Az éghajlatváltozás hatása a mezőgazdaságra (Európa)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A globális felmelegedés és az üvegházhatás
Advertisements

A FOLYÓ, AMI ÖSSZEKÖT …. Gergely Erzsébet.
A Duna-Tisza közi hátság vízgazdálkodás-fejlesztése a fenntartható vízügyi politika alapelvei szerint Dr. Madarassy László c. docens BME Vízépítési és.
OGY Környezetvédelmi Bizottság ülése október 5.
Az éghajlatváltozás problémája egy fizikus szemszögéből Geresdi István egyetemi tanár Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar.
Készítette: Góth Roland
III. MAGYARORSZÁGI KLÍMACSÚCS Szentendre jan. 19. Birkás Márta DSc Szent István EgyetemGödöllő Mezőgazdaság és KörnyezettudományiKar VÉDEKEZÉS /
KÖRNYEZETVÉDELEM nagy kihívás – nagy lehetőség Kovács Kálmán államtitkár.
A gazdaságfejlesztés jelentősége a települések és a térségek megélhetése és életben maradása szempontjából Az önkormányzatok működési és beruházási költség.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Az európai unió környezetvédelme. A tisztább, élhető környezetért Az Európai Unió több évtizedes munka eredményeként rendkívül átfogó környezetvédelmi.
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
A LÉGKÖR GLOBÁLIS PROBLÉMÁI
A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia végrehajtása - nemzetközi folyamatok és hazai feladatok - MeH-MTA Klímafórum május 28.
Aszályok gyakorisága, erőssége, okozott kár - európai vonatkozások
Regionális éghajlati jövőkép a Kárpát-medence térségére a XXI
A klímaváltozás hidrológiai vonatkozásai a Kárpát-medencében
A klímaváltozás hatása a mezőgazdaságra
A klímaváltozás hatása a hegyvidéki éghajlatra: az Alpok
A változó éghajlattal összefüggő változások, problémák bemutatása
Klímaváltozás hatása a vegetációtüzekre
A globális klímaváltozás globális gazdasági következményei.
A LÉGKÖR GLOBÁLIS PROBLÉMÁI
Ökológia Fogalma:Az élőlényeknek a környezetükhöz való viszonyát vizsgáló tudomány. Vizsgálatának tárgya: Az ökoszisztéma, az élőhely ( biotóp) és azt.
A Közös Agrárpolitika (KAP) aktuális kérdései, várható változások ÚMVP képzés „Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Dr. Varga Csaba – Piskolczi Miklós
1 Az Európai Unió Agrárpolitikai célkitűzései a kezdetekkor és napjainkban Csordás László.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
A kommunális statisztikától a klímaváltozás méréséig
Az FVM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet megbízásából készült KÖLCSÖNÖS MEGFELELTETÉS Készítette:Almási István.
Aszály konferencia - Kecskemét2 Nemzetközi előzmények és kapcsolódások az aszály és a szárazodás vonatkozásában Prof. Em. Dr. Vermes László Budapesti.
Kerekasztal tézisek A víz- és időjárás trendek hatása a jövő mezőgazdaságára Jolánkai Márton – Tarnawa Ákos – Pósa Barnabás – Fekete Ágnes – Török Gábor.
Védekezés és alkalmazkodás az agrárterületeken III. Magyarországi Klímacsúcs Szentendre, január 19. Jolánkai Márton Szent István Egyetem.
A bioüzemanyag-termelés ökonómiája és kilátásai
Környezetileg káros támogatások a mezőgazdaságban
Felszín alatti vizek minősítése
Bali Mihály (földrajz-környezettan)
Hazai újholocén klíma- és környezetváltozások vizsgálata régészeti adatok segítségével Szerző: Horvát Anikó Készítette: Vida Zsófia Viktória III. geográfus.
Síkvidéki domborzatelemzés alkalmazhatóságának vizsgálata a belvíz előfordulás gyakoriságának értékelésében Tóth Károly, Tamás János, Bíró Tibor DE ATC.
„Megújuló energia-megújuló vidék” Az agrárgazálkodás lehetőségei a zöld energia előállításában Kovács Kálmán államtitkár Tájékoztató Fórum, Nagykanizsa.
Ökológiai fenntarthatóság – veszélyek és kiutak
Füves puszták.
Bartholy Judit, Pongrácz Rita
Aszályok erőssége, gyakorisága, okozott kár-általános összefoglaló Készítette: Bellovits Klára
A novemberi időjárás és a hirtelen hőmérsékletváltozás A készítés folyamatának bemutatása.
Nagy Sára Környezettudomány Előzmények Globális Légkörkutatási Program (GARP), évi ENSZ-konferencia WMO (CO2 hatása a klímaváltozásra)
Változó éghajlat és a mezőgazdaság
A változó éghajlattal összefüggő változások, problémák bemutatása (elsivatagosodás) Készítette: Karsai Gergely Környezettudomány Msc.
SZOLNOK VK és IVS sz. bemutató 2013 szeptember.
1 Az Európai Unió Agrárpolitikai célkitűzései a kezdetekkor és napjainkban Csordás László.
Globalizáció és környezeti problémák
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Éghajlatváltozás és egészségügyi ellátás Antal Z. László MTA TK Szociológiai Intézet Magyar Kórházszövetség XXVII. Kongresszus, Debrecen, április.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
GLOBÁLIS ÉGHAJLATI JÖVŐKÉP A XXI. SZÁZAD VÉGÉRE MODELL EREDMÉNYEK ALAPJÁN Készítette: Balogh Boglárka Sára.
A globális klímaváltozás mérséklésére, az üvegház hatású gázok emissziójának csökkentésére szerveződő nemzetközi megállapodások sikerei, kudarcai Liebl.
A VÁLTOZÓ ÉGHAJLATTAL ÖSSZEFÜGGŐ VÁLTOZÁSOK, PROBLÉMÁK BEMUTATÁSA, KATASZTRÓFAVÉDELEM EURÓPA Blázsovics Péter Globális és regionális klímaváltozások Környezettudomány.
Globális klímaváltozás hatása Európában Készítette: Juhász Boglárka.
Ökoiskola- vetélkedő március
Készítette: Pacsmag Regina Környezettan BSc
Az agrárágazat és az aszály
A 2007-es és a 2013-as IPCC jelentés üzenete, új elemei
Aszály és klímaváltozás Magyarországon
A termőföldek másik nagy ellensége az erózió mellett az elsivatagosodás, amely folyamat során a termőföld mezőgazdasági művelésre túlságosan szárazzá válik,
Készítette: Gebei László
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS ÉS ÖKOLÓGIAI KÖVETKEZMÉNYEI
Amerika éghajlata.
Előadás másolata:

Az éghajlatváltozás hatása a mezőgazdaságra (Európa) Készítette: Gyenes Ádám

Áttekintés Klímaváltozás? Valós veszély? Az éghajlatváltozás hatása a mezőgazdaságra (szélsőségek, befolyásoló tényezők, következmények) Megoldások a problémák kezelésére

Klímaváltozás? Egyesek szerint tudományosan igazolható, mások cáfolják ezt az állítást Harnos Zsolt: inkább egy hipotézis melyre érdemes odafigyelni

Az európai mezőgazdaság szerepe az éghajlatváltozásban CO4 és N2O szennyezés (állatok emésztése, trágyázás) Közvetett szennyezés: a munkagépek és szállítás által kibocsájtott szennyezések

Az éghajlatváltozás közvetlen és közvetett hatásai a mezőgazdaságra Európa kapcsán a jelenséget kutatók egyetértenek abban hogy: Enyhébb tél és melegebb nyár várható általánosságban az európai területeken A csapadékeloszlás sokkal szélsőségesebb lesz: csapadékos tél, aszályos nyár. Valószínűleg a csapadékintenzitás is változni fog.

A változások hatásai: Európa északi részein hosszabb és kedvezőbb idő áll majd rendelkezésre a mezőgazdasági termelés számára (hosszabb nyár, hosszabb termőidő) Kártevők és növényi fertőzések „beszabadulása” az északi térségekbe Európa középső részén a mediterrán jelleg előretörése, a délebbi régiókban esetleges sivatagosodási folyamatok kezdete (pl.: Magyarország), aszályok térnyerése Európa déli régióiban: vízhiány, hőmérséklet növekedése, sivatagosodás, aszályok gyakori kialakulása Összességében a termelés csökkenése Közvetett hatás: a tengerszint növekedésével esetleges parti területek népesség általi elhagyása (ill. part menti termőterületek elöntése) és kontinens belsejébe költözése -> a városok esetleges térhódításai a mezőgazdaság rovására

Válaszok és megoldások A mezőgazdaság erősen kötődik az ökoszisztémához és annak folyamataihoz („nem szabályozható gombnyomással”) Jelentős eredmények: az egész Földön az egyetlen régió ahol a káros anyag-kibocsájtás jelentősen csökkent (20%-kal 1990 és 2005 között) Állatállomány csökkenése, N tartalmú műtrágyák kerülése lehetőség szerint (jogszabály általi korlátozás) 2003-as új agrárpolitikai reformintézkedések (további csökkenés) -> uniós pénztámogatások átcsoportosítása a fenntartható gazdaságok javára (energiahatékonyság növelése) Technológiai fejlődés, környezettudatosság fokozódása

„Nitrát irányelv”, vízminőség vizsgálata, sérülékenyebb területek behatárolása Talajerózió elleni küzdelem (helytelen művelési módok) Árvizek elleni védekezés fokozása Tudatos gazdálkodás, megfelelés az únió illetve a piaci igényeknek is

Köszönöm a figyelmet!

Felhasznált Irodalom Liesl Vanautgaerden, Isidro López, Somfai Ágnes: Klímaváltozás: területileg eltérő hatások és sérülékenység Harnos Zsolt 2005 Időjárás - éghajlat – biztonság Magyar Tudomány 2005/7 826. o. Az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatósága 2008: Az EU mezőgazdasága - válasz az éghajlatváltozás kihívásaira