Máté András H 14:00-15:30, i/221.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az igazmondók illetve lovagok mindig igazat mondanak, a hazugmondók illetve lókötők mindig hazudnak, a szeszélyesek, normálisok hol igazat mondanak, hol.
Advertisements

Találós kérdések Gondolkodási idő összesen 15 perc.
KÉSZÍTETTE: Takács Sándor
ARANYKÖPÉSEK KÉPEKKEL.
A Női Szavak Értelmező Szótára
Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
2006. február 17. Valószínűségszámítás és statisztika II. Telefonos feladat Egy kalapban van két korong, az egyiknek mindkét oldala piros, a másiknak.
Mondattan: Összetett mondatok I.
A matematikai logika alapjai
É: Pali is, Pista is jól sakkozik. T: Nem igaz. É: Bizonyítsd be. Mi nem igaz? T: Nem igaz, hogy Pali jól sakkozik. Nyertem É: Pali vagy Pista.
Matematika II. 2. előadás Geodézia szakmérnöki szak 2012/2013. tanév Műszaki térinformatika ágazat őszi félév.
A Venn-diagram használata
4. VÉGES HALMAZOK 4.1 Alaptulajdonságok
2. óra. Emlékeztető Hello Világ! Ez Makk Marci honlapja!
Barwise-Etchemendy: Language, Proof and Logic
Az összehasonlító rendezések
Intervallum.
MATEMATIKA 100. ÓRA MAJOROS MÁRK.
MATEMATIKA e-tananyag 9. osztály
5.2. Próbavizsga Próbáld ki tudásod!
Tibeti személyiségteszt
A főnök reményvesztetten tekint az órájára és már meg van győződve arról, hogy a beosztottja nem ér be időre ahhoz, hogy a mai megbeszélés anyagát befejezze.
ALAPIGE: 1Kir 3,
Ami az emberek nagy részénél ugyanazt az eredményt hozza.
Érvelés Technika Ziegler Zsolt
Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Sztoczek J. u fsz. 2. Érveléstechnika-logika 8.
Melyik döntési elvnek felelnek meg az alábbi bizonytalanság melletti döntések?
A FÉRFIAKról Zene: „Az igazi férfi”.
A skatulya-elv (Dirichlet-elv) Tuzson Zoltán, Székelyudvarhely.
Logikai műveletek.
Binomiális eloszlás.
Érvelés, bizonyítás, következmény, helyesség
Első Analitika I.1. Az állításelmélet újrafogalmazása „Protaszisz az a mondat, ami valamit valamiről állít vagy tagad.” „Lehet egyetemes, részleges (en.
Atomi mondatok FOL-ban Atomi mondat általában: amiben egy vagy több dolgot megnevezünk, és ezekről állítunk valamit. Pl: „Jóska átadta a pikk dámát Pistának”
Nem igaz, hogy a kocka vagy tetraéder. Nem igaz, hogy a kicsi és piros. a nem kocka és nem tetraéder. a nem kicsi vagy nem piros. Általában: "  (A  B)
„Házasodj meg, meg fogod bánni; ne házasodj meg, azt is meg fogod bánni; házasodj vagy ne házasodj, mindkettőt meg fogod bánni; vagy megházasodsz, vagy.
A kondicionális törvényei
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
(nyelv-családhoz képest!!!
Honlap készítés 2. óra.
Melyik döntési elvnek felelnek meg az alábbi bizonytalanság melletti döntések?
Felhívja otthon Hall ó ! – válaszol suttogva egy gyermekhang. - Apád otthon van? - Igen... – jön a suttogó válasz. - Beszélhetnék vele ? - Nem.
Az osztályom a Szemerében
G y ö n y ö r k ö d j és N E V E S S ! ! ! Zene: Princess: Tavaszi hajnal.
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
1 TANULÁSI TÍPUS TESZT.
57. Az egyik:Ha Subidam vagyok, akkor ő Subidu. A másik:Ha ő Subidu, akkor én Subidam vagyok. Mit lehet ebből megtudni? 56. Az egyik: Ma hazudok, vagy.
Új szigetre érkeztünk, itt normálisak is laknak. Ők hol igazat mondanak, hol hazudnak. 39. A, B és C közül egy lovag, egy lókötő, egy normális. A: Normális.
Ne felejtsük el: Legyen A tetszőleges kijelentés. Arra a kérdésre, hogy „A akkor és csak akkor igaz-e, ha te lovag vagy?” a lovagok is, a lókötők is.
RENDŐRVICCEK.
GRÁFOK Definíció: Gráfnak nevezzük véges vagy megszámlálhatóan végtelen sok pont és azokat összekötő szintén véges vagy megszámlálhatóan végtelen sok.
Valószínűségszámítás II.
Máté András
ARANYKÖPÉSEK (Bokrétás András) Senki sem lehet tökéletes… Bel ő lem is hiányzik a hiba. Bel ő lem is hiányzik a hiba.
Craig felügyelő eseteiből (otthoni feladat volt) „A”
G y ö n y ö r k ö d j és N E V E S S ! ! !
Egy kanal, egy csesze vagy egy vödör?.  Az elmegyogyintezetben tartott intezeti bemutato utan az egyik latogato megkerdezi az intezetvezetö professzort,
Erdélyben járunk, a bennszülöttek egy része vámpír. Az emberek mindig azt mondják, amit igaznak hisznek, a vámpírok az ellenkezőjét. De az embereknek és.
Máté András egyetemi docens ELTE BTK Logika tanszék I. István gimnázium IV. D osztály (1971)
BŰNMEGELŐZÉSI LABIRINTUS Bátor Lakattal
Egyenlet, egyenlőtlenség, azonosság, azonos egyenlőtlenség
Logika szeminárium Barwise-Etchemendy: Language, Proof and Logic
Fordítás (formalizálás, interpretáció)
Mi a címe ennek a kurzusnak?
Húsvét V Vasárnap Á - év Jn 14,1-12.
Érvelések (helyességének) cáfolata
Új történet: Alice Csodaországban
Portia ládikái (ld. A velencei kalmár)
A G szigettel kapcsolatban a következő dián olvasható két pár kérdés
Lécci ne csalj, mert jópofa!
Előadás másolata:

Máté András H 14:00-15:30, i/221

Skatulya-elv Huszonnégy egyforma pár cipő van egy zsákban. Legalább hány darab cipőt kell, hogy kivegyek belőle, hogy fel tudjak venni egy pár cipőt? Most huszonnégy piros és huszonnégy kék zokni van a zsákban. Legalább hányat kell kivenni belőle, hogy fel tudjak venni egy pár (nem felemás) zoknit? New Yorknak több lakosa van, mint ahány hajszál van bármelyik lakos fején. Következik-e ebből, hogy van két lakos, akinek ugyanannyi hajszála van? Neverhasbeen városában:  nincs két lakos, akinek ugyanannyi hajszála van,  senkinek nincs pont 518 hajszála,  több lakos van, mint ahány hajszála bárkinek is. Legfeljebb hányan laknak Neverhasbeen-ben? Ha n darab skatulyánk van és legalább n+1 golyónk (vagy akármink), akkor legalább az egyik skatulyában legalább két golyó lesz.

Lovagok és lóköt ő k A lovagok mindig igazat mondanak A lókötők mindig hazudnak

Az Idegen (I) kiköt egy szigeten, ahol csak lovagok és lókötők laknak. Elkezd beszélgetni három bennszülöttel (A, B, C ). I (A-hoz): Melyik csoporthoz tartozol? A:(érthetetlen válasz) I (B-hez): Mit mondott A? B: Azt mondta, hogy ő lókötő. C:Ne higgyen B-nek, hazudik. Hova tartozik B és C? És A? I (A-hoz): Hány lovag van köztetek? A: (megint érthetetlen válasz) I (B-hez): Mit mondott A? B: Azt, hogy egy. C: Ne higgyen B-nek, hazudik. Ebből mi derült ki?

I most csak két bennszülöttel találkozik, A-val és B-vel. A: Legalább az egyikünk lókötő. A: Lókötő vagyok, vagy B lovag. A: Lókötő vagyok, de B nem az. Indirekt érvelés. Feltesszük, hogy amit A mond, az hamis. Ellentmondásra jutunk. Tehát A igazat mondott. Megengedő ‘vagy’ Akkor igaz, ha legalább az egyik tagmondat igaz. Tehát mikor hamis? ‘de’: akkor is hamis,ha csak az egyik tagmondat hamis!

Megint három bennszülött van jelen, A, B és C. A: B és C egyforma típusú. I (C-hez): Egyforma típusú-e A és B? Mit válaszolt C? Esetszétválasztás A lovagA lókötő

Most Smullyan beszélget két bennszülöttel. Megkérdezi az egyiket: Lovag valamelyikük? A válaszból kiderült, hogy mi a helyes válasz. A válaszoló lovag vagy lókötő? És a másik? Két bennszülöttől megkérdezzük, hogy a másik micsoda. Ugyanazt a választ kapjuk-e? És mi az, amit megtudunk a válaszból?