Tehetséggondozás színesen

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A KÓPÉVÁR ÓVODA SZAKMAI BESZÁMOLÓJA A TÁMOP
Advertisements

TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
Comenius program készítette: Zakhariás Laura. „Egész életen át tartó tanulás“ Oktatás támogatása, minden korosztály számára, több programon keresztül:
"Tabletek, kispolski, miegymás - Mi is az a Bűvösvölgy?” Média animátor – H95 Bűvösvölgy szeptember Legeza Katalin.
Szülői elégedettség mérés eredménye
Nemzetközi projektjeink Nemzetközi kapcsolatok A es tanévben Iskola Könyvtárak Nemzetközi Hónapja Comenius Lengyel testvériskolai kapcsolat Művészeti.
Kis csoport szeptember
Európai fiatalok- hasonlóságok és különbségek. Pedagógiai módszerek:  tanórán kívüli foglalkozások  előadások, beszámolók, kérdőívek  nyelvi előkészítés.
Napköziotthonos Óvoda Jánkmajtis
H Ú S V É T P R O J E K T TÁMOP pályázat
Rigó Róbert: „Természettudományos ismeretek integrált és komplex közvetítésének és elsajátításának új formái”
KOMPLEX TANÁCSADÓI RENDSZER
TÁMOP – 08/2 Iskolai tehetséggondozás. A pályázat azonosító jele: TÁMOP – 08/2 Iskolai tehetséggondozás TÁMOP – 08/2 Iskolai tehetséggondozás.
Tehetségpont létrehozása
TÁMOP A projekt: Segítség a sikerhez.
eTwinning – Az európai iskolák közössége
TÁMOP A/ projekt:„SZIGET, AMELY BEFOGAD” – AZ INKLUZÍV ELLÁTÁS EGYÜTTMŰKÖDŐ, EGYMÁSRA ÉPÜLŐ MODELLJE SZOLNOKON.
Készítette: Grolyóné Szabó Éva május10.
Arany János Általános Iskola Kisújszállás, Kálvin u. 3.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
Jó gyakorlatok óvodánkban
Intézményvezetői Értekezlet október 6.
TÁJÉKOZTATÓ „ A kompetencia alapú oktatás elterjesztéséért Szolnokon című projektről” (TÁMOP-3.1.4/08/2 pályázat) A Társadalmi Megújulás Operatív Program.
„Legyél te is természettudós!” TÁMOP
Dobiné Bálint Katalin Protokoll ismeretek
A kisgyermekkori zenei nevelés jelentősége és alapelvei
MÉRÉSI ÉRTÉKELÉSI RENDSZER
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ A „segítő tanár” rendszer működése az Új Buda Alma Mater-ben Turányi Zsófia Budapest február.
Természettudományi projektek Ádám Ferencné KF TFK.
ONAP ↓ HELYI ÓVODAI PROGRAM ÜTEMTERV TERVEZET
Miskolc-Diósgyőri Református Általános Iskola és Óvoda Nagy Attila
Katica csoport Október Tűz modul
"Legyen az esély egyenlő ..."
Köztünk élnek. Ismered őket? EIA/2012/
LLP program - Comenius Tempus Közalapítvány LLP Nemzeti iroda Kiss Tímea, Comenius asszisztens november 24.
Széchenyi Körúti Sportiskolai Általános Iskola és AMI
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Cziráki Szabina, az OTDT titkára Szakkollégiumi Műhelykonferencia, Debrecen December 14. Szakkollégiumi tehetséggondozás.
Békéscsabai Petőfi Utcai Általános Iskola
Az óvodai tevékenységterv
Szlovénia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program
SZVÓ szakmai igazgatóhelyettes
„Migráns tanulók a magyar közoktatásban” Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi Megújulás Operatív Program „BÁBEL- interkulturális pedagógia porjekt”
Óvodai környezeti nevelési program megvalósításának tapasztalatai a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és Újbuda Önkormányzat közötti együttműködésben.
„Együtt a tehetségekért a Barcsi Nevelési és Oktatási Intézményben” TÁMOP-3.4.4/B/08/ Projektindító rendezvény Készítette: Vizváriné.
Rózsavizes Húsvét napját jöttem ma kívánni… Húsvét projekt a baracskai Kozma Ferenc Általános Iskola 3. osztályában március 17-március 25. készítette:
KÖZÉPSŐ CSOPORT „ŐSZ KINCSE” TÉMAHÉT OKTÓBER 6-10.
Adventi forgatag Balassa Bálint Gazdasági Szakközépiskola és Szakiskola december 19.
Közlekedésre nevelés az óvodában - workshop
Ének, zene, énekes játék, gyermektánc (2012!)
BIHARINÉ dr. KREKÓ ILONA főiskolai docens
I. számú Összevont Óvoda Heten egy nyelven. Küldetésnyilatkozatunk Hisszük és valljuk, hogy a gyerekek nevelése során megfelelünk azoknak az értékeknek,
Csépai cigány hagyományok és megjelenítésük az óvodai nevelésben Készítette: Szabóné Bódi Dorina Óvodapedagógus Témavezető: Dr. Rigó Róbert főiskolai docens.
„ÍVELJETEK CSILLAGOK!” ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROJEKT A II. RÁKÓCZI FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS AMI-BAN TÁMOP B
„ÚT A JÖVŐBE” Pályaválasztást segítő, pályaorientációs program a gyermekotthonokban és lakásotthonokban nevelkedő gyermekek számára.
Uniós pályázati lehetőségek a szakmai együttműködés, tapasztalatcsere és a vállalkozásfejlesztés elősegítésére Pataky Zsanett Tempus Közalapítvány.
Ausztriai Magyar Pedagógusok Egyesülete Verein für Ungarische Pädagogen und Pädagoginnen in Österreich Kaposvár 2016.
Márkus Lászlóné Intézményvezető Közoktatási szakértő
Hogyan lesznek növendékeink iskolaérett gyermekek?
„Referenciaintézmény kialakítása a II
A viselkedés és az iskolaérettség kapcsolata
30 órás Akkreditált továbbképzés viselkedészavarokról pedagógusoknak, szülőknek Reményi Tamás A képzések időpontjai a következők: 1. Blokk -10.
„Nyitott iskola” TÁMOP
avagy a megismerési folyamatok probléma alapú tervezése
DRÁMAPEDAGÓGIA ÓVODAPEDAGÓGUSI SZEMMEL
MNGSZ Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség
HELYI ÉRTÉKEK KÖZVETÍTÉSE AZ ÓVODÁS GYERMEKEKNEK
Határtalan Egészségnevelés Lehetőségei Program
A képzések helyszínei, időpontjai: a képzés előtt egy héttel
A képzés helyszíne, időpontjai: a képzés előtt egy héttel
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

