Készítette: Rédei Anita 10.b

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Energia, Munka, Teljesítmény Hatásfok
Advertisements

Georg Simon Ohm ( ).
Gázok.
A jele Q, mértékegysége a J (joule).
Ideális gázok állapotváltozásai
NEWTON IDEI TUDOMÁNYOS FELFEDEZÉSEK
2. Előadás Az anyagi pont dinamikája
Hőtan (termodinamika)
A fluidumok mechanikai energiái Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
A MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK
Megújuló energiaforrás
Hőtan (termodinamika)
Dh=dq-dw t =dq+v*dpM16/1 dp=0 esetben dh=dq mivel dq =c p (T)dT (ideális gáz esetén c p =c p (T) ) 1 2 dh= 1 2 c p dT h 2 -h 1 =c p (T 2 -T 1 ) h 2 =c.
Georg Simon Ohm Életrajza..
Aggteleki Cseppkőbarlang
„És mégis mozgás a hő” Készítette: Horváth Zsolt Krisztián 11.c.
Készítette:Hagymási Réka 11.P
Energia megmaradás Kalacsi Péter.
Julius Robert Mayer élete
Gabai Patrik 11.c James Prescott Joule.
Alessandro Volta Gerencsér Bianka.
Hő és áram kapcsolata.
A termodinamika II. főtétele
Föld körüli keringés fizikája
A perdület megjelenése mindennapjainkban
Issac Newton Gravitáció
Newton és gravitációs törvénye
Rövid életrajza Következtetés Tanulmánya Felfedezés Bizonyítása
Ludwig Boltzmann Perlaki Anna 10.D.
Készítette: Gál Patrik (9.c)
Hermann von Helmholtz Kerekes Evelin 11.c. Hermann Ludwig von Helmholtz  augusztus 31.-én Potsdamban született  szeptember 8.-án Charlottenburgban.
James Clerk Maxwell (Edinburgh, június 13
Készítette:Povázsony István!
Charles Augustin Coulomb Életrajza
Heike Kamerlingh Onnes
Ludwig Boltzmann.
Készítette:Szeidl András
A harmonikus rezgőmozgás származtatása
Eötvös Lóránd élete Készítette:Bráder Amanda 9.b.
Készítette: Bádenszki Paszkál 11. c Január 2-án született Kösin-ben (ma Koszalin) augusztus 24-én halt meg Bonnban. Német származású fizikus.
2.csoport. A folyóirat március 1-jén indult meg Lampel Róbert kiadásában és Bródy Sándor szerkesztésében. A lap főmunkatársai Ambrus Zoltán és Gárdonyi.
A tehetetlen tömeg és a súlyos tömeg
Készítette: Szabó Adrienn 10.D
Alessandro Volta Raj Nikolett 10.c
Christiaan Huygens a csillagász
William Thomson (Lord Kelvin)
Julius Robert Mayer Készítette: Nagy Fanni.
"... minden tudományban tanulhattam volna eleget és szépet, de a fizikában tanulok és egyszersmind mulatok, gyönyörködöm is." Jedlik Ányos Élete és munkássága.
Eötvös Loránd és az ingája
William Thomson Lord Kelvin
 Royal Society: Magyarul Királyi Természettudományos Társaságnak nevezik. A legrégibb angliai tudományos társulat ban alapították, 1662-ben.
Készítette: Borzási Stefánia.  augusztus 31-én született a németországi Potsdamban.  Német orvos és fizikus volt.  Édesapja, Ferdinand Helmholtz.
Alessandro Volta Oláh Szófia 10.b.
Készítette: Nagy Attila
Eötvös Loránd és a gravitáció
Készítette: Prumek Zsanett
KÉSZÍTETTE: Mózes Norbert
Luigi Galvani Oroszi Eszter 10.b.
Isaac Newton Principia
Fótos Bálint.  Született Június 13.  Edinburgh, Skócia  3 évesen a katolikus anyja kezdte tanítani  8 évesen elvesztette az anyját  Ezek.
Antal Tamás 11.c.  Definíció  Történelme  Érdekességek  Első főtétel.
Készítette: Bezzeg Tibor 10. c
Hő és az áram kapcsolata
William Thomson /Lord Kelvin/
Dinyák Adrienn 10.a.  Születése Születése  Tanulmányai Tanulmányai  Munkái Munkái  Magánélete Magánélete  Fizikai elért eredményei Fizikai elért.
Isaac Newton és a gravitáció
A mértékegységet James Prescott Joule angol fizikus tiszteletére nevezték el. A joule a munka, a hőmennyiség és az energia – mint fizikai mennyiségek.
Curie házaspár Készítette: Kőszegi Zoltán. Curie házaspár.
Energia: Egy test vagy mező állapotváltoztató képességének mértéke. Egy testnek annyi energiája van, amennyi munkát képes végezni egy másik testen,
Előadás másolata:

Készítette: Rédei Anita 10.b Julius Robert Mayer

Heilbronn, 1814. nov. 25.  Egy gyógyszerész fia. Német hajóorvos 10 éves korában megpróbált megépíteni egy örökmozgót, sikertelenül.

A hő és a mechanikai munka közötti kapcsolat felismerője. Mint hajóorvos észrevette, hogy a trópusokon a matrózok vénás vére pirosabb, mint zordabb időjárású születési helyükön lenni szokott. Ebből helyesen arra következtetett, hogy a szervezettben ilyenkor kisebb fokú oxidációs folyamatok zajlanak le, minthogy az életműködéshez szükséges hő egy részét a természet szolgáltatja. 

Mayer AZ erők mennyiségi és minőségi meghatározása című tanulmányában fejtette ki gondolatait,  és a cikket elküldte az Annalen der Physik szerkesztőségének, 1841-ben elutasították ezt azután 1842-ben Justus von Liebig segítségével második tanulmánya, Megjegyzések az élettelen természet erőiről címmel, már megjelenhetett. 

 1845-ben kimondta az energiamegmaradás törvényének megfogalmazását (ez az elv végül Joule és Helmoltz eredményeiből kiindulva állt össze).

Az energiamegmaradás azt állítja, hogy egy zárt rendszer teljes energiája állandó marad. Más szavakkal az energia átalakítható egyik formájából a másikba, de nem lehet létrehozni, vagy lerombolni. A modern fizikában minden energia tömeget is kifejez, és minden tömeg az energia egy formája.

1850-ben öngyilkosságot kísérelt meg, ami idegbetegségének volt betudható. 1862-ben újra munkához látott. Ekkor már voltak támogatói. 1862-ben Tyndall egy Royal Institutionban tartott előadáson kijelentette, hogy az első helyet az energiamegmaradás tételének megalkotásában Robert Mayert illeti meg. Számos akadémia választotta tagjául. A párizsi Természettudományos Akadémia a Poncelet-díjjal, a londoni Royal Society a Copley-éremmel tüntette ki.

Heilbronn, 1878. márc. 20.

Források: http://www.puskas.hu/ttk/elet/70.html http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/termeszettudomanyok/fizika/fizika-10-evfolyam/az-izochor-es-izobar-folyamatok-termodinamikai-leirasa/robert-mayer http://energiapedia.hu/julius-robert-mayer http://hu.wikipedia.org/wiki/Energiamegmarad%C3%A1s

Köszönöm a figyelmet!