olimpiai bajnok öttusázó

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Sportág:vízilabda – nők Poszt:center Súly: 83 kg Magasság:181 cm Születési idő: október 6. Születési hely:Dunaújváros, Magyarország.
Advertisements

AZ ÓKORI HELLÁSZ.
A sárkányhajózás története:  A Sárkányhajó sportág Dél-Kínából származik. Több mint 2000 éves története Qu Yuan legendájához kapcsolódik.  Qu Yuant.
Sport XXI. triatlon 2010 évi közgyűlési beszámoló (2010 május 1.)
Többnapos „sportfesztivál” a magyarországi illetve határon túli felsőoktatási intézmények hallgatói számára a Debreceni Campus Nonprofit Közhasznú Kft.
A sport és a magyar olimpikonok
MAGYAR LÁBTENISZ SZÖVETSÉGI VERSENYEK  Magyar Lábtenisz Szövetség.
Diákversenyek 15 éve, a kezdetektől napjainkig Diák Menedzsment Bajnokság, 15. születésnap.
20 éves a Tisza Volán SC Labdarúgó Szakosztálya
Hernádi László TUDÁS, SEBESSÉG, GYŐZELEM. A pilóta és a titkos „összetevők”
Szendrő Városi Sport- és Szabadidő Klub Természetjáró Szakosztály
A Formula-1 világa.
A NŐK SZEREPE LENGYELORSZÁG FEJLŐDÉSÉBEN Roman Kowalski, a Lengyel Köztársaság nagykövete.
Nica , Eszter, Niké, Timi, Dani, Dea, Zoli
Vízisportok.
Bemutatkozunk.
SZVSE tájékozódási futóinak tehetség gondozása
Veszprém Megyei Tájfutó Szövetség Közgyűlés, február 05. Beszámoló a évi tevékenységről 1. Szakmai tevékenység 1.1 Versenyrendezés 1.2 Eredményesség.
A világ atlétikája, az atlétika világa Miért üzlet az atlétika?
Veszprém Megyei Tájfutó Szövetség Közgyűlés, január 26. Beszámoló a évi tevékenységről 1. Szakmai tevékenység 1.1 Versenyrendezés 1.2 Eredményesség.
JUNIOR EURÓPA-BAJNOKSÁG 2008 PRUSZKÓW BESZÁMOLÓ. 1. NAP én kor megérkeztünk Lengyelország Pruszków városába tól ig átmozgató.
Tabáni Spartacus SKE Bemutatkozás.
Jelentősebb eredményei:
Tudtad,…? Készítette: Dr. Bíró Melinda 2008.
A MOB - történet, feladatok, szervezet
VPG es tanév átlagai 12. évfolyam érettségi eredményei egyetemi továbbtanulás OKTV II. forduló OKTV döntő Országos tanulmányi.
PEKINGI OLIMPIA 2008.
A MAGYAR NŐI KÉZILABDÁZÁS
A palicsi Olimpiai Játékok
Az Úszás Készítette: Kiss Martin & Szentpéteri Zsolt.
„Mielőtt belekezdesz, konzultálj az orvosoddal”
GYŐRI ÖTTUSA JELENTKEZZ!!!.
Az Albacomp Története.
Szélességi bejárás A szélességi bejárással egy irányított vagy irányítás nélküli véges gráfot járhatunk be a kezdőcsúcstól való távolságuk növekvő sorrendjében.
Melléklet az 1. olimpiai TOTÓ-hoz
Az EU és Kelet-Közép-Európa. Kezdetek Visszatérés Európába? rendszer váltások Közép- Európában Első reakció: –EBRD (1989. július Párizs)-G7 csúcs.
UEFA STUDY GROUP OCT 2008 A BELGA LABDARÚGÓ SZÖVETSÉG TECHNIKAI OSZTÁLYA A MŰKÖDÉS Michel Sablon , 17: :15.
Menedzsment, struktúrák az egyéni sikersportágakban Versenyképesség?
Az UP-nevelés távlatai Magyarországon Dr. Szabó Tamás és csapata NUSI UP-nevelési Igazgatóság III. Országos Edzői Kongresszus, 2008.
Fogyatékkal Élők Sportszervezeteinek Magyarországi Szövetsége (FMSZ)
BAKOS KÁROLY súlyemelés.
Éves szakmai beszámoló (2010) Vanczák Gergely szakmai alelnök Danubius Nemzeti Hajós Egylet
Pécsi EAC Vívószakosztály - bemutatkozó anyag -. Engedje meg, hogy röviden bemutassuk vívószakosztályunkat, és együttműködési lehetőséget ajánljunk Önnek!
Forma 1 Pillanatok. Juan Manuel Fangio 1934-ben kezdett versenyezni, de európai versenyen csak 1948-ban indult Az argentin autóversenyző tíz éves pályafutása.
Sajtótájékoztató, április 19. NOVOTEL Hotel A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG 112. ATLÉTIKAI ORSZÁGOS BAJNOKSÁGA július Székesfehérvár, Sóstói Stadion.
Mi a tájfutás? A legősibb sportág – a tájékozódási futás. Az ősembernek az élete függött attól, hogy üldözői elől vissza tudott-e menekülni védelmet nyújtó.
Benedek Szabolcs: Focialista forradalom. Benedek Szabolcs 1973-ban született Budapesten 1975-től az érettségi Szolnokon élt A budapesti Közgazdaság-tudományi.
Nagy Gábor Mosonmagyaróvári VSE Elnök, edző. A kezdetek Az egyesület 1993-ban alakult, baráti társaság által 1999: megérett az igény a versenyszerű evezés.
119 éve nyerte Magyarország első és második olimpiai bajnokságát
SZOLNOKI HONVÉD EJTŐERNYŐS SPORTEGYESÜLET
A mi földink.
Sporttotó. 1. Szávay Ágnes hányadik a tenisz világranglistán? 2. Mennyi aranyérmet nyertek úszóink az EB-on? 3. Ki nyerte a Forma I. malajziai futamár?
Triatlon. Történet o Első triatlon verseny California, USA. o ITU (Nemzetközi Triatlon Szövetség) o Olimpiai debütálás Sydney, AUS.
Kézilabda.
Puskás Ferenc.
(1940 – ) testnevelő tanár, mesteredző
(1953 – ) olimpiai bronzérmes tornász
(1970 – ) Európa-bajnok, világbajnoki ezüstérmes tornász 2015-ben a Magyar Tornasport Halhatatlanjainak Klubjába került versenyző kategóriában:
MESZ Utánpótlás Bizottságának évi beszámolója Készítette: Nagy Gábor Bizottság vezetője.
AvEnGarde VSE és Vállalkozók SE közös sportbemutató Ászár Jászai Mari Általános Iskola.
ÚSZÁS KÉSZÍTETTE: VARRÓ MÓNIKA 2016 JANUÁR. MI AZ ÚSZÁS? AZ ÚSZÁS A FOLYADÉKBAN TÖRTÉNŐ MOZGÁS ÖSSZEFOGLALÓ NEVE. AZ ÚSZÁS SPORTTEVÉKENYSÉG, AMIT VERSENYSZERŰEN.
Életmód a századforduló idején
Az olimpia története „ Gyorsabban, Magasabbra, Erősebben” Készítette: Horváth Patrik, Nigovicz Dávid, Porga Dávid.
Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál Magyarország – Győr, 2017 EYOF
SPORTTÖRTÉNET.
Veszprém Megyei Tájfutó Szövetség Közgyűlés, január 28
Egészséges élet – egy életen át III.
Budapesti Tájfutó Szövetség
Hellner Szelina, Kincses Gábor, Bartha Zsolt
Különleges fejezetek a magyarországi zsidó sport történelméből
Előadás másolata:

olimpiai bajnok öttusázó Vörös Zsuzsanna olimpiai bajnok öttusázó

ÖTTUSA Az öttusa összetett versenysport, amely öt sportágból (lovaglásból, vívásból, lövészetből, úszásból,és terepfutásból) áll össze. Modern pentatlonnak is nevezik. A versenyek lebonyolítása lehet egyéni, csapat- vagy váltóverseny jellegű. Az újkori olimpia felújítója, Pierre de Coubertin báró javaslatára elevenítették fel az ókori  ötösviadalt a modern kor követelményeinek megfelelően. Az öttusa először az 1912 - es stockholmi olimpián  szerepelt. Csapatversenyeket 1952-től 1992-ig rendeztek. A sportágak sorrendje – összefüggésben a 2009-ben bevezetett szabályokkal – megváltozott (azelőtt lövészet, vívás, úszás, lovaglás és futás volt a sorrend): vívás: párbajtőrvívás elektronikus találatjelzéssel, 1 tusra, úszás: 200 méteres táv teljesítése tetszőleges úszásnemben, lovaglás: egyes, kettes illetve hármas akadályokból álló díjugratás, kombinált futás-lövészet ( új, forradalminak minősített szabályváltoztatás lépett életbe. A vívás, az úszás és a lovaglás lényegileg változatlan maradt, de a futást és a lövészetet összevonták egyetlen kombinációs számba. Ennek során a versenyzők „handicap” rendszerben rajtolnak, kb. 20 m futás után 5 lövést adnak le, legfeljebb 1 perc 10 másodperc alatt. Újabb futó szakasz következik, ezúttal 1000 m és 5 lövés leadása (max. 1:10), újabb 1000m futás és 5 lövés leadása (max. 1:10), végül 1000m futással zárul a verseny.

Valakihez látogatóba mentem, amikor a szomszédban megláttam egy kislányt nagykabátban. Nem tudom milyen sugallatra, de azonnal megkérdeztem tőle, hogy nem lenne-e kedve öttusázni? Szerencsére a sportág, a magyar női öttusa szerencséjére igent mondott, tekintettel arra, hogy ő volt Vörös Zsuzsanna. Kulcsár Antal 1989-ben kezdett el sportolni úszóként, majd 1991-től öttusázóként.. 1992-ben már felnőtt háromtusa egyéni bajnok lett, de utánpótlás évei során begyűjtötte az ifi és junior egyéni bajnoki címeket is. Az 1996-os évben bajnok lett váltóban. A felnőtt bajnokságon egyéniben negyedik, csapatban 2. helyen zárt. Ebben az évben indulhatott első alkalommal felnőtt világversenyen.

 A magyar öttusa sokáig egyet jelentett Balczó Andrással, a 2004-es athéni olimpiai diadal óta viszont a magyar női öttusa egyenlővé vált Vörös Zsuzsával . A 2004-es olimpiai diadala mellett egyéniben háromszor volt világ- (1999, 2003, 2004), kétszer pedig Európa-bajnok (2000, 2006), a honi bajnokságban hétszer bizonyult a legjobbnak.

ATHÉN: az  olimpián 182 körös lövészettel kezdett és a harmadik helyről várhatta a folytatást.

Vívásban 19 győzelmet szerzett 12 vereség mellé, ami a versenyszámban 5. összesítésben az első helyet jelentette.

Az úszásban szerzett negyedik helyével tovább erősítette vezető helyét Az úszásban szerzett negyedik helyével tovább erősítette vezető helyét. Előnye 124 pontra nőtt.

 Lovaglásban két akadályon hibázott, de közvetlen üldözőinél jobb eredményt ért el.  A szép hangzású Guelfo del Belagaio nyergében kilencedik legjobb lovaglást mutatta be és 1124 pontot szorgoskodott össze.

Futásban 41 másodperces előnnyel indulhatott, amely bőségesen elegendő volt ahhoz, hogy biztosan nyerje meg az olimpiai bajnokságot. 

Vörös Zsuzsanna (Magyarország) 5448 pont Az athéni olimpián 182 körös lövészettel kezdett és a harmadik helyről várhatta a folytatást. Vívásban 19 győzelmet szerzett 12 vereség mellé, ami a versenyszámban 5. összesítésben az első helyet jelentette. Az úszásban szerzett negyedik helyével tovább erősítette vezető helyét. Előnye 124 pontra nőtt. Lovaglásban két akadályon hibázott, de közvetlen üldözőinél jobb eredményt ért el. Futásban 41 másodperces előnnyel indulhatott, amely bőségesen elegendő volt ahhoz, hogy biztosan nyerje meg az olimpiai bajnokságot. Végeredmény: Vörös Zsuzsanna (Magyarország) 5448 pont (lövészet: 1120, vívás: 916, úszás: 1296, lovaglás: 1124, futás: 992)

A verseny után megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést és Székesfehérvár díszpolgára lett.  Az év végén immár hatodik alkalommal lett a legjobb magyar öttusázónő.

2010-ben fejezte be versenyzői pályafutását, majd a székesfehérvári Alba Volán öttusaedzője lett, ma szakosztály-igazgatója, a Magyar Öttusa Szövetség alelnöke, 2012-től a MOB sportolói bizottságának tagja. Visszavonulása után hobbijára, a kutyatenyésztésre is jut szabadideje. 2013- ban Vörös Zsuzsanna óangol pásztorkutyája lett a budapesti Kutya Világkiállítás első helyezettje.