Miért vagyunk sikeresek? Közösségi Szociális Szövetkezet Vízkelety László – E-cherry adományboltok szakmai vezetője Alakulás: 2010 Indulás: 2011-ben egy.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Támogató Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében „Képzés, foglalkoztatás szakembereknek” tárgyú felhívás.
Advertisements

1 „Út a munkához” program tapasztalatai Szűcs Erika Balatonvilágos november 10.
A kiemelt projekt tapasztalatainak hasznosítása „Tett - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 16. Siófok Lénárd Krisztina.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
Fancsalszki Éva projektmenedzser TÁMOP-2.4.3/A-09/ Június 07.
Norvég Alap Zöld ipari innováció. Célok – Zöld ipari innováció Zöld vállalkozások versenyképességének erősítése, meglévő iparágak zöldebbé tétele, zöld.
© 2012 NESsT. w.nesst.org NESsT Társadalmi Vállalkozások.
Zalaszentgróti Foglalkoztatási Paktum szerepe a foglalkoztatásban
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
Adománybolt hálózat Bemutatót készítette: Boda Kitti március.
Magyar Kerékpárosklub Hungarian Cyclists’ Club (HCC)‏ László János, elnök.
A Vállalkozásfejlesztési munkacsoport
KLASZTER A FOGYATÉKOS EMBEREKÉRT Szakmai konferencia Pécs, szeptember
7. A PR (Public Relations) tevékenység (Propaganda / Nyilvánosság)
Civil szervezetek Magyarországon
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
Közösségben újra hasznos!
Közösségben újra hasznos! TÁMOP A DOMÁNYBOLT, MINT A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ESZKÖZE Átfogó Célok • Foglalkoztatás • Környezetvédelem • Anyagi fenntarthatóság.
„SZAKMÁVAL AZ ÉLHATŐBB JÖVŐÉRT”
Nyitó rendezvény „Motiváló képzések és kapcsolódó szolgáltatások a ”Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP A2-12/ október 18.
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
„Megváltozott világ?!” TÁMOP /1-2F projekt Dr. Ádám Szilvia.
CSERITI-Adományháló a jótékonyság új dimenziója
Látássérültek közösségi mentorainak képzése és foglalkoztatása TÁMOP /
Leukó Ferenc Vezetői coaching.
”PRO-TEAM” REHABILITÁCIÓS NONPROFIT KFT. Versenyszféra Fórum „Munkaerő-piaci szolgáltatások a „Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP /
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
AZ ORSZÁGOS EGYHÁZI TISZK KÜLDETÉSE. A fenntartók elvárásai a TISZK, a Felügyelőbizottság és az intézmények felé Olyan szakképzési intézményrendszeri.
Civil szervezetek a munka világában
Önkéntesség, mint a vállalati felelősségvállalás eszköze az E.ON-nál
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Pannon Egyetem Georgikon Kar Szegedi Tudományegyetem.
Pénz, piac és partnerség Túlélés és fejlődés a közösség részeként április 17. Debrecen.
Az új típusú szövetkezetek hatásai az agrárfejlődésre Vajdaságban Ricz András MRTT Vándorgyűlés Gödöllő
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
Új megközelítés - Anyaklubok Magyarországon Jónás Jánosné Szarvasi Fiatalok a Holnapért Egyesület április 3.
Mit tesz az MNB a hazai lakosság pénzügyi kultúrájának fejlesztéséért? Dr. Simon András, kommunikációs igazgató Április 7.
FoglalkoztaTárs - Társ a foglalkoztatásban Október 24. Észak-alföldi regionális szakmai műhelymunka A KézenFogva Alapítvány megjegyzései a kerekasztal.
Kisújszállás: itt mindenkire szerep vár TÁMOP A közművelődés a nem formális és informális tanulás szolgálatában.
Segélyezési rendszer átalakítása
PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK A HUMÁNERŐFORRÁS OPERATÍV PROGRAMOKBAN
Fogd A Kezem Alapítvány
Esélyegyenlőség a dokumentumokban és a gyakorlatban Budapest, November 10.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) szerepe a távmunka fejlesztésében Pirisi Károly főigazgató VI. Országos Távmunka Konferencia december.
Roma Központ Nagykanizsa Magyar-Horvát Szakértői Akadémia szeminárium
E-cherry adománybolt, adományboltok Magyarországon
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Biztonságot az alkalmi munkából élőknek! Az alkalmi munka után fizetett közterhek csökkentése.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) NCA-ÖNSZ-08-C-0070 A Társadalmi Megújulás Operatív Programról: a HEFOP.
Heves megyei civil szervezetek komplex szervezetfejlesztése Heves megyei civil szervezetek komplex szervezetfejlesztése - Pályázati kiírás civil szervezetek.
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
E – kereskedelem - e? jótékony online árusítás Cseh Henriett
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
 Alapító tagjai az ELTE jogász, szociális munkás, szociológus, szociálpolitikus hallgatói, akik az ELTE ÁJK Pártfogói.
a Nemzeti Együttműködési Alap
Atlatszo.hu médiaajánlat. Az Átlátszóról Az Átlátszó a közélet tisztaságáért küzdő pártfüggetlen civil szervezet. Küldetésünk, hogy az állam a magyar.
TÁMOP-5.5.2/09 „Önkéntesség elterjesztése” c. pályázati kiírás előzményei, céljai és háttér-információ Információs nap április 9.
A Roma-Net Helyi Támogató Csoport lehetőségei a szociális városrehabilitáció tervezésében és végrehajtásában Mini-konferencia ,
Biztos Kezdet Gyerekházak
Tudta-e Ön … ?. - Tudta-e Ön, –hogy a parlamenti képviselők összesen havi 360 millió forint fizetést kapnak a büdzséből?
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS. A nyíregyházi élelmiszer piac számokban Nyíregyháza lakosainak száma: Fő​ Napi élelmiszerre költött összeg: 1000 Ft/fő​
Sásdi Faodu Egyesület 2001 – től napjainkig. A kezdetektől vállaljuk a sásdi térségben élő hátrányos helyzetű fiatalok összefogását és támogatását, a.
9. Partnerség, érdekérvényesítés, kormányzati-közösségi kapcsolatok.
„NŐ AZ ESÉLY” TÁMOP B-2- 12/ , 0012.
A projektek hosszú távú előnye – tartós foglalkoztatás A projekt generáló szerepe, a továbblépés lehetőségei, komplex fejlesztési elképzelések.
„NŐ az esély” TÁMOP B-2-12/
„Út a munkához” program tapasztalatai
Lorem ipsum.
Társadalmi vállalkozások
A projektek hosszú távú előnye – tartós foglalkoztatás
Előadás másolata:

Miért vagyunk sikeresek? Közösségi Szociális Szövetkezet Vízkelety László – E-cherry adományboltok szakmai vezetője Alakulás: 2010 Indulás: 2011-ben egy Támop pályázat segítségével. Az adománybolt mellett többféle tevékenység is indult, hátrányos helyzetû munkavállalókkal. 2012: a pályázati támogatás véget ért, a végzett tevékenységek közül az adománybolt mûködik jelenleg, a többi – pályázati támogatás híján – gazdaságilag nem volt fenntartható.

Adományboltok Magyarországon Az elsõ magyar adománybolt 2009 õszén nyílt meg, a Kórházi Önkéntes Segítõ Szolgálat Alapítvány üzemeltette. Az ezt követõ években számos új adománybolt nyílt országszerte, számuk jelenleg közel ban a KOSZSZ adománybolt képzést indított, amely sikeresnek bizonyult, évente 2-3 alkalommal van lehetõség részt venni a képzésen. Három napos, fizetés képzés nyarán megalakult az Adományboltok Országos Szövetsége.

E-cherry adományboltok A KOSZSZ E-cherry néven jelenleg három adományboltot mûködtet Budapesten. Fõ célkitûzésünk, hogy hátrányos helyzetû embereket foglalkoztassunk. Jelenleg 9 fõ hátrányos helyzetû ember dolgozik nálunk az adományboltokban. Az adománybolt pozitív társadalmi hatásai, funkciói: -forrásteremtés -foglalkoztatás -szociális bolt -környezettudatosság, szemléletformálás, újrahasználat, újrahasznosítás -közösségi tér -tovább adományozás -a mûködtetõ szervezet szélesebb körû ismertsége -az adományozás e módja egy szolgáltatás

Alkotás utcai bolt

Vegyész utcai bolt

Munkatársak és vevők

Érdekes adományok

Képzőművészek az adományboltban

A sikeresség mutatói -több mint három éve folyamatosan mûködünk -a megnyitás óta folyamatosan növekszünk, bõvülünk -gazdálkodásunk fenntartható (lényegében nullszaldós) -semmilyen állami támogatást, pályázati pénzt, adományt nem kapunk ben befizettünk az államkasszába több mint 5 millió forint áfát -12 fõt foglalkoztatunk (teljes vagy részmunkaidõben), ebbõl 9 fõ célcsoport, 3 fõ menedzsment -a 2014-es nettó bevételünk meghaladta a 20 millió forintot -kb fõ vásárló, akik a piaci ár feléért vagy harmadáért vásárolhattak nálunk, -kb fõ adományozó, -kb. 45 tonna adomány, amelynek az újrahasználatát biztosítottuk, -kb. 65 tonna adomány, amelynek a újrahasznosítását biztosítottuk, -6 civil szervezetnek, kb. 3,5 tonna válogatott ruhát és könyvet adományoztunk tovább.

A varázsszó: hitelesség. A működésünk nyilvános, átlátható és érthető. Foglalkoztatás -akik a boltokban dolgoznak hátrányos helyzetûek, a bevételbõl elsõsorban az õ – állami támogatás nélküli – foglalkoztatásukat biztosítjuk -szövetkezeti munkahely = támogató munkahely. A dolgozók egy tagok is, tulajdonosai is a munkahelyüknek. -beleszólási lehetõség a stratégiai döntésekbe -jó munkahelyi légkör, jó csapat -tisztességes munkáért, tisztességes munkabér -dolgozói motiváció (jutalékok, kedvezményes vásárlási lehetõség) -rugalmasság tanulással, családi élettel (gyermek) kapcsolatban.

Környezeti fenntarthatóság -nagy mennyiségû „hulladék” újrahasználatának vagy újrahasznosításának a biztosítása -a folyamat során kommunális hulladék alig keletkezik (kb. 2- 3%) -mivel lényegében minden hasznosul, ezért nem utasítunk vissza adományt (extrém esetek kivételével) -az emberek az adományozásnak ezt a formáját egy igen hasznos szolgáltatásként élik meg -részben sokáig üresen álló önkormányzati helyiségekben mûködnek a boltok, amelyek így nem pustulnak tovább üresen, újra életre kelnek elhagyott utcaszakaszok -fontos a helyi viszonykhoz (magyarországi) való alkalmazkodás -erős szemléletformáló eszköz

Szociális hatások -az adománybolt szociális bolt is; a piaci árak feléért, harmadáért árusítunk -a megmaradt árukészletbõl tovább adományozunk kisebb civil szervezetek részére -az adománybolt közösségi tér is egyben szívesen adományoznak, mert látják, hogy kiket támogatnak (lényegében az ott dolgozók, az eladók) és látják, hogy amit beadnak tényleg értékesítésre kerül, látják, hogy kik a vásárlóink – mindezt az adományozás pillanatában, nem kell utána nézniük -nem pénzt kérünk -nem vállalunk világmegváltó dolgokat, de azt a keveset viszont, amit vállalunk, folyamatosan, stabilan véghez is tudjuk vinni, tudjuk növelni a mértékét -ha adományboltot mûködtet egy szervezet, akkor az alaptevékenysége iránt is megnõ az érdeklõdés, az adománybolt hatásos és ingyenes marketingeszköz

Magunk hozzuk a szabályokat, és azokat be is tartjuk. -nincs megkülönböztetés. Minden vevõ és beadó egyforma, bárki vásárolhat nálunk, azonos feltételekkel (éppen azért nincsenek személyre szabott kedvezmények, nincs alku sem) -mindenkit legálisan foglalkoztatunk, tisztességes munkabérért -minden vásárlónk nyugtát, vagy kérésre számlát kap – nincsenek rejtélyes bevételek, titkos pénzügyi manõverek -gazdálkozási adataink nyilvánosak, a weblapunkon megtalálhatóak -meghatázotuk, hogy milyen adományokat fogadunk, azokat viszont – nyitva tartás alatt -bármikor, bárkitõl, lenyegében nincs visszautasítás -boltszerûen mûködünk (nyitva tartás, az árak egyértelmûek, bárki vásárolhat)

Szélesebb tevékenység: az adománybolt-kultúra terjesztése. -3 napos, szuperintanzív, gyakorlatorientált, térítésköteles képezés (KOSZSZ) -Adományboltok Országos Szövetsége -együttmûködés, információcsere az adományboltok között -együttmûködés más jellegû projektekkel (pl. képzõmûvészet)

Angliai adományboltok

Az osztrák Carla adománybolt-hálózat