Tehetséggondozás színesen Készítette: Szépné Vinczencz Katalin 2015. január

Első próbálkozásunk az eTwinning programban 2011. november: román és szlovák óvónők által indított magyar nyelvű projekt Téli ünnepek az óvodában

A projekt által nyert díj: Minősített eTwinning Projekt cím

BEHAVIOR AND MANNERS TUDNI ILLIK, MI ILLIK Azért választottuk ezt a témát, mert napjainkban egyre fontosabbá válik, hogy a családot helyettesítve az óvoda ismertesse meg a gyermekekkel a helyes viselkedéskultúra alapjait.

A Cinege csoport Ezen a képen csoportunkat, a Cinege csoportot láthatjuk, amely vegyes életkorú gyermekekből áll, így projektünk megvalósításakor különös figyelmet fordítottunk arra, hogy az egyes foglalkozások mindegyik korosztály számára érthetőek és érdekesek legyenek.

Kezdetek Pályázat: eTwinning együttműködések – evolúció (röviden: e3) szakmai workshopok, akkreditált pedagógus- továbbképzések Nagyné Szabó Etelka: „A jövő ígérete” cím Pályáztunk az eTwinning együttműködések – evolúció (röviden: e3)  elnevezésű projektben 2012 januárjától egészen szeptemberig különböző témájú szakmai workshopokon, akkreditált pedagógus- továbbképzéseken vehettünk részt A több hónapos műhelymunka eredményeként részletesen kidolgozott projektünk a 2012-es budapesti PDW-n (Professional Development Workshop) óvodavezetőnk, Nagyné Szabó Etelka „A jövő ígérete” címet nyerte el

Wroclaw Ezen a képen „boldog egymásra találásunk” látható  (ekkor még a lengyel óvónővel)

Partnereink Azért választottuk ezt a témát, mert napjainkban egyre fontosabbá válik, hogy a családot helyettesítve az óvoda ismertesse meg a gyermekekkel a helyes viselkedéskultúra alapjait.

A projekt témája Helyes viselkedéskultúra elsajátítása interaktív foglalkozások és infokommunikációs eszközök használatával Fő témáink: köszönés, bemutatkozás, étkezési szokások, utcai viselkedés, segítségnyújtás rászorulóknak A partner országok kultúrájának megismerése A projekt a helyes viselkedéskultúra elsajátítása köré épült. Ebben különféle infokommunikációs eszközöket is alkalmaztunk, valamint a tapasztalaton alapuló tanulás és a másság elfogadása is kiemelkedő szerepet kapott. A fő témák így a köszönés, bemutatkozás, étkezési szokások, utcai viselkedés, valamint a rászorulóknak való segítségnyújtás voltak. A projekt nagy érdeme, hogy a fő témák kidolgozásával együtt más európai országok kultúrájának megismerését is lehetővé tette.

A partnerországoknak küldött ajándékok

A partnerországoktól kapott ajándékok Lunda

Magyar hét Mielőtt a partnerországokat ismertük volna meg, úgy gondoltam, fontos, hogy először saját hazánk kulturális értékeit, látnivalóit, konyháját, művészetét ismertessem meg a gyermekekkel. Így tehát a magyar hét keretében Magyarország földrajzával és építészeti remekeivel, népmese feldolgozásával és eljátszásával, valamint egy jellegzetes magyar sütemény, a rétes elkészítésével foglalkoztunk. A népmese feldolgozása dramatizálással és illusztráció készítésével történt, melyben a TuxPaint program volt segítségünkre. A program kiválóan differenciál, hiszen olvasni tudó gyermekek részvételét kívánta. Mint láthatják, a dramatizáláshoz saját kezűleg készített koronákat használtunk, melyet minden gyermek nagy örömmel díszítgetett. De nemcsak ebben, hanem a sütésben is aktívan részt vettek, a „végeredményt” pedig jóízűen elfogyasztották. 

Török hét Az alábbi képeken a török hét eseményeit láthatják. Azonkívül, hogy megismertük az ország földrajzi elhelyezkedését, török zászlót készítettünk, baklavát sütöttünk, megtanultunk török nyelven köszönni és bemutatkozni, a mese feldolgozása során pedig a magyar vonatkozás miatt Móricz: A török és a tehenek című művét ismertük meg, de egy török népmese felolvasására is sor került.

Portugál hét A portugál héten szintén süteményt és zászlót készítettünk, valamint illusztrációt a portugál népmeséhez.

Izlandi hét Az izlandi hét is hasonlóan telt, a süteményhez az izlandi óvónőtől kértünk receptet, mivel az interneten nem találtunk számunkra megfelelőt. Ez a desszert is nagyon jól sikerült, így utólag büszkén számoltam be izlandi partnerünknek a „remekművünkről”. 

Kapcsolódás az óvodai foglalkozásokhoz Ének-zene, énekes játékok, gyermektánc Külső világ tevékeny megismerése Informatika Mozgás Rajzolás, festés, mintázás, kézimunka Verselés-mesélés

Első lépésként a köszönési illemszabályokkal foglalkoztunk Megtanultuk, kinek, mikor, hogyan illik köszönni, hogyan illik bemutatkozni, mikor nem kell köszönni, hogyan illik öltözködni, stb. A gyermekek ezeket a foglalkozásokat is élvezték, hiszen már voltak ezzel kapcsolatban saját élményeik, tapasztalataik, és azt is szerették, amikor úgy foghattak kezet, mint a felnőttek.

Ezután az étkezési szokásokat, helyes asztali viselkedési szabályokat sajátítottuk el Mivel sok családnál manapság már hiányoznak a nagy, közös étkezések, fontos, hogy a gyermekek az óvodában tanulják meg, hogyan illik viselkedni az asztalnál, hogyan kell megteríteni az asztalt, stb.

Majd az utcai viselkedés feldolgozása következett Rohanó világunkban az utcai viselkedés helyességére is hangsúlyt kell fektetnünk, így a projekt keretében erre is sor került. Fontos, hogy a gyermekek már kis korban is megismerjék a legfontosabb jelzőtáblákat és az alapvető közlekedési szabályokat. Természetesen amikor autóvezetést játszhattak, az is nagy örömmel töltötte el őket. Ezenkívül különféle tömegközlekedési eszközökön is utaztunk.

Végül megtanultuk, hogyan nyújtsunk segítséget a rászorulóknak A rászorulóknak való segítségnyújtás talán az a része a projektnek, amellyel a gyermekek a legritkábban találkoznak mind családi körben, mind az óvodában. A mi csoportunkban viszont van egy mozgássérült kisfiú, így nálunk ez a téma különösen aktuális volt. Fontos tehát, hogy gyermekeink megfelelően viszonyuljanak rászoruló embertársaikhoz és ezt a tudásukat a jövőben is megőrizzék.

A gyermekek elsajátították a különféle infokommunikációs eszközök használatát Mint már említettem, a projekt az infokommunikációs eszközök széleskörű használatát is magába foglalta. Láthatjuk, hogy a gyerekek nemcsak a számítógépet tudják már kezelni, hanem a fényképezőgépet is. Foglalkozásaink a helyes telefonálási szokások ismertetésére is kiterjedt. Az alsó képen pedig azt láthatjuk, amint portugál partnerünkkel beszélünk Skype használatával.

Óvodai kiállítás az eTwinningről Ezeken a képeken az egész éves munkánk egyik eredményét, az óvodai eTwinning kiállítást láthatják, melyet folyamatosan bővítettünk az év során. A kiállítás kiváló lehetőség volt többek között arra, hogy tájékoztassuk a szülőket az eTwinningről és az intézményünkben folyó munkákról.

A dramatizálás A projekt célja egy történet megírása volt a partnerországokkal közösen, amely tartalmazza a helyes viselkedéskultúra legfontosabb elemeit. A történet megírása előtt a partnerekkel közösen meghatároztuk a szereplőket, valamint hogy ki melyik részt írja meg a történethez. A mesét minden partnerország előadta a saját intézményében.

A projekt által elnyert díjak Minősített eTwinning Projekt cím 2013. Nemzeti eTwinning Verseny – 1. kategória I. hely Azért választottuk ezt a témát, mert napjainkban egyre fontosabbá válik, hogy a családot helyettesítve az óvoda ismertesse meg a gyermekekkel a helyes viselkedéskultúra alapjait.