Mindentud 2011. Június 15 Mottó: Te Gyuri! De őszintén, áruld már el nekem, hogy igazából mire jók azok a kvarkok. (88. évében levő Édesanyában állandó.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szükséglet, mint energiai, az energiai, mint szükséglet..
Advertisements

Mountain of China Jól tudjuk…. és mégsem teszünk semmit.
Európai Nukleáris Kutatási Szervezet Európai Részecskefizikai Laboratórium Bemutatkozik a CERN 05 Novembre 2003.
Természet-és környezetvédelmi találkozó diákoknak
Fizika Bevezető 6. osztály.
2. Kölcsönhatások.
Készítette: a Dalai Láma
Készítette: Szakácsi Csaba Kapcsolódó tantárgy: Kémia
Képes vagy felfogni a méretüket? Pedig ez még mind semmi… A világűr, mint tudjuk végtelen. És vannak benne még sokkal-sokkal nagyobb objektumok.
1. A KVANTUMMECHANIKA AXIÓMÁI
A mikrorészecskék fizikája
A mikrorészecskék fizikája 2. A kvarkanyag
Az univerzum története
Két magzat beszélget az anyja hasában …
Isten?.
A csillagok fejlődése.
A KOZMIKUS SZÖVEDÉK TULAJDONSÁGAI:
Általános és szerves kémia Ökrös Bence. Decimális szorzóPrefixum számértéke neve jele exa-E peta-P tera-T 10 9 giga-G 10 6 mega-M 10.
Naprendszer.
Középkori istenérvek.
KÖSZÖNTJÜK HALLGATÓINKAT!
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
ANTOINE DE SAINT- EXUPERY Gondolatok „A kis herceg” című könyvből.
Bármit elérhetsz amit szeretnél, csak tudnod kell, hogyan formálj öntőmintát hozzá saját gondolataidból.
készítette: Szabó Zsófia és Kicsiny Márta Városmajori Gimnázium
MODERN FIZIKA.
Neutron az Ősrobbanásban
2. Kölcsönhatások Milyen „kölcsönhatásokra” utalnak a képen látható jól ismert események? A nagyon „tudományos” elnevezésük: Gravitációs Elekromágneses.
Az elemek keletkezésének története Irodalom: J.D. Barrow: A Világegyetem születése G.R. Choppin, J. Rydberg: Nuclear Chemistry Tóth E.: Fizika IV.
A kozmikus háttérsugárzás összetevői, újabb vizsgálati módszerei
Kattintásra lép tovább. Van időd gondolkodni..
Energia Energia: Munkavégző képesség Különböző energiafajták átalakulhatnak Energiamegmaradás: zárt rendszer energiája állandó (energia nem vész el csak.
Veszprémi Viktor Wigner Fizikai Kutatóközpont OTKA NK81447
A csillagászat keletkezése
Keszítette: Kovács Kinga és Meszáros Endre
Az atommag 7. Osztály Tk
Az atom szerkezete Készítette: Balázs Zoltán BMF. KVK. MTI.
2. Kölcsönhatások.
Csillagászati földrajz
Miért nem valóságos az idő?
Hilary Putnam: Time & Phisical Geometry Körtvélyesi László.
1 A Standard modellen túl Készítette: Czövek Imre.
3. Mit tudunk biztosan, és mit tanítsunk az iskolákban az élőlények származásáról?
7.Az elméleti redukció 1.A mechanizmus-vitalizmus vita –Szélesebb értelemben: redukálható-e a biológia a fizikára és a kémiára, vagy beszélhetünk-e autonóm.
Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek Teremtőjében.
Az üzleti döntéshozók szerepe és felelőssége Egy fenntartható gazdaság esélyei.
A 11. évfolyam fizika faktosainak előadása. Mit jelent az „őselem” és az „elemi részecske” kifejezés? A történelem folyamán milyen elképzelések születtek.
Készítette: Ónodi Bettina 12.c
A világegyetem kialakulása
Földünk, a kiváltságos bolygó Válaszkeresés a Világegyetem miértjeire...
2. Kölcsönhatások.
EVOLÚCIÓ VAGY INTELLIGENS TERVEZÉS?
Készítette: Móring Zsófia Samu Gyula
Albert Einstein   Horsik Gabriella 9.a.
Az atom sugárzásának kiváltó oka
A MECHANIKA MEGMARADÁSI TÖRVÉNYEI
Az ősrobbanás Szebenyi Benő.
Nat Pedellus Free Pascal Elágazások..
A kvantum rendszer.
Az atommag alapvető tulajdonságai
05 Novembre év a részecskefizika kutatásban Európai Nukleáris Kutatási Szervezet Európai Részecskefizikai Laboratórium.
Miért viselkedjünk jól a Földön? Mert így jegyet válthatunk a Paradicsomba. Különben a Pokol vár!!! De a mindennapi életben a Paradicsom és a Pokol ugyan.
A csillagok világa – Ahogy a Hubble űrteleszkóp látja
A halott csillagok élete avagy van-e élet a fekete lyuk előtt? Barnaföldi Gergely Gábor, Wigner Intézet, Papp Gábor, ELTE TTK, Fizikai Intézet ELTE Budapest.
Lehet érdekes a matematika?
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
AZ ATOM FELÉPÍTÉSE.
THE BIG BANG - avagy A nagy bumm
MAGYARORSZÁG HELYE AZ UNIVERZUMBAN
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Előadás másolata:

mindentud Június 15 Mottó: Te Gyuri! De őszintén, áruld már el nekem, hogy igazából mire jók azok a kvarkok. (88. évében levő Édesanyában állandó kérdése, amikor hazalátogatok a CERN-ből)

SZEREPLŐK SZÍNPAD  fény   kvark (proton)  elektron Sugárzás „0” vákuum = HIGGS-bozon Az ember és környezete „sugárzásból” radioaktív elemekből áll. (Sebesség nulla.) Atombomba abban különbözik a közönséges bombától, hogy van benne ATOM.

Mindennapi életben közismert:  és  ATOM m. -Fizika: Kvantummechanika -Kémia: Molekuláris - nanofizika -Biológia: Genetika …. Általában ismeretlen:  és HIGGS ATOMMAG m. -Anyag (Föld, Nap…) tömegének 99.95% kvark, 0.05% elektron -Világűr térfogatának ….. %-a HIGGS-bozon a vákuum anyaga A tömeg adja a gravitáció főkomponensét A HIGGS a forrása a kvarkok és elektron tömegének Ma annyit tudunk a kvarkokról és a HIGGS-ről, amennyit a görögök tudtak 2500 évvel ezelőtt a borostyánról (görögül elektron = borostyán)

VÉGSŐ KÉRDÉSEK Mondjon egy akkora számot, aminél nagyobbat nem lehet elképzelni? Megvan? Akkor kérek egy olyan számot, amelynél nincs nagyobb!!! ILYEN SZÁM NEM LÉTEZIK? N + 1 > N DE ÉN TUDOK ILYET MONDANI: oo + 1 = oo, ha végtelenhez hozzáadok egyet, az akkor is végtelen marad, mivel éppen ez a definíciója. Világnézeti kérdés: a ValóVilágban LÉTEZIK-E végtelen vagy nem???

EVOLÚCIÓ MÚLT: Ősrobbanás (Univerzum) Galaxis (Tejút) Naprendszer (Föld szupernova: csillagból születtünk) Élet Ember Társadalom (kultúra, web, hálózat) JÖVŐ: Bionika Robotok Mesterséges intelligencia …. Freeman DYSON: Az intelligens lények betöltik a galaxist. A kihülő Univerzumban lehetséges az intelligencia túlélése az IDŐ végtelenségéig. Egyre kevesebb anyagsűrűség mellett egyre több információ: világszellem? Végtelen EVOLUCIÓ valami ABSZOLÚT felé??????

Nem csak EGY végtelen van, három végtelen kicsi, nagy és komplex ( Pascal) hanem végtelen sok (Cantor) String-HÚR-elmélet: legalább 10 dimenzó Lehetőség: végtelen sok dimenzió???? ABSZOLÚTUM = végtelen sok végtelen dimenzió Lehetséges-e IDŐ kívüli létezés (platoni ideák?)

Az abszolút igazság problémája: NINCSEN ABSZOLÚT IGAZSÁG, EZ EGY ABSZOLÚT IGAZSÁG. Az IRRACIONALITÁST csak RACIONALITÁSSAL lehet kezelni, különben ŐRÜLETBE vezet. viszont RACIONALITÁS = HALÁL, mert STERIL A kíváncsi szellemeknek mindig lesz kutatni valójuk, számukra nem létezik munkanélküliség

Gondolkodj GLOBÁLISAN, Cselekedj KOLÁLISAN Víziód legyen GALAKTIKUS Tervezz MOLEKULÁRISAN (nanotechno, genome, subquark……) Ma: Jövő: