Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szabványosítás és a szabvány fogalma, feladata
Advertisements

MINŐSÉGMENEDZSMENT 11. előadás PTE PMMK MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK
 2001/95/EK (általános termékbiztonságról szóló) irányelv 12.cikke hozta létre a RAPEX-et  Az irányelv 11. cikke tartalmazta az értesítési eljárásra.
Nemzeti cselekvési terv
NÖVÉNY- ÉS TALAJVÉDELMI AKTUALITÁSOK Jordán László elnökhelyettes január 31.
KIEMELT INFRASTUKTÚRA- NAGYBIZTONSÁGÚ ÜZEM- VÉDELME.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Marketing KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Marketing
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A „TRUEFOOD” projektről  Az Integrált projekt teljes címe: Hagyományos európai élelmiszerek fejlesztése innovatív módszerekkel  Tematikus prioritás:
Dr. Kollár Gábor vezető auditor Det Norske Veritas Magyarország
HACCP-előírások, alapvető higiéniai követelmények a vendéglátó üzletekben. Szoboszlai Gyula.
Veszélyelemzés és a Kritikus Szabályozási Pontok meghatározása
HACCP az élelmiszer-higiéniában
A HACCP története Modul 01 - lecke 03
Előnyök és alkalmazási területek
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Marketing KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Marketing KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Környezeti elemek védelme III. Vízvédelem
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
KÖRNYEZETVÉDELEM A HULLADÉK.
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Bioélelmiszerek Készítette: Sorbán Sarolta
1 eEgészség – Digitális Aláírás Előadás a projekt lezárásához „Megbízható harmadik fél szolgáltatás, a digitális aláírás bevezetése az egészségügyi ágazatban”
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI BSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI BSc
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
Az Európai Unió ökológiai hálózata
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi Bizottság elnöke Budapest, június 16. Fogyasztóvédelem és jogalkotás napjainkban.
Munkahelyi egészség és biztonság
Az élelmiszerkutatás fő irányai: Jövőkép 2020-ig
A HATÓSÁG SZEREPE AZ ÉLELMISZERLÁNC-BIZTONSÁG MEGTEREMTÉSÉBEN Biztonságos élelmiszerlánc - GeoExpo Dr. Búza László Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal.
Növény monitoring Ambrus Á., Györfi L., Vásárhelyi A. Az élelmiszerekben elforduló növényvéd-szermaradékok élelmiszerbiztonsági megítélése 5/2002. (II.
Megállapításunk célja:  biztosítani a termelés megszervezését és hozzáigazítását a kereslethez, különösen a minőség és a mennyiség tekintetében;  Ösztönözni.
Az EU élelmiszer- szabályozásának céljai Eu. Hosszú távú egészségkárosítás csökkentése Az élelmiszerben lévô egészségkárosító anyagok mennyiségének korlátozása.
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
A veszélyes hulladékok kezelésének általános szabályai
1169/2011/EU jelölési rendelet
Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum Mezőgazdasági Kar MCE Konferencia 2006 A controlling.
Az egészségesség, mint fejlesztési irány lehetőségei - Hogyan fejlesztenek a hazai élelmiszeripari KKV-k? Dr. Polereczki Zsolt Kaposvári Egyetem – GTK,
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Marketing KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Allergének jelölése a nem előre csomagolt élelmiszerek esetében
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Készítette: Májer Dávid
Az élelmiszerekkel kapcsolatos szabályok
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A Paksi Atomerőmű üzemidő hosszabbítása Lenkei István Műszaki főszakértő A műszaki-vezérigazgató helyettes tanácsadója Energiapolitika 2000 Társulat Energiapolitikai.
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió jogrendszere; Versenyjog.
Dr. Helik Ferenc Kiemelt Ügyek Igazgatósága. Szakterületek: Állategészségügy és állatvédelem Állategészségügyi diagnosztika Állatgyógyászati termékek.
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Az élelmiszer-biztonság hazai jogforrási és ellenőrző szervei.
1 A kémiai biztonság új stratégiája. Európai Unió: Fehér Könyv. REACH. Globális Stratégia: Globális harmonizáció. SAICM. Prof. Dr. Ungváry György.
7. fejezet Fogyasztóvédelem az élelmiszergazdaságban
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
A 2013-as országjelentés tapasztalatai, felkészülés a következőre
Nemzeti Élelmiszer Nyomon Követési Platform
Horizontális szabályozás
Horizontális szabályozás
Előadás másolata:

Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Élelmiszer-szabályozás és fogyasztó védelem az Európai Unióban 148.lecke

Élelmiszeripari termékek szabályozása, fogyasztó védelme Az Európai Bizottság un. „Zöld Könyv”-ben rögzítette az élelmiszertermelés irányelveit, figyelembe véve a korszerűsítés követelményeit. Ebben szerepel először az egészségvédelem elsődlegessége az áruk szabad mozgásával szemben. Itt helyeződött át a hangsúly a végtermék ellenőrzéséről az előállítási folyamatok ellenőrzésére. Az ágazat jelentősége abban van, hogy óriási hozzáadott értéket képes felvenni. Az élelmiszerekben megtestesülő új érték egyre inkább nem mezőgazdasági komponensből származik, így gyakran fordul elő, hogy a csomagolás költsége magasabb, mint a benne foglalt termék értéke. Mivel az élelmiszerbiztonság elsődleges feladatként kezelendő az EU-ban, ezért a feldolgozás és a felhasználás területére szigorú szabályok kerültek kidolgozásra. Így a mezőgazdasági termékek termelésének szabályozásán túlmenően folyamatosan olyan rendelkezések kidolgozása is megtörtént, melyek az élelmiszerekre vonatkoznak, és biztonságossá teszik azokat a fogyasztók számára. A helytelen takarmányozás miatt felvetődött állategészségügyi problémák, és az ebből adódó humán-egészségügyi gondok mindenek elé helyezték az élelmiszerekkel kapcsolatos újabb jogalkotás kérdését.

Az élelmiszerlánc biztonsága a növénytermesztésnél, sőt már a vetőmagtermesztésnél kezdődik. A növényi eredetű élelmiszerek vagy a takarmánynövények tartalmazhatnak olyan anyagokat, amelyek az állati eredetű termékkel az emberi szervezetbe jutva kóros elváltozásokat okozhatnak. Ezt tovább fokozhatják az élelmiszer előállítás során használt különféle adalékanyagok. A termelési folyamatban a talajból, vízből, levegőből közvetlenül is juthatnak károsító elemek az élelmiszerekbe. Hosszú idő alatt ezek a szervezetben lerakódnak, feldúsulnak, és akár később, vagy a fogyasztó idősebb korában fejtik ki károsító hatásukat. Természetesen vannak olyan élelmiszerek, melyek nem beltartalmuk, hanem rossz táplálkozási hagyományokban és szokásokban játszott szerepük miatt okozhatnak gondokat. Ez elsősorban állati eredetű élelmiszerek esetén fordul elő. A szabályozás aligha teszi lehetővé a helytelen táplálkozási szokások megváltoztatását, azonban a felvilágosító munka sokat tehet az egészség érdekében, mint azt a tapasztalatok is igazolják. Az EU joggal követeli meg a fogyasztók teljes körű tájékoztatását a termékek beltartalmi értékeit illetően, hogy a vásárló döntési helyzete biztosított legyen.

A fogyasztó védelme A rendszer deklarált legfőbb célja az ember, a fogyasztó védelme. Az ember életében, fogyasztási struktúrájában az élelmiszer meghatározó jelentőségű, így az elfogyasztott termékeken keresztül sokat lehet tenni a kitűzött célok eléréséért. A védelem területei: a.) a fogyasztók egészségének védelme: az élelmiszerek negatív hatásainak kizárása, illetve csökkentése érdekében vannak végrehajtandó feladatok. Biztosítani kell, hogy a mezőgazdasági termelés során alkalmazott technológiák ne jelentsenek veszélyt az emberi egészségre. Így például részletes szabályokban fektették le az élelmiszerekben található növényvédőszer és állatgyógyászati szermaradványok engedélyezett szintjét. Főbb teendők a veszélyek jellegének megfelelően: élelmiszer okozta mérgezések, -fertőzések megakadályozása hosszú távú egészségkárosítás csökkentése, mely lehet: - élelmiszerben lévő egészségkárosító anyagok mennyiségének korlátozása - a „helytelen” táplálkozásból következő egészségkárosítás csökkentése. b.) a fogyasztók érdekeinek védelme: a fogyasztó megkárosításának megakadályozása a fogyasztó valósághű tájékoztatásának biztosítása.

