖZPONTRÓL -ILLETVE ENNEK ELEMZÉSE LÉVAY ÁRON FARKAS.
REDUKTÍV FORRADALOM Török Tamás a Laposa pincészet badacsonyi épületéről.
Golda János: Stílus és korszerűség „kritika” a kritikáról (sokkal inkább néhány gondolat összefüggésben a leírtakkal, mintsem, határozott vélemény és bírálás)
Nyílt forráskódú megoldások lehetőségei a Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszerben (TeIR-ben) Juhász Géza Péter, VÁTI Magyar Regionális.
Budapest XXII. kerület Városház tér, Mária Terézia utca és Kossuth Lajos utca átépítése, megújítása Szilágyi Tibor Szakterületi vezető BKK Zrt
Fedezzük fel az európai lehetőségeket!. Információra van szükségem.. Merre induljak??
„Útban a Minősített Könyvtár cím felé” Gödöllő, 2016.szeptember.28
European Distance and E-Learning Network
„Lépj feljebb. Tanulj tovább. Segítünk
Határon túli magyar társadalmi adatok elemzése
SUMP - kérdés Magyarországon
Minta prezentáció a régió és területfejlesztés kurzushoz
Előadás másolata:

Bardóczi Sándor: Kálmánnak is csak Kalef! Építészfórum Az építészeti írás, építészeti kritika válfajai: példák elemzése Tószegi Károly

A közlés időpontja, helye, kontextusa február 1. Építészfórum Széll Kálmán tér rekonstrukciójára kiírt építészeti-városépítészeti tervpályázat eredmény hirdetése után.

A téma, műfaj „Eretnek” gondolatok a Széll Kálmán térről egy furcsa tervpályázat után, egy engedélyezési terv előtt a vitaindítás igényével és reményével. Egyértelműen operatív, aktivista szöveg.

A szerző, a szerző pozíciója az íráson belül Bardóczi Sándor táj- és kertépítész mérnök, térinformatikus, sokoldalú tevékenységet folytat a településrendezéstől kezdve a regionális tervezésen, a környezeti hatásvizsgálatokon át a térinformatikai és információs adatbázisok építéséig, a vízkárelhárítási tervekig vagy a kistérségi menedzsmentig. A városfejlesztés és a zöldfelületfejlesztés témájában rendszeresen publikál többek között az építészfórumon is. Szakmailag felkészült, hiteles kritikus, külső szemlélő szerepében. (Ki mondja, mi alapján?)

Felépítés, fő állítások, kifejtés-érvelés, konklúzió Téma felvezetése Örvendetes a nyílt pályáztatás – vannak árnyoldalai A közlekedéstervezés uralta köztértervezés budapesti gyakorlata „A tér közösségi, építészeti, vizuális, esztétikai, zöldfelületi és egyes - nem közlekedéssel összefüggő - funkcionális aspektusai azonban pusztán pitykék maradtak a nagy közlekedésfejlesztés mentéjén” „maga a közlekedési infrastruktúra térbeli elrendezésének kialakítása megelőzi az ettől jóval komplexebb szabadtér- építészeti gondolkodást”

Felépítés, fő állítások, kifejtés-érvelés, konklúzió „nem egy szakterületek közötti csapatmunka eredménye” A „bermuda-háromszög” struktúra a tér átalakulásának legnagyobb mai gátja Hiába készülnek „haladó” szellemben a közlekedési tervek, ha megtartják a tér „bermuda háromszög” jellegét, ami továbbra is gátat szab a köztérré válásnak. A döntéshozók csupán közlekedési csomópontnak fogják fel, pedig több lehetne ennél! „a nagyon sok pénzen megtervezett közlekedés 95%-ban ugyanazt a rendszert konzerválja, amely előtte is a senkiföldjévé tette a teret”

Felépítés, fő állítások, kifejtés-érvelés, konklúzió Lehetne másképp? A szerző ad egy gyors közlekedés tervezési választ, amely talán lehetőséget teremt az építészeti formálás kibontakoztatására. Felvet egy kínos kérdést. Kit kell a térnek kiszolgálnia: agglomerációs ingázókat vagy a helyieket? Tanulságok Dogmatikusan pontokba szedi általános érvényű gondolatatait egy infrastruktúrával átszőtt városi tér tervezése kapcsán.

Nyelvi eszközök, formáltság Szabad nyelvezettel írott szakmai szöveg. Megkívánja a témában való jártasságot, helyismeretet. A témán túlmutató, nagyobb léptékű kérdésfelvetések.

Illusztrációk, a szöveg és az illusztrációk (képek, rajzok viszonya). Pályázók tervei. Címmezőben a nyertes pályázat látványterve. Elhelyezésük nem feltétlenül követi a tartalmat. Galériába jutva nagyobb merítést kapunk a pályázatok közül.

Tipográfia, megjelenés A szöveg az Építészfórum beágyazott tipográfiáját, megjelenését követi.

Összegzés, személyes szempontok, vélemény „dicsőnek se dicső, szentnek se szent, és Mártonnak is csak Marci” „Kálmánnak is csak Kalef!” A tér problémáin túl rámutat a pályázati rendszer hibáira, szakszerűtlenségére. A szerző is rámutat a különböző szakágak közötti párhuzamos együttműködés hiányára, ami véleményem szerint a kialakult hierarchikus rendszer a legfontosabb buktatója a projektnek.