Kommunikáció siketekkel a könyvtárban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Zajszennyezés.
Advertisements

Kik azok a siketek?.
On-line kommunikáció a WebDokin WebDoki - a számok tükrében •Regisztráltak száma: fő •Napi hírlevelet kér: 85% •Napi látogatások száma:
Kincses Levéltár.
ÉLETÜNK ÉS A ZAJ Keresztény Egészségtudományi Napok Pécs, június Zsilinszki János – egészségnevelő, zajszakértő.
A Levéltár az Interneten
Feladat •Tervezzük meg egy korház adatbázist! •Szeretnénk tárolni, hogy melyik beteget melyik orvos mikor kezelte.
A fuvarozási ágak díjazása
OKTATÁSI FELADATOK 1.Általános orvoskari hallgatók (IV.évfolyam) oktatása 2.Fogorvostan hallgatók oktatása. 3.Az Intézet orvosainak sebészi továbbképzése.
A könyvtárak szociális funkciói. Visszatekintés  70-ES ÉVEKTŐL - “MŰVELŐDÉSI HÁTRÁNY”  MANFRED NAGEL(1982) - SZOCIÁLIS FUNKCIÓ MEGHATÁROZÁSA - “ KÜLÖNLEGES.
A Délegyházi Napköziotthonos Óvoda komplex fejlesztése KMOP-4.6.1/B
ESÉLY CENTRUM Nyíregyháza, Tiszavasvári út 41.
Sajátos nevelési gyerekek a többségi iskolákban
A MEK szolgáltatásai a mobil világ számára
2009. november 30. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 12. előadás.
2009. október 12. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 6. előadás.
M ISKOLCI E GYETEM A T UDOMÁNY Ü NNEPE A JELNYELVI ÉS A HANGZÓ NYELVI KOMMUNIKÁCIÓ PERSPEKTÍVÁI Miskolc, November 23.
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
ENSZ Egyezmény a Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól Diszkriminációk a társadalomban és jogi kezelésük.
Volt-e már Ön vagy ismerőse SZEMÉLYI SÉRÜLÉSSEL járó közlekedési baleset vétlen résztvevője?
Az információ rögzítése, tárolása, átviteli módjai
Karinthy Frigyes Gimnázium
permutáció kombináció variáció
Hangtani imétlés.
Hallássérültek Rehabilitációjáért Küzdők Egyesülete – 2008, az első öt év
Az Új Széchenyi Terv - Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében kiírt TIOP /1 kódszámú, Könyvtári szolgáltatások összehangolt infrastruktúra-fejlesztése.
Nyelv-ész-gép Új technológiák az információs társadalomban.
2009. november 16. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 10. előadás.
2009. november 23. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 11. előadás.
2009. október 19. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 7. előadás.
2009. október 5. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 5. előadás.
JÖVŐKÉPEK, SZCENÁRIÓK GYAKORLAT KULCSSZAVAK: COACH, COACHEE, COACHING, COACH KÉPZÉS Saját jövőkép készítése, átalakítása és átkeretezése Magyar Coachszövetség.
EGYENLŐ ESÉLYŰ HOZZÁFÉRÉS A KÖZSZOLGÁLTATÁSOKHOZ SZMM, OFT Horváth Péter, szakmai tanácsadó, titkár június 17.
Vízenergia.
Akkor és most – Az EU-hoz kapcsolódó üzleti várakozások hazánkban Petz Raymund GKI Gazdaságkutató Zrt.
Speciális képzést nyújtó oktatási intézmények tapasztalatai a pályaválasztás terén Somogy Megyei Önkormányzat Duráczky József Egységes Gyógypedagógiai.
„Mércénk az ember” Fodor Információk átadása, tájékoztatás  folyamatos kapcsolattartás a HUMÁN TISZK iskolái között – igazgatói értekezletek 
Rezgés elleni védelem.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
IKIR – Intézményközi Információs Rendszer
Kommunikáció egyszerűen ® Seite 2 Albert Fellner Eveline Pupeter-Fellner.
Szakmai gyakorlat január 18 - február 7.
Miért jó az informatika a hallássérülteknek?
Gyakorlati alkalmazás Biológiai felmérés és monitoring.
Szociolingvisztika szeminárium 2012
Korreferátum Herczeg Bálint: Az iskolák közötti különbségek mértékének mélyebb vizsgálata Horn Dániel Tudományos munkatárs Hétfa műhely, Budapest, 2014.
Fogyatékos ember gondozása
BÁLÁK ÉS BÁLÁM.
Hogyan jöttünk létre? Egyszer egy hallássérült fiatal ember részt vett egy munkaügyi álláskeresési tréningen, melyet Dr. Soósné Szigetvári Ágnes tartott,
Magas zenei teljesítményszint visszaszorítása zártkörű előadó helyiségekben Arató Éva MTA Akusztikai Osztályközi Állandó Bizottsága ülése Szeptember.
IDMSYS projekt GOP Akkreditált innovációs klaszterek közös technológiai innovációjának támogatása, GOP pályázati ablak A.
TÁMOP /1 Együtt az alapszolgáltatások fejlesztéséért Hartal Katalin Marcali Kistérségi Többcélú Társulás.
Készítette: Szepessyné Judik Dorottya.   Az első próbálkozások a 16. században indultak meg.  Cardanus (1501–1576) olasz filozófus és fizikus szakított.
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE Az Országos Széchényi Könyvtár digitális folyóirat archiválási.
1. csoport Budapesti Napló.
TURIZMUS, KIÁLLÍTÁSOK Egyházi könyvtárak a 21. század elején EKE konferencia Budapest, OSZK március 25.
Hallatlan Alapítvány Összefoglaló az Alapítvány tevékenységéről és kiadványairól Országos Idegennyelvű Könyvtár Budapest, november 26. Könyvtár,
Szekszárd október 10.. Vízió Új Ptk. (magánszemély tagja nem lehet a szövetségnek) Tagszervezeti elvárások (tagszervezetek anyagi támogatása az.
„A betűk csendje” Könyvek, könyvtárak a hallássérültek világában dr. Tapolczai Gergely ügyvezető igazgató Budapest, november 26.
1 Felelősségvállaló szereplő avagy mit tehet a könyvtár a fogyatékosok érdekében.
Erre használom az internetet
A csend világából a csend hangjáig ….
Hallássérültek a könyvtárban
Fogyatékos ember gondozása
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
BraiLab beszélő számítógépcsalád vakoknak „Only for me”
Szeretettel nőnapra.
Előadás másolata:

Kommunikáció siketekkel a könyvtárban Könyvtári jelnyelv

Hallássérültek Nagyothallók: „Orvosi szempontból nagyothallónak tekintik hazánkban mindazokat a személyeket, akiknél a halláskárosodás mértéke mindkét fülön 30-90 dB között van (Ribári).” <http://www.sinosz.hu/?q=kozossegunk/nagyothallas> [2014.06.20] <http://www.sinosz.hu/?q=kozossegunk/siketseg-es-jelnyelv> [2014.06.20] Siketek: „Orvosi (audiológiai) értelemben a siketség a hallás (majdnem teljes vagy teljes) hiánya (Ribári).” Magyarországon kb. 60.000 siket él.

Kerülendő szavak Süket = ostoba  Süketnéma  (ők alkalmasak hang kiadására) Számukra a jelelés beszédnek számít Siket  Mutogat  Jelel 

Miért készültek a videók? A könyvtárosi képzésnek nem része A diplomához még nem fogadják el Pályázni ritkán lehet Nem várható el mindenkitől, hogy önkéntesen elvállaljon egy átfogó nyelvtanfolyamot Az oktatócsomag Ingyenes Mindenki számára hozzáférhető Kifejezetten könyvtárosoknak készült

Miért nem elég... írásban kommunikálni? Lassabb Sokaknak anyanyelve a jelnyelv és csak másodlagos a magyar Alacsony iskolázottság Σ: Az írásbeli kommunikáció nem zökkenőmentes!

Miért nem elég... a szájról olvasás? Sok a hasonló szó, ezért gyakori a félreértés Pl. Ervin-Berlin-Kelvin, térd-tél, gyilkos-titkos, új-ujj, baba-mama-papa... A siketek nem mindig artikulálnak szépen, mivel nem hallják magukat. A jelnyelv egyértelművé teszi

Siketek és a könyvtár Ritkán járnak könyvtárba A könyvtárosok nem minden esetben képesek a siketekkel való kommunikációra Tolmácsot igényelni 2 nappal korábban kell A tolmács késhet… Honlapon jelnyelven közzétenni a szabályzatot nem elegendő Megoldás: A minimális jelnyelvtudás

A siketeknek is joguk van az információhoz és a könyvtári szolgáltatásokhoz: Kutathatnak, folyóiratot olvashatnak, fénymásolhatnak, szkennelhetnek, kölcsönözhetnek, internetezhetnek... Meg kell adni nekik a lehetőséget azzal, hogy képesek vagyunk kommunikálni velük

Hozzáállás Rossz: Nem tanulok jelnyelvet, mert úgysem járnak siketek könyvtárba Ki szeret olyan helyre menni, ahol nem értik meg? Jó: Mindent megtenni azért, hogy minél szélesebb réteg járjon könyvtárba Ha elterjed a híre (marketing), hogy a könyvtárosok képesek kommunikálni a siketekkel, akkor fognak majd járni könyvtárba

Youtube lejátszási listák ABC Beiratkozás Gyakori szavak és kifejezések Kölcsönzés Köszönés, illem Mondatalkotás Napok, hónapok, évszakok Nyitva tartás Számok Szolgáltatások Témák

További oldalak - Blog

A blog elérhetősége www.konyvtarijelnyelv.blog.hu

További oldalak - Facebook Könyvtári jelnyelv www.facebook.com/konyvtarijelnyelv

A közösségi oldalak Lehetőség a gyors kommunikációra Tapasztalatcsere Biztatás (sikerélmények megírása) Jelnyelvi hírek

+3 érv a tanulásra 2014-től a jelnyelvi nyelvvizsgáért nyelvvizsga pótlék kapható, amennyiben a munkáltató szükségesnek látja a jelnyelv ismeretét az adott munkakörben. Új szolgáltatása lehet a könyvtárnak Mert jelnyelvet tanulni szórakozás! :)

Köszönöm a figyelmet! Készítette: Tőzsér Benjámin Piarista Központi Könyvtár konyvtarijelnyelv@gmail.com