Globális változások-környezeti hatások és válaszok

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Erdővagyon-gazdálkodás
Advertisements

Kiutak a válságból?. Kiút feltételei • Rendszerszemlélet • Szociális igazságosság • Környezet eltartóképesség szerinti használata • Paradigmaváltás •
A környezetszennyezés forrásai
Ügyvezető igazgató, RHK Kft.
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
Energia – történelem - társadalom
Megújuló energiaforrások Napenergia hasznosítása
Globális probléma Hatása minden kontinensre kiterjed
Fenntartható energiagazdálkodással az éghajlatváltozással szemben: retorika vagy realitás? Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan.
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Széleskörű társadalmi képviselet (pártok, szakszervezetek, kamarák,
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Az európai unió környezetvédelme. A tisztább, élhető környezetért Az Európai Unió több évtizedes munka eredményeként rendkívül átfogó környezetvédelmi.
Török Ádám Környezettudatos Közlekedés Roadshow,
Modláné Görgényi Ildikó. Vidékfejlesztés A gazdaság folyamataiban látható és minden érintett számára érezhető javulás következzen be. Minőségi, a környezet-
FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS és A FÖLD ELTARTÓKÉPESSÉGE
Globális problémák Kialakulásuk okai:
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
Fosszilis vs. megújuló Gazdaságossági szempontok
A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia végrehajtása - nemzetközi folyamatok és hazai feladatok - MeH-MTA Klímafórum május 28.
A változó éghajlattal összefüggő változások, problémák bemutatása
Fenntartható termelési és fogyasztási szokások ösztönzése akcióterv Szántó Szilvia Környezetfejlesztési Főosztály Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Környezeti szemléletformálás
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
A környezetvédelem története és alapfogalmai
2. AZ ENERGETIKA ALAPJAI.
Az alternatív energia felhasználása
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
FÖLDRÉSZEK.
Hagyományos energiaforrások és az atomenergia
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
EU KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS A CSATLAKOZÁS MAGYAR VONATKOZÁSAI Dr. Fogarassy Csaba
UMVP MB KAP albizottság, KAP-reform Papp Gergely Agrárgazdasági Kutató Intézet
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
Dr. Éri Vilma igazgató, Környezettudományi Központ
Legyen kevesebb autó, tisztább város, több zöld! – Ajánlások a Városi Környezet Stratégiához Hegyi Gyula Budapest, november 13. Fővárosi Közgyűlés.
ÚMVP III-IV.tengely Budapest, Dr. Horváth Zita Agrár-vidékfejlesztési Főosztály.
Energiahatékonyság és fenntartható fejlődés
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
Globális problémák.
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
Mérnökökológia Musa Ildikó BME VKKT.
Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia. Folyamat Kormányprogramban Kormányprogramban OGY határozat-tervezet OGY határozat-tervezet NÉS koncepció: MTA-EMLA,
I.Nemzetközi példák II.Magyar helyzet III.Klímatörvénnyel kapcsolatos elképzelések.
1 A LIBERALIZÁLT ENERGIAPIAC HATÁSA A GAZDASÁG FEJLŐDÉSÉRE Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Hatvani György helyettes államtitkár.
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
„Megújuló energia-megújuló vidék” Az agrárgazálkodás lehetőségei a zöld energia előállításában Kovács Kálmán államtitkár Tájékoztató Fórum, Nagykanizsa.
Ökológiai fenntarthatóság – veszélyek és kiutak
Nagyságrendi becslések és oktatásuk a természettudományokban Timár Gábor tanszékvezető egyetemi docens ELTE Geofizikai és Űrtudományi Tanszék Eötvös Loránd.
A világ ökológiai állapota és perspektívái (Millennium Ecosystem Assessment alapján) Török Katalin MTA Ökológiai és Botanikai Kutatóintézete Magyar.
Környezet- és egészségvédelem a mindennapjainkban
Energia és (levegő)környezet
1. BEVEZETÉS. EMBER,ENERGIA, KÖRNYEZET
Környezettan Előadás Ajánlott irodalom:
Nagy Sára Környezettudomány Előzmények Globális Légkörkutatási Program (GARP), évi ENSZ-konferencia WMO (CO2 hatása a klímaváltozásra)
1© Dennis Meadows, 2005 Rendszerszemlélet a felsőoktatásban Élő egyetem - konferencia Budapest, 2005 Április 21. Dennis Meadows
Fenntarthatóság Hol tart Európa a cselekvésben? Herczog Edit Európai parlamenti képviselő Magyar Fenntarthatósági Csúcs II. Budapest, november 24.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A fenntartható társadalom előtt álló feladatok Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége Dr. Ágoston Csaba PhD Elnökségi tag.
Új innovatív beszerzési modellek (PcP – Pre-Commercial Procurement) és alkalmazásuk Fenntarthatóság és energiahatékonyság a közbeszerzési eljárásban Miskolc,
„Vegyünk egy nagy levegőt”
Ökoiskola- vetélkedő március
Globális problémák Globális problémák.
GLOBÁLIS CÉLOK A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSÉRT Global Goals.
Globalizáció.
Előadás másolata:

Globális változások-környezeti hatások és válaszok Dr. Nemes Csaba Főosztályvezető Környezetmegőrzési és Fejlesztési Főosztály Vidékfejlesztési Minisztérium Budapest, 2011 XI. 23-24 Magyar „Fenntarthatósági csúcs” II.

A Föld helyzete 2011/1 Óránként vesztünk el egy fajt - ez 10.000-szerese a természetes kihalási rátának Az elmúlt 4,5 milliárd év alatt öt nagy kihalási hullám volt. A hatodik, a leggyorsabb pedig éppen folyamatban van. A földi fajok becsült száma kb. 5 millió, ebből idáig mindössze 1,5 milliót írtak már le. A szárazföldi fajok populációja 25, a tengeri állatoké 28, az édesvízieké 29 százalékkal csökkent.) Az évszázad feléig bolygónk lélekszáma megközelítheti a 9,3 milliárdot. A Föld népessége 2100-ra feltehetően meghaladja a 10 milliárd főt. A történelem során először fordul elő, hogy a világ népességének több mint 50%-a él városi területeken. 2050-re ez az arány valószínűleg eléri a 70%-ot. Egyre nagyobb mértékben városiasodott világunk valószínűleg növekvő fogyasztást fog hozni. 2050-ben a szélesebb globális középosztály nagyobb vásárlóerőt fog képviselni.

A Föld helyzete 2011/2 A 2050-re kialakuló nagyobb népesség, intenzívebb mezőgazdasági termelés jelent. hatás: természetes ökoszisztémák eltűnése, az ökoszisztémák nyújtotta szolgáltatások – például a szén- és vízvisszaforgatás – károsodása, valamint az élelmiszer- és rostellátás minőségének romlása. A becslések szerint 70 000 és 100 000 között van a nagy mennyiségben, évi egymillió tonna felett előállított vegyi anyagok száma. 2050-re négy–tízszeresére kell növelnünk az erőforrás-hatékonyságot úgy, hogy már 2020-ra jelentős javulásnak kell bekövetkeznie. Budapesten egy átlagos lakás energiafogyasztása duplája egy hasonló bécsi Magyarország (Teljes primerenergia-felhasználásának 33%-át (360 PJ) emészti fel a lakóépületek fűtési és melegvíz-igény) 2050-re ez az arány valószínűleg eléri a 70%-ot. Egyre nagyobb mértékben városiasodott világunk valószínűleg növekvő fogyasztást fog hozni.

Döntéshozói-kormányzati válaszok Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia természeti erőforrás/gazdasági erőforrás/humán erőforrás/társadalmi erőforrás Nemzeti Energia Stratégia egy olyan opcióval is számol ahol a teljes energia fogyasztás csökken Nemzeti Környezeti Innovációs Stratégia felkészít a megelőző jellegű környezetvédelmi fejlesztésekre PM10 csökkentési ágazatközi program közlekedés, a kommunális és ipari hőellátás stb. területére fogalmaz intézkedéseket Új szabályozások Termékdíj törvény és hulladékgazdálkodási törvény megreformálják az újrahasznosítás, újra-használat rendszereit új a levegő minőségét szabályozó jogszabály új Hatásvizsgálati jogszabály

Mit tehet az egyén?/1 Hajtó erő Fenntartható fogyasztás Tudatos vásárlás folyamat Fenntartható termelés Környezetirányítási rendszerek eredmény Tisztább környezet Természeti erőforrás védelem

Mit tehet az egyén?/2 Elég mindig csak egy lépés! Nem lehet mindent egyszerre megváltoztatni Nem lehet mindent előre látni! Elég ha csak a következő változtatást tervezem meg Van segítség! Közösségek, civil szervezetek Világi és egyházi szervezetek Szakmai szervezetek Advent első vasárnapja. Advent a várokozó, csendes szeretet szent időszaka, ezért jó lenne, ha ilyenkor nem a plázákban kacatokat habzsoló keserűség töltené el szívünket.

csaba.nemes@vm.gov.hu