Gazdasági folyamatok segítése A versenyképesség megőrzése az élelmiszer előállító cégeknek az elsődleges felelőssége, de természetesen a hatóságoknak is van ezzel kapcsolatos feladatuk. A hatóságoknak biztosítani kell a megfelelő feltételeket a vállalkozások működéséhez. Ilyenek a megfelelő infrastruktúra kialakítása, a minőségi előírások biztosítása és azok ellenőrzése. EU élelmiszer-szabályozási elvei Az EU egyik nagy erőssége a körülményekhez, lehetőségekhez, a polgárok elvárásaihoz való folyamatos igazodás. Ez az élelmiszer-szabályozásban is nyomon követhető. Ezek a következők: Európa-recept elv: azt jelenti, hogy a Közösségben minden egyes termékre közös előírást kell alkalmazni. Lényege, hogy a Közösségben a szokások, a kultúra, benne a fogyasztott élelmiszerek egységesek legyenek. Ez az elv a gyakorlatban nem vált be, megerősödött egy olyan elképzelés, hogy ezt a sokszínűséget nem megszüntetni, hanem megőrizni kell.

- Horizontális szabályok alkalmazása: az egyes termékcsoportokra vonatkozó azonos szabályok megalkotását jelenti. Ilyenek például, hogy milyen adalékanyagokat, csomagoló anyagokat szabad használni, milyen adatokat kell az élelmiszereken feltüntetni, vagy hogyan és mikor kell az ellenőrzéseket elvégezni. A horizontális szabályozás területei a következők: - állategészségügy - állatvédelem - növényegészségügy - termelés során felhasznált anyagok - speciális termékek szabályozása (pl. bébiételek) - biotermelési előírások - környezetvédelmi előírások

- Vertikális szabályozásról akkor beszélünk, ha egyes élelmiszer összetételének és előállításának a pontos leírását megadják, és annak betartását meg is követelik. Egyes élelmiszerekre a vertikális szabályozás az EU egész területén egységesen alkalmazható. Ide sorolhatók a méz, cukor, tojás, tej, friss fogyasztásra szánt gyümölcs- zöldség, gyorsfagyasztott élelmiszerek, stb. - Kockázat elemzés elvének alkalmazása lehetővé teszi az élelmiszerekben az emberi egészségre veszélyt jelentő kockázati tényezők kizárását, vagy minimumra csökkentését. Ebből a szempontból veszélyt jelent az élelmiszerekben lévő olyan biológiai, kémiai vagy fizikai anyag vagy körülmény, ami egészségkárosodást okozhat. Kockázati tényezők alatt értjük, az élelmiszerekben lévő, egészségkárosító hatású veszélyes anyagok meglétének lehetőségét és súlyosságát.

- Kötelező elővigyázatosság elve értelmében az egészségkárosítás lehetőségének fennállása esetén, meg kell tenni minden szükséges intézkedést az esetleges veszély elhárítására. Ezt az elvet az EU-ban az Egyesült Királyságban alkalmazták először, a szarvasmarhák körében megjelenő szivacsos agyvelőgyulladás (BSE) fellépésekor. A kockázat csökkentésére a megbetegedett állományokat (ahol beteg egyedeket találtak) tömegesen pusztították el, és elégetéssel semmisítették meg. A BSE betegség következtében az EU húsexportja ebben az időszakban (2005. évben) a mélypontra süllyedt, a marhahús fogyasztása 35 %-kal visszaesett.

Köszönöm a figyelmet!