Evolúció Modell vagy metafora? Csányi Vilmos. Metafora : sejtés, hiedelem, megfigyelés elnevezés jellegzetes tulajdonság alapján Modell: struktúrák és.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Valóban a majmok bolygója?
Advertisements

A galápagosi- (Darwin-) pintyek
Matematika a filozófiában
A jelenléten alapuló fejlesztés Az előadás menete A fejlesztés szükségessége, fogalma A probléma lényege A javasolt modell.
Thomas Robert Malthus, február 13-án született Anglikán papnak tanult a cambridge-i egyetem Jesus College-ében Papi hivatását rövid ideig.
A FÖLD egyetlen ökológiai rendszer
Paleobiológiai módszerek és modellek 12. hét
Köszöntjük a konferencia résztvevőit! Welcome to the participants of the conference!
1 KÖZÖSSÉG AZ ÚJ TESTAMENTUMBAN Romans 12:10 figyelem egymásra, gyengédség, tisztelet, szolgálatkészség, buzgóság, empátia, az Úr szolgálataRomans 12:10.
Hálózati Biológia A sejt funkcionális működésének megértése.
A társadalmi változások elmélete
Hit és Tudás Szombathely, SEK, április 4. Dr. Németh Norbert.
A társadalomtudományi kutatás módszerei
Altbacker Vilmos Miklósi Ádám Topál József ELTE TTK Etológia Tanszék
Evolúciósan stabil stratégiák előadás
A kulturális antropológia etológiai aspektusa. "Az embernek mint fajnak nagy evolúciós újítása a közösség kifejlődése. Nem az egyének versenye a döntő.
KULTURÁLIS ANTROPOLÓGIA III.. A 60-as évek antropológiája E. Wolf: részterületek, terminusválság El ő zmények: 1.Angolszász strukturalista funkcionalizmus.
Az emberi tanulás.
Az ember mint evolúciós rejtvény
KREATIVITÁS ALKOTÓKÉPESSÉG.
A modern közgazdaságtan és a marxi elmélet kapcsolata
Mérnök informatika szak BSc.
Aszexuális, szimpatrikus speciáció
UNIVERSUM UNIVERSITAS Egység és változatosság. Egy egységes egészet alkotó, szabályosan egymásra ható, vagy egymástól függő dolgok csoportja. Az Általános.

A tanulás reneszánsza Dr. Vass Vilmos egyetemi docens ELTE PPK
Biotikus környezeti tényezők
Az élővilág rendszerezése
Játékelmélet Kovács Dániel László Intelligens Rendszerek kutatócsoport
1. zárthelyi dolgozat 60 perc 1.A darwini elmélet előzményei 2.A szociáldarwinizmus kialakulása (19. sz.) 3.A behaviorizmus.
Torr-1 Pierre Fermat, the great French mathematician (and lawyer) asked the following problem from Torricelli, the physician living in Firense: Find.
Sims-1 This chapter is about Simson line. The question arises in connection with orthic triangles: from which points should we draw perpendicular lines.
A pszichikumról általában
ONTOLÓGIA és TUDÁSREPREZENTÁCIÓ Szőts Miklós Alkalmazott Logikai Laboratórium
Protégé konferencia 2007 Budapest Workshop: "Do ontologies work?"
Versengő társulások Mi történik egy olyan térbeli modellben, ahol sok stratégia létezik? Lokálisan csak a stratégiák kis hányada lehet jelen. => az evolúciós.
Tudomány,hit,apologetika
Karl Popper: A tudományos forradalmak racionalitása (1975) Készítette: Takács Viktória november 7.
Entropy Lawrence Sklar: Up and Down, Left and Right, Past and Future.
Az evolúció fényében Szathmáry Eörs Collegium Budapest ELTE.
Kulturológia története III.
7.Az elméleti redukció 1.A mechanizmus-vitalizmus vita –Szélesebb értelemben: redukálható-e a biológia a fizikára és a kémiára, vagy beszélhetünk-e autonóm.
A varázslat világába lépsz be... Enter the world of magic …
Az egyéni haszon és a közjó kapcsolata Dr. Joób Márk c. egyetemi tanár.
A nemzeti film fogalma Példa: francia külvárosfilmek.
Temperamentumok Mit jelent az örökletesség? Evolúciós megfontolások
Kémia a XXI. században A kémia kulcsszerepet játszik a természet- tudomány minden ágában. Ez azt jelenti-e, hogy a kémia nem több, mint egy ügyes „eszköz”?
Populációk jellemzői  populáció: valós szaporodási közösség
Ipari ökológia 2 Dr. Bezegh András.
A világon elsőként: NEMZETKÖZI VIRTUÁLIS SAKKISKOLA (  Világszerte elfogadott tény, melyet számos kutatási eredmény is.
„Tisztább kép” – együttműködési program Az új szintetikus drogok feltérképezéséért 2 nd European Workshop – ’Breaking the Drug Cycle’ project Budapest,
Ökológia. Az élőlények környezete 1.lecke Az ökológiai rendszerek (Egyed feletti szerveződési szintek)
Simon Péter főtitkár Bolyai János Matematikai Társulat
Antropológusok – a Földön
“Tudásmegosztás és szervezeti problémamegoldás a mesterséges intelligencia korában” Levente Szabados Technológiai Igazgató.
ÖKOLÓGIA.
Irányítás Menedzsment funkciók.
Gamification a lojalitásprogramokban
Komenczi Bertalan Információelmélet
Mi a megbocsátás jelentősége? What is the significant of forgivness?
FAZEKAS ANDRÁS ISTVÁN PhD c. egyetemi docens
Ruletták a Minkowski síkon
Google SketchUp (
Polymer Theory Why are we looking at polymer theory?
Készítette: Perecz Patrik
Adaptív fenotipikus plaszticitás és adaptív evolúció ---- egymás ellen/helyett, egymás mellett, vagy együttműködnek?
Csurgalékvíz tisztítás
egyetemi docens, tanszékvezető, KJE
*Társadalmi innovációs példák és gyakorlatok Dr. Szabó-Tóth Kinga
Volunteering in Hollókő
Előadás másolata:

Evolúció Modell vagy metafora? Csányi Vilmos

Metafora : sejtés, hiedelem, megfigyelés elnevezés jellegzetes tulajdonság alapján Modell: struktúrák és működési mechanizmusok egy logikailag korrekt szerveződésben, amely Valamennyire izomorf a tanulmányozni kívánt rendszerrel A tudomány fejlődése során a metaforák modellekké alakulnak

A modell tehát emberi mű, az elme játéka, de csak bizonyos mértékig önkényes, sokban hasonlít a szociális egyezségekhez, a kultúra és az ideológiák struktúráihoz, de ellentétben azokkal nem teljesen önkényes. A tudományos modellt készítő számára kötelező az egyeztetés a valósággal, Az elmélet, a modell akkor jó, ha alkalmas valamire, ha képes valamit leírni, elmagyarázni, ha képes jelenségek, folyamatok jövőbeli állapotát több kevesebb pontossággal megjósolni.

Hiedelmek a felvilágosodás előtt: 1.A világ statikus és tökéletes 2.Létezik egy intelligens, racionális teremtő 1725 Gimbatista Vico: Scienzia Nuova Amerika felfedezése, Archaikus társadalmakról Szóló beszámolók

EVOLÚCIÓ a fejlődés metaforája Társadalomtudományok : az emberi történelem egymásra következő szakaszai egy evolúciós folyamot alkotnak Biológia : kihalt fajok, csökevényes szervek Rendszertan, fossziliák A fajok is átalakulnak, fejlődnek ez az evolúció

J.B.P.Lamarck A fajok leszármazási sorai fokozatosan transzformálódnak Változás a használat következtében Nincs modell! struktúrák? szervezettség? izomorfia? Charles. R. Darwin "All organisms have descended with modification from common ancestors. The chief agent of modification is the action of natural selection on individual variation".

Megfigyelések: 1. Minden fajnak óriási a szaporodási kapacitása 2. A különböző fajok populációinak egyedszáma hosszabb idő alatt vizsgálva többé-kevésbé állandó 3. Az erőforrások korlátozottak. I.Következtetés: Az egyedek között vetélkedés folyik az erőforrásokért 4.Az egyed különlegessége 5.Az egyedi különbségek nagy része öröklődik II. Következtetés: A differenciális szaporodás. III. Következtetés: A generáció váltásban jelentkező változások sok generáción keresztül összegeződnek és ez az evolúció Az evolúció darwini modellje tehát a fajok változása az evolúció

J. Maynard-Smith (1969): " We shall regard as alive any population of entities which have the properties of multiplication, heredity and variation. The justification for this definition is as follows: any population of any entities with these properties will evolve by natural selection so as to become better adapted to its environment. Given time, any degree of adaptive complexity can be generated by natural selection" Adaptáció A fajok kölcsönhatásai, a környezet szerepe, a bioszféra Modern definíció

Az evolúció a bioszféra története A fajok fejlődnek vagy a bioszféra? Kezdet? Irány? Az identitás problémája és a replikáció molekulák sejtek szervezetek fajok ökoszisztémák Rendszer-e a bioszféra? melyek a komponensek? rendszer-e a sejt, az organizmus? Az élet keletkezése molekula-protosejt protosejt-ősleves fajok-bioszféra

H. Spencer (1862) "Evolution is definable as a change from an incoherent homogeneity into a coherent heterogeneity, accompanying the dissipation of motion and integration of matter." Mi az evolúció hajtóereje? Honnan ered a kreativitása? Fajok esetében a környezet És a bioszféra esetében? Az evolúció iránya az individualitás egyre magasabb foka A rejtett tulajdonságok és az evolúció Az evolúció az anyag inherens tulajdonsága, amely anyagi rendszerekben fejeződik ki és egyre komplexebb formák felé halad Térbeli és időbeli variabilitás, individualitás és replikáció Az evolúció rendszertulajdonság!