Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szeretettel nőnapra.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szeretettel nőnapra."— Előadás másolata:

1 Szeretettel nőnapra

2 Híres magyar hallássérült hölgyek
Weltner Györgyné Ivánkay Mária - pingpongozó Cseke Viki – sakkozó Biatovszki Mira – mesterlövész Seres- Kormány Anita – futó Újlaky-Rejtő Ildikó – tőrvívó

3 Weltner Györgyné Ivánkay Mária Az első magyar siket ember, aki jogosítványt kapott (1967). - Létrehozta a Hallássérültek Autóklubját! Jelenleg több mint 5000 hallássérült magyar autóvezető van neki köszönhetően! - Olimpiai válogatott asztalteniszező 8 arany-, 3 ezüst- és 4 bronzéremmel - a Nemzet Sportolója

4 Cseke Viki 9. osztályos tanuló, állatorvosnak készül. Imád sakkozni
Cseke Viki 9. osztályos tanuló, állatorvosnak készül. Imád sakkozni. Országos csapatversenyen első helyezést értek el. Sok versenyt nyert. Polgár Judit a példaképe, a tőle kapott díjra a legbüszkébb.

5 BIATOVSZKI MIRA A 28 éves felgyői mesterlövész lánynak 3 olimpiai arany- és 2 bronzérme van. A születése óta súlyosan nagyothalló Mira szájról olvas és hallókészüléket visel. A hallássérültek között és integráltan is versenyez. A versenyzésben nem zavarja a hallássérülése, de a felkészülés során nehéz dolga van, a lőelméletet nehezen érti meg a sok ismeretlen szó miatt.

6 SERES-KORMÁNY ANITA Anita hallása 8 éves kora óta folyamatosan romlott egy gyerekkori betegség, vírus miatt. Kétszer vett részt siketlimpián tájfutóként, ben Tajvanon 4. lett, ban Szófiában a ban futotta az első félmaratonját, azóta a hosszútáv-futás szerelmese őszén a maratoni távot is teljesítette.

7 ÚJLAKY-REJTŐ ILDIKÓ Nemzet Sportolója címmel kitüntetett
ÚJLAKY-REJTŐ ILDIKÓ Nemzet Sportolója címmel kitüntetett. Kétszeres olimpiai bajnok magyar tőrvívó, edző. Öt olimpián vett részt. Összesen hét olimpiai és tizenöt világbajnoki érmet nyert. Súlyos halláskárosodással született, egyik fülére nem hall, a másik fülén is 60%-os halláscsökkenése van.

8 Híres külföldi hallássérült hölgyek
HALLE BERRY - színésznő MARLEE MATLIN - színésznő MILLICENT SIMMONDS- színésznő

9 Halle Berry Oscar-, Emmy- és Golden Globe-díjas színésznő
Halle Berry Oscar-, Emmy- és Golden Globe-díjas színésznő! Ő volt az első fekete nő, aki Oscar-díjat nyert. Az 1990-es években az akkori párja megütötte, azóta a bal fülével csak 20%-ot hall. A családon belüli erőszak ellen kampányol.

10 MARLEE MATLIN 18 hónapos korában a jobb fülére teljesen, a bal fülére 80%-ban megsiketült. 7 évesen szerepelt először a színpadon, 21 évesen kapta az első filmes főszerepét, az Egy kisebb isten gyermekei filmben. Alakításáért Oscar-díjat nyert. A mai napig ő az egyetlen siket színésznő, akit Oscar-díjra jelöltek.

11 MILLICENT SIMMONDS A Hang nélkül című film kis csillaga
MILLICENT SIMMONDS A Hang nélkül című film kis csillaga hónapos korában vesztette el a hallását, gyógyszer-túladagolás miatt. A lány nemcsak színészkedik, hanem a siketek jogaiért is küzd. Célja, hogy az emberek megtanuljanak jelelni, hogy tudjanak kommunikálni a siketekkel.

12 “Nem vagy másabb, mint az, aki nem hallássérült, ugyanúgy ember vagy, csak a sors adott egy feladatot neked. Küzdj az álmaidért, mert ugyanúgy el fogod érni, mint bárki más.” (Cseke Viki) Összeállította Körli Noémi, a SINOSZ Veszprém Megyei Szervezetének titkára


Letölteni ppt "Szeretettel nőnapra."

Hasonló előadás


Google Hirdetések