Modern, tiszta Magyarországot építünk A környezetügy elmúlt két éve Dr. Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Kohéziós Alapból megvalósuló és tervezett
Advertisements

Határmenti együttmûködés az EU-ban Mit jelentenek a Régiók? Klaus Klipp Fõtitkár Európai Régiók Gyûlése, Strasbourg.
Norvég Alap Zöld ipari innováció. Célok – Zöld ipari innováció Zöld vállalkozások versenyképességének erősítése, meglévő iparágak zöldebbé tétele, zöld.
A papír hulladékként is érték
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
Sajó-Bódva regionális hulladékgazdálkodási program
Sajó-Bódva Völgyi Hulladékgazdálkodási ISPA program PR kampányának ismertetése István Zsolt osztályvezető Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Alapítvány Logisztikai.
Pelech Dávid Budapest Duna Kontakt Pont
Gyulai Tamás elnöki tanácsadó elnöki tanácsadó Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács.
Környezeti célú fejlesztések a Dél-alföldi Operatív Programban és akciótervekben Dr. Balogh László elnök Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács Szeged.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
ENVI-ART Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
Vízminőségi kármentesítési és kármegelőzési intézkedések Nagybocskón (Velikiy Bychkiv), a volt Erdőkombinát területén Ukrán – Magyar együttműködésben ( )
II. Országos Környezet- és Természetvédelmi Filmfesztivál és Konferencia 2. szekció Környezetvédelmi tudatformálás szerepe az oktatási nevelési intézményekben.
A víz mint magyar EU-elnökségi prioritás
Ezerarcú Balaton Tények és tervek „A Balaton nemzeti természeti kincsünk. A tó és környéke tartós ökológiai egyensúlyára törekedve, az emberek javára,
Az Európai Unió költségvetése Magyar esélyek és veszélyek Dr. Surján László október 10.
A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia végrehajtása - nemzetközi folyamatok és hazai feladatok - MeH-MTA Klímafórum május 28.
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Az INTERREG közösségi kezdeményezés 2/C modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
Kohéziós Alap projektek a os időszakban Magyarországon 2/E modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
A Közös Agrárpolitika (KAP) aktuális kérdései, várható változások ÚMVP képzés „Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Környezeti elemek védelme III. Vízvédelem
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
Az EK Rendelet felülvizsgálatának magyar javaslatai és ETT jó gyakorlatok Előadó: Dr. Szabó Erika Területi Közigazgatásért és Választásokért Felelős Államtitkár.
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
A támogatásra jogosult terület
1 A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK ÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEI A TERVEZÉSI GYAKORLATBAN A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK.
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Az Európai Unió ökológiai hálózata
KOMMUNIKÁCIÓS DILEMMÁK ÉS MEGOLDÁSOK A Sopron Régió Csatornázási és Szennyvíztisztítási Program tapasztalatai alapján március 17.
Dr. Éri Vilma igazgató, Környezettudományi Központ
Hol a határ a pr és a valódi felelősségvállalás között?
HKI, OHT, OMP Államigazgatási szervezetrendszer
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
„Beszélgessünk Európáról” programsorozat MeH EU Kommunikációs Főosztály Dániel Anna Békés, március 18.
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS MÉRSÉKLÉSÉRE, AZ ÜVEGHÁZ HATÁSÚ GÁZOK EMISSZIÓJÁNAK CSÖKKENTÉSÉRE SZERVEZŐDŐ NEMZETKÖZI MEGÁLLAPODÁSOK – SIKEREI, KUDARCAI Balogh.
Lendületben az ország! Nemzeti Területfejlesztési Hivatal Közelebb az emberekhez november 2.
KÖLTSÉGVETÉS 2006 FEJLESZTŐ ÁLLAM JÖVŐKÉPES ORSZÁG Európai Ügyekért Felelős Tárca Nélküli Miniszter Hivatala november 3.
Kormányszóvivői tájékoztató Az Európai Unió Strukturális Alapjainak magyarországi teljesítménye dr. Baráth Etele európai ügyekért felelős tárca nélküli.
Kormányszóvivői tájékoztató. Az EU strukturális alapok és a Kohéziós Alap évi felhasználásáról Dr. Baráth Etele EU ügyekért felelős tárca nélküli.
Az Állami Számvevőszék szerepe a környezetre káros támogatások ellenőrzésében Dr. Báger Gusztáv egyetemi tanár, főigazgató Állami Számvevőszék Fejlesztési.
es RAT tervezés koncepciója Gila Gyöngyi Tervezési igazgató-helyettes.
A kormányzati K+F+I politika prioritásai, különös tekintettel a gyógyszeriparra Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F Főosztály.
Környezetvédelmi és közlekedési infrastruktúra prioritás Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
EU szabályozás Általános környezetvédelmi jogtár Forrás:
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
KÖRNYEZETTUDATOSSÁG és KÖRNYEZETIPAR EU és üzlet határok nélkül KÖRNYEZETTUDATOSSÁG és KÖRNYEZETIPAR Félixfürdő, május 17. Kovács Kálmán államtitkár.
Koordináció az egyes környezetvédelmi projekteknél Kis András Térségfejlesztési és Külügyi Iroda irodavezető-helyettes Szolnok szeptember 26.
Az OHÜ évi tapasztalatairól és az idei feladatairól dr. Wégner Krisztina Főosztályvezető, Koordinációs főosztály január 24. Szombathely.
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
A Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) szennyvízelvezetési és -tisztítási pályázati rendszerében jelentkező hiányosságok és azok kiküszöbölésének.
Duna menti Városok Együttműködési Fóruma Duna térségi programalkotó tanácskozás A Duna Menti Városok együttműködésének aktuális feladatai, javasolt cselekvési.
Áttekintés a magyar hulladékgazdálkodásról Dr. Hornyák Margit
EU-s források ökoiskolák számára Takács Eszter Könczey Réka Budapest, június 6. Magyarországi Ökoiskolák VII. Országos Találkozója.
A CIVAQUA program jelentősége, megvalósításának feltételei Nagyerdő Konferencia szeptember 16. Előadó: Orbán Ernő osztályvezető TIKÖVIZIG.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Ember és környezetének viszonya
Mérlegen a koordináló szervezetek Hartay Mihály ÖKO-Pack Kft.
A kerékpáros turizmus előnye, haszna közvetlen EU-s támogatások, EuroVelo-hálózat Balatonkenese, Csikai Mária
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA SZAKMAI FÓRUM KEHOP VÍZGAZDÁLKODÁSI PROJEKTJEINEK ÉS A VGT2 VÉGREHAJTÁSÁNAK ÖSSZEHANGOLÁSA.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
LIFE KÖRNYEZETVÉDELMI ALPROGRAM
a logger-használat kérdései
Előadás másolata:

Modern, tiszta Magyarországot építünk A környezetügy elmúlt két éve Dr. Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter

Csatlakozás az Európai Unióhoz  Elkészült Magyarország közötti időszakra szóló, EU- konform Nemzeti Környezetvédelmi Programja  A jogharmonizáció lényegében lezárult  Elkészült a Kohéziós Alap környezetvédelmi stratégiája és az NFT Környezetvédelmi és Infrastruktúra Operatív Programja. Megjelentek a pályázati kiírások az Európa Terv keretében  Az EU támogatások fogadására augusztusában létrehoztuk a Fejlesztési Igazgatóságot

II. Nemzeti Környezetvédelmi Program Elkészültek a környezeti infrastruktúra fejlesztésének tervei:  2015-re a évi 57% helyett a lakosság 87%-a számára biztosítjuk a csatornázás lehetőségét. A települési szennyvíz tisztítása 2008-ig az érzékeny területeken 100%- ra, az ország egészén a évi 46%-ról 2015-ig 83%-ra nő  A képződő összes hulladék mennyisége 2008-ra nem haladja meg a évi szintet. A szelektív kommunális hulladékgyűjtés arányát 2008-ig a jelenlegi 3%-ról 35-40%-ra növeljük  2009 végére további 877 település lakosa számára biztosítjuk az EU minőségi követelményeinek is megfelelő ivóvíz szolgáltatást

A környezetvédelem gazdasági erő Az évtized végéig a környezetipar mintegy milliárd forint megmozdításával a húzóágazat szerepét töltheti be

Az elmúlt két évben indult nagy projektek Jelentősebb projektek például:  Budapesti Központi Szennyvíztisztító – indul a beruházás (121 Md Ft)  Budapesti Szemétégetőmű füstgáztisztítója (20 Md Ft)  Országszerte 17 nagy szennyvízkezelési és hulladékgazdálkodási projekt  Döntés a Metallochemia gyártelep kármentesítéséről (12 Md Ft)  Tenderszinten a budafoki gázmassza kármentesítési program (2 Md Ft)  Budapesten is megkezdődött a szelektív hulladékgyűjtés (eddig 100 gyűjtősziget)

Vizeink védelmében Vásárhelyi-terv: ökorégió a Tisza mentén. Árapasztó tározók, természetvédelmi, terület- és vidékfejlesztési programok. Idén kezdődik a Cigánd-Tiszakarád-i és a Tiszaroff-i tározó építése, a tivadari híd környékének rendezése Ezerarcú Balaton program: partvonal-rehabilitáció; a vízpótlás lehetőségének vizsgálata; a Kis-Balaton fejlesztési terve; csatornázás és szennyvíztisztítás; mederkotrás; a Sió- csatorna mederrendezése; „Kék zászló” mozgalom elindítása Folyógazdálkodási programok: Rába és Tisza mintaprojektek, FOLYOINFO információs rendszer; holtágak és mellékágak, parti sávok rehabilitációja; a Jászság, a Duna- Tisza közi hátság és a Hajdú-hátság vízháztartásának rendezése, a Duna árvízvédelmének fejlesztési terve

Zöld Lánc program a természet védelméért Természetvédelem  Natura 2000: megtörtént a területek kijelölése és a kapcsolódó jogszabályok kidolgozása  Az elmúlt két évben hektárral nőtt a természetvédelmi területek kiterjedése  Nemzeti Agrár-környezetvédelmi Program: 230 ezer hektáron, 5000 gazdálkodó tért át a fenntartható földhasználatra  Bővült a nemzeti parkok bemutatóhelyeinek és oktatóközpontjainak hálózata  A természetvédelmi fejlesztésekre az EU-tól eddig 6,5 millió euró támogatás érkezett, nyertes LIFE pályázatok

Tiszta haszon program Zöld Adóreform: Ne mindannyian fizessünk, hanem a szennyező!  Megkezdődött a zöld államháztartási reform szabályozók a környezetorientált, fenntartható fejlődésért  A környezetterhelési díj és az energiaadó január 1-jei bevezetésével jobban érvényesül a „szennyező fizet” elv  A hulladék mennyiségének csökkentése érdekében korszerűsítjük a termékdíj-törvényt, amely várhatóan nyáron kerül a kormány elé

Környezetpolitika A tárca érzékelhetően nagyobb súllyal vesz részt a stratégiai döntésekben, pl.  A miniszter a Gazdasági Kabinet tagja  Bős-Nagymarosi Tárcaközi Bizottság elnöke  Balatoni Tárcaközi Bizottság elnöke  Határozott és eredményes környezetvédő fellépés konkrét ügyekben: pl. állatkínzás, Zengő, lignitbánya, budai rakpartbővítés

Partnerség A partnerség jegyében kerestünk szövetségeseket a környezeti szempontok érvényesítéséhez  Évi 100 millió forinttal támogatjuk az MTA kutatásait  Környezeti nevelés: Erdei Iskola program, ökoiskolák  Szemléletformálás: Zöld Toll díj a kiemelkedő újságírói teljesítmény elismerésére  Elindítottuk a Tiszta Magyarországért mozgalmat a Magyar Turizmus Rt-vel. Idén 245 településen ember tonna hulladékot gyűjtött össze

Határtalan környezetvédelem Regionális partnerség, globális felelősség Cél: a szomszédos országokkal vonjunk védőburkot a sérülékeny Kárpát-medence köré Egyeztetett lépések a nemzetközi színtéren a környezet és természet védelméért – pl. V4 együttműködés, magyar-román határvízi egyezmény  Fellépés a Dráván tervezett vízerőmű ellen; Verespatak ügyében  Magyar támogatással elkészült a felső-tiszai árvízvédelmi és vízminőségi rendszer Ukrajnában  „Környezet és egészség” – páneurópai miniszteri konferencia Budapesten idén júniusban  ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezmény – magyar elnökség ebben az évben

Szervezetkorszerűsítés Lépések az ügyfélbarát, olcsó, egységes zöld hatóság felé  Modern, hatékony és takarékos állam: január 1-jével megkezdődött a szakterületek integrálása és az uniós elveknek megfelelő szervezeti rendszer kialakítása  Szétválasztottuk a stratégiai, a hatósági és az operatív feladatokat  A környezetvédelmi és vízügyi hatósági szervek január 1-jei integrálásával létrejön az egységes zöld hatóság  január 1-jén a Nemzeti Parkokban is szétválnak a hatósági és vagyonkezelői feladatok  Megtörtént a KvVM többségi tulajdonában lévő cégek átvilágítása, döntés született a hatékony gazdálkodást célzó átalakításokról