A tudományos eredmények meggyőzőek EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A globális felmelegedés és az üvegházhatás
Advertisements

Mi a CO2 lábnyom? Az CO2 lábnyom az ökológiai lábnyom részeként egy személy, szervezet, termék vagy rendezvény üvegházhatású gáz kibocsátását jelenti.
Európa 2020 stratégia – kihívások az EU előtt Bauer Edit március 4. Dunaszerdahely.
Zéró CO2-Fenntartható Építészet ZÖLD BERUHÁZÁSI RENDSZER Dióssy László címzetes egyetemi docens szakállamtitkár Budapest november 5.
GLOBÁLIS ÉGHAJLATVÁLTOZÁS
A légkör összetétele és szerkezete
A téglaépületek energiahatékonysága Előadó: Kató Aladár MATÉSZ elnök TONDACH Magyarország Zrt. - vezérigazgató március 04.
Az éghajlatváltozás problémája egy fizikus szemszögéből Geresdi István egyetemi tanár Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar.
GLOBÁLIS KÖRNYEZETI PROBLÉMÁK
Kémia 6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia
Készítette: Góth Roland
Fenntartható energiagazdálkodással az éghajlatváltozással szemben: retorika vagy realitás? Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan.
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
Az ENSZ klímatárgyalások Kiss Veronika OTDK április
Az európai unió környezetvédelme. A tisztább, élhető környezetért Az Európai Unió több évtizedes munka eredményeként rendkívül átfogó környezetvédelmi.
Solar rendszerek környezeti hatásai Ifj. Filó György.
Sopron Május 3. Lajtmann Csaba Reflex Környezetvédő Egyesület.
Dr. Gács Iván, BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék 1 Környezetvédelem Üvegházhatás.
A LÉGKÖR GLOBÁLIS PROBLÉMÁI
A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia végrehajtása - nemzetközi folyamatok és hazai feladatok - MeH-MTA Klímafórum május 28.
A klímaváltozás hatása a mezőgazdaságra
A globális felmelegedést kiváltó okok Czirok Lili
Készítette: Mácsai Cecília Környezettudomány MSc
A változó éghajlattal összefüggő változások, problémák bemutatása
Az IPCC szervezete és az IPCC jelentések
A globális klímaváltozás globális gazdasági következményei.
Levegő védelme.
A légkör - A jelenlegi légkör kialakulása - A légkör összetétele
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Világunk egyik globális környezeti problémája a levegőszennyezésből adódó üvegházhatás és felmelegedés. A személygépkocsikból áradó gázok is felelősek.
Megújuló energiaforrás
Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület és Magyarország
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
felmelegedés vagy jégkorszak? hazai forgatókönyvek
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék Dr. Ősz János Fenntartható fejlődés és energetika.
A Kiotói Jegyzőkönyv Énekes Nóra Kovács Tamás.
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS MÉRSÉKLÉSÉRE, AZ ÜVEGHÁZ HATÁSÚ GÁZOK EMISSZIÓJÁNAK CSÖKKENTÉSÉRE SZERVEZŐDŐ NEMZETKÖZI MEGÁLLAPODÁSOK – SIKEREI, KUDARCAI Balogh.
Az Éghajlatváltozás.
FaragóTibor: GlobálisKlímaPolitika1 Nemzetközi éghajlatvédelmi együttműködés, a klímapolitikai tárgyalások előzményei, helyzete és kilátásai dr. Faragó.
Globális felmelegedés és a különböző ciklusok
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
A légkör és a levegőszennyezés
A GLOBALIIS FOLMELEGEDIIS
A globális felmelegedéssel kapcsolatos dilemmák és szkepticizmus
A novemberi időjárás és a hirtelen hőmérsékletváltozás A készítés folyamatának bemutatása.
Nagy Sára Környezettudomány Előzmények Globális Légkörkutatási Program (GARP), évi ENSZ-konferencia WMO (CO2 hatása a klímaváltozásra)
Mit tehetsz a leküzdéséért? EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Az új nemzetközi megállapodás létrehozása EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Klímaváltozás – alkalmazkodási stratégiák Bozó László
Hőmérséklet változás A hőmérséklet az anyagok egyik fizikai jellemzője, állapothatározó. Változása szorosan összefügg az anyag más makroszkopikus tulajdonságainak.
Hőmérséklet változás A hőmérséklet az anyagok egyik fizikai jellemzője, állapothatározó. Változása szorosan összefügg az anyag más makroszkopikus tulajdonságainak.
Az alternatív energia felhasználása
Globalizáció és környezeti problémák
Levegő védelem Készítette: Kánya Gergő.
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS KÉRDÉSEI ÉS VÁRHATÓ REGIONÁLIS HATÁSAI
Éghajlatváltozás és egészségügyi ellátás Antal Z. László MTA TK Szociológiai Intézet Magyar Kórházszövetség XXVII. Kongresszus, Debrecen, április.
GLOBÁLIS ÉGHAJLATI JÖVŐKÉP A XXI. SZÁZAD VÉGÉRE MODELL EREDMÉNYEK ALAPJÁN Készítette: Balogh Boglárka Sára.
A globális klímaváltozás mérséklésére, az üvegház hatású gázok emissziójának csökkentésére szerveződő nemzetközi megállapodások sikerei, kudarcai Liebl.
Globális klímaváltozás hatása Európában Készítette: Juhász Boglárka.
Az EGT és Norvég Alapok jelenlegi időszaka. 2 Az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok (FM) es időszaka Támogatási összeg: mintegy 153.
„Vegyünk egy nagy levegőt”
A hülyeség kora Ne légy hülye!
Üvegházhatás, klímaváltozás
Ökoiskola- vetélkedő március
Készítette: Pacsmag Regina Környezettan BSc
A Globalis Felmelegedes
A 2007-es és a 2013-as IPCC jelentés üzenete, új elemei
A termőföldek másik nagy ellensége az erózió mellett az elsivatagosodás, amely folyamat során a termőföld mezőgazdasági művelésre túlságosan szárazzá válik,
A 2007-es, 2013-as IPCC jelentés üzenete, új elemei
Készítette: Gebei László
Előadás másolata:

A tudományos eredmények meggyőzőek EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás

Az „éghajlat” a hosszú távú légköri viszonyokat jelenti, az „időjárás” állandóan változik Az éghajlat változása természetes: pl. a legutóbbi jégkorszak után ( éve) a hőmérséklet világszerte 5 °C-kal alacsonyabb volt, mint ma DE most soha nem látott ütemű hőmérséklet-emelkedést tapasztalunk A kutatók úgy gondolják, hogy ezért az ember tevékenysége felelős

Tények az éghajlatváltozásról A hőmérsékleti értékek Európában 1850 óta 1 °C-ot emelkedtek További 1,2 °C visszafordíthatatlan, nagyarányú, esetlegesen katasztrofális környezeti változásokat eredményezhet

Tények az éghajlatváltozásról A szélsőséges időjárási események – viharok, áradások, aszályok és hőhullámok – gyakorisága és súlyossága egyre nő 1980 óta az európai természeti katasztrófák 90%-át az időjárás és az éghajlat okozta

Tények az éghajlatváltozásról Az európai gleccserek 1850 óta elvesztették tömegük kétharmadát, és ez a tendencia egyre gyorsul A sarki jég olvad, a tengerszint pedig kétszer olyan gyorsan emelkedik, mint 50 éve Világszerte sok millió embert fenyeget a vízhiány, az éhezés és a szegénység

Source: Hugo Ahlenius, UNEP/GRID-Arendal

Mi az oka? Az emberek nagyobb mennyiségű „üvegházhatást okozó gázt” pumpálnak a légkörbe A légkör olyan hatást fejt ki, mint az üvegház fala A természetes üvegházhatást okozó gázok segítenek megőrizni a hőt: nélkülük a hőmérséklet 30 °C-kal alacsonyabb lenne De az üvegházhatást okozó gázok ember általi kibocsátása 1970 óta 70%-kal emelkedett, így tovább erősödött a hőmegtartás

Üvegházhatást okozó gázok szén-dioxid (CO 2 )– szén, olaj és gáz elégetése energia termeléséhez, közlekedés során és fűtéshez nitrogén-oxid (N 2 O)– hulladéklerakók, mezőgazdaság és szarvasmarhák metán (CH 4 ) hidrofluor-szénhidrogének (HFCs) perfluor-szénhidrogének (PFCs) – hűtőgépekben, klímaberendezésekben, sőt cipőkben is használjáka kén-hexafluorid (SF 6 )

Hol vannak a bizonyítékok? Az éghajlatváltozás terén a legnagyobb tudományos szaktekintély az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (IPCC) –2500 szakértő tudományos eredményeit koordinálja világszerte –2007 novemberében tette közzé 4. értékelő jelentését –Ez a jelentés hatévi kutatás és elemzés eredményein alapul –Körültekintő és szigorú tudományos módszerrel jut el a következtetéseihez –Nobel-békedíjat kapott 2007-ben

A 4. értékelő jelentés eredményei Meggyőző bizonyítékok utalnak arra, hogy a globális felmelegedés emberi tevékenység következménye Ha a hőmérséklet több mint 2 °C-kal megemelkedik, ennek hatásai hirtelen jelentkezhetnek és visszafordíthatatlanok lehetnek Még mindig van időnk arra, hogy lelassítsuk az éghajlatváltozást, vagy alkalmazkodjunk hozzá Sok hasznos technológia már ma is létezik, és alkalmazásuk gazdasági szempontból is ésszerű... de sürgősen cselekednünk kell, most!

Mit tesznek a kormányzatok? A kormányzatok együttműködnek az ENSZ éghajlatváltozással kapcsolatos keretegyezménye keretében A jelenleg érvényes megállapodás – a Kiotói Jegyzőkönyv – kötelező kibocsátási célértékeket határoz meg a fejlett országok számára Már folyamatban vannak a tárgyalások a következő megállapodásról: ezt várhatóan 2009 decemberében, Koppenhágában fogják elfogadni

Az Európai Unió az éghajlatváltozás elleni harc egyik úttörője Az EU-tagállamok – célkitűzéseik szerint – 2020-ra: –a kibocsátásokat 20%-kal csökkentik (vagy 30%-kal, ha erről világméretű megegyezés jön létre) –az energiahatékonyságot 20%-kal növelik –a megújuló forrásokból termelt energia mennyiségét 20%-ra emelik Az EU egy új, ambiciózus, világszintű megállapodást sürget a kibocsátások csökkentése érdekében.

Mit tehetsz te? Egyszerű, mindennapi tettek is döntő szerepet játszhatnak az éghajlatváltozás elleni harcban. Tehát... –Hasznosíts újra! –Takarékoskodj a meleg vízzel: fürdés helyett zuhanyozz (negyedannyi energia)! –Ültess fát az iskolában, a kertetekben vagy a lakóhelyeden!

Mit tehetsz te? Használd a tömegközlekedést, biciklizz, menj gyalog! Ne hagyd készenléti állapotban az elektromos készülékeket – használd a gép be/kikapcsoló gombját! Ne hagyd bedugva a mobiltelefon töltőjét, amikor nem töltöd éppen a mobilodat!