Vegyipari és biomérnöki műveletek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Advertisements

Energia, Munka, Teljesítmény Hatásfok
© Gács Iván (BME)1/10 Energia – történelem - társadalom Energia - teljesítmény.
AZ ANYAGOK CSOPORTOSÍTÁSA
Halmazállapotok Részecskék közti kölcsönhatások
Halmazállapotok, Halmazállapot-változások
h-x diagram Levegő vízgőz keveréke
Kémiai alapozó labor a 13. H osztály részére 2011/2012
Műszeres analitika vegyipari területre
Vízgőz, Gőzgép.
A fémek és ötvözetek kristályosodása, átalakulása
FÉMTAN, ANYAGVIZSGÁLAT 2011_10_18
Gőz körfolyamatok.
A nedves levegő és állapotváltozásai
Az entalpia és a gőzök állapotváltozásai
HŐCSERE (1.) IPARI HŐCSERÉLŐK.
OLDATOK KOLLIGATÍV TULAJDONSÁGAI
AZ IPARI HŐCSERE ALKALMAZÁSAI, BEPÁRLÓK ÉS SZÁRÍTÓK
A KÖZVETETT HŐCSERE FOLYAMATA
HŐCSERE (4.) KÖZVETLEN HŐCSERE.
LEPÁRLÁS (DESZTILLÁCIÓ) Alapfogalmak
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
HŐÁTVITELI (KALORIKUS) MŰVELETEK Bevezető
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei
13.Óra AZ OLDATOK TÖMÉNYSÉGE
Műszaki és környezeti áramlástan I.
Anyagismeret 2. Fémek és ötvözetek.
Lineáris függvények.
Fontosabb jelölések tisztázása G 1 : a nedves anyag (szárítandó anyag) tömege [kg/h] G 2 : a szárított anyag (szárítóból kilépő) tömege [kg/h] G v : az.
Halmazállapot-változások
Híg oldatok törvényei. Kolligatív tulajdonságok
Reakciók hőeffektusa, hőszínezete, a reakcióhő
Kondenzációs erőműben m’ = 160 kg/s tápvízáramot T be = 90 °C-ról T ki = 120 °C hőmérsékletre kell felmelegíteni ψ = 0,8 kihasználási tényezővel rendelkező.
Andráskó Melinda, Huszár László, Korpás Gábor, Környei József
A hőmérséklet mérése. A hőmérő
Hőtan.
23. Szappanfőzés.
EGYFOKOZATÚ KOMPRESSZOROS HÜTŐKÖRFOLYAMAT
KOMPRESSZOR HÜTŐTELJESÍTMÉNYE
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
7. Házi feladat megoldása
Az oldatok.
A keverékek szétválasztása alkotórészeikre
ÖSSZEGOGLALÁS KEVERÉKEK OLDATOK ELEGYEK.
Időjárási és éghajlati elemek:
Nyomás, nyomóerő és nyomott felület kiszámítása
Műszaki hőtan I. Valós közegek Többkomponensű rendszerek
Ötvözetek egyensúlyi diagramjai (állapotábrák)
Gőz körfolyamatok.
Készítette: Kiss István
h-x (i-x) diagram gyakorlatok
Oldatkészítés, oldatok, oldódás
Klimatizálás feladatok
Halmazállapotok Gáz Avogadro törvénye: azonos nyomású és hőmérsékletű gázok egyenlő térfogatában – az anyagi minőségtől, molekula méretétől függetlenül.
HŐTAN 6. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Fizikai alapmennyiségek mérése
Oldat = oldószer + oldott anyag (pl.: víz + só, vagy benzin + olaj )
Vizes oldatok alkotórészeinek szétválasztási módszerei.
Elegyek Fizikai kémia előadások 5. Turányi Tamás ELTE Kémiai Intézet.
keverékek szétválasztása
HŐ- ÉS ÁRAMLÁSTECHNIKA I.
Áramlástani alapok évfolyam
ADSZORPCIÓS MŰVELETEK
Oldatok töménysége.
Azeotróp elegyek elválasztása
Híg oldatok tulajdonságai
Kémiai reaktorok A reaktorok tervezéséhez és működtetéséhez a reakciók
OLDATOK.
Híg oldatok tulajdonságai
Előadás másolata:

Vegyipari és biomérnöki műveletek Vegyipari műveletek számolási gyakorlat

Egy csőköteges hűtőben 7500 kg/h, 3,35 kJ/kg Egy csőköteges hűtőben 7500 kg/h, 3,35 kJ/kg*K fajhőjű anyagot kell lehűteni 90 °C –ról 30 °C –ra. A hűtőközeg 15 °C –os víz, a hűtővíz és az anyag hőmérséklete közötti különbség minimálisan 5 °C. Számítsa ki egyenáram esetén a közepes hőmérsékletkülönbséget, a hűtőfelületet és a hűtővíz-szükségletet. k = 1396 W/m2*K

Ellenőrzés: …………

100 kg/h forrponton levő 30%-os NaOH-oldatot 0,5 bar nyomáson 143°C-os fűtőgőzzel 40%-osra párolunk be. A hőveszteség 150 kJ/h. Mennyi a fűtőgőzszükséglet? Mekkora felületű bepárlóra van szükség, ha a korrigált hőátbocsátási tényező 800 W/m2K? Értelmezzük a kérdést! Készítsünk rajzot! Írjuk fel az adatokat! Váltsuk át alap SI egységekbe a mértékegységeket! (nem feltétlenül szükséges a feladat elején, de segíthet) Készítsünk megoldási tervet!

Folyamatos bepárló

ROBERT BEPÁRLÓ

Értelmezzük a kérdést! Készítsünk rajzot! Írjuk fel az adatokat! 100 kg/h forrponton levő 30%-os NaOH-oldatot 0,5 bar nyomáson 143°C-os fűtőgőzzel 40%-osra párolunk be. A hőveszteség 150 kJ/h. Mennyi a fűtőgőzszükséglet? Mekkora felületű bepárlóra van szükség, ha a korrigált hőátbocsátási tényező 800 W/m2K? Értelmezzük a kérdést! Készítsünk rajzot! Írjuk fel az adatokat! Váltsuk át alap SI egységekbe a mértékegységeket! (nem feltétlenül szükséges a feladat elején, de segíthet) Készítsünk megoldási tervet!

Csak az állandósult (stacionárius) állapotot vizsgáljuk. Teljes anyagmérleg: A bepárló komponensmérlege: A bepárló entalpiamérlege:

Megoldásterv

NaOH-víz koncentráció-entalpia diagram Merkel-diagram NaOH-víz koncentráció-entalpia diagram Abszcissza (vízszintes tengely): tömegtört (kg oldott anyag/kg oldat vagy százalékosan) Ordináta (függőleges tengely): elegy fajlagos entalpiája (kJ/kg oldat). Tiszta oldószer entalpiája 0 oC hőmérsékleten, folyadék állapotban 0.

NaOH-víz koncentráció-entalpia diagram Merkel-diagram NaOH-víz koncentráció-entalpia diagram Abszcissza (vízszintes tengely): tömegtört (kg oldott anyag/kg oldat vagy százalékosan) Ordináta (függőleges tengely): elegy fajlagos entalpiája (kJ/kg oldat). Tiszta oldószer entalpiája 0 oC hőmérsékleten, folyadék állapotban 0. Fagyáspont görbék – alatta a szilárd fázis, felette telítetlen oldat.

NaOH-víz koncentráció-entalpia diagram Merkel-diagram NaOH-víz koncentráció-entalpia diagram Abszcissza (vízszintes tengely): tömegtört (kg oldott anyag/kg oldat vagy százalékosan) Ordináta (függőleges tengely): elegy fajlagos entalpiája (kJ/kg oldat). Tiszta oldószer entalpiája 0 oC hőmérsékleten, folyadék állapotban 0. Fagyáspont görbék – alatta a szilárd fázis, felette telítetlen oldat. Izotermák – az adott hőmérséklű oldatok entalpiája.

NaOH-víz koncentráció-entalpia diagram Merkel-diagram NaOH-víz koncentráció-entalpia diagram Abszcissza (vízszintes tengely): tömegtört (kg oldott anyag/kg oldat vagy százalékosan) Ordináta (függőleges tengely): elegy fajlagos entalpiája (kJ/kg oldat). Tiszta oldószer entalpiája 0 oC hőmérsékleten, folyadék állapotban 0. Fagyáspont görbék – alatta a szilárd fázis, felette telítetlen oldat. Izotermák – az adott hőmérsékleten forrásponti pontokat kötik össze. Izobárok– az adott nyomású oldatok entalpiái

Leolvasás a Merkel diagramról kérdés: 30 tömeg% NaOH tartalmú oldat entalpiája a forráspontján, ha a bepárlóban a nyomás 0,5 bar.

Leolvasás a Merkel diagramról kérdés: 30 tömeg% NaOH tartalmú oldat entalpiája a forráspontján, ha a bepárlóban a nyomás 0,5 bar. A betáplált oldatnak vagy ismert a hőmérséklete, vagy forrponti.

Leolvasás a Merkel diagramról kérdés: 40 tömeg% NaOH tartalmú oldat entalpiája a forráspontján, ha a bepárlóban a nyomás 0,5 bar. A tömény oldat mindig forrponti!

Leolvasás a Merkel diagramról kérdés: 40 tömeg% NaOH tartalmú oldat entalpiája a forráspontján, ha a bepárlóban a nyomás 0,5 bar. Milyen hőmérsékleten forr ez az oldat?