Készítette: Rajta Armand

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Számítógép bemeneti egységei
Advertisements

Szövegszerkesztés Összefoglalás.
Billentyűzet és egér.
Hegyközi Dorina Damján Evelin Zsák Regina
A Windows használata Bevezetés.
Windows 7: Tippek, trükkök
Számítógépes operációs rendszerek
Számítástechnika I. 1.konzultáció
Adatbeviteli eszközök
Az operációs rendszer Egy olyan szoftver, ami a számítógépeink használatához nélkülözhetetlen. Főbb feladatai: programok betöltése, futtatása perifériák.
Operációs rendszerek Bevezetés.
5.O összefoglalás. Milyen fogalom jellemzőit sorolom? ► számunkra viszonylagos függ előzetes ismereteinktől ► Számunkra új ismeretet jelent ► Érthető.
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 4 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
Hardver, szoftver A hardver
Bevezetés Előadó: Tóth István számítástechnika tanár
Operációs rendszerek Beállítások.
Számítógépes ismeretek 5. óra
Bekezdésformázás Név: Szarvas Nóra 8/a Felkészítő tanár: Salamon Róza
Független Pedagógiai Intézetben Az internet: miért, hogyan?
Fontos fogalmak az informatikában.
Microsoft Navision - Expressz módszertan Általános kezelés
Operációs rendszerek Mappa és file-kezelés.
Billentyűzet Az egyik legtöbbet használt bemeneti eszköz
Mai Számítógép perifériák
Windows felhasználói felület Az felhasználó és a operációs rendszer közötti kapcsolatot az úgynevezett héj (shell) valósítja meg.
104 gombos amerikai angol QWERTY kiosztású PC-billetyűzet
Informatikai eszközök
Szövegszerkesztés Összefoglalás.
Böngészők Internet Explorer Mozilla Firefox
Windows XP ismeretek és mappaműveletek
Szövegszerkesztés.
Windows operációs rendszer
A Windows grafikus felülete
Perifériák.
A szövegszerkesztő jellemzői
Billentyűzet szolgáltatások
A billentyűzet és a szkenner
Táblázatkezelés Az Excel.
A szövegszerkesztés alapjai
Bekezdésformázás Fűrész Attila Salamon Róza (felkészítő tanár) 8.A
 A felhasználói felület határozza meg az operációs rendszer megjelenését, az asztal felépítését, és azt, hogyan navigálhatunk az operációs rendszer.
Bemeneti perifériák, vagyis beviteli eszközök
Ismerkedés a szövegszerkesztéssel
FTP File Transfer Protocol. Mi az FTP? Az FTP egy olyan protokoll, amely fájlok interneten keresztül végzett átvitelére szolgál. A felhasználók többsége.
Összeállította: Sallai András
Készítette: Vígh Zoltán 2008
Állomány és lemezműveletek
Billentyűzet (keyboard) az alapértelmezett beviteli eszköz
Hardver ismeretek Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT A billentyűzet és a pendrive.
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 3 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
Mai óra anyaga: 1.) Billentyűzet 2.) Monitor.
Balaton Marcell Balázs
Az operációs rendszer feladata
Az operációs rendszerek feladatai, csoportosításuk
A Monitor. AszámítógépAszámítógép legfontosabb kiviteli egysége (perifériája) a televíziókhoz hasonló számítógép-képernyő vagy monitor. A monitort egy.
Szöveg bevitele, kijelölések, szövegrészek mozgatása, másolása
Operációs rendszerek II Készítette: Turócziné Kiscsatári Nóra.
Bekezdések formázása 1..
Billentyűzet.
SZÖVEGSZERKESZTÉS III. ~ KARAKTERFORMÁZÁS ~
SZÖVEGSZERKESZTÉS II. SZÖVEGSZERKESZTÉS LÉPÉSEI
Képszerkesztés magas fokon
Bemeneti perifériák Készítette: Szabóné Lukács Éva.
Általános  Shift  Alt Gr 2 ” ˇ Általános Ctrl+c=Másolás Ctrl+x=kivágás Ctrl+v = beillesztés Ctrl+z = visszavonás.
Bevezetés. Alapok: szövegszerkesztő alkalmazás (Word) megnyitása: Start gomb  Minden program  Microsoft Office  Microsoft Office Word 2007 szövegszerkesztő.
Bemeneti perifériák.
A billentyűzet és részei
Total commander.
Hasznos billentyű kombinációk
Képszerkesztés magas fokon
Előadás másolata:

Készítette: Rajta Armand A billentyűzet Készítette: Rajta Armand

A billentyűzet (klaviatúra, tasztatúra, keyboard) az írógép mintájára kialakított egyik legfontosabb számítógépes beviteli eszköz. A billentyűzet az írott szöveg bevitelére szolgál, valamint befolyásolható vele a számítógép működése. Fizikailag a billentyűzet a főleg négyszög alakú billentyűk, más néven gombok elrendezéséből áll.

A szimbólumok elrendezése a billentyűzet gombjain igen változó A szimbólumok elrendezése a billentyűzet gombjain igen változó. A különböző billentyűzetkiosztások többnyire a különböző nyelvek különböző betűi miatt alakultak ki. A legelterjedtebb a Qwertz billentyűzetkiosztás. De léteznek speciális billentyűzetek matematikai, gazdasági és programozási célokra is. A gombok száma a szabványos 101 gombostól a 104 gomboson keresztül egészen a nagyméretű, programozható, 130 gombos kiszerelésekig változhat. Vannak tömörebb változatok, akár kevesebb, mint 90 gombbal, ezek többnyire laptopokban vagy olyan gépeken vannak használva, ahol kevés a rendelkezésre álló hely.

A billentyűzet, a többi beviteli eszközhöz hasonlóan, az adatok átviteléhez hozzá kell legyen kapcsolva a számítógéphez. A kapcsolat többnyire egy vékony kábelen keresztül történik, mely PS/2 vagy USB interfészen kapcsolódik a számítógéphez. Vannak vezeték nélküli billentyűzetek is, melyek az adatokat egy vevőkészülékhez infravörös, rádió- vagy Bluetooth kapcsolaton keresztül küldik át.

A magyar billentyűzetkiosztás: szerepelteti az összes magyar ékezetes magánhangzót angolhoz képest felcseréli a Z és az Y betűket eredete: német közvetítés

A billentyűzet részei Alfanumerikus (írógép) billentyűk Ez a billentyűzet legtöbb billentyűt magába foglaló része. Itt találhatóak: Betűk Számok Enter: e billentyűvel jelezzük a gépnek, hogy utasításainkat, adatainkat dolgozza fel, másrészt jelenti a “kocsi vissza” parancsot is, azaz a következő új sor elejére történő ugrást. Backspace: ennek lenyomására a képernyőn villogó kurzor balra mozdul el, és a visszalépés helyén álló karaktert törli a képernyőről. Space vagy szóköz: nevének megfelelően egy szóközt ír a képernyőre. Tab (tabulátor): lenyomásakor a kurzor 8 karaktert jobbra mozdul. Ha a Shift billentyűvel együtt használjuk, akkor nem jobbra, hanem balra ugrik a kurzor.

Shift: 2 db, más néven váltó billentyűk Shift: 2 db, más néven váltó billentyűk. Feladatuk, hogy a kisbetűk helyett nagybetűket jelenítsenek meg, valamint hogy a kétállású billentyűk felső jeleit képernyőre vigyék. Caps Lock: biztosítja a nagybetű üzemmódot akkor is, ha a Shift billentyű nincs lenyomva. Bekapcsolt állapotát a konzolon elhelyezett lámpa jelzése mutatja. Alt: 2 db, jelentése alternate, azaz a vele együtt lenyomott billentyű jelentésének megváltoztatása. Speciális felhasználása a numerikus billentyűzettel való használata. Egyes kiosztásokon a jobb oldali gomb neve AltGr, és speciális karakterek beírására használható. Az AltGr többnyire egyenértékű a Ctrl-Alt használatával. Ha nyomva tartjuk az Alt gombot, és közben a numerikus billentyűzeten leütünk egy számot (0…255), akkor a képernyőn megjelenik a kódnak megfelelő ASCII karakter. Így olyan jeleket is elérhetünk a karakterkészletből, melyeket billentyűzetről nem tudnánk beadni. Hasonló a Ctrl billentyű használata: a vele együtt lenyomott másik gombbal együtt valamilyen speciális funkciót váltunk ki.

Vezérlő billentyűk Kurzor mozgatását szolgálják, különféle módokon. Itt találhatóak: Nyilak: segítségével a képernyőn látható kurzor, vagy kijelölő sáv mozgatható. Home: a sor elejére, vagy a bal felső sarokba mozgatja. End: a sor végére vagy a képernyő aljára mozgatja. Page Up: a lap tetejére, vagy az előző oldalra mozgatja. Page Down: a lap aljára vagy a következő oldalra mozgatja. Delete: a kurzortól jobbra lévő betű törlése. Insert: átíró és beszúró mód között vált. Az átíró módban a kurzortól jobbra lévő szöveg helyére kerül az új szöveg. Beszúró módban a kurzortól jobbra lévő szöveg jobbra tolódik az újonnan beírt betűk előtt.

Numerikus billentyűk Itt találhatóak a számok, valamint különböző műveleti jelek. Nagyban hasonlít egy számológép billentyűzetéhez, ezért használata egyszerű. Kétféle módban működhet, melyek között a Num Lock billentyűvel válthatunk. A Num Lock bekapcsolt állapotát egy Num Lock feliratú, világító lámpa jelzi. Bekapcsolt állapotában a billentyűkre írt számok az aktívak, kikapcsolt állapotában pedig kurzormozgató és vezérlő billentyűkként használhatjuk.

Funkció billentyűk F1-F12 - programonként más és más funkciójuk van. Az F1 általában a súgót jeleníti meg. Ebbe a csoportba vehető még az ESC billentyű is, mely általában a programból, vagy műveletből való kilépést jelent.

Egyéb billentyűk Print Scrn: a képernyő tartalmát a nyomtatóra (vagy a vágólapra) küldi. A Shift billentyűvel együtt lenyomva kinyomtatja a nyomtatóra az aktuális képernyő tartalmát. Scroll Lock: szintén kapcsolóként üzemelő billentyű, nincs általános funkciója. SysRq: jelentése operációs rendszer- és szoftverfüggő. Ha az alkalmazott program felhívja rá a figyelmet, akkor funkció is van hozzárendelve, egyébként lenyomása semmilyen hatással sincs. Pause: egyes alkalmazások esetén a programfutás szüneteltetését idézi elő. Brake: a Brake és a Shift együttes lenyomásával adott program esetén a futás megszakítását érhetjük el. Win: 2 db, rendszer billentyűk, amelyek a Start menüt hozzák elő, illetve billentyűkombinációkban használatosak. Alkalmazás billentyű: jobb Ctrl és Win gomb között, lenyomása egyenértékű az egér jobb gombjával.

Néhány nevezetes kombináció Alt+Ctrl+Del: Feladatkezelő Ctrl+C: Másolás Ctrl+V: Beillesztés Win+E: Sajátgép megnyitása Win+M: Asztal megjelenítése Ctrl+A: Kijelölés Ctrl+X: Kivágás Ctrl+Z: Visszavonás Ctrl+P: Nyomtatás Ctrl+F: Keresés Ctrl+"+": Nagyítás (például Mozilla Firefox) Ctrl+"-": Kicsinyítés (például Mozilla Firefox)

A billentyűzet működése A hardver szempontjából a billentyűzet, egy szinkron kommunikációs port. A PC billentyűzete maga is egy különálló számítógép. A billentyűzet gombjai kábelezés szempontjából egy ún. billentyűzet-mátrixban vannak elhelyezve. A billentyűzet lenyomásakor ill. felengedésekor egy a billentyű által kijelölt kapcsolóelem kijelöli a mátrix megfelelő sorát, oszlopát. A kódoló áramkör ún. scan-kódokat állít elő. Egy meghatározott billentyű lenyomásának vagy felengedésének észlelésekor a belső mikroprocesszor egy, az adott billentyűt egyértelműen azonosító scan-kódot küld a számítógép felé. Ugyanezen billentyű felengedésekor a mikroprocesszor egy másik, felengedési scan-kódot továbbít a billentyűzet-illesztő áramkör felé. Ezek a kódok mások ha lenyomjuk a billentyűt, mintha felengedjük. A lenyomási scan-kódok 1..83 közöttiek, a felengedésiek 128-cal többek. Pl. a Z betű lenyomva 44, felengedve (44+128=) 172. A gépeléskor a billentyűzet nem ismeri a lenyomott billentyűk jelentését, csupán a lenyomott (felengedett) billentyű-eseményt jelzi. Az értelmezés, a számítógépben levő ROM-BIOS feladata.

Tippek a billentyűzet biztonságos használatához A billentyűzet helyes használatával megelőzhetők a csukló-, kézfej- és karfájdalmak-sérülések, főleg akkor, ha hosszú ideig használja a számítógépet. Az alábbiakban talál néhány tippet, amelyek segíthetnek ezen problémák megelőzésében: A billentyűzetet könyökmagasságban helyezze el. A felkarjai lazán lógjanak a teste mellett. A billentyűzetet középen maga előtt helyezze el. Amennyiben a billentyűzet rendelkezik numerikus billentyűzettel, a szóköz billentyűt használhatja középpontként. Írás közben a kézfejei és a csuklói legyenek a billentyűzet felett a levegőben. Így az egész keze kinyújtásával érheti el a távolabbra eső billentyűket, és nem kell megterhelnie az ujjait az állandó nyújtogatásukkal. Írás közben ne pihentesse a tenyerét vagy csuklóját semmilyen felületen. Amennyiben a billentyűzete rendelkezik a tenyere pihentetésére szolgáló felülettel, azt csak az írás közbeni szünetekben használja. Írás közben finoman nyomja meg a billentyűket, és tartsa egyenesen a csuklóját. Amikor nem ír, pihentesse a kézfejét és a karját is. Minden 15-20 percben tartson rövid szünetet. A profi (vakon gépelő) felhasználók számára az F és a J (illetve a numerikus részen az 5-ös) billentyűn külön kis kidudorodás is található az azonosítás megkönnyítésére.

Köszönöm a figyelmet! Források: http://erettsegizz.com/informatika/a-billentyuzet/ http://erettsegi24.hu/informatika/alapveto-beviteli-periferiak/ http://erettsegizz.com/informatika/periferiak-es-mukodesuk/ http://hu.wikipedia.org/wiki/Billenty%C5%B1zet http://ecdlweb.hu/Billenty%C5%B1zet http://windows.microsoft.com/hu-HU/windows-vista/Using-your-keyboard