Kiegészítések. 1.A sejtek differenciáltsági állapotai A sejteket osztályozhatjuk aszerint, hogy milyen képességük (potenciájuk) van más típusú sejtekké.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Középbél, máj, hasnyálmirigy, vastagbél
Advertisements

Energia a középpontban
Fehérjék biológiai jelentősége és az enzimek
Az emberi test felépítése A bőr és a mozgás szervrendszere
A vitaminok és ásványi sók
A CUKORBETEGSÉG.
A test mélyebb rétegeiben
A vér.
Zsíranyagcsere Szokásos táplálék összetétel: - szénhidrát: 45-50%
Zsíranyagcsere Szokásos táplálék összetétel: - szénhidrát: 45-50%
Zsíranyagcsere Szokásos táplálék összetétel: - szénhidrát: 45-50%
A vér.
A vér.
Az elhízás.
Vér.
A metabolikus szindróma gyógyszeres kezelése
A hasnyálmirigy.
Lipidek anyagcseréje és az ateroszklerózis (érelmeszesedés)
A Tüdő Légzés nélkül nincs élet.
Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító.
Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító.
LIPIDEK.
A sejtmembrán és sajátoságai
Génexpresszió (génkifejeződés)
Új irányzatok a biológiában Fehérjék szerkezete, felosztása
5. lecke TESTÜNK SZÖVETEI 8. osztály
Autoimmun betegségek Raduly Georgina.
A szappanok káros hatásai
Lipoprotein lipáz.
Testünk építőkövei.
Pajzsmirigy.
Sejtkapcsoló struktúrák
A vér összetétele, alkotói
A növények ásványianyag-felvétele
Őssejtek Készítette: Hajdu Csilla.
Készítette: Forgács Gergely
Egészségügyi Mérnököknek 2010
azaz a nemzetbiztonsági hivatal felépítése és működése
NUKLEINSAVAK MBI®.
Speciális működésű sejtek Általában: a soksejtű, szövetes élőlények sejtjei különleges feladatok ellátására módosulnak, vagyis felépítésük megváltozik.
AZ IMMUNRENDSZER FELÉPÍTÉSE ÉS MŰKÖDÉSE
AZ IMMUNRENDSZER FELÉPÍTÉSE ÉS MŰKÖDÉSE
Nyitott biologiai rendszerek
A vérkeringés szerepe.
A légzés fogalma és jelentősége
A támasztószövet.
Az ember táplálkozása.
Állatok szövetei Köb vagy hám…..henger??.
Emésztés, felszívódás, transzport
A vér Mennyi van belőle? Mennyi a pH-ja? Milyen szövettípushoz tartozik?
Anyagszállítás Vérképzés Véralvadás
E= egyszerű választás T= többszörös választás
A légzési gázok szállítása
 A z emberi szervezetben a csontban található és a vérben oldott állapotban. Sejten belüli információt közvetítő anyag. A kalcium ion beáramlása okozza.
AZ IMMUNRENDSZER FELÉPÍTÉSE ÉS MŰKÖDÉSE I.
3. 4. Hasadás inda spóra parthenogenezis Sok növényfaj differenciálódott sejtjei könnyen totipotenssé válnak Embrió kultúra Szerv kultúra Kallusz kultúra.
Lipidek.
EMBERI SZÖVETEK Szövet fogalma: Azonos eredetű, hasonló felépítésű sejtek alkotnak egy szövetet, amelyek egy, vagy néhány feladat ellátására differenciálódnak.
Hormonokról általában Hormonhatás mechanizmusa
2-es típusú diabetes mellitus: újdonságok
2. Táplálkozástani Alapfogalmak és Koncepciók
A vér összetétele, alkotói
Gyakran felvetődő kérdés
A sejt szerkezete A sejt az élő szervezetek alaki és működési egysége
Őssejtek dr. Nagy Nándor Semmelweis Egyetem,
Mikrogliák eredete és differenciációja
Az ember rendszertani helye: - állatok - gerincesek - emlősök - méhlepényes emlősök - főemlősök - emberszabásúak - állatok - gerincesek - emlősök - méhlepényes.
ÁLLATI SZÖVETEK Szövet fogalma:
A vér. Szerepe: - különböző anyagokat szállít a testen belül Ez az ANYAGSZÁLLÍTÁS → életjelenség sejtekhez ami szükséges ami felesleges odaszállít elviszi.
Előadás másolata:

Kiegészítések

1.A sejtek differenciáltsági állapotai A sejteket osztályozhatjuk aszerint, hogy milyen képességük (potenciájuk) van más típusú sejtekké átalakulni. (1) A totipotens sejtek potenciája a legnagyobb, s ebből következően, az elkötelezettségük a legkisebb. Ezekből a sejtekből bármilyen más típusú sejt is kialakulhat. Totipotens sejtek például az emberi zigóta és a 2, a 4 és a 8 sejtes humán embrió. (2) A pluripotens sejtek potenciája némileg kisebb fokú. Ilyen sejtek alkotják pl. hólyagcsíra (blasztociszta, blasztula) ún. belső sejttömegét. (3) A multipotens sejtek potenciája tovább szűkül. A felnőtt őssejtek beszűkültebb potenciával rendelkeznek, csak bizonyos típusú sejtekké képesek alakulni, pl. a hematopoetikus (vérképző) őssejtek sejtek csak vérsejtekké. Pontosabban, a hematopoetikus őssejtek először multipotens progenitor (elő-) sejtekké alakulnak (mieloid és a limfoid progenitor sejtek), melyek potenciája a felnőtt őssejtekétől is szűkebb). (1. rész)

A felnőtt őssejtek és a progenitor sejtek között az a különbség, hogy az őssejtek hosszabb ideig tárolódhatnak, míg a progenitor sejtek kialakulásuk után rövidesen rátérnek a differenciálódás útjára. (4) Az unipotens sejtek csak magukkal megegyező sejtekké alakulhatnak, pl. egy hámsejt csak hámsejté. Az unipotens sejtek osztódásainak száma genetikai program által meghatározott, s ezt a programot in vitro sejttenyészetben is követik, azaz, a tenyésztőedényben ugyanannyiszor osztódnak, mint a testben, majd megáll a szaporodásuk (kivéve a hallhatatlanná tett sejtvonalakat). A statikus sejtpopulációt olyan sejtek alkotják, amelyek mitotikus aktivitása nagyon alacsony (G0 stádiumban van a sejtek zöme), rendszerint sérülések hatására kezdenek csak osztódni. Ilyenek pl. a kötőszövet rostképző sejtjei (fibroblaszt és oszteoblaszt sejtek), ill. a különféle hámsejtek. A megújuló sejtpopulációt olyan sejtek alkotják, amelyek mitotikus aktivitása magas (pl. a bélcsatorna falát alkotó hám, ill. a többrétegű hámok alsó rétege). (5) A nem-osztódó sejtek felhagytak a szaporodással (idegsejt, izomsejt, szívizomsejt, fehérvérsejt).

2.Lipidek szállítása A zsírok szállítása szabad zsírsavak, valamint mono- és trigliceridek formájában történik. Mivel vízben – és így a vérplazmában - nem oldódnak, ezért speciális szállítómolekulákra van szükség. A szabad zsírsavakat az albumin szállítja, míg a mono- és trigliceridek, a koleszterin ún. kilomikronokban szállítódik. A kilomikronok burkát foszfatidok, fehérjék és koleszterin alkotja, a trigliceridek a gömb belsejében helyezkednek el.

A zsírsavakat pár percen belül felveszik a szövetek (izom, zsír), míg a kilomikronok jelentős átalakuláson mennek keresztül. Először a májba kerülnek, ahol csökken a fehérje és zsír tartalmuk és ún. VLDL részecskeként kerülnek vissza a keringésbe. A VLDL zsírtartalma folyamatosan bomlik, így csökken. Zsírsavak szabadulnak fel belőlük, amelyek a szövetekbe kerülnek. Így a VLDL-ből fokozatosan IDL, majd LDL lesz. Az LDL a sejtek fő koleszterin forrása. A sejtek megkötik az LDL-t. A máj termel egy HDL nevű részecskét is, melynek a fő feladata, hogy a sejtektől a felesleges koleszterint visszaszállítsa a májba.

3.VLDL, IDL, LDL, HDL Különböző fehérje és lipid tartalmú részecskék. VLDL: nagyon kis sűrűségű lipoproteid, trigliceridet és lipáz enzimet is tartalmaz A lipáz folyamatosan bontja a triglicerideket, amikből szabad zsírsavak szabadulnak fel, ezeket az izom vagy zsírsejtek veszik pár percen belül fel. IDL: a VLDL csökkenő triglicerid tartalma miatt egy idő után átmeneti állapotba kerül (IDL), mely részecskék a májban bomlanak, vagy kis sűrűségű LDL részecskévé alakulnak.

LDL: az LDL-ből veszik fel a sejtek a koleszterint (pl. membránok felépítése, szteroidok, epesavak szintézise) Az LDL-t a sejtek a felszínükön kötik meg. HDL: nagy sűrűségű lipoproteid. A máj termeli, fő feladata, hogy a sejtektől felvegye a felesleges koleszterint és visszaszállítsa a májba. („jó koleszterin”) A koleszterin anyagcsere különlegessége, hogy a sejtek acetil csoportból kiindulva is tudnak koleszterint szintetizálni, de az energia igényesebb.

4.Véralvadási faktorok I.Fibrinogén II. Protrombin III. Szöveti faktor, tissue factor (TF), tromboplasztin IV. Kalcium V. Proakcelerin, labilis faktor VII. Prokonvertin, stabil faktor VIII. Antihemofíliás faktor A, antihemofíliás globulin IX. Antihemofíliás faktor B, Christmas faktor X. Stuart Prower faktor XI. Plazma tromboplasztin komponens, Rosenthal faktor XII. Hageman faktor (hiánya nem okoz vérzékenységet) XIII. Fibrinstabilizáló faktor, Laki – Lorand faktor