Magyar–ukrán határon átnyúló együttműködés, ahogyan az érintettek látják Dancs László MTA RKK ATI Debreceni Osztály.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A helyi termékek szerepe a gazdaságfejlesztésben TAPASZTALATOK, PÉLDÁK, A FEJLŐDÉS LEHETSÉGES IRÁNYAI.
Advertisements

ZEMPLÉN EURORÉGIÓ PROGRAMTERVEZET I.Határon átnyúló infrastrukturális természet- és környezetvédelmi fejlesztések II.A határon átnyúló gazdasági kapcsolatok.
ÜDVÖZLÖM ÖNÖKET A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGÉNEK NEVÉBEN!
Gondolatok Sárospatak iskolavárosi helyzetéről Sárospatak, okt. 20.
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
Készítette: Kiss András – Kerekes Tímea KEMAFI – Szabocs-Szatmár-Bereg megyei Civil Információs Centrum.
Bemutatkozik a Nagykapos és Vidéke Társulás
1 Versenyképesség alakulása a határ mentén MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Grosz András tudományos munkatárs MTA RKK Nyugat-magyarországi.
HAT – Oktatáspolitikai kerekasztal március 8. Feladat- és felelősségmegosztás a közoktatásban.
Varju László, államtitkár NFGM A Regionális Fejlesztési Operatív Program tapasztalatai Tanulságok és következtetések az ÚMFT regionális programjai tükrében.
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Közigazgatási technológia
A földhasználat és a területi versenyképesség főbb közgazdasági összefüggései Előadó: Kollár Kitti doktorjelölt, tanszéki mérnök Komárno november.
A gazdasági szuburbanizáció mérése,
Lengyelország és Magyarország foglalkoztatáspolitikájának és munkanélküliségi helyzetének összehasonlítása XXX. Jubileumi OTDK Társadalomtudományi Szekció.
Közigazgatási kommunikáció
Magyarország 2015 Intézményi Reform Munkacsoport.
A szociális segély indokoltsági célzása – önkormányzati esettanulmányok tapasztalatai (vázlat) Bódis Lajos – Nagy Gyula.
MTA Regionális Kutatások Központja A decentralizált hatalomgyakorlás és a regionális fejlődés Pálné Kovács Ilona.
Vissi András Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht Pécs, szeptember 15. A „régióvá válás” autonóm lehetőségei – brüsszeli képviselet,
A Dél-dunántúli régió helyzete, fejlesztési lehetőségei és az RFT szerepe a DDOP végrehajtásban Dr. Wekler Ferenc elnök szeptember 14.
MTA Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet „Határ mentiségtől az integrált határrégióig” Győr, 2005 október 5. Települések,
Észak-magyarországi Operatív Program ( ) Foglalkoztatás Oktatás - nevelés.
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
Határon átnyúló együttműködések – a KKV-k hálózatépítésének egy lehetősége Előadó: Firtl Mátyás általános alelnök Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Az EU szomszédságpolitikája A Keleti Dimenzió. A bővítés utáni helyzet május 1-je után tíz új tag (az EU eddigi legnagyobb bővítése) május.
Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács
LEADER Közösségek határon átnyuló együttműködésének lehetőségei. Mártha Tibor április 24.
1 Prof. Dr. Kocziszky György Társadalmi és gazdasági helyzet változása az EU-ban a Római Szerződéstől napjainkig A társadalmi és gazdasági kohézió célkitűzései.
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Helyzetelemzés tapasztalatai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője október.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Nemzeti Területfejlesztési Hivatal A RÉGIÓÉPÍTÉS ÉVE ,3 MILLIÁRD FORINT ÁTADOTT FORRÁS A RÉGIÓKNAK március 17. Kormányszóvivői sajtótájékoztató.
MTA Regionális Kutatások Központja Főiskolai hallgatók az Alföld kisvárosaiban Petrás Ede MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet Kecskemét Nemzetközi trendek,
MTA Regionális Kutatások Központja A szlovák–magyar határtérség – az összekapcsolódás útjai és nehézségei - szemelvények kutatásainkból - Dr. Hardi Tamás.
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
A Duna-régió fejlesztése Dávid János. Vízlépcsők a Dunán.
Régió, megye, járás (kistérség): múlt- jelen- jövő Pálné Kovács Ilona MTA KRTK, Regionális Kutatások Intézete Pécs,
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
MTA Regionális Kutatások Központja A Duna – Tisza köze problémái és jövője „ A CSATORNA VÍZIÓJA” Csatári Bálint geográfus MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet.
A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető.
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
A társadalmi integráció aktuális kérdései az INNOAXIS-projekt célterületét alkotó térségekben Jász Krisztina Ph.D MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet Szabadka,
Fejlesztes.emagyar.net farkas andrás. fejlesztes.emagyar.net mi ez? A Magyar-magyar Platform – bár még maga is új kezdeményezés – állandó fejlesztést,
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Prof. Dr. Hanusz Árpád Egyetemi tanár
A BARANYA PAKTUM MARKETINGTERVE. Környezetelemzés – Baranya megye fős lélekszáma az ország lakosságának 4%-át teszi ki Népesség fogyó tendenciája.
A határ menti együttműködések lehetőségei és korlátai Rechnitzer János, egyetemi tanár MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézete, Széchenyi Egyetem.
Foglalkoztatás-politika
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
KAM - Regionális és Antropológiai Kutatások Központja Sapientia - Erdély Magyar Tudományegyetem, Csíkszereda.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG IX. VÁNDORGYŰLÉSE A vizek szerepe a területi fejlődésben A Duna és a Tisza térségeinek fejlődési problémái és fejlesztési.
Magyar–román határon átnyúló együttműködések egy prominencia-vizsgálat tükrében Koncz Gábor MTA RKK Debreceni Osztálya Sopron, Hotel Szieszta november.
MTA Regionális Kutatások Központja Regionális központok fejlesztése: valami talán elindul? (Hrubi László, MTA RKK)
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
Csongrád megye as területfejlesztési programja május 15.
Út az etikus bank felé – az Ökobank projekt Kapitány Ákos Tanácsadók a Fenntartható Fejlődésért.
Bodrogolaszi község turizmusfejlesztése Kérdőív a fejlesztés koncepciójának összeállításához értékelés.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
A magyar KKV-k regionális versenyképessége A KKV-k segítése – támogatás, avagy befektetés? Miklóssy Ferenc elnök Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
Migráció, bérek és a humán erőforrás helyzete az egészségügyben. DR
ORSZÁGOS FELNŐTTKÉPZÉSI TANÉVNYITÓ KONFERENCIA
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
Európai Uniós ismeretek
Előadás másolata:

Magyar–ukrán határon átnyúló együttműködés, ahogyan az érintettek látják Dancs László MTA RKK ATI Debreceni Osztály

1. Előzmények, háttér-információk 2. Felfogások 3. A gyakorlat: együttműködések korlátok között

1. Előzmények, háttér-információk

A helyi közösségek legfőbb problémái a szovjet rendszer öröksége értelmiségi deficit általános forráshiány az agrárgazdaság gondjai szociális ellátórendszer hiányosságai az oktatás alacsony színvonala mindent átitató korrupció folyóvizek szennyezése periférikus helyzet, fejletlen infrastruktúra kicsi innovációs potenciál az együttműködés hiánya a különböző közigazgatási szintek között a tőke könnyen átugorhatja ezt a területet szociális problémák (munkanélküliség, elvándorlás)

A fő országos szintű problémák gazdasági hatékonyság alacsony szintje az értelmiség elvándorlása korrupció, maffia jellegű szokásrendszer politikai instabilitás, bürokrácia elavult, fejletlen infrastruktúra az oktatási rendszer hiányosságai humánerőforrások rossz állapota szociális problémák (munkanélküliség, népesség elöregedése, elszegényedés) centralizáció-decentralizáció (a hatáskörök és források átadása a régióknak lassan halad) megfelelő intézményrendszer hiánya az EU-s támogatások felhasználására

Az ország külpolitikájának megítélése korábbi külpolitika: megpróbált megfelelni a Nyugatnak valójában Moszkva kinyújtott karja volt új külpolitika: az európai irányzat felvállalása nem szigetelődhet el Oroszországtól sajátos viszony a szomszédokkal inkább negatív megítélés behódoló magatartás a csatlakozási tárgyalásokon sokat kell még tanulni a brüsszeli érdekérvényesítésről

2. Felfogások

A határról és a hatrárrégióról alkotott kép sorban állás, mesterséges várakoztatás korrupció megaláztatás határőrök, vámosok negatív hozzáállása félelem a Schengeni faltól jelenleg mindenképpen elválaszt a határ a személyes kapcsolatokat kevésbé akadályozza a gazdasági kapcsolatokban még ma is akadályozó tényező eltérő közigazgatási berendezkedés a két oldalon

Határon átnyúló regionális identitás közös történelmi múlt közös problémák regionális (beregi, ungi) identitás sajátos kárpátaljai „mi” tudat közös történelmi múlt periférikus helyzet mindkét oldalon hasonló problémák hasonló megoldási lehetőségek határon átnyúló kapcsolatok miatt is A határtérség tekinthető külön régiónak

Határrendszer, vízummentes közlekedés fontos lenne a vízummentes határforgalom kishatárforgalom újbóli bevezetése nincsenek ellenérzések a nyitottabb határokkal szemben a vízumkötelezettség most sem szűri ki a bűnözőket rövid távon nem lehet jelentős hatása a magyar munkaerőpiacra felelősség a határon túli magyarokért nem fogalmazódott meg ellenérzés

3. A gyakorlat: együttműködések korlátok között

A határon átnyúló kapcsolatok jelentős szereplői lakossági kapcsolatok gazdasági szereplők növekvő aktivitása önkormányzatok civil szervezetek a helyi és megyei önkormányzatok oktatási intézmények a lakosság gazdasági szereplők

Határon átnyúló együttműködést igénylő legfontosabb kérdések gazdasági kapcsolatok fejlesztése oktatás-képzés korszerűsítése mezőgazdaság átalakítása árvízvédelem szennyvízkezelés, hulladékgazdálkodás kulturális kapcsolatok magyar-magyar kapcsolatok területfejlesztési kérdések infrastruktúra-fejlesztések környezet- és árvízvédelem

Motivációs tényezők megélhetés biztosítása rokoni, baráti kapcsolatok fenntartása gazdasági kapcsolatok - profit üzemanyag-turizmus bevásárlási lehetőség támogatási források megszerzése megélhetés magyar-magyar kapcsolatok erősítése

Pénzügyi források kihasználtsága az EU-s források még nem játszanak fontos szerepet nem hatékony a forráskihasználás: információhiány szakembergárda hiánya ellenőrizhetetlen forráselosztás hatékonynak tekinthető: társadalmi kapcsolatok erősítése intézmények közötti kapcsolat javítása kevésbé hatékony: gazdasági hatás jelenleg nem mérhető

A határ melyik oldala profitál többet? jelenleg a magyar oldal profitál többet: jelentősebb elérhető források befektetések Kárpátalján vízummentesség, bevásárló turizmus jelenleg a magyar oldal, mivel ők voltak a kezdeményezők ahogy nő az ukrán oldal aktivitása, egyre inkább ők is profitálhatnak

Milyen tényezők akadályozzák leginkább az együttműködéseket? a határátkelés nehézségei korrupció centralizált állami berendezkedés nem hatékony ukrán gazdasági szabályozás (adó- és bankrendszer) eltérések az intézményrendszerben ukrán közigazgatási rendszer centralizáltsága ukrán hivatalok mentalitása, rugalmatlansága ukrán-magyar határ átjárhatatlansága

A magyar-ukrán külkereskedelmi forgalom alakulása

Dancs László MTA Regionális Kutatások Központja Alföldi Tudományos Intézet Debreceni Osztály Tel/fax: (52) Köszönöm megtisztelő figyelmüket!