Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A csend világából a csend hangjáig ….

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A csend világából a csend hangjáig …."— Előadás másolata:

1 A csend világából a csend hangjáig ….

2 Beszélgessünk a jelnyelvről, és a siketekről 
Budapest, február 7. – Informális keretek között megalakult a siketek esélyegyenlőségét segítő Csend Hangja Klaszter. A Klaszter célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét a siketek, nagyothallók és más fogyatékkal élők helyzetére. A klaszter elnöke: dr Vass László Budapesti Metropolitan Egyetem rektora Klaszterünk menedzsere: Dobronyi Tamás Címzetes egyetemi docens Alpolgarmester

3 A siketek nem vagyok UFO-k,és nem betegek,
csak más nyelven beszélek.

4 Jelnyelvi szótár hallatlan.hu
Az internet ma már óriási segítség abban, hogy információkat kaphassunk a jelnyelvről. Jelnyelvi szótár hallatlan.hu A Vodafone Magyarország Alapítvány jóvoltából működik már a videó jelnyelvi tolmácsszolgáltatás

5 Ma Magyarországon becslések szerint 300 ezer hallássérült él, akik közül körülbelül 60 ezer siket.
2009-ben a jelnyelvet az Országgyűlés hivatalos nyelvként fogadta el. Sajnos Magyarországon a siket iskolákban még mindig nem jelnyelven tanítanak. Erről a későbbiekben mesélek majd.

6 Kifejezések, melyeket ma már nem „illik” használni !
Süketnéma – a siketek bántónak érzik, mert van hangjuk, csak nem hallják milyen hangokat adnak de azt tudják, hogy egy halló fülének ne hangzik szépen, ezért nem szívesen használják. Majom nyelv, mutogatás :–Nem mutogatnak, nem majmok, hanem jelnyelven kommunikálnak. Süket:- a süket kifejezést pejoratív értelmében használjuk Pl: ha valaki többszöri figyelmeztetésre sem reagál, akkor mérgesen rá szólunk : - Mi van fiam süket vagy? Kifejezések, melyeket ma már nem „illik” használni !

7 Jelnyelv A jelnyelv három fő eleme: - Hangzó nyelven : ettem
A jelnyelv egy vizuális kommunikáció. A ragozás térben helyezkedik el. Egész más mint a beszélt magyar nyelv. - Hangzó nyelven : ettem - Jelnyelven : én eszik volt …… kézjelek testbeszéd mimika A jelnyelv három fő eleme:

8 A szavak kézjelei, köszönöm szépen, szeretlek, szia…..
Kézjelek A szavak kézjelei, köszönöm szépen, szeretlek, szia….. ujj ABC Daktil=

9 Amit a hallók is használnak, csak sajnos egyre ritkábban az a mimika
Vidám, öröm (lottó ötös) Szomorú, bánat (nem sikerült a randi ) Meglepődés (szülinapi ajándék) Undor (megenni a gilisztát?) Düh (a fenébe csak egy hajszálon múlt, hogy én kapjam meg a munkát) Félelem (Sötétben, horror film) Érdeklődés (Hogy vagy?) Szégyen??? (De ciki)

10 Testbeszéd!!! Amit a hallók is használnak, ha a verbális kommunikációt meg akarják erősíteni.
Buszon.. Randi…

11 Nyilván szükség van fényre…
Ha sötét van, a siket is pont ugyanazt teszik amit mi ! Alszanak! ;) Bár náluk megvan annak az előnye, ha veszekedni akarnak velünk, csak lekapcsolják a villanyt.  Kapcsolatteremtés…

12 Fontos dolog amit nem kell tenni, mert felesleges próbálkozás! 
Semmiképpen nem kell hangot emelni, hiszen az ő fülüknek, úgyis mindegy.

13 Megfelelő artikuláció szemből, de nem bólogatva, tagoltan, mert akkor az Ő fejük is fel-le jár, s ha ketten bólogatunk az már tényleg vicces lesz  Ami segíthet !

14 Mutatok egy filmet a szándékról, és az ezt követő megértésről !
Ami a legfontosabb, a szándék a velük való kommunikációhoz, mert ha az megvan, meg fogjuk egymást érteni. Mutatok egy filmet a szándékról, és az ezt követő megértésről !

15 Ha jobban belegondolunk, mindannyian jelnyelven kezdjük az életet!
Fontos információ a hallók felé, hogy a siketek 93 százaléka halló családba születik, mint ahogyan ez a mi esetünkben is így történt. Halló szülőként nem ismertük a jelnyelvet így nem tudtuk a megfelelő időben a kellő tudást biztosítani gyermekeinknek

16 Az utóbbi pár évben rengeteg változás történt, pozitív irányú, de sokat kell még fejlődnünk, az alapok letételénél. Nézzük, hogy történt ez a mi estünkben 29 évvel ezelőtt. Megszületik a baba, gyönyörű, mindene a helyén van, látszólag minden rendben van vele, a legnagyobb probléma a családban annak eldöntés kire hasonlít, jobban  Senki nem gondol arra hogy jönnek a kötelező vizsgálatok ahol bármi kiderülhet. Ennek ténye fel sem merül. Hisz a mi babánk és gyönyörű, és mindene meg van, ég az apró ujjacskáit is gondosan leszámoltuk és minden stimmel  De mint mondtam jönnek a kötelező vizsgálatok, amik rutinnak számítanak, s jó esetben mikor befejeződtek, kiderül, hogy probléma van. Elénk áll az orvos és azt mondja: anyuka az ön babája nem hall! Mi? Nem hall kérdezem kétségbe esve, lesújtva, és azonnal pörögni kezd az agyam, akkor most mi lesz? Hogy fogom megtanítani, beszéli? Beszélni? Hogy fogom egyáltalán bármire megtanítani?

17 Önök elfogadnák ezt a gyermeket?
Igen Önök minden bizonnyal elfogadnák és keresnék a megoldást! Az első okos gondolat s a leg kézenfekvőbb, hogy majd a jelnyelv segítségével!!! Mire a szakember azt mondja: még véletlenül sem! Hiszen akkor kirekesztődik a társadalomból és nem fog tudni, megtanulni beszélni… Mit tesz a kétségbeesett szülő, akinek a legnagyobb dilemmája az, mi lesz a gyermekével, ha ő már nem lesz? Bízik a szakemberek tudásában!

18 Sokáig én is bíztam, de a tapasztalat, amit szereztem és a kudarcok, megerősítettek abban, hogy az anyai ösztönök és a feltétel nélküli szeretet néha többet tud. Ezért kitaláltam egy saját jelnyelvet a tiltások ellenére, amin keresztül megindult egy kommunikáció köztem és gyermekeim között. Persze, mire rájöttem ezekre, már késésben voltam, s ennek a késésnek a hozadéka az lett, hogy folyamatosan a hiányosságokat kellett pótolnunk. A legfogékonyabb és leghasznosabb időt elveszítettük. Remélem, hamarosan, az ígéret szerint 2017-ben, Magyarországon is megindul végre a kétnyelvű oktatás, amivel a siket gyermekek is esélyt kaphatnak arra, hogy jelnyelven keresztül sajátíthassák el a magyar nyelv szabályait. Ezáltal folyamatosan, ahogy a halló gyermekek is, koruknak megfelelően fejlődhessenek.

19 Köszönöm a figyelmüket! Mosolygós szép napot Mindenkinek 
Léránt Ágnes mobil:


Letölteni ppt "A csend világából a csend hangjáig …."

Hasonló előadás


Google Hirdetések