Regionális gazdaságtan

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kutatási gyorsjelentés Omnibuszos kutatás meghatározott szakpolitikai témában – Egészségügy január.
Advertisements

2010. Augusztus 16. és Augusztus 17. hajnala.
1. Konzorciumi Partnerek •Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) •Magyar Iparszövetség (OKISZ) •Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ)
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
Róma az örök város.
Nemzetgazdaságunk ágazati megoszlása a GDP%-ában
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
A VILÁGGAZDASÁG VEZETŐ HATALMA
Észak Dél ellen.
Statisztika Érettségi feladatok
MARTON MELINDA – PAKU ÁRON TÉRSÉGTIPOLÓGIA KOMPLEX TÁRSADALMI MUTATÓK ALAPJÁN.
Az észak-alföldi közép- és kisvárosok feldolgozóipara az ezredfordulón
Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Világ és Regionális Gazdaságtan Intézet MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG VI. VÁNDORGYŰLÉS Adalékok a regionális.
Dél-Dunántúl mezőgazdaságának főbb jellemzői 1990-től napjainkig
A Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió helye a Kárpát-medencében és gazdasági jellemzői Dr. (habil) Pál Ágnes főiskolai tanár HUNGARY, SZTE JGYTFK Sopron,
GTK-GVAM 11-es csoport. Bevezetés 1. Mi a vizsgált probléma? 2. Ki a célcsoport? 3. Mi a várható hasznosság?
A regionális gazdaságtan tárgya
Görögország vonzerői Andalits Alexandra.
Kutatási összefoglaló. Regionális eltérések Magyarországon nemzetközi összehasonlításban.
Gazdasági ismeretek.
1 Felsőoktatási jelentkezés A szeptemberben induló felsőoktatási képzések jelentkezői Forrás: Educatio Kht. – OFIK, Felvi.hu
REGIONÁLIS GAZDASÁGTAN
Az Észak-Alföldi régió bemutatása
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
1 Az Európai Unió Strukturális és Regionális politikája Előadó: Tóth István.
A régió és ezen belül a kistérség munkaerő-piaci helyzete, hiányszakmák a régióban, a foglalkoztatáspolitika aktuális kérdései.
A Magyar Köztársaság kormánya. A recesszió foglalkoztatásra gyakorolt hatásának kezelésével kapcsolatos munkaerő-piaci intézkedések Simon Gábor államtitkár.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
A Dél-Dunántúli régió gazdaságában rejlő potenciál – a KKV-k szerepe a gazdaságfejlesztésben.
ÜDVÖZÖLJÜK a Térségi Konferencia résztvevőit november.
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése VÁTI.
Európa térszerkezete.
Dolgozatkérdések az állam általános jellemzőihez.
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
A régió  A régiót három megye, Fejér, Veszprém és Komárom-Esztergom megye alkotja. Fejér 10, Veszprém 9, Komárom-Esztergom pedig 7 kistérségre tagolódik.
A Közép-Dunántúli Régió ipara
A évi népszámlálás és a külföldiek integrációja Gödri Irén Transznacionalizmus és integráció c. konferencia Budapest, május 17.
A projekt ütemterve november 10-től. A terv, hogy 3-4 hét alatt lebonyolítani a kerekasztal beszélgetéseket az alábbi dátumokkal: 1. kerekasztal:
A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ MUNKAERŐPIACI HELYZETE, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A DIPLOMÁSOK ELHELYEZKEDÉSÉRE SOPRON, december 11.
történelmi integrációi
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése Majorné.
Újraiparosítási folyamatok a Dél-Dunántúlon Feldolgozó ipari helyzetkép a Dél-Dunántúli régióban Kovács Szilárd PhD-hallgató PTE KTK Regionális Politika.
A népesség megoszlása Dr. Kozma Gábor.
Európa és Magyarország helyzete az ipari forradalom évszázadában I.
MTA Regionális Kutatások Központja A DUNA - AZ EU VII. KORRIDORA Horváth Gyula MTA Regionális Kutatások Központja 2008.
Iparpolitikai és regionális szempontok a GKM Stratégiájában és az ÚMFT-ben Dr. Cservenyák Ildikó Főosztályvezető, GKM MRTT, V. vándorgyűlése október.
A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG IX. VÁNDORGYŰLÉSE A vizek szerepe a területi fejlődésben A Duna és a Tisza térségeinek fejlődési problémái és fejlesztési.
Regionális gazdaságtan GVAM nappali tagozat tavasz, időütemezés,határidők.
Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Új fejlesztési övezet: Közép-Európa Az autóipar telephelyválasztásának.
Magyarország Magyarország Közép-Európában az Alpok és a Kárpátok által határolt Kárpát-medencében fekszik. Sok országgal határos:Ausztriával Szlovákiával.
ben Európában telepítették a világ napelemes rendszereinek 70%-át, 2013-ban ez az arány már csak 28% volt, - az új PV (photovoltaic - fotovillamos.
Regionális politika – beadandó feladat 1) Készítse el az Ön által kiválasztott megye elemzését az alábbiakban megadott szempontok szerint: 1.A megye informatív.
1 Regionális gazdaságtan 9. előadás A regionalizmus és regionális politika az Európai unióban.
A Zöldség- Gyümölcs ágazat gazdasági jellemzése
1 HATÁRRÉGIÓK FEJLŐDÉSÉNEK SAJÁTOSSÁGAI A SLO/HU/CRO /2004/01/HU- 74 sz. INTERREG projekt támogatásával készült képzés.
IFJÚSÁGI GARANCIA RENDSZER GINOP munkaerő-piaci program Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály Szolnok.
Integrált marketingkommunikáció Prof. Dr. Józsa László.
Borsod-Abaúj-Zemplén megye gazdasági folyamatai
Mariko Ouchi ILO-Budapest Office
Szociokulturális és identitáselemek a versenyképességben
A népesség megoszlása Dr. Kozma Gábor.
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
A nagyvárosok, mint az európai térszerkezet kitüntetett pontjai
Európai Uniós ismeretek
FELDOLGOZÓIPAR HELYZETE ÉS SAJÁTOSSÁGAI A DÉL-DUNÁNTÚLON
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Területi eloszlások összevetése: Hoover index
Előadás másolata:

Regionális gazdaságtan Beadandó esszéfeladat Nappali képzés Turizmus Szak Gazdasági és Vidékfejlesztő Ag. Szak

Mutassa be a kiválasztott régiót röviden az alábbi szempontok szerint! Gazdasági és vidékfejlesztő agrármérnököknek egyénileg, Turizmus-vendéglátás szakon 2 fős csoportokban elkészítendő feladat! Válasszon ki egy régiót - és annak valamely gazdasági szektorát/ágazatát! A választható régiók és tevékenységek listáját ld. következő oldalon. Egy témát csak max 2 csoport választhat! A listától eltérő témát csak előzetes egyeztetés után lehet választani. Mutassa be a kiválasztott régiót röviden az alábbi szempontok szerint! Jellemezze a régió adottságait a kiválasztott ágazat/tevékenység szempontjából. Milyen adottságok a telepítési tényezők az adott ágazathoz kötődő vállalkozások számára? Ezek hogyan, milyen eloszlásban állnak rendelkezésre a térségben? Milyen infrastrukturális és munkaerőellátottság jellemző a régióra és a tevékenységre. Jellemezze a régió típusát. Homogén vagy csomóponti régiónak tekinthető-e inkább, és miért? Mutassa be részletesen a kiválasztott ágazat/tevékenység helyzetét! – gyűjtsön adatokat. Mutasson be legalább két olyan mutatót, amelyek naturális adatokkal jellemezhetők (létszám, mennyiség, ..) és legalább két olyan mutatót, amelyek pénzbeli értékkel írhatók le (jövedelem, árbevétel, stb...) Legalább 5 év adatát mutassa be a régióra és összehasonlításképpen az országra nézve is! Készítsen táblázatot és grafikont is a gyűjtött adatokból, és ezek alapján röviden értékelje a régióban az ágazat helyzetét szöveggel. Számítsa ki a 3. szerinti adatsorok közül valamely alkalmas adatsorra egy regionális vizsgálatokra alkalmas index értékét és alakulását (Hoover index, Krugman index, Lorenz-görbe, lokációs hányados, stb..), és szövegesen is értelmezze a kapott eredményt. A felhasznált forrásokat sorolja fel a dolgozat végén. Terjedelem: 10-15 nyomtatott A4 méretű oldal a fenti szerkezetben. Határidő: 2010 május 5, szerda, 14.00 óra - a témaválasztást március 31-ig kérem!

Javasolt (választható) régiók és ágazatok Magyarország – Dél-Dunántúl és mezőgazdaság Magyarország – Közép-Dunántúl és ipari termelés (valamely ipari ágazat) Észak-Magyarország – turizmus Nyugat-Dunántúl – termálturizmus A magyar régiók foglalkoztatási, munkaerőpiaci szerkezete gazdasági ágazatok szerint Ipari parkok valamely régióban vagy megyében Dunamenti térségek városai és településszerkezete A Balaton környéke (BKÜ) gazdasági szerkezete és vállalkozásai A Balatonfelvidék borászata összehasonlítva valamely más borvidékkel Borvidékek Franciaországban USA Szilikonvölgy, mikroelektronika USA, Hollywood, filmipar Ruhr-vidék, nehézipar Németország valamely régiója – autóipar USA – Corn Belt – kukoricatermesztés Róma és környéke – vallási turizmus Észak-Afrika – turizmus Horvát Adria-part – turizmus A Földközi tenger mediterrán partvidéke (Spanyol és Francia tengerpart, v. török és közel-keleti térség) – turizmus Észak-Olaszország – síturizmus Észak-Olaszország – ipari termelés