A (GYAKORLATI) SZAKKÉPZÉS EURÓPAI ÉS HAZAI HELYZETE „A felsőoktatás rendszer-szintű változásaihoz kapcsolódó rövid ciklusú képzések a Szegedi Tudományegyetemen”

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
FSZOE szakmai nap OKJ –hoz kapcsolódó kérdések.
Advertisements

Sebész rezidens helyzet a dél-alföldi régióban
A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban
Felnőttképzési tv. és a felsőoktatás Sum István OM
Szemléletformálás és minőség kulcsa: a K É P Z É S Móri TDM Konferencia november 10.
„Halszálka”-diagram (Kaoru Ishikawa)
A felsőoktatás rendszer szintű változásaihoz kapcsolódó rövid ciklusú képzések a Szegedi Tudományegyetemen SZTE Szeged 2008 Szegedi Tudományegyetem Arc-,
LAKÁSPOLITIKA KÉRDÉSEI MALOSZ Varjasné Székely Éva.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Dr.Fülesdi Béla DE OEC AITT EMMI ESZK
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
A felelős műszaki vezetőkre vonatkozó szabályok változása A munkavédelem időszerű kérdései a bányászatban és a gáziparban konferencia Visegrád november.
Rezidensi program Oktató-Mentor-Osztályfőnök Szemszögéből
Egy év az Európai Unióban Arató Gergely Budapest, április 29.
Balatonvilágos, május 09. Előadó: Dr. Szedlacsek György 1.
Egészségpolitika.
Győr, NYME Minőségbiztosítási Bizottság munkaértekezlete Az EFQM modell - rövid ismertetés- Vas Beatrix Minőségfejlesztési és Informatikai Központ.
Kommunikáció az egyetemen c. konferencia ápr. 28.
A mesterképzések lehetőségei a Bologna- rendszerben.
A minőségirányítási rendszerek fejlesztésének aktuális kérdései Dr. Borda Jenő alprogramvezető.
Tájékoztatás az ÚMVP TS keret felhasználásáról Szarvas, december 11.
Gazdasági kihívások az egészségiparban; Budapest, január Csatlakozás az Európai Unióhoz: iparjogvédelmi hatások az egészségiparban Ficsor Mihály.
A BETEGEK BIZTONSÁGA ELKERÜLHETŐK-E A HIBÁK?
Az új szakképzési törvény alkalmazása, a tanulók gyakorlati képzése
Az OKJ bevezetésének, a szakmai vizsgáztatásnak jogszabályi háttere.
CEIOPS Solvency II. Accounting/Pillar III working group Közzétételi követelmények Gyöngy Judit
A nevelési-oktatási program előzményei
Fekete Imréné KKB tag A közfelügyeleti rendszer súlypontjai Cegléd, július 6 1.
Iskolai könyvtárak külföldön. Kezdetben közös fejlődés  USA és Európa – sz. közös fejlődés a közművelődési könyvtárakkal Németország, Dánia, Franciaország,
Főigazgatói értekezlet A KÖZFOGLALKOZTATÁSI TERVVEL KAPCSOLATOS KIRENDELTSÉGI FELADATOK AZ ÁLLÁSKERESÉSI MEGÁLLAPODÁS LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSAI november.
MH ELÉRENDŐ KÉPESSÉGEI
Magyar Controlling Egyesület 1113 Budapest, Bartók Béla út 152. Telefon / fax: 06/1/ Honlap: Számviteli.
1 Foglalkoztatási formák, díjazásuk Munkaidő és a kapcsolódó nyilvántartások november 23. Gottgeisl Rita.
LB értékelési módszerek, technikák MAB Budapest, 2007 január 17. Topár József.
A MAB főbb tevékenységei Szántó Tibor Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság Minőségügyi tájékoztató,
Strukturális és Kohéziós Alapok
Farkas Katalin – Vilmányi Márton június 15.
Vállalati kapcsolatok fejlesztése Nógrád Megyei Szakképzés-szervezési Társulás.
A Nógrád TISZK nyomonkövetési és pályakövetési rendszer modelljének, ezen belül a partneri igény és elégedettség mérési rendszerének kidolgozása. Salgótarján.
A FIZIKAI FELKÉSZÍTÉS HELYZETE, A FEJL Ő DÉS LEHETSÉGES IRÁNYA Dr. Eleki Zoltán ő rnagy (HM HKF kiemelt f ő tiszt) (HM HKF kiemelt f ő tiszt)
Egészségügyi szaktárca fejlesztései (szakképzést érintő tervek)
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
Országos Tisztifőorvosi Hivatal
A pedagógiai-szakmai szolgáltatások rendszere
A határ menti együttműködések lehetőségei és korlátai Rechnitzer János, egyetemi tanár MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézete, Széchenyi Egyetem.
A gyakorlati képzés hatékonysága, igények, elvárások, elvi és gyakorlati lehetőségek az ortopéd-traumatológus szakorvos képzésben Mészáros Tamás.
„A” munkacsomag bemutatása Képzésfejlesztési javaslatok, finanszírozási alternatívák
Az új típusú szakképzési rendszer főbb jellemzői MÁV konferenciasorozat 2. rendezvény április 29. Dr. Szivi József SZMM Felnőttképzési és Szakképzési.
1 A kötöttpályás szakma perspektívái – Egész életen át tartó tanulás?! Perspektíva és jövőkép Zsoldos Marianna Humán Erőforrás Igazgató MÁV Zrt.
Az IKT szerepe a kompetencia alapú oktatásban. THE EDUCATION INFRASTURCTURE IN HUNGARY I. The number of personal computers and users in educational institutions.
2004. január 27. Hallgatói szolgáltatások szerepe a felsőoktatásban Szabó Imre Diákközpont igazgató.
Termelői csoportok tájékoztatója Eredmények és lehetőségek B udapest, február 10. dr. Forgács Barnabás szakállamtitkár.
Szakképzési közfeladatok a Kamarában
Minőségmenedzsment a felsőoktatásban UNI-EFQM Vas Beatrix ügyvivő szakértő Minőségfejlesztési és Informatikai Központ
Az egynapos sebészet helyzete Magyarországon, jövőbeni elképzelések
Könyvvizsgálók tevékenységére vonatkozó tapasztalatok XIII. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés - Siófok Vámosi Anikó
A készpénzforgalmazásra vonatkozó jogszabályi előírások
A felsőoktatási gyakorlóhelyek nyilvántartása november 27. Laczky Gabriella.
Az online pénztárgépek ellenőrzésének eddigi tapasztalatai. Az online pénztárgéppel rögzített adatok adóhatóság felé történő adatszolgáltatása. A kötelezettek.
A Z ÉLETTUDOMÁNYI - KLINIKAI FELSŐOKTATÁS GYAKORLATORIENTÁLT ÉS HALLGATÓBARÁT KORSZERŰSÍTÉSE A VIDÉKI KÉPZŐHELYEK NEMZETKÖZI VERSENYKÉPESSÉGÉNEK ERŐSÍTÉSÉRE.
TÁMOP E-13/1/ KONV A 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot érintő differenciált, komplex felsőoktatási szolgáltatások.
A SZAKMAI GRÉMIUMOK ÁTALAKULÁSA A SZAKMAI EGYEZTETÉSEK ÉS A JOGI KÖRNYEZET ALAKULÁSÁVAL Hajnal Ferenc Boros Mihály.
SZTE ÁOK Boros Mihály A szak- és továbbképzéssel kapcsolatos feladatok.
Hogyan segíti az EKKR az európai munkaerőpiac működését? WORKSHOP 4.
TÁRSADALMI HATÁSOK.
Szociális terület képzési rendszerének tervezett módosításai
Dr. Nagy Dóra Adriána ügyvéd
Dr. Nagy Dóra Adriána ügyvéd
Előadás másolata:

A (GYAKORLATI) SZAKKÉPZÉS EURÓPAI ÉS HAZAI HELYZETE „A felsőoktatás rendszer-szintű változásaihoz kapcsolódó rövid ciklusú képzések a Szegedi Tudományegyetemen” (HEFOP ) Dr. Bodosi Mihály Szeged, 2008 szept. 19.

KÉPZÉS, SZAKKÉPZÉS A új szakképzési rend bevezetése (11/1198. és 66/1999 EüM rendeletek) Számos korrekció (2003, 2005, 2008) Jogszabály-módosítások indokai: korábban végig nem gondolt szakmai okok financiális szempontok (kötelező tanfolyamok) elvárások csökkentése, a szigorúság mérséklése Elmaradt a korábban tervezett, a gyakorlat- orientált képzés és szakképzés fejlesztése (a tervek, az európai gyakorlat és elvárások ellenére)

TERVEK, ELKÉPZELÉSEK Gyakorlati képzés szintjei Törzsképzés – minden szakma elsajátításához nélkülözhetetlen alapismeretek Un. skill tréning – sebészi típusú szakmákhoz manuális gyakorlat biztosítása Speciális szakmai tréning és gyakorlati oktatás Tervek (voltak) A skill tréning egyik részét a graduális képzésbe vinni, a másikat megerősíteni és továbbfejleszteni Funkcionális anatómiai gyakorlatok bevezetése

ELVÁRÁSOK A SPECIÁLIS KÉPZÉSNÉL Európai műtéti (beavatkozási) teendők jogszabályi előírása – un. eurokonform műtéti szám és típus teljesítése Minimum- és optimum-szintek megjelölése Szakképzési tevékenységi leckekönyv szigorú vezetése Rendszeres ellenőrzés több szinten (minőségi kontroll) Szakvizsgára bocsátás előírásainak szigorítása

A MAI VALÓSÁG EU-trendek Állatkísérletekkel kapcsolatos szabályozás Betegjogok érvényesítése A fantomgyakorlatok, szimulálás, virtuális tevékenység kényszerű (és jogos) térnyerése Az un. skill tréning működtetése Csak vidéken, a sebészeti műtéttani intézeteken Kétféle program (sebészi ill. sebészi típusú) Folyamatos financiális gondok

MŰTÉTI ELVÁRÁSOK, AKTUÁLIS GONDOK A UEMS ajánlásainak hatására kialakított műtéti szám és típus előírása (EU megfelelés) A teljesíthetőség korlátozásának igénye (ágyszám-csökkentés, TVK-korlát, stb.) A munkaidő-előírás korlátozó hatása Az un. egy-napos sebészet bevezetésének következményei A privatizáció kedvezőtlen hatása a szakképzésre (lásd plasztikai sebészetet)

EU ELVÁRÁSOK, USA GYAKORLAT Mindenütt a tételes elvárások számának növelése a szigor irányába történő elmozdulás ellenőrzések szorgalmazása gyakorlati képzési lehetőségek kiterjesztése, külföldi képzőhelyek igénybe vétele A szakvizsgára bocsátás szükség szerinti halasztása (kivált a munkaidő-korlát miatt)

EURÓPAI MUNKAIDŐ-SZABÁLYOZÁS (EWTD) „protection of the clinical personnel against overwork for the benefit of patients” a jogszabályt Európában 2003-ban vezeték be, Magyarországon 2004-től hatályos (2003 évi LXXXXIV. törvény az eü. tevékenység egyes kérdéseiről) az Egyesült Államokban Code 405 (2003) 2008 jan. 1-től sok helyütt szankcionálják

SZAKKÉPZÉS ÉS MUNKAIDŐ-KORLÁT Európában 48 (+12 óra), az Egyesült Államokban 80 óra (idegsebész rezidensek esetén 84 óra) a megengedett max. munkaidő UEMS sebészi szakbizottságainak feljegyzése és javaslata az Európa Parlament számára (a Permanent Working Group of Young Doctors is támogatta) Az ajánlást már UEMS szinten megtámadták a nem sebészi szakmák képviselői

EWTD HATÁSA A SZAKKÉPZÉSRE csökkenő klinikai jelenlét (150 nap/év) 30 %-kal kevesebb orvos-beteg találkozás 30 %-kal kisebb esély a műtétek elvégzésére megszakított kapcsolat beteggel, tutorral a struktúrált tréning véletlenszerűvé válása csak rutin munkára nyílik lehetőség, elvész a szakma vonzása, a motiváltság csökkenő fizetés (a túlmunka tiltása)

AMERIKAI VÉLEMÉNYEK Egy rezidens-felmérés szerint több idő nyílt tanulásra, szakirodalomra frissebben, fittebben dolgozhattak de a rendelet negatív módon érintette az operatív lehetőségeket az előírás kedvezőtlenül befolyásolta oktatásukat (szemináriumok, un. bed-side trainingek megkevesbedése) az intézkedés a beteg-megfigyelés és ellenőrzés ártalmára szolgált

FELADATOK I. a minőségi szakképzés eddigi gyakorlatának megőrzése (skill tréning, sebészeti anatómiai és szimulációs gyakorlatok szervezése) törekvés a speciális gyakorlati képzések, „hand’s-on-course” programok szervezésére (több szakma nemzetközi gyakorlata alapján ezt szorgalmazza ma is) a tételes teljesítések szigorú megkövetelése (leckekönyv, log-book)

FELADATOK II. abszolutórium kiállítása, szakvizsgára bocsátás, csak garantált maradéktalan teljesítés esetén történhet a szakképzési rendszer várható átalakítása minden bizonnyal új kihívásokat jelenít meg szembesülnünk kell a külföldi attitüd-váltással

DEMAND FOR THE FUTURE Select right ones Educate them Train them Share experience Form a team … and support them

PRACTICAL RECOMMENDATIONS Give …a lot of Options some Guidelines no Standards Don’t ever give